Еврокомисар: До няколко дни може да има споразумение за единния патент

Мишел Барние

© Reuters

Мишел БарниеЕврокомисарят по вътрешния пазар и услугите Мишел Барние заяви, че се надява до няколко дни да бъде постигнато окончателното споразумение за единен европейски патент и по този начин да бъде прекратена десетилетната борба по темата, предаде агенция "Франс прес".


"До няколко дни се надяваме да постигнем споразумение по създаването на единен европейски патент след 30 години", заяви Барние пред журналисти. През всички тези години Брюксел не се отказа от борбата заради големите ползи, които той би донесъл на европейските изобретатели – защитата на работата им би станала с 80% по-евтина, а процедурата би била значително по-лесна.


Еврокомисарят подчерта, че патентът ще представлява "незабавна защита за индустриалните изобретения за цяла Европа, където днес е около десет пъти по-скъпо да се защитят индустриални инвестиции, отколкото в САЩ, заради (проблемите с) езика".
Според настоящата система изобретателите трябва да получат патенти в отделни държави, като процесът може да струва 20 000 евро – 14 000 евро от тях са за превод. За сравнение, в САЩ защитата на изобретение струва 1850 долара.


Европейските министри се надяваха, че ще приключат с процеса до края на 2011 г., но той беше отложен, тъй като 25-те държави членки, обединени от процедурата по "засилено сътрудничество", не се споразумяха къде да бъде седалището на Европейския патентен съд. "Засиленото сътрудничество" пък се наложи заради опозицията на Италия и Испания, които отказаха да бъдат част от системата, тъй като не приемат патентът да бъде преведен само на английски, немски и френски.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK