Цветан Тодоров за корпорациите, свободния пазар и свободата: Сега врагът на демокрациите се намира в самите тях

Цветан Тодоров

© Reuters

Цветан Тодоров
"Възхвала на умереността" - така е кръстил словото си пред Центъра за съвременна култура в Барселона роденият в България, но живеещ от десетилетия във Франция популярен философ и писател Цветан Тодоров. Той отказва да приеме, че постиженията на европейския социален модел ще рухнат под ударите на шепа хора, контролиращи пазарите. След като изпълни мисията си да предотврати война в Европа и да спре комунизма, Европейският съюз, изглежда, ще изчезне, изнудван от господарите на финансовите пазари. Поради това, разказва Тодоров пред испанския в. "Ла Вангуардия", ЕС се нуждае от нова мисия - да създава просперитет и солидарност.
С централа в Барселона това е водещият всекидневник в испанската автономна област Каталуня и четвъртият най-добре продаван в Испания.  Разпространява се главно в Каталуня и е единственият каталунски вестник, който преживя всички промени в управлението на Испания.

Разговорът започва с мнението на Цветан Тодоров, че "днес демокрациите вече нямат външни врагове -  няма ги и фашизмът, и тоталитаризмът с техните големи армии. Сега нашите демокрации крият врага в себе си".


Кой е врагът?
- Най-големите им врагове са между незаконните деца, победители в една голяма революция, която е в ход: става въпрос за една промяна във властта в мащаби, не по-малки от тези на революциите, сложили край на абсолютните монархии и прехвърлили властта към новия народен суверенитет.


Обяснете ни.


- Става въпрос за една огромна промяна към нов ред, който отнема властта от политиците и политическото, за да я концентрира в ръцете на малцината, които имат контрол над пазарите.


Как?


- Политическата власт вече не решава нищо сериозно. Истинската власт е в същите онези ръце, които определят хода на пазарите, защото новата глобализирана икономика се е освободила от контрола на държавите, от всички правителства.


Затова й казваме глобализирана.


- Но в новия ред финансовите мегакорпорации и техните инвестиционни банки успяха да променят правилата, така че да изглежда, че именно те са създатели на работни места и богатство.


И ако икономката не една държава се развива зле, управниците губят изборите?


- И ако едно правителство иска да ги регулира, те се местят в друга страна с инвестициите и работните си места.


Защо електоратът не реагира?


- Защото тази революция беше възхвалявана от една крайно либерална фундаменталистка идеология, която обвързва просперитета със свободата на пазарите. Нейните привърженици твърдят, че няма просперитет без пълна свобода - за тях, за пазарите. Държавата, следователно, трябва да се откаже от всяка регулация, т.е. от цялата си власт.


Най-вече когато те печелят от това.


- Въпросът е, че крайно либералният фундаментализъм лъже, защото всъщност не изисква истинската неутралност от държавата. Напротив - иска държавата да се намесва в негова полза, когато му е необходимо.


Когато печелят, не плащат данъци и заминават за Кайманите. А когато губят, искат помощ от данъкоплатеца.


Харесва ми да извличам уроци от миналото. Чуйте какво е казал един мислител, който не може да бъде обвинен в леви идеи - Едмънд Бърк.


В размисли за Френската революция Бърк дава да се разбере, че безграничната свобода на едни означава подчинение за други: "Не можем да искаме свобода, без да определяме в какъв контекст, защото свободата създава власт, а властта без граници е обратното на всякакъв дух на свободата."


Така Бърк определи и нашия проблем като европейци днес.


Абсолютната свобода на капиталите поставя началото на подчиняването на гражданите?


- Ако премахнем всякакъв контрол над големите финансови корпорации, не означава, че им даваме свобода, а че им предоставяме безгранична власт върху нас самите. И ако не ограничим тази власт, това означава край, слагат край на твоята собствена свобода.


Дайте пример.


- Върховният съд на САЩ определи големи корпорации като индивиди и това им позволи да правят дарения без ограничения на кандидати по време на кампания. Това означава да продаваш демокрация. Който плаща, дава заповедите.


Защо липсва социална реакция?


- През ХХ век заплахата беше съветската система. Аз я изстрадах в България, където нямахме друга алтернатива, освен да подчиним публичния и частния си живот - отиваш в затвора, защото носиш тесен панталон и къса пола.


И това вече е само история, за щастие.


- Но сега отиваме в другата крайност: държавата изчезва, за да дадем цялата власт на една група от индивиди, които вземат решенията на пазарите. Дотам, че всички държави, дори и така наречените демократични, им се подчиняват.


По какъв начин?


- Това, което виждаме, е, че самата идея за колективния интерес, "общото благо", започва да изчезва. Ако Съветският съюз убиваше свободата, този неолиберален фундаментализъм унищожава социалното.


Но няма никаква реакция.


- Защото, преди да спечелят политическата битка с институциите, тези привилегировани са спечелили битката на идеите, като са идентифицирали с рухналия комунизъм всяка идея за общото благо. Така постъпи в САЩ консервативното движение "Чаено парти", което представи едва ли не като ГУЛаг плахия опит на президента Барак Обама да създаде някакъв зачатък на обществено здравеопазване в страната.


Други по-близки до нас примери?


- Такъв е опитът да се ликвидира европейската социална държава като препятствие, което трябва да бъде преодоляно, за да стане ЕС отново конкурентоспособен.


Какво трябва да се направи?


- ЕС се роди, за да сложи край на войните на континента и за да спре съветската заплаха...


Чудесни цели, които бяха постигнати.


- Затова сега трябва да му поставим нова задача: гражданите на Европа постигнахме един европейски баланс и благосъстояние и сега трябва да се борим за тях...


И ако не е възможно?


- Икономиката трябва да бъде подчинена на благосъстоянието на всички, а не обратното. Европа продължава да бъде едно прекрасно място за живот и затова първата цел на ЕС днес трябва да бъде запазването на общото благосъстояние.


Вероятно социалната държава има нужда от реформи, за да може да продължи да функционира?


- ЕС трябва да промени целта си и всички трябва да променим начина ни на мислене: кризата трябва да ни принуди да го направим... Надявам се да не чакаме тя да се задълбочи, за да отговорим на това предизвикателство.

Ключови думи към статията:

Коментари (171)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  ''________ - Става въпрос за една огромна промяна към нов ред, който отнема властта от политиците и политическото, за да я концентрира в ръцете на малцината, които имат контрол над пазарите.
  _______''

  С няколко думи, власта в Европа вече е присвоена от банкстерите. Факт.

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 2. 2 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 688 Неутрално

  И не само в Европа, може бжи изключение правят Куба и Северна Корея, ама и върху тях се упражнява огромен натиск.

 3. 3 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2048 Неутрално

  "опитът да се ликвидира европейската социална държава като препятствие, което трябва да бъде преодоляно, за да стане ЕС отново конкурентоспособен"

  Социална държава може да бъде само такава с приблизително еднакви граждани. Как да определиш еднаква граница на бедността за две семейства едното немци другото роми?

  подпис
 4. 4 Профил на Руританец
  Руританец
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Две много учудващи неща се случват тук:
  1. "Дневник" публикува интервю, силно критично към неолибералния фундаментализъм и пропазарната идеология.
  2. Форумът на "Дневник" все още не се е разпищял на умряло.
  А стига бе! Нещо става.

 5. 5 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 638 Весело

  ЦИТАТ :
  Политическата власт вече не решава нищо сериозно. Истинската власт е в същите онези ръце, които определят хода на пазарите, защото новата глобализирана икономика се е освободила от контрола на държавите, от всички правителства.
  ----------------


  "Световната конспирация II"

  По- добре да прочетем на книгата "Защо толкова малко успяваме" на Юлиян Генов

  докато слушаме утешително как някой друг ни управлява , как ни пречи , как "новия световен ред" руши държавността - дотогава ще сме все матРял
  ----------
  населението го е казало: "каквото си направиш сам - цяло село не може да ти направи"

 6. 6 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 909 Весело

  таткото комунист, синчето също - лево та лево. мечтае за държавна банка и една спестовна каса, както беше. тия приказки чавес да ги ръси, разбирам, а човек, който минаваше за интелигентен?

 7. 7
  StiffUpperLip
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 8. 8 Профил на Боно Нончев
  Боно Нончев
  Рейтинг: 688 Весело

  [quote#2:"4e"]И не само в Европа, може бжи изключение правят Куба и Северна Корея, ама и върху тях се упражнява огромен натиск.[/quote]
  Много добро сравнение, обаче аз съм малко конформист - предпочитам да ме експлоатират банкстерите в ужасния запад, отколкото да живея "свободно" в Северна Корея или Куба ...

  До коментар [#6] от "aceton":
  Ще се учудиш колко комунисти има в България, особено сред младото поколение, което не е живяло в ужасите на социализма ...

 9. 9 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 638 Весело

  [quote#7:"donchoquihote"]По-добро мнение имах за ЦТ. Започнал е да изкуфява явно.[/quote]

  защо да е изкуфял - той е ПИСАТЕЛ ...а книгите се пишат за да .........се продават

  Умберто Еко има горе долу същият таргет - онеправданите,бедните..........които имат нужда от комплимент

  ---------
  но за разлика от този г-н , Умберто Еко го признава - "Конспирациите продават добре книгите му"

  -----------
  http://www.dnevnik.bg/razvlechenie
  /2011/11/30/1215159_umberto_
  eko_vpechatliavam_se_ne_ot_konspiraciiata_a_ot/
  -----------

 10. 10 Профил на о. Павел
  о. Павел
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Лесно е да се сложи ред в обществото, като всеки се подчини на определени правила. Много по-трудно е да се освободи човека (Антоан дьо Сен Екзюпери).

  Прочетете:http://www.veren.org/product.php?b=3922
 11. 11 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Крайно социалните очаквания оправдават крайно либералните намерения и обратното.
  А въпросът е на баланс - да харчиш толкова колкото изкарваш, и да не прекаляваш с живота на заем. Иначе няма кой да те спаси....

 12. 12 Профил на СТОЛОТРИЕЦ
  СТОЛОТРИЕЦ
  Рейтинг: 522 Неутрално

  "Възхвала на умереността" - на мен това не ми харесва.
  Какво значи "умереност":
  или си бременна или не.
  Или си олигарх или не.
  Или закона пречи на олигархията или я подкрепя.
  Или има плурализъм или няма

  Пиша така, защото става дума за фундаментални постановки, където компромисът винаги създава проблеми.....

  Философията борави с конкретни и точно формулирани термини, това не е политика.....
  В политиката без компромис не може............

 13. 13 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#4] от "Руританец":

  Ще се разпищи, ще получат депеша и ще ревнат. Гледай как крякнаха снощи след изцепката на Костов на ФБука му. Ха после ми кажете, че това което виждам с очите си не го виждам

 14. 14 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#2] от "4e":

  Освен Куба и с.Кореа, Венецуела и Иран все още не са в тяхните ръце. За сега де.......Иран вече е на път ........

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 15. 15 Профил на kapitalistadnes
  kapitalistadnes
  Рейтинг: 455 Неутрално

  Да и човека си намери враг - така наречените "корпорации".

  Факт е че корпорациите съществуват във вида който са благодарение на регулацийте а не заради липсата им.
  Факт е, че политиката е обвързана с бизнеса и всички дружно пазени от законите, които създават доят редовия гражданин.
  И нормално е да мисли по - този начин все пак е във Франция.
  Защо не даде един цитат от велики френски филосов Фредерик Бастия, като например:
  "Иска ни се Законът да е не само справедлив, но и човеколюбив. Не ни задоволява той да гарантира на всеки гражданин свободно и мирно прилагане на способностите му в интерес на неговото физическо, интелектуално и нравствено развитие; изискваме от Закона да облива нацията в благоденствие, образование и нравственост. Това е съблазнителната заблуда на Социализма."

  "След като естествените склонности на човечеството са толкова лоши, че се налага да му бъде отнета свободата, как е възможно тогава организаторите да имат добри склонности?"

  "Държавата е фикцията, чрез която всеки иска да живее за сметка на всички останали."

  "Протекционизмът, социализмът и комунизмът са едно и също растение в три различни етапа от растежа си."

 16. 16 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 656 Неутрално

  До коментар [#9] от "old_buyer":

  Човекът е много прав. Облича тезата си малко твърде литературно, както го правят българските писатели, но си е прав. Един английски трейдър някъде септември в интервю за ББС каза същото - "Не правителствата управляват света, Голдман Закс управлява света". А на Голдман Закс и хеджфондовете ги интересува само дали правят пари.

  http://www.youtube.com/watch?v=lqN3amj6AcE

 17. 17 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  Хаха, тоя е мноо прав.... Ако поназнайва и икономика ще намери и реални доказателства...

 18. 18 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 656 Любопитно

  Отделно - винаги съм се чудел на крайните прояви на либерализъм в България, при положение, че ние, българите, почти не сме спечелили от прокарването на либерални идеи, а любимата ни Германия е всичко друго, но не и крайно либерална.

 19. 19 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 638 Весело

  [quote#16:"peaspiring"]Един английски трейдър някъде септември в интервю за ББС каза същото - "Не правителствата управляват света, Голдман Закс управлява света"[/quote]

  сигурно е трейдър от отбора на Ник Лийсън и Кервиел
  Трейдър не би говорил по този начин , но може и да греша

 20. 20 Профил на Стенли1
  Стенли1
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Добър анализ, но в синтетичната част нещо ми седи като постната пица на Дянков. И досега ЕС, особено Франция и Германия поставяха в центъра на политиката си постигане на благополучие на гражданите си. САЩ също. Сега, при новото положение, което правдиво е описал автора, освен тази добра цел е необходимо да се посочат и средствата за постигането й. Насреща имаме Китай, Индия, Русия, Бразилия, Турция- симбиоза между див капитализъм и силна централизирана държава, която умее да концентрира финансов ресурс в необходимите й стратегически направления и огромен растящ човешки ресурс, готов за мизерно заплащане да се себераздава. Какво има Запада? Интелект, но за съжаление залязващ човешки ресурс с огромни социални очаквания. Очевидно е според мен, че решението е в посока използване на интелекта на Запада и търсене на решение с човешкия ресурс в посока рязко увеличаване на производителността, особено в научните направления. Всъщност това е набелязано вече в стратегията към "зелените технологии". Северна Европа работи вече в това направление.

 21. 21 Профил на slavi81bg
  slavi81bg
  Рейтинг: 466 Неутрално

  "Икономиката трябва да бъде подчинена на благосъстоянието на всички, а не обратното."

  Ако го бях прочел в началото поне щях да си спестя време от прочитането на цялото интервю!

  S.
 22. 22 Профил на Капитан Падна-ли-ми
  Капитан Падна-ли-ми
  Рейтинг: 569 Неутрално

  До коментар [#21] от "slavi81bg":

  Е, ти пък сега ... като в смешката дето селяните отишли на Травиата и съжалили, че още в началото не са им казали коя е тя, та да си ходят.

 23. 23 Профил на esea
  esea
  Рейтинг: 8 Неутрално

  През два реда - хем корпорациите не създават работни места / а кой ли ги създава - марсианците?/, а само изглеждало така, хем ако не им харесвало, си тръгвали с работните си места и изоставяли хората на улицата. Това не стига ли, за да се види преднамереността в писаното?

  - Но в новия ред финансовите мегакорпорации и техните инвестиционни банки успяха да променят правилата, така че да изглежда, че именно те са създатели на работни места и богатство.

  - И ако едно правителство иска да ги регулира, те се местят в друга страна с инвестициите и работните си места.

 24. 24 Профил на Galina Melamed
  Galina Melamed
  Рейтинг: 230 Неутрално

  Преводът на статията нищо не струва. Май е от английски. Цветан Тодоров пише на много точен и ясен френски език.
  Жалко!

 25. 25 Профил на Marin Pavlov
  Marin Pavlov
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Мнооооого глупав човечец.
  Конспирацията на пазарите му пречи на него.

 26. 26 Профил на АК
  АК
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Дневник, какъв е този левичарски бълвоч - по едно време погледнах да не би да съм сбъркал сайта!
  Скоро май ще попадам при вас само по грешка.

 27. 27 Профил на red.mary
  red.mary
  Рейтинг: 549 Весело

  Нищо толкова скандално или левичарско не е казал. Казал е просто истината. Та то трябва да си слепец и/или с много малко ум за да не го видиш! Обективно погледнато такива са фактите. Не четохте ли статията за рейтинговите агенции в Капитал - та там се казва същото. Нещата изобщо не следва да се поставят на неадекватната в днешно време плоскост ляво-дясно. Може би за тукашния матр'ял е непосилна задача, но все пак...

 28. 28 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Много добро интервю и кое не е вярно в него, това че корпорациите са обърнали думите на Левски наопаки: "Когато печеля, печеля само аз, когато губя - губите само вие.

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 29. 29 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#23] от "esea":

  Едно време нямаше корпорации и частници и имаше 100% заетост. Сега има корпорации и частници и има около 90% заетост, а може и по-малко. Следователно корпорациите унищожават работни места.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 30. 30 Профил на selena
  selena
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  До коментар [#28] от "Мерилин":

  кооперациите са такива, но я си представи живота ни без тях? толкова стоки и услуги нямаше да са ни достъпни.

 31. 31 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Иначе Тодоров е напълно прав с това допълнение, че на запад никога не е имало демокрация. Винаги е имало плутокрация. Но след падането на СССР тя просто онагля и действията й станага много по-осезаеми.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 32. 32 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#30:"selena-fenka na Д. жена-приятелка"]кооперациите са такива, но я си представи живота ни без тях? толкова стоки и услуги нямаше да са ни достъпни. [/quote]

  Не мисля, че преди глобализацията в Германия стоките и услугите са били по-недостъпни, илюзията за "достъпност" се крепи на банковите кредити и повсеместната ни задлъжнялост, ние продаваме бъдещия си труд, срещу днешно потребление, което е в интерес на корпорациите и когато този балон гръмне ще гледаме много, ама много тъжно към купчината напазарувани боклуци, върху която се е крепяло комплексарското ни усещане за благополучие.

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 33. 33 Профил на woland
  woland
  Рейтинг: 1040 Неутрално
 34. 34 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2069 Неутрално

  [quote#11:"Big_Villager"]Иначе няма кой да те спаси.... [/quote]
  Е, ако си банкер в САЩ има кой. Точно това обяснява авторът и е напълно прав.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 35. 35 Профил на kableshkov
  kableshkov
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Герберастите се разписаха...

 36. 36 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 663 Неутрално

  Назначените капиталисти не са резултат от пазара и либерализма, а от точно обратното - тоталния държавен регулатор - той ги създава и се храни от тях. Проблемът на демокрацията се нарича партокрация - новата олигархия, чиито спонсори са данъкоплатците и назначените бизнесмени. Няма искам - не искам, защото най-голямата кражба е законната - крадеш от всички /законно чрез данъци/ и раздаваш на определени. Партиите отдавна не изразяват никакъв либерален или демократичен интерес, защото те самите нямат интерес от свободни електорални единици. Не либерализма е виновен, а това, че обществото го смачка, задавено в илюзорната справедливост на държавата.

 37. 37 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 645 Неутрално

  До коментар [#11] от "Big_Villager":

  ами то точно това е проблема - някой имат огромен (финансов) интерес да се харчи повече отколкото изкарваш за да им функционират постановките ...

 38. 38 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#37] от "dun":

  Но всеки има глава на раменете да прецени дали всичко му трябва и за какво и колко да харчи.
  Не може постоянно да превърляме отговорността за личния ни избор на корпорациите.
  Корпорациите се възплозват от човешката глупост, но повече социализъм няма да направи хората по умни.
  При повече регулации "тъпите" граждани разчитат на "умните"
  избрани да ги пазят, за което няма никакви гаранции, че ще се случи.
  Може да се намери кои да ни спаси от корпорациите, но за съжаления няма кои да ни спаси от човешката глупост

 39. 39 Профил на G. H.
  G. H.
  Рейтинг: 499 Неутрално

  България безропотно прилага неолибералния модел още от падането на стената и тъй като идеологията на неолиберализма напълно отговаря на интересите на номенклатурата тогава, те използват създаденото положение, при което неолибералния дискурс доминира в цяла Източна Европа, за да преминат от политическа към икономическа власт. Това можеше да стане само с разрушаване на държавата отвътре, всички механизми за контрол, които пречеха за обогатяването на номенклатурата бяха премахнати. Всички партии се контролираха от ДС. Така се създаде корпоративния гангстеризъм, ръководен от ДС, за да осигури новата роля на номенклатурата като крупни бизнесмени. Унищожването на потенциални конкуретни за Запада форми на производство наложиха на България латиноамериканския модел (в Латинска Америка процесите на "раздържавяване" текат още от начлото на 80те, в резултат на т.нар. Уошингтън Консенсъс, последиците са толкова катастрофални, че започва да се говори за изгубеното десетилетие). И тъй като икономическия модел на България вече е на държава от Третия Свят, такива са и крупните ни бизнесмени - олигарси продукт на организиранта престъпност, специализиращи в туризма и износа на проституция, наркотици и т.н. Нито една партия и нито един политик с реална власт в страната не е произведен извън този модел. Затова е абсурдно да се говори за комунизъм и анти-комунизъм, за сини, жълти, червени, по-сини и т.н. , както в САЩ двете партии служат на един господар - финансови и икономически корпорации, така и тук многото ни партии са в служба на бизнесмените-престъпници. Директните взаимоотношения са ни добре известни - например банкера Бориславова стои зад грабежите на Цеко, които пък се оказа е приятел както на Станишев, така и на Борисов. Във Варна престъна групировка, която се създаде от трима души от специалните части е поставила във феодална зависимост варненци, а премиерът се преструва, че тя не съществува, и т.н. Като всеки американски протекторат така и в българското правителство на челни постове са поставени лица, които работят за американския гео-политически интерес и този на крупния капитал - такъв е Дянков, продукт на Световната Банка, такъв беше Паси, явно и Трайков, Найденов и Караджова, такива са и многото кадри на Отворено Общество в сегашното правителство. Същевременно организираната пресъпност е и в пряка връзка с руските олигарси, като печели от взаиминте икономически интереси.
  Българите, които все още живеят в отминалата епоха на националната-държава не могат да разберат, че е абсурдно тази система да произведе национално-отговорен политик и затова и затова винаги попадат в един и същи капан - подлъгват се от популистката риторика на политици, имащи пряк интерес от запазването на статуквото.

  "In a time of universal deceit, telling the truth is a revolutionary act." George Orwell
 40. 40 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 645 Неутрално

  До коментар [#38] от "Big_Villager":

  очевидно достатъчно много индивиди, икономически субекти и цели държави харчат доста повече отколкото имат...

  ...което по принцип не би било проблем ако накрая сметката не се плащаше от хора които не са харчили и са се държали разумно!

  и именно за това рязко накланяне на везната в полза на тлъсти икономически играчи става дума в интервюто

 41. 41 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 1223 Неутрално

  Предпочитам да управляват корпорациите, отколкото соц.държавата - поне няма да ходя гол и гладен.
  А че някой имал за милиард обувки и кремвирши мен не ме притеснява - защото не съм завистлива левичарска гнида.

 42. 42 Профил на agenciagruh
  agenciagruh
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Когато печелят, не плащат данъци и заминават за Кайманите. А когато губят, искат помощ от данъкоплатеца.

  Нямаше нужда от останалото интервю ,това беше достатъчно!!!!!!!

 43. 43 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#40] от "dun":
  [quote#40:"dun"]очевидно достатъчно много индивиди, икономически субекти и цели държави харчат доста повече отколкото имат... [/quote] - това оправдание ли е, диагноза?

  Социалния (Социалистическия) модел е този които казва, че нуждите на човека и обществото са на първо място и няма значение кои точно с колко допринася, трябва да има за всички. Ако няма, ще вземем на заем и пак ще има...
  Не съм против това, че Европа е по социална, не, даже ми харесва. Но когато даваш даром, нещо не заслужено, не заработено, то не е ценено и се възприема за даденост.
  Има нещо гнило в корпорациите, но и в социалния модел също. И когато социалното е по силно от рационалното, а при това е и на заем не виждам по голям проблем в корпораците отколкото в хорат които искат да живеят даром и на заем.

 44. 44 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2069 Неутрално

  [quote#43:"Big_Villager"]Има нещо гнило в корпорациите, но и в социалния модел също. [/quote]
  Гнилото им е едно и също. Корпоративният модел разчита на харченето и консуматорството, поради което насърчава държавно-гарантирани "лоши" кредити. Т.е., взелият кредита я го изплати, я не, но държавата (т.е. данъкоплатците) гарантират, че корпорациите няма да понесат разклащащи загуби.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 45. 45 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2069 Неутрално

  [quote#41:"iazdakaja"]Предпочитам да управляват корпорациите, отколкото соц.държавата - поне няма да ходя гол и гладен. [/quote]
  Ако е за въпрос, през соца голи и гладни нямаше. Злината му беше много по-голяма: живот сведен до животуване и постоянно потискане на критическото мислене.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 46. 46 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  [quote#24:"g.melamed"]Преводът на статията нищо не струва. Май е от английски. Цветан Тодоров пише на много точен и ясен френски език.
  Жалко! [/quote]

  Вероятно защото преводачът на "Дневник" от испански не е много опитен. Ето оригиналния линк: http://www.lavanguardia.com/lacontra/20120118/54244551730/tzvetan-todorov-ahora-nuestras-democracias-tienen-al-enemigo-dentro.html
  Подобно на някои съфорумци, съм доста озадачена от това интервю на този наш, хм, сънародник, и най-вече от това, че в последните години се е посветил на това, в което е най-малко убедителен. Явно го е заразила болестта на колегата Чомски...

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 47. 47 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 925 Любопитно

  До коментар [#42] от "agenciagruh": ++++++++++

  има какво да се извади от това интервю и над какво да се помисли, независимо дали ни допада или не.

  и най-умният си е малко прост....
 48. 48 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Бла, бла, френски утопии. Това може да се постигне само чрез изолация и протекционизъм. Как ще опазиш острова на благоденствието от бедните варвари - с берлинска стена с вишки?! ВСВ избухва точно заради протекционизма на старите колониални държави, които не са допускали германските стоки на своите пазари. Свободната търговия и глобализацията са гарант срещу възникването на глобален военен конфликт и възможност за бавно но все пак изравняване на жизненото равнище в различни части на света.

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 49. 49 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#4] от "Руританец":

  Да. Странно.

  Хубава статия, макар да не споделям оптимизма на Цветан Тодоров.

  "кризата трябва да ни принуди да го направим... Надявам се да не чакаме тя да се задълбочи, за да отговорим на това предизвикателство."

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 50. 50 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#42] от "agenciagruh":
  [quote#42:"agenciagruh"]Нямаше нужда от останалото интервю ,това беше достатъчно!!!!!!! [/quote]
  Нищо не си разбрал. Това е само пример. Верен да, но пример.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 51. 51 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#47] от "kardinalat":

  Истините в тази статия не са приятни, но човекът ясно казва, че нямаме време - трябва да се променим.
  Или ще ни променят насила.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 52. 52 Профил на Mylène Jampanoï
  Mylène Jampanoï
  Рейтинг: 1090 Весело

  [quote#51:"Росен"]Или ще ни променят насила. [/quote]

  ти, не беше ли "десен"?

  The Man Who Mistook His Wife for a Hat
 53. 53 Профил на paco31
  paco31
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Страхотни глупости!!!
  Компаниите и големите корпорации просто следват едно просто правило, което и бебетата разбират (но не и Цветан Тодоров) - те отиват там, където е най-изгодно и има най-голяма печалба.
  В света сега има страхотен дисбаланс, държави, където една ябълка струва $9 (Япония) и държави, където един човек ще ви работи 1 седмица за $1.
  В условията на глобализация една свободна икономика НИКОГА няма да търпи такова нещо и ще прелива от "развити" държави към Китай, Индия и.т.н. докато 1 кг. ябълки не стане $2 навсякъде. Това е смисъла на глобалната икономика.
  А политиците просто се опитват чрез компромиси да намалят и задържат този поток, но това е "causa perduta", както казват патагонците.

 54. 54 Профил на Mylène Jampanoï
  Mylène Jampanoï
  Рейтинг: 1090 Весело

  До коментар [#53] от "paco31":

  ве, те, политиците, и потокот на мисълта са упитват да удържат. Ма, ей на, не им се утдава

  The Man Who Mistook His Wife for a Hat
 55. 55 Профил на paco31
  paco31
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#54] от "joshuatee":

  Дръж го ти потока на мисълта, че нещо съвсем не ти се удава.

 56. 56 Профил на Mylène Jampanoï
  Mylène Jampanoï
  Рейтинг: 1090 Любопитно

  [quote#55:"paco31"]че нещо съвсем не ти се удава[/quote]

  Определено!
  Ма са чудим, тоа текст, през колко превода е преведен

  The Man Who Mistook His Wife for a Hat
 57. 57 Профил на Mylène Jampanoï
  Mylène Jampanoï
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  До коментар [#55] от "paco31":

  Graphic Patterns and Social Order

  http://www.fas.harvard.edu/~asiactr/publications/pdfs/Powers%20Intro.pdf

  интересно четиво

  The Man Who Mistook His Wife for a Hat
 58. 58 Профил на Mylène Jampanoï
  Mylène Jampanoï
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  Tzvetan Todorov observed that Jean de La Brueyère...

  The Man Who Mistook His Wife for a Hat
 59. 59 Профил на Mylène Jampanoï
  Mylène Jampanoï
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  До коментар [#55] от "paco31":

  язе, не бих са предоверявал на вики/гугл, ма глей кво викат

  Obeyesekere does go on to critique several of the approaches taken by Todorov and the latter's reliance upon Spanish conquistador sources that are themselves responsible for generating stereotypical views on the "Otherness" of the native population—stereotypes that Todorov had in part set out to counter.

  The Man Who Mistook His Wife for a Hat
 60. 60 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Неутрално

  До коментар [#51] от "Росен":
  [quote#51:"Росен"]Истините в тази статия не са приятни, но човекът ясно казва, че нямаме време - трябва да се променим. [/quote]
  Те и марксистите ленинци казваха а и действаха 77 години да ни "променят", ама нещо, нищо свестно не се получи.......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 61. 61 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  " ... - Икономиката трябва да бъде подчинена на благосъстоянието на всички, а не обратното. Европа продължава да бъде едно прекрасно място за живот и затова първата цел на ЕС днес трябва да бъде запазването на общото благосъстояние. ..."
  Звучи много добре, само че не се "работи" по темата, например кризата се разраства защото първата цел на Меркозето е да запази паретата на сгафилите спекуланти с гръцки облигации......
  Ако спазваха правилата на капитализЪма и оставят спекулантите да пият една студена вода, криза нямаше да има въобще или щеше да е много по лека....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 62. 62 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  [quote#53:"paco31"]В условията на глобализация една свободна икономика НИКОГА няма да търпи такова нещо и ще прелива от "развити" държави към Китай, Индия и.т.н. докато 1 кг. ябълки не стане $2 навсякъде.[/quote] няма да стане на практика и не става, щото спекулантите с капитали ще имат грижата ябълката в Япония да струва поне $8 .......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 63. 63 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 618 Неутрално

  До коментар [#43] от "Big_Villager":

  тодоров нали за тва говори за баланс. преди соц. модела и страха държеше пазарните фундаменталисти в шах някакъв, сега го няма този противовес и те съвсем са се разпасали. на тях социлания модел не им изнася, но иначе нямат нищо против да социализират загубите

 64. 64 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 618 Неутрално

  До коментар [#37] от "dun":

  номера е да те вкарат в заема и си в играта, тяхната

 65. 65 Профил на Hristo Velev
  Hristo Velev
  Рейтинг: 418 Неутрално

  И този въпрос, както много други, има ляв и десен отговор. Левият би бил високи данъци, национализация и преразпределяне, както обикновено. Десният би бил - възстановяване и подобряване на справедливостта - премахване на корупционни канали, дупки в законодателството и т.н. Според мен отляво погрешно тълкуват проблема като липса на равенство, което би изискало леви мерки. А според мен проблемът е липса на справедливост, което изисква десни мерки.

 66. 66 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2339 Неутрално

  "Но сега отиваме в другата крайност: държавата изчезва, за да дадем цялата власт на една група от индивиди, които вземат решенията на пазарите. Дотам, че всички държави, дори и така наречените демократични, им се подчиняват."

  Как можем да се противопоставим?

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 67. 67 Профил на Биг Дик
  Биг Дик
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#41] от "iazdakaja":

  Сега със сигурност ще бъда обвинен в социализъм, но е факт, че корпорациите биха искали следните неща (просто защото им струват пари или им пречат да печелят повече - не че са нехуманни или нещо...) - да няма държавно пенсионно осигуряване (който спести за старини - ОК, който не - да умира, защото само ще разхищава ресурси); да няма платено от държавата образование - който може да плати за образованието на децата си, да плати, останалите ДГД - винаги ще има работа за проститутки и бачкатори; да няма никакви обществени пространства (паркове и т.н.), защото са излишно разхищение на пари, които иначе биха могли да отиват в правилните джобове; здравеопазването да е само за тези, които могат да платят добре, останалите...сори. Това е смисълът на ултралибералния "държавата пречи" фридмънистки модел, който отрича всякакви общностни ценности и който по същество си е чист социален дарвинизъм. Именно оттам идва мантрата на съвременния капитализъм - приватизиране на печалбите и социализиране на загубите, която ни доведе до там където сме в момента. Хайде сега наречете ме "генетичен комунист" , "левичарски боклук", "другарю" или нещо такова, за да се позабавлявам

 68. 68 Профил на ideyazabulgaria
  ideyazabulgaria
  Рейтинг: 854 Неутрално

  До коментар [#60] от "boby1945":


  Напротив! Марксистката идеология е доказана извънредно градивна идеология. Тя стои в основата на строителството на „Европейската социална държава“. Две са идеологиите, които властват в 20 и 21 век в света: 1) неолибералната идеология в нейния американски вариант 2) марксистката идеология в нейния западноевропейски вариант. Първата донесе световната финансова криза и крахът на американската и подобни на нея икономики. Втората роди социалната европейска държава след ВСВойна. Моделът на европейската социална държава стана обществен идеал на две поколения европейци и е най- успешната политика на Европа в най -новата и история.
  В нашия сайт има три наши оригинални анализи по въпроса.
  АМЕРИКАНСКИЯТ НЕОЛИБЕРАЛИЗЪМ И ЕВРОПЕЙСКАТА СОЦИАЛНА ДЪРЖАВАhttp://www.ideyazabulgaria.org/index.php?option=com_content&view=article&id=3192:-welfare-state-&catid=14:politics&Itemid=137
  ПРЕДГОВОР КЪМ МОКРИНАТА ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ ДЪРЖАВАТА НА ВСЕОБЩОТО БЛАГОДЕНСТВИЕ
  http://www.ideyazabulgaria.org/index.php?option=com_content&view=article&id=3205:2011-10-02-08-57-38&catid=1:nai-novoto1&Itemid=52
  ОБСАДА. НЕОЛИБЕРАЛИЗМЪТ ЗАРОБВА ДЕМОКРАЦИЯТА
  http://www.ideyazabulgaria.org/index.php?option=com_content&view=article&id=3327:2011-12-10-01-58-39&catid=14:politics&Itemid=137

  Идея за България- алтернатива на статуквото
 69. 69 Профил на ideyazabulgaria
  ideyazabulgaria
  Рейтинг: 854 Неутрално

  АМЕРИКАНСКИЯТ НЕОЛИБЕРАЛИЗЪМ И ЕВРОПЕЙСКАТА СОЦИАЛНА ДЪРЖАВА
  http://www.ideyazabulgaria.org/index.php?option=com_content&view=article&id=3192:-welfare-state-&catid=14:politics&Itemid=137
  ПРЕДГОВОР КЪМ ДОКТРИНАТА : ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ ДЪРЖАВАТА НА ВСЕОБЩОТО БЛАГОДЕНСТВИЕ
  http://www.ideyazabulgaria.org/index.php?option=com_content&view=article&id=3205:2011-10-02-08-57-38&catid=1:nai-novoto1&Itemid=52
  ОБСАДА. НЕОЛИБЕРАЛИЗМЪТ ЗАРОБВА ДЕМОКРАЦИЯТА
  http://www.ideyazabulgaria.org/index.php?option=com_content&view=article&id=3327:2011-12-10-01-58-39&catid=14:politics&Itemid=137

  Идея за България- алтернатива на статуквото
 70. 70 Профил на pourquoi
  pourquoi
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#67:"Биг Дик"]Сега със сигурност ще бъда обвинен в социализъм,[/quote]

  Не се поддавай на някои wannabe-десни, които виждат социализъм във всяко нещо, което не отговаря на техните критерии! Десните трябва да отстояваме дясното пространство от такива хора, които разсъждават по същия начин, по който едно време всяка мисъл, която не се конформираше с официалната идеология беше или деградиращо буржоазна или фашистка или направо вражеска за народа.

  Това че някой е десен, не значи че трябва да припява на неоконсерваторите (няма да влезна в техния стил на изказ и да измислям обидни имена), които си присвояват името "десен".

  Ако има път към рая, то има магистрала към ада.
 71. 71 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  До коментар [#68] от "ideyazabulgaria":Мерси за информацията .... съгласен съм с вас, .....
  Моята теза беше, че и марксизмът се опитваше и да "промени" човека за постигане на по-добър и справедлив обществен строй, което на практика не се случи и според мене трудно е да се случи в реално време, човек се променя много бавно, с векове.... но се променя.... но сам не с призиви и лозунги

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 72. 72 Профил на pourquoi
  pourquoi
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#71] от "boby1945":

  Мхм, точно затова има хора, които взимат по малко от всякакви утопични идеологии, настройват го за _реалната_ човешка природа и търсят баланса. Ключовата дума- баланс. Има и такива, които вярват в магически приказки, от чия страна на политическото пространство, няма значение.

  Ако има път към рая, то има магистрала към ада.
 73. 73 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  До коментар [#72] от "pourquoi":Реалната човешка "природа" е безкрайно разнообразна и в същото време много консервативна......
  Кашата в главата на много хора днес идва от френските просветители от 18 век, които смятат че хората са "еднакви като "матРял"" и че чрез даване на власт на просветени хора ("просветеният монарх" ще се решат социалните проблеми на човечеството .....
  И нашите възрожденци.... "Напред науката е слънце, което....."
  230 годишната практика, показа че това не е така, хората са различни и просветата, сама по себе си, не решава социалните проблеми ....
  Интелегентите и днес продължават, малко по инерция, да призозвават, "просветете се..... в интервюто във вида "всички трябва да променим начина ни на мислене..."" само по себе си не е лоша идея, но не решава социалните проблеми....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 74. 74 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#63] от "basilicum":

  Тодоров говори, че балансът може да се постигне само в солидарно, социално общество. Ако каже и кои ще плати сметката, може и да му повярвам че е възможно.
  Но не това искам да кажа, а че автора има нужда от корпорациите (като образ), за да оправдае съществуването си, а за корпорациите е лесно да посочат такива като него за заплаха за активните и предприемчивите. Така хем корпорациите си продължават, хем има кой да ръкопляска на левите теории....сметката продължава да се плаща от тези които са изработили повече отколкото са похарчили.
  За мен всъщност това е проблема, някога средната класа е плащала само за кефа на богатите, а сега и се налага да плаща и за спокойствието на мързеливите и неразумните.

 75. 75 Профил на pourquoi
  pourquoi
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#73] от "boby1945":

  Не знам какво разбираш под еднакви като матрял, но те са смятали повече, че хората при еднакви шансове, биха развили личния си потенциал до еднакви (подразбиращо се високи) нива.

  Утопията е в "еднакви шансове". Доказано е например, че огромна част от успеха на едно дете в обучението зависи от наличието на книги в дома на родителите му. Пример за колко дребни неща дават повече шанс или отнемат, ако става въпрос за липси.

  Колко са различни хората няма значение, ако се търси въпросния баланс, защото в баланса, различията се взимат предвид. Факт е обаче, че хората сме един вид и имаме някои нужди, които са присъщи на всички ни. В по-балансираните общества, се търси именно задоволяването на тези нужди, за да се даде шанс на развитието, това на което казваш просвета. И там идва големия сблъсък между идеологиите. Едните вярват, че ако не го правиш, значи си мързел/тъп или нещо друго от сорта, а другите вярват, че не си получил достатъчно побутване. И двете бъркат според мен!

  Ако има път към рая, то има магистрала към ада.
 76. 76 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 618 Неутрално

  До коментар [#65] от "glacierise":

  а трябва ли всичко да е или ляво или дясно? май губите същността на неговия аргумент. под баланс се крие и думата синтеза.

 77. 77 Профил на Лодка в гората
  Лодка в гората
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  Това интервю съм го чел ,май,в романите на еврейката Ранд!Същите другари-кръвопийци,ама 60-70 години по-късно и с по-бели якички!

 78. 78 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 618 Неутрално

  До коментар [#71] от "boby1945":

  а аз до колкото съм запознат с материала марксизмът си е говорил за една естествена прогресия на обществото - обратно към най-пъвобитното безкласово общество, но вече с друго съзнание. в последствие по-радикални елементи са искали от него идеи за действие след което той попада под облака на революцията. идейно маркс си е бил еволюционист.

 79. 79 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  До коментар [#78] от "basilicum":
  [quote#78:"basilicum"]идейно маркс си е бил еволюционист.[/quote] е той ако беше еволюционист и Чърчил щеше да бъде марксист....
  Не е бил чак толкова печен революционер "практик" като Ленин, ама чак еволюционист???

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 80. 80 Профил на Биг Дик
  Биг Дик
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#65] от "glacierise":
  Да се говори за чисто леви или чисто десни мерки в момента е стъване на хлъзгава почва, в най-добрия случай. Ситуацията в момента е толкова безпрецедентна, че историята, идеологиите и старите решения (леви, десни, средни или на чорчик) в момента не ни вършат работа. Колкото до това "...отляво погрешно тълкуват проблема като липса на равенство, което би изискало леви мерки." - категорично не съм съгласен. Нарастващото неравенство в западните страни (което включва изстискваната като лимонче средна класа и изнемогващия от регулации, картели и монополи малък бизнес) се вижда с просто око - и от ляво и от дясно, и на криво. А това, че високата степен на неравенство е вредно за обществата и за икономиките (включително за богатите хора) е толкова добре установен факт в икономическата теория и практика - че просто трудно се поддава на коментар. Затова прекаленото неравенство е вредно за самия капитализъм и трябва да бъде разрешено по някакъв начин. Алтернативата не е "лява" - няма лява алтернатива. Алтернативата е пълен хаос, тотално недоверие и абсолютно непродуктивно търсене на виновни - този хаос, в който затъваме вече 5 години.

 81. 81 Профил на pourquoi
  pourquoi
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#80] от "Биг Дик":

  Самата истина според мен, но хората сме заседнали в тези разделения на етикети, сякаш става въпрос не за бъдещето ни, а за любим футболен отбор. Леви срещу десни, комунизъм срещу капитализъм, Левски срещу ЦСКА, добро срещу лошо и т.н. и т.н. Да, аз имам дясно-центристки разбирания, но съвсем лесно мога да разбера, че нещата са до кокал и човек трябва да излезе от стереотипното мислене и в политиката и във всяка сфера на живота.

  Ако има път към рая, то има магистрала към ада.
 82. 82 Профил на Биг Дик
  Биг Дик
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#74] от "Big_Villager":
  Веднага ти отговарям кой точно "ще плати сметката", защото ти самия си си отговорил в предното изречение, без да се усетиш. "Солидарно общество" означава общество, в което тежестите са солидарно разпределени - в пълна противоположност на сегашния модел на тотално социализиране на загубите. Означава и общество, в което осъществяването на каквито и да е общностни цели (здравеопазване, образование и т.н.) не се приравнява автоматично с ретроградност и комунизъм.
  В момента например се опитват постепенно да ни убедят да се откажем напълно от пенсионното осигуряване - просто защото така било фискално отговорно, защото тежало на бизнеса, защото държавата не можела да си го позволи, било социализъм и "вижте какво стана с Гърция". От една страна трябва да приемем чужди отговорности, а от друга - да се примирим, че ако не спестим достатъчно пари за старини, просто ще се метнем от високо или ще висим на шията на децата си. И това е само един от примерите. ТОВА е социален дарвинизъм и е изгоден само за големите животни в джунглата, които решиха, че нямат нужда други да им се мотаят в краката и да ловуват мишки в тяхната гора.

 83. 83 Профил на Лилия Костова
  Лилия Костова
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#7] от "donchoquihote":

  Не, човек, просто ти изоставаш... Парадигмите ти остаряха, не Цветан Тодоров. Той е любопитен, буден и в час

  Бойко Борисов е тъп като г.з. Освен това е малоумен магистраладжия и има титла Негово Тиквочество.
 84. 84 Профил на Лилия Костова
  Лилия Костова
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#53] от "paco31":

  Така е, въпросът е че това просто правила накрая ще изяде собствените им "хитри кратуни". Това вече започва да бъде осзънавано дори и от "елита" в давос, но не и от деснит в Дневник. Те до последно ще стоят с голи гърди на амбразурата

  Бойко Борисов е тъп като г.з. Освен това е малоумен магистраладжия и има титла Негово Тиквочество.
 85. 85 Профил на Лилия Костова
  Лилия Костова
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Всъщност, всяка промяна започва така... с най-будните умове и "еретичните" им мисли, които мнозинството отхвърля...
  Сега поне, слава Богу, не ги гори на клада...
  И се моля - нека е за добро, нека свърши по-бързо и с по-малко сътресения за добрите хора...

  Бойко Борисов е тъп като г.з. Освен това е малоумен магистраладжия и има титла Негово Тиквочество.
 86. 86 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#82] от "Биг Дик":

  Солидарно значи да вземат от тия дето работят и да дадът на тия дето не работят. Това е, от въздуха немогат да го вземат. Пробваха с кредити ама не става, накрая пак взимат от тия дето работят повече (защото естествено корпорациите се изнизват през врати и вратички, но дори да им взмеш част от печалбите пак не може да построиш комунизъм).
  Съгласен съм че трябва да има разумно социално преразпределение, но ако то обезсмисля разликата между това да работиш или не, да се осигуряваш за старини или не, не виждам смисъла му.
  Именно това правят крайните радетели на социално-солидарното общество, казват: дайте да дадем на хората, да им покрием нуждите, а пари все от някъде ще намерим....

  Комунистите намериха парите на богатите директно като ги избесиха по дърветата и какво ..за 50 години 3 фалита.
  Социалистите във Франция взимаха на заем и сега са пред фалит.
  За тези в Гърция да не говорим, те просто са крили фалита години наред.

 87. 87 Профил на Лилия Костова
  Лилия Костова
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#86] от "Big_Villager":

  Съгласен съм че трябва да има разумно социално преразпределение

  За това говорим... Това искаме. Не искаме обезсмислянето на труда, напротив.
  Искаме хората да получават достойно заплащане на труда си. Искаме спирането на съкращаването на разходи, което се изразява главно в съкращаване на работни места и/ли изнасянето им към маймунски държави като Китай, Индия и България. Искаме стабилизиране на демокрацията в тези страни, а не капиталистическо-мутренскта джунгла, която цари в момента и обслужва едрия капитал.

  Не искаме парите (т.е. другите) да работят за богатите. Защото парите стават повече, само когато ги вземаш от някой друг. Това е простата схема на лихвите по влоговете. Колкото по-високи са тези лихви, толкова повече са свързани с експлоатация на човешки труд и унищожаване на природата.

  Просто е.

  И колкото по-бързо стане ясно на повече хора, толкова по-добре.

  Бойко Борисов е тъп като г.з. Освен това е малоумен магистраладжия и има титла Негово Тиквочество.
 88. 88 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 645 Весело

  До коментар [#64] от "basilicum":

  мерси - не ги играя тия - баща ми ме е научил !!

 89. 89 Профил на Лилия Костова
  Лилия Костова
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Това е простата схема на лихвите по влоговете.
  И на възвращаемостта на инвестициите.

  Използването на сложни думи само замазва пладнешкия грабеж, но определено не го премахва.

  Бойко Борисов е тъп като г.з. Освен това е малоумен магистраладжия и има титла Негово Тиквочество.
 90. 90 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#87] от "Лилия Костова":

  Разумното няма един и същи смисъл за всички...
  Твоето раумно е различно от моето защото смесваш морални и икономически категории (достойно - заплащане).
  Достойно за мен е едно заплащане, а за теб друго..какво ще се случи, ако нашето достойно заплащане е по високо от това което произвеждаме?
  Какво ще движи икономикат напред, ако хората немогат да станат по-богати от труда си?
  Не става само с искам и не искам....

  Има такива работещи социални държави като да речем Финландия, там се преразпределят 2/3 от доходите (поне), но и там модела сериозно поскърцва под натиска половин милион емигранти (250 000 от Сомалия които не пипват да работят).

 91. 91 Профил на ideyazabulgaria
  ideyazabulgaria
  Рейтинг: 854 Неутрално

  До коментар [#74] от "Big_Villager":

  "За мен всъщност това е проблема, някога средната класа е плащала само за кефа на богатите, а сега и се налага да плаща и за спокойствието на мързеливите и неразумните."

  За ваше сведение последния ви извод за средната класа е състоянието на средната класа в неолибералната държава, а не средната класа в социалната държава. В социалната държава средната класа управлява в неантагонистичен сблъсък с другата класа- на богатите. В неолибералната държава средната класа не е на почит, там управляват едно малцинство от 1 % на богатата класа, средната класа е изоставена, за това там се плаща на ” за спокойствието на мързеливите и неразумните.”
  Гледайте гениалния филм на канадеца Ришар Бруйет ОБСАДА, НЕОЛИБЕРАЛИЗМЪТ ЗАРОБВА ДЕМОКРАЦИЯТА. Там дават ясно принципите на които се гради неолиберализмът. Той не е обикновена ”икономическа доктрина”, а ИДЕОЛОГИЯ, която мощно обгръща всички страни на социалния живот. За нея говори Цветан Тодоров

  Идея за България- алтернатива на статуквото
 92. 92 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#91] от "ideyazabulgaria":

  Средна класа да се чете: тези хора които плащат 90% от данъците (дали са богати, бедни, квалифицирани работници, други работници, малък бизнес и.н., ). Да не се чете корпорации, нетни потребители на социални плащания, леви или десни лумпени.

 93. 93 Профил на ideyazabulgaria
  ideyazabulgaria
  Рейтинг: 854 Неутрално

  До коментар [#80] от "Биг Дик":

  "Затова прекаленото неравенство е вредно за самия капитализъм и трябва да бъде разрешено по някакъв начин. Алтернативата не е "лява" - няма лява алтернатива. Алтернативата е пълен хаос, тотално недоверие и абсолютно непродуктивно търсене на виновни - този хаос, в който затъваме вече 5 години. "

  Алтернатива има и тя е ЛЯВА- ”Връщане и продължение развитието на социалната държава”
  Самата европейска социална държава е с лява идеология- МАРКСИЧЕСКАТА. Тя започва да се гради в западна Европа края на 50-те години на базата на Кейнсиянското (”държавен планов капитализъм” или носи още едно име ”социален капитализъм”) която владее двете части на Европа след ВСВойна. Самия родител Джон Мейнард Кейнс е ляв социален икономист, който стъпна на ”Капитала” на Маркс (разбира се, той използва още много други философи и икономисти) като и разработва своя ”социален капитализъм”.
  Интересно е развитието на социалната държава от тогава до днес- тя се развива отдолу нагоре с ”народовластие” и представлява отворена система за постоянно развитие.
  сега се счита че в Европа има 7 най-добре изградени социални държави- Швеция, Финландия, Дания, Новрегия, Холандия, Германия и Австрия.
  Но нейното развие спира края на 80-те години когато в Европа навлиза неолиберализмът от САЩ, който обгръща всички леви, десни и центристки политически сили . Така социалната държава остава без политически носители и нейното развитие спира.
  За пораженията на неолиберализма в Европа пиша в материала си ”АМЕРИКАНСКИЯ НЕОЛИБЕРАЛИЗЪМ И ЕВРОПЕЙСКАТА СОЦИАЛНАТА ДЪРЖАВА”
  ”Неолиберализмът иска унищожението на социалната държава”- това е много правилна теза на Цветан Тодоров, но той не дава решение.
  Решение не е дал нито един европеец до сега, дори и във филма ”Обсада” не казват решение
  Аз се мъча да прокарам решението- ”ВРЪЩАНЕ И ПРОДЪЛЖЕНИЕ РАЗВИТИЕТО НА СОЦИАЛНАТА ДЪРЖАВА”
  Причината на европейците да не могат да стигнат до това решение е, че Европа не роди ”наука за своята социалната държава”. Навлизането на неолиберализма в Европа още през 80-те години, обгръщане от него на всички политически сили, това спря развитието на социалната държава, спря и процесът за създавате на наука за нея.
  Аз правя тези изводи изхождайки от мисълта за спасението на България. Няма време за бавене, Българи е стигна края си, тя освен, че е обгърната в неолиберализъм, което е главната причина за неуспеха на България да изгради правова държава. От своя страна липсата на правова държава роди политическа мафия, която продължава да краде и разорява България и за това пораженията на неолиберализма в България са многократно по- големи от други страни на Европа..
  Докато в 7-те признати за най- развити социални държава, също управляват неолиберални правителства, но те са добре изградени правови държава и правовата държава брани социалната сържава от поражения , не се допуска създаване на политическа мафия, за това там пораженията от неолиберализма са най-малки.
  Ето защо България трябва да се спасява час по скоро и за това трябва да се намери нов обществен идеал за обществото.
  Нашите опоненти всички са стреснати, понеже не знаят как да опонират, идват в сайта ни и подвикват” Ама тази идея не е нова?”
  Това е напълно елементарно мислене. Самата ”идея за социална държава” не е нова, но ”развитието на социалната държава от точка 2011 напред” е напълно нова идея, равносилна на нова наука и нова учебна дисциплина.
  Аз за това направих ”дефиницията на европейската социалната държава” в точка 2011, като вложих в нея и направленията как да се развива.
  Мисля, че никъде няма да срещнете някъде другаде тази дефиниция.

  Дора Апостолова, Хелзинки от www.ideyazabulgaria.org

  Идея за България- алтернатива на статуквото
 94. 94 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#93] от "ideyazabulgaria":

  Добре, права си!

  Кажи сега какво ще ги правите сомалийците?
  Щото "истинските финландци", без да са неолиберали, а просто корави финландски селяни не са навити да ги социализират до безкрайност.

 95. 95 Профил на ideyazabulgaria
  ideyazabulgaria
  Рейтинг: 854 Неутрално

  До коментар [#86] от "Big_Villager":

  Именно това правят крайните радетели на социално-солидарното общество, казват: дайте да дадем на хората, да им покрием нуждите, а пари все от някъде ще намерим...."

  Вие нямате никаква представа от същността на идеологията на европейската социална държава. Една от главните нейни функции е създаване на силно производителен тип икономика, която да трудоустрои хората и да няма безработни седящи и чакащи на социални помощи.
  Точно неолиберализма( глобализма) е в пълна война с производителната икономика, той я унищожава., както се унищожи американската икономика ,чийто производства бяха изнесени в Азия. Самият ”Дженерал Мокърс” само по инерция се нарича американска фирма, всички части на нейната продукция се избродват в Азия
  Социалната държава промени постановката на Маркс за класите в обществото, на мястото на пролетариата тя създаде гола мата средна класа на труда, в която ”пролет арията “ работниците са час от нея. Другата част е малката и среден предприемач, чийто дял в средната гласа е вече 50% и на него социалната държава му дава нъзмогности за равен старт с помощта на държавата. Във Финландия началото на 90 години имаше над 10 държавни гаранционни фонда, които отпуската 100% държавна гарантиран заем (при преференциални условия от 1 % заем и гратисни години)за старта на малката фирма и раждаха в годината по 200 000 малки фирми. Така Финландия се спаси от кризата вследствие на разпада на СССР и загубата на съветския пазар.
  Докато строяха социални държави западно европейците нямаха външни дългове. Външните дългове се създадоха от упражняването на неолибералната политика .
  Реална икономика значи ПРОИЗВОДИТЕЛНА ИКОНОМИКА. Докато създаваха ПРОИЗВОДИТЕЛНИТЕ СИ икономики европейските социални държави нямаха външни дългове. Дълговете ги направиха в последните 20 години, когато се управляваха от десни неолибералисти, които вкарваха американския неолиберализъм на глобалния свободен без правила и ограничения пазар. Така техните икономики от производителни се превърнаха в непроизводителни икономики, производствата им бяха изнесени в Азия и зони с нископлатен труд, а парите им в райски американски банкови протекторати, сиреч-бяха прибрали от американците и те изведнъж се намериха заборчнели до гуша.
  Дълговата криза показа пълната несъстоятелност на новия модел (след 2000 г.) псевдо-интеграция , изградена на базата на елементарен либерализъм(неолиберализъ), популизъм и корупция. Измамите и илюзиите са изгодни само за политиците. Сега те трябва да кажат не просто дали дългът на една странна е голям, а къде са отишли парите. Вдигналите се на протест обикновени хора от „Окупирай Уолстрийт“ и последвалите ги от европейските страни искат точно това и затова протестират. Не може да има държава с реална икономика без реално производство, без национален тип икономика, без държавна политика за нейното подпомагане и развиване. Трябва да се прекрати неолибералната политика на свободния пазар без правила и ограничения, като с това да се руши европейската социална държава. Трябва да следваме и развиваме модела на социалната държава и прилагаме нейните правила за реална, силно производителна национален тип икономика,като се сложат жестоки държавни ограничения и да се прави силна държавна политика за запазване на производството в границата на държавите и спиране изнасянето му в офшорни и зони с по-нископлатен труд.

  Дора Апостолва, Хелзинки от www.ideyazabulgaria.org

  Идея за България- алтернатива на статуквото
 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 98. 98 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#95] от "ideyazabulgaria":

  Аз Финландия и сомалийците питам, що не са ги трудоустроили до сега?

  А GM ги остави, явно не си наясно с тази индустрия. Да, имат производство в Азия (В Китай няма друга възможност да продават освен да произвеждат там, именно заради протекционизъм) и в Европа на модели които се купуват в Азия и Европа. В САЩ се произвеждат коли за Америка. Ето ти тук статистика на фабрикте, има няма 1,6 млн в САЩ, 600 хил Канада, 500 хил Мексико :
  http://media.gm.com/content/dam/Media/gmcom/investor/2012/0101ProductionPlant.pdf

  И това Кейнс - Марксист беше добро

 99. 99 Профил на Лилия Костова
  Лилия Костова
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#90] от "Big_Villager":

  Да, смесвам ги. Абсолютно съзнателно.

  Плюя на всички, които инвестират в кървавия режим на Камбоджа с мотива, че не са политици, а бизнесмени.

  Бизнесът без морал, просто със сухи цифри (които също са манипулируеми) ни докара дотук. СТИГА вече!

  Бойко Борисов е тъп като г.з. Освен това е малоумен магистраладжия и има титла Негово Тиквочество.
 100. 100 Профил на ideyazabulgaria
  ideyazabulgaria
  Рейтинг: 854 Неутрално

  До коментар [#98] от "Big_Villager":

  Сомалийците във Финландия са отчасти трудоустроени( младите) и отчасти не. Проблемът на всички чужденци във Финландия е езикът- финландският език е втория след китайски по трудност в света.
  Другият проблем е неолибералната политика упражнявана от всички правителства в последните 10 години и неразвиване на производителната част на финландската икономика. А тя е стара тяхна традиция заложена още в религията им-лютеранството. Това не е само проблем за емигрантите във Финландия, а и за самите финландци.
  Но Финландия е силно правова държава, която брани социалната държава и там няма промени в елементите и структурата на социалната държава въпреки неолибералната политика.
  За съжаление сега във Финландия няма политическа партия, която да развива социалната държава. Единствената опозиционна партия –националистите ”Истинските финландци” са много семпла партия без идеология и без програма за развитието на социалната държава.
  Националистическите партии на Финландия, Холандия , Орбан- на Унгария са напълно идентични партии, това за сега успя да роди Европа като псево лява политическа идея противопоставяща се на неолиберализма.
  Макар Финландия да е посочена за най- развита социална държава в групата на 7-те, за огромна жалост все още няма изградена ”наука за социалната държава”.
  Има обаче професори за социалната държава. Чета им произведенията- пълна скръб, те не знаят, че идеологията на социалната държава е марксистка.
  А една наука трябва да се започне първо от идеологията –коя е идеологията?
  Моят син ги нарича ”професори по социална държава, без социална държава”
  Много трагично нещо.
  Ако взирате проблема със сомалийците като ”религиозен”- НЕ е! Финландците за сега имат само 2 % чужденци и не се притесняват от мюсюлманите- сомалийци, понеже имат изградена ”наука за моята цивилизация”. Тя се преподава като учебна дисциплина в задължителните часове по религия в средното училище. Там се говори, че основа на нашата цивилизация е религията, религиозните норми стават цивилизационни, от там и обществени . За това в часовете по религия не се изучава чиста религия , а само тази наука.
  При това държавата е обединена с църквата само с една цел-за да пази своята цивилизация.


  Идея за България- алтернатива на статуквото
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK