ЕС и МВФ настояват за още реформи от Гърция, за да отпуснат заем

Гърция трябва да убеди партньорите си от еврозоната и МВФ да й отпуснат спасителен пакет от 130 млрд. евро.

© Reuters

Гърция трябва да убеди партньорите си от еврозоната и МВФ да й отпуснат спасителен пакет от 130 млрд. евро.Европейският съюз и Международният валутен фонд настояват Гърция да въведе повече бюджетни съкращения и прилагането на серия реформи за икономии и преди да се споразумеят за нов спасителен пакет, от който страната се нуждае, за да избегне фалит. Това става ясно от доклад на експертите, видян от "Ройтерс".


Погледите бяха насочени към тежките разговори между Атина и международните кредитори миналата седмица, тъй като Гърция трябва да убеди партньорите си от еврозоната и МВФ да й отпуснат спасителен пакет от 130 млрд. евро.


Експертите от ЕС, МВФ и Европейската централна банка или т.нар. "тройка" са изготвили доклад тази седмица, който включва списък от мерки, които искат да бъдат изпълнени от гръцките власти.
Сред първите точки в списъка е приемането нов бюджет с повече съкращения, за да бъдат постигнати фискалните цели през 2012 г. "Тройката" предлага сериозно намаляване на разходите в областта на отбраната и здравеопазването, като не уточнява размера на съкращенията."Затворените професии" в Гърция са силно регулирани, като се издават малко лицензи за практикуването им и често различните гилдии от списъка работят с фиксирани цени.

ЕС и МВФ настояват Гърция да приложи отлаганите реформи на пенсионната система и да приключи с либерализирането на т.нар. "затворени професии", като лекари и фармацевти", за което настояват от години.


Списъкът от мерки не е окончателен и може да бъде променен след обсъждане с гръцките власти, е отбелязано в документа.


Правителственият говорител Пателис Капсис, заяви, че гръцките власти ще се опитат да преговарят по някои от точките, но подчерта, че Атина ще направи всичко възможно, за да получи спасителния пакет. Очевидно е, че ако не получим заема, няма откъде да намерим пари, за да избегнем фалита, допълни той.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK