Започва Европейски съвет, насочен към заетостта и растежа

Лидерите на ЕС ще подпишат измененият договор за Европейския механизъм за стабилност и трябва да се споразумеят за фискалния пакт

© Reuters

Лидерите на ЕС ще подпишат измененият договор за Европейския механизъм за стабилност и трябва да се споразумеят за фискалния пактИкономическият растеж и заетостта ще бъдат в центъра на разговорите на лидерите от Европейския съюз на срещата на Европейския съвет днес. Те ще подпишат изменения договор за европейския механизъм за стабилност и трябва да се споразумеят за фискалния пакт.


Предвижда се по време на заседанието в момент, когато икономическата ситуация се влошава, а дълговата криза се задълбочава, да бъдат обсъдени теми, посветени на увеличаване на растежа и създаване на работни места най-вече за младите европейци.


"Искам този път да се фокусираме върху незабавно действие в области като младежката безработица, единния пазар и малките и средните предприятия", заяви председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой в поканата си към европейските лидери за срещата.
Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Никола Саркози пък подготвиха документ, наречен "Пътища за излизане от кризата: засилване на растежа сега!", в който отбелязват, че Европейският съвет трябва да изпрати силни сигнали за създаване на растеж и работни места.


Според тях това може да стане, като усилията се насочат към шест приоритета – безработица, развитие на инструменти за финансирането на компании, по-добро използване на еврофондовете, засилване на регулациите на финансовите пазари, модернизиране на публичната администрация и подобрение на достъпа до трети пазари. Документът беше разпространен от френското и германското правителство в хода на подготовката на днешната среща на върха.


По време на извънредното заседание на Европейския съвет, на което ще присъства и българският премие Бойко Борисов, трябва да бъде подписан измененият договор за европейския механизъм за стабилност. Лидерите на ЕС трябва да обсъдят и новия договор за стабилност, координация и управление, или т.нар. фискален пакт.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK