Програма "Ерaзъм" навъшва 25 години от създаването си

Андрула Василиу, еврокомисар по въпросите на за образованието, културата, многоезичието и младежта

© European Commission

Андрула Василиу, еврокомисар по въпросите на за образованието, културата, многоезичието и младежтаЕразъм" - една от най-успешните програми за студентски обмен, навършва днес 25 години от създаването си, предаде пресслужбата на Европейската комисия. За този период почти три милиона студенти са успели да се възползват от възможностите за обучение и стаж в чужбина, които "Еразъм" предлага.


Програмата за мобилност е в основата на стратегията на Брюксел за борба с младежката безработица, като съсредоточава усилията предимно върху развиването на умения. Темата ще бъде обсъдена и по време на днешната среща на върха на европейските лидери.


"Въздействието на "Еразъм" беше изключително голямо не само за отделните студенти, но и за европейската икономика като цяло. Като оказва подкрепа за постигане на високо качество на преподаването и на модерно висше образование, поддържащо по-тесни връзки между академичната общност и работодателите, програмата допринася за придобиването на нужните умения", заяви председателят на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу.
По думите на Андрула Василиу, еврокомисар по въпросите на образованието, културата, многоезичието и младежта, "Еразъм" е едно от най-големите постижения и най-добре позната програма на ЕС. Обменът по "Еразъм" е възможност и за преподавателите да се запознаят с висшето образование в други държави и да пренесат най-добрите идеи в родните си страни, посочи Василиу.


Тя уточни, че заради нарасналото търсенето на места, което надвишава наличните ресурси в много страни, Брюксел планира повече възможности за обучение чрез новата програма "Еразъм за всички".


През учебната 2011/2012 г. повече от 250 000 студенти ще вземат участие в програмата "Еразъм". Очаква се студентите да проявят най-голям интерес към учене в Испания, Франция, Великобритания, Германия и Италия. Страните, които ще изпратят най-много студенти в чужбина се очаква да бъдат Испания, Франция, Германия, Италия и Полша. За периода 2007—2013 г. ЕС е определил около 3 млрд. евро за "Еразъм".


На много от проявите по повод годишнината ще присъстват "посланиците на Еразъм" от 33-те държави, участващи в програмата. Те са по един студент и един член на персонала, избрани да представят всяка държава, според въздействието, което програмата "Еразъм" е оказала върху професионалното и личното им развитие. На конференцията през май в Копенхаген те ще представят "Манифест на Еразъм" с тяхното виждане за развитието на схемата в бъдеще.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK