Програма "Ерaзъм" навъшва 25 години от създаването си

Андрула Василиу, еврокомисар по въпросите на за образованието, културата, многоезичието и младежта

© European Commission

Андрула Василиу, еврокомисар по въпросите на за образованието, културата, многоезичието и младежтаЕразъм" - една от най-успешните програми за студентски обмен, навършва днес 25 години от създаването си, предаде пресслужбата на Европейската комисия. За този период почти три милиона студенти са успели да се възползват от възможностите за обучение и стаж в чужбина, които "Еразъм" предлага.


Програмата за мобилност е в основата на стратегията на Брюксел за борба с младежката безработица, като съсредоточава усилията предимно върху развиването на умения. Темата ще бъде обсъдена и по време на днешната среща на върха на европейските лидери.


"Въздействието на "Еразъм" беше изключително голямо не само за отделните студенти, но и за европейската икономика като цяло. Като оказва подкрепа за постигане на високо качество на преподаването и на модерно висше образование, поддържащо по-тесни връзки между академичната общност и работодателите, програмата допринася за придобиването на нужните умения", заяви председателят на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу.
По думите на Андрула Василиу, еврокомисар по въпросите на образованието, културата, многоезичието и младежта, "Еразъм" е едно от най-големите постижения и най-добре позната програма на ЕС. Обменът по "Еразъм" е възможност и за преподавателите да се запознаят с висшето образование в други държави и да пренесат най-добрите идеи в родните си страни, посочи Василиу.


Тя уточни, че заради нарасналото търсенето на места, което надвишава наличните ресурси в много страни, Брюксел планира повече възможности за обучение чрез новата програма "Еразъм за всички".


През учебната 2011/2012 г. повече от 250 000 студенти ще вземат участие в програмата "Еразъм". Очаква се студентите да проявят най-голям интерес към учене в Испания, Франция, Великобритания, Германия и Италия. Страните, които ще изпратят най-много студенти в чужбина се очаква да бъдат Испания, Франция, Германия, Италия и Полша. За периода 2007—2013 г. ЕС е определил около 3 млрд. евро за "Еразъм".


На много от проявите по повод годишнината ще присъстват "посланиците на Еразъм" от 33-те държави, участващи в програмата. Те са по един студент и един член на персонала, избрани да представят всяка държава, според въздействието, което програмата "Еразъм" е оказала върху професионалното и личното им развитие. На конференцията през май в Копенхаген те ще представят "Манифест на Еразъм" с тяхното виждане за развитието на схемата в бъдеще.

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1286 Неутрално

  Уф! Абе то хубаво, ама стипендийките са доста тънички. Студентите трябва да поемат издръжката си сами. Де факто програмата се явява спомагателна към друг проект, който представлява основното действие. Ако студент се вдигне да ходи само по "Еразъм", то е необходимо или здраво лично и родителско финансиране, или да си намери работа в съответната държава, което пък обезмисля самото посещение, ако е с цел да се придобиват умения. И тъй като нашите студенти не са сред най-активните ползватели на тази възможност, парите се редуцират още повече.
  Иначе възможността е добра - с договор по "Еразъм" се осъществяват добри контакти и студенти, които инвестират в това могат лесно по-късно да правят магистратури с местни и европейски стипендии.

  CONTADOR GRATUITO!
 2. 2 Профил на galin83
  galin83
  Рейтинг: 258 Неутрално

  комунизма свърши колега

 3. 3 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1286 Весело

  Сложи му един пълен член и една запетая пред обръщението, та поне да разберем, че наистина е свършил.

  CONTADOR GRATUITO!
 4. 4 Профил на shona
  shona
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Аз съм с много добри спомени и впечатления от програма "Еразъм". Бях избрана да отида за 1 семестър в Карловия университет в Прага и там всичко беше невероятно. А що се отнася до стипендията-тогава размерът й се определяше според сдандарта на страната, а и на града, в който отиваш. На мен лично стипендията ми стигаше, но, разбира се, за отделни мои лични обиколки из Европа си доплащах, но като цяло стипендията си беше супер, а да не говорим за преживяванията!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK