Холандия: Излизането на Гърция от еврозоната няма да е толкова рисковано

Марк Руте

© Reuters

Марк РутеИзключването на Гърция от еврозоната ще бъде по-малко рисковано сега, отколкото в началото на 2010 г., когато се появиха първите признаци на дълговата криза в страната, заяви холандският премиер Марк Руте. С изказването си той подкрепи към мнението на няколко европейски дипломати, според които може да бъде по-евтино и по-лесно, ако Атина напусне единната валута, предаде "Франс прес".


По-рано еврокомисарят по цифровите технологии Нели Крус отбеляза, че излизането на Гърция от еврозоната няма да доведе до криза на единната валута. Няма да се стигне до катастрофа, ако някой напусне еврозоната, каза Крус, като обаче подчерта, че не подкрепя идеята Гърция да се върне към драхмата. В наш интерес е Гърция да остане и да постигне това, което обеща, посочи също Руте.


Въпреки това по думите на еврокомисаря по морско дело и рибарство Мария Даманаки страните от еврозоната подготвят план за излизането на страната й от валутния съюз. Наблюдава се голяма промяна отпреди една година, коментира Ханс Мартенс от Центъра за европейски политики. Според него сега изключването на Гърция от еврозоната сега изглежда по-приемлив сценарий.
Атина да напусне валутния съюз сега - това няма да разруши нищо, но не мисля, че ще се стигне до подобна ситуация, смята той. Зад политическата сцена през последните седмици високопоставени правителствени служители неколкократно заявиха пред "Франс прес", че има промяна в тона по време на последните срещи на финансовите министри. Гневът срещу липсата на обещаните реформи в страната може да доведе до заплаха за изключването й от еврото, коментира агенцията.


Коментарът на Крус обаче предизвика остър отговор от председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. "Искаме Гърция в еврозоната", заяви Барозу пред репортери. С тези думи той за поред път потвърди позицията си, че задлъжнялата страна не трябва да напуска валутния съюз.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Vader
  Vader
  Рейтинг: 217 Весело

  Да, то влизането на Гърция в Еврозоната се каза по-рисковано!

 2. 2 Профил на caliostro
  caliostro
  Рейтинг: 471 Весело

  добро утро холандия!
  ако намалите дрогата може и по бързо да започнете да стопляте.

 3. 3 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2335 Неутрално

  Гърция не трябва да напуска еврозоната!Гърция трябва да бъде ИЗРИТАНА ОТ ЕВРОЗОНАТА,ПО НАЙ-ЗРЕЛИЩЕН НАЧИН!

  Тия нагли мошеници,не заслужават друго отношение!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 4. 4 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#3] от "lz2":

  Спок ще си платят за всичко.

 5. 5 Профил на bradshaw
  bradshaw
  Рейтинг: 596 Неутрално

  Гърция опротивя на цяла Европа, но още си я обгрижват и й отстъпват ... Барозу веднага скача на всеки намек за излизане от Еврозоната ... Започват да изпадат в някаква крайност към Гърция, която обезмисля всички усилия на финансово дисциплинирани държави да се държат на повърхността. От морална гледна точка евроинституциите прекаляват с "изкуственото дишане" и крепене на грохналата гръцка система.

  Nobody is perfect. I am Nobody.
 6. 6 Профил на каруцар
  каруцар
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Сами сте си виновни европейски идиоти ! Като сте толкова решителни досега да бяхте я изритали 100 пъти ! А нали видяхте как по телевизията гърците горят германското знаме , а вие в знак на благодарност постоянно и наливате евра !

 7. 7 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  При влизането във Еврозоната всички бяха ентусиазирани и никой не гледаше какво има насреща.
  После стана едно мазало, та не ти е работа.
  Но така е когато някои решения биват вземани на две Узота или бутилка Порто или Мадейра

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 8. 8 Профил на monsej
  monsej
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Гърците не заслужават уважение. Но тези хитреци показаха, че системата на ЕС е лошо копие на СИВ. Взеха парите на Европа, построиха си пътищата, направиха си заводи (а не унищожиха съществуващите), инвестираха милиони в туризма. И какви са печелившите козове на Европа сега? А при нас какво става. Членският ни внос е по-голям от парите, които ни дават безвъзмездно! И колко хора са подлъгани в тези пари? Изградили са нещо, инвестирали в кандидатстване и ... по тази мярка Европа спира парите! И в това отношение гърците са абсолютно прави. Те никога няма да оставят народа си да бъде подложен на геноцида, на който сме подложени ние и то от подставени, ниско интелигентни "българи"!

 9. 9 Профил на kotrag
  kotrag
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Хубаво е, че най-после се чуват мнения на политици за възстановяване на националната валута на Гърция.
  В крайна сметка всеки заслужава да получи нов шанс.

  Логично е да се предположи, че Португалия и Ирландия също ще изберат да направят същото в близко бъдеще.

 10. 10 Профил на кинти
  кинти
  Рейтинг: 1201 Неутрално

  Приходите от данъци за януари за -7%, при прогноза +9% спрямо януари 2011. Само ДДСто е на -19% ! Тая държава се превръща в икономически труп със скоростта на светлината.
  Гърците изядоха торбите със сол, ще отнесат и тоягите, накрая и ще платят. Колкото и да не ви се вярва. Забравете им "заплатите", скоро ще са само история.

  http://www.youtube.com/watch?v=hx16a72j__8
 11. 11 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2335 Неутрално

  [quote#8:"monsej"] направиха си заводи (а не унищожиха съществуващите), [/quote]

  Я ми кажи,кои заводи са построили,че нещо не се сещам?

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 12. 12 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 596 Неутрално

  Е добро утро бре ЕС. Минимизирахте щетите на френски и немските банки нали. Гърците май най- сетне се "наиграха"

 13. 13 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2335 Неутрално

  До коментар [#8] от "monsej":

  Тази сутрин обявиха от статистиката,че 92% от БВП на Гърция е от вВЪТРЕШНО ПОТРЕБЛЕНИЕ!Представяте ли си,ОТ АДЕНЕ И ПИЕНЕ!И на това викаш икономика!Пълна порнография!Сега,като секнат парите от кредити и БВП ще иде на нивото на Марианската падина!ГЪРЦИЯ Е ЗАГИНАЛА ДЪРЖАВА!Бивша!Дано само не се изсипят в България,защото са го правили!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 14. 14 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#13] от "lz2":
  Е, най- накрая поне един човек във форума да прозре истината! "Омразен дълг',а Дрън-дрън- от половин месец повтарям, че дълговете на Гърция са формирани заради бюджетният й дефицит и че не са изпълнили един от Маастрихтските критерии за влизане в ЕЗ- а именно - бюджетен дефицит под 3% и ДЕСЕТ години се опитат да запълнят тази дупка със суап сделки с гръцки ДЦК с поне 15 американски банки. Реализираните печалби от тези сделки се депозират в гръцкият държавен бюджет и така диеректно ползват всички гръцки граждани, като отиват за заплати, за пенсии и за социални надбавки. Е, все някога истината лъсва!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 15. 15 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 583 Неутрално

  По рисковано ще е ако ги оставите в Еврозоната тия измекяри.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  saseff
 16. 16 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 806 Неутрално

  На скоро говорих с един познат грък и той ми се оплака, че заради кризата, пенсията на баща му намаляла с 1000 евро на година. Аз пък му казах, че пенсията на баща ми за цялата година не надхвърля 1000 евро...

  Какво да си говорим... И после те плачат, че им налагали неприемливи условия, за да им дадат пари. Ами така е, ако искаш някой да ти даде нещо трябва да му приемеш условията... иначе се оправяш сам.

 17. 17 Профил на royal_sperm
  royal_sperm
  Рейтинг: 560 Неутрално

  стига сте писали глупости! ако беше толкова просто досега да ги бяха изхвърлили гърците! при един банкрут на гърците не се знае какво става, защото германските и френски банки ще трябва да платят може би повече от колкото ще дадат на гърците като бейлаути! има цдс плащания които не се знае за колко пари са! може да са и трилиони!

  In real life it is always the anvil that breaks the hammer...” ― George Orwell
 18. 18 Профил на Gonzo Porn
  Gonzo Porn
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Гърците се чудят как да съобщят на кредиторите си, че трябва да пият една студена водица. Затова е суетенето и изчакването

 19. 19 Профил на caliostro
  caliostro
  Рейтинг: 471 Неутрално

  гърците няма да се дадат на тези кръвопиици и никога няма да станат като нас добре.
  ние сме нагледен пример какво ги чака ако се свалят дрехите.

  *по горе бях написал за дрогата и холандците.
  по думите на холандците ние сме цигани до един драги сънародници. това им бяха коментарите в интернет за българите и шенген. само едни нон стоп друсани може да се държат толкова алтаво и неадеквтно. алтави са им законите за дрогата. може да си купиш дрога от кафене доза. но собственика на кафенето няма право да зарежда кафенето с дрога!!! колко ли друсан трябва да си за да направиш подобни закони....

 20. 20 Профил на caliostro
  caliostro
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#18] от "gonzo_porn":

  гърците ще си платят и ще страдат.
  но ще се измъкнат.
  експертите са категорични че спасението на гърция е извън еврозоната. подобни становища много много не се коментират за съжаление.

 21. 21 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 740 Весело

  Холандците ми харесват. Оставили са дипломатичността и казват нещата в прав текст. И за гърци, и за нас.

  Дано в крайна сметка нашамарят гърците и ги оставят да се оправят сами с ината си. Ние пък ще ходим на хубаво море и ще пием евтино узо.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 23. 23 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#21] от "Знам и Мога":

  Ми то човек като се напуши, става откровен

  Холандците са противно племе. Вервай ми. Престъпността там е може би една от най-високите за ЕС.

 24. 24 Профил на nsi52392249
  nsi52392249
  Рейтинг: 531 Неутрално

  За да се спаси Гърция, гърците трябва да започнат да живеят като немците, но дали наистина го искат? Дали ние, италианците и португалците го искаме? И най-важното, дали можем да започнем да живеем като немците? Каквото решение да се намери за гръцкия дълг, Гърция и другите южни държави са заплашени от циклични кризи, които трябва да изглаждат несъответствията между немските и останалите държави. Пътя на юга е връщане към собствените си валути или към създаване на нова обща такава.

 25. 25 Профил на anona
  anona
  Рейтинг: 436 Неутрално

  Социалистът Барозу не иска социалистическа Гърция да напуска еврозоната, нормално.

 26. 26 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 740 Весело

  До коментар [#23] от "niakoi_si":

  Престъпност там има само в крайните квартали на големите градове, където бъка с мароканци, турци и разни други принадошли през 80-те години елементи.

  В малките градове не си заключват и къщите. В градове като Dordrecht даже е спокойно.

  Като за ЕС хич не са зле, да ти кажа.

 27. 27 Профил на Tai Lung
  Tai Lung
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Лошо е че нещата се израждат в (свеждат до) гъркофобия. Те със сигурност имат ствоя принос в това нерадостно за всички положение - но къде остава отговорността на тези, създали финансовата и политическа схема, която позволи да се стигне до тук? Днес е Гърция, утре ще е някой друг. Най-добре е бързо да излизат от еврозоната, но както виждаме - не им позволяват, без даже да са поискали още...

 28. 28 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#17:"royal_sperm"] ако беше толкова просто досега да ги бяха изхвърлили гърците! [/quote]
  Ами май е много просто- отворете си Търговският закон, частта за процедурата за несъстоятелност на търговски предприятия и кажете - в какъв контекст и кога се изпозва термина "оздравителен план' и какво означава той" Окончателният текст на оздравителния план за Гърция бе предаден на партиите за одобрение 08.02.2012 / 11:04 Атина, 8 февруари /БТА/ Окончателният текст на оздравителния план, договорен между Гърция и нейните кредитори от ЕС и Международния валутен фонд.."БТА

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 29. 29 Профил на Vili
  Vili
  Рейтинг: 918 Неутрално


  Гърция - това е върхът на айсберга .
  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/ac/Iceberg.jpg

  П.С.
  Не вина на Гърците.
  Гърците - само първи ...

  http://www.youtube.com/watch?v=0eph6AyB4c0
 30. 30 Профил на caliostro
  caliostro
  Рейтинг: 471 Весело

  До коментар [#28] от "dqdomart":

  кое е просто?
  че меркел иска да прибере 50 млрд евро от военни поръчки за гърция а сарко 25 млрд евро през следващите няколко години?!
  и това е само малкото.
  искат гърция да им е дойна крава.

 31. 31 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#30:"caliostro"]кое е просто? [/quote]
  Сравнението между фалита на Гърция с фалита на търговско дружество в несъстоятелност Е, има някои отлики- не твърдя,че е едно и също нещо, но принципите са много сходни.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 32. 32 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#30:"caliostro"]искат гърция да им е дойна крава.[/quote]
  Точно така- щом Гърция дои над 20 години ЕС, сега ЕС има право да дои Гърция- справка -
  http://www.dnevnik.bg/sviat/2012/02/08/1761460_sled_117_mlrd_agrosubsidii_gurciia_vnasia_zemedelski/?p=0&ref=id

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 33. 33 Профил на ooonufri
  ooonufri
  Рейтинг: 610 Неутрално

  Това яйце, дето им се пече на гъза, е време да се опече накрая.
  А за драхмата имам друга идея. За да не девалвира хептен, да се върже към зимбабвийския долар при курс 1 трилион:1 трилион. Щото по-дребни там няма. В Зимбабве.

 34. 34 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 740 Весело

  До коментар [#29] от "Vili":

  Вили, не си пъхай гагата в дела, които не разбираш, моля те. Знаем, че за вас бедните пролетарии винаги са невинни, дори когато са папкали в кръчмата, без да имат пари да си платят сметката.

 35. 35 Профил на Владимиров
  Владимиров
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Докато гърците се нахитруват, Еврозоната май си оплете кошницата...

 36. 36 Профил на nsi52392249
  nsi52392249
  Рейтинг: 531 Неутрално

  За съжалиние България има същата гръцка съдба във вариант без дългове. Икономиките и на двете страни са в рецесия, безработица е голяма, намаляващи инвестиции и т.н. Дали си взимал кредти или не нещата са еднанакви с малки нюанси.

 37. 37 Профил на ooonufri
  ooonufri
  Рейтинг: 610 Неутрално

  На някой ясно ли му е, защо ако една страна с 2% дял от БВП на ЕС напусне, това би имало отражение върху останалите 98%?
  Туй е по-скоро разтоварване от боклук. Изхвърляне на тежест. Да ти умре тъщата примерно или да успееш да си изгониш жената от къщата.
  Би следвало да има положителен ефект.

 38. 38 Профил на Gonzo Porn
  Gonzo Porn
  Рейтинг: 374 Неутрално

  [quote#35:"Владимиров"]Докто гърците се нахитруват, Еврозоната май си оплете кошницата... [/quote]


  Все едно теб като те оберат крадци, да се появи някой който завижда, че си се облажил. Нещо като 2+2=8

 39. 39 Профил на wildbalkan
  wildbalkan
  Рейтинг: 426 Неутрално

  тези идиоти от ес явно не са научили нищо от най-близката история(само преди 3 години и малко),и какво да очакваме от такива-призрачен континент,всеки 2-3 без работа,континента на мизерията,за съжаление когато липсват лидери нищо добро не ни чака

 40. 40 Профил на Владимиров
  Владимиров
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#38] от "gonzo_porn":

  Нещо не разбрах...кой е обраният, кои са крадците и кой - завиждащият?

 41. 41 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2826 Неутрално

  Е ми оставте тогава Гърция да напусне еврозоната !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 42. 42 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1159 Любопитно

  Гърците вече са прекарани! ЕС вчера реши от сега нататък траншовете да се превеждат директно към банките кредитори, а не да се превеждат както до сега на гръцкото правителство, което с част от тях да плаща пенсии и заплати!!! Целта е да се спаси еврото, защото Гърция е неспасяема. Сега вече правителството няма от къде да вземе пари за пенсии и заплати, освен от съкращения на пенсии и заплати,както и от вътрешни данъци,такси ,и експресна приватзация... Може да им дават и по 20 пенсии и заплати годишно, но ако средният им размер падне на 50-100 евро, какво от това??? И ние през гладната 1997-ма получавахме по четири заплати на месец но размерът им бе между 3 и 5 долара!!! Драмата на обикновените гърци тепърва предстои!!! С лежане и скачане по площадите-до тук...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK