Докладът на Еврокомисията: Срещу корупцията трябват мерки, доказани на практика

Докладът на Еврокомисията: Срещу корупцията трябват мерки, доказани на практика

© Юлия ЛазароваМрежа от специализирани прокурори, дейни стратегии за разследване и резултати в налагането на санкции за конфликт на интереси. Това са част от мерките, които трябва да предприеме България за по-ефективна борба срещу корупцията по високите етажи, стана ясно от мониторинговия доклад на Европейската комисия, представен днес в Брюксел.


Съдебната система трябва да се реформира изоснови, "по-специално чрез изготвянето и прилагането на предложения за реформа на Висшия съдебен съвет (ВСС) и прокуратурата", е отбелязано в доклада по механизма за сътрудничество и проверка във връзка със съдебната система. По отношение на корупцията Брюксел не настоява за основни промени, но държи на конкретни резултати.


Присъдите
Докладът на Еврокомисията отбелязва, че от последния доклад през юли 2011 г. са били произнесени една окончателна и две неокончателни присъди срещу трима членове на парламента в дела за корупция (бел.ред. - окончателната присъда е срещу Фидел Беев). Маркирана е и оправдателната присъда на втора инстанция срещу бивш министър (бел. ред. - военния министър от кабинета на тройната коалиция Николай Цонев), както и неокончателни присъди срещу действащи и бивши кметове.


"В редица случаи на твърдения за измами със средства на ЕС прокуратурата не предприе действия, въпреки че разследването на свързани случаи въз основа на същите факти продължава в друга държава членка. Във всички заведени през 2011 г. дела, свързани с измами със средства на ЕС, наказателната отговорност бе заменена с административни наказания... Все още се очаква прокуратурата да предприеме действия по редица случаи, свързани със сериозни нередности в управлението на средства на ЕС, за които OLAF предостави информация през 2010-2011 г.", отбелязва докладът.


При представянето на текста говорителят на Еврокомисията Марк Грей подчерта, че толерантността на Брюксел е нулева, когато става дума за злоупотреби с евросредства, и по тази причина институцията ще продължи с внимание да следи развитието по тези и по подобни казуси.


Конфликт на интереси, икономически и финансови престъпления


Според Брюксел ефективността на създадената през юни 2011 г. Комисия за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси ще "зависи наред с другото от броя на приключените случаи, от капацитета ѝ да преследва конфликта на интереси инициативно и от способността ѝ да издава сериозни и добре мотивирани решения в случаи от висок обществен интерес".


Конкретни резултати трябва да бъдат доказани на практика след измененията в етичния кодекс за поведение на МВР, който цели да предотвратява случаи на корупция с участие на негови служители. Необходимо е да се оцени и доколко мрежи от специализирани прокурори за икономически и финансови престъпления и допълнителни инструкции за разследването на такива случаи ще допринасят за по-засилени действия. В летния си доклад Брюксел ще оценява и прилагането на практика на законодателните изменения за контрол на обществените поръчки.


Еврокомисията отбелязва, че няма конкретно развитие "на системата за контрол на декларациите за имущество на висши държавни служители с цел установяване и преследване на случаи на необяснимо забогатяване". "За по-успешното предотвратяване на корупцията Комисията препоръча на България да постигне конкретни резултати в широкомащабен антикорупционен проект", пише още в доклада.


Твърденията за изборни измами


За първи път в мониторингов доклад на Еврокомисията има коментар за проведените избори в България. В текста се отбелязва, че прокуратурата разследва твърдения за изборни измами.


"От основно значение за общественото доверие в способността на властите да се борят с организираната престъпност и корупцията е предприемането на възпиращи санкции в случаи на купуване на гласове, както и пълната прозрачност на финансирането на политическите партии", казва Европейската комисия.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (82)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на darkwing
  darkwing
  Рейтинг: 367 Любопитно

  ъъъъ.. Конграчулейшънс?

 2. 2 Профил на Mayhem
  Mayhem
  Рейтинг: 418 Весело

  Попитали български чиновник: как се живее с 400 лева заплата ?
  - Не знам, не съм опитвал.

  - Защо СерГей говори толкова бавно ? - Защото превежда от руски !
 3. 3 Профил на sylt
  sylt
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Ууупс... Ние се развиваме, а те не ни харесват...

 4. 4 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1077 Неутрално

  Сценарии за сериал по последния евродоклад.
  Досега в доклада:
  Съдебната система трябва да се реформира изоснови;
  Полицията трябва да събира доказателства по-професионално;
  Срещу корупцията трябват мерки, доказани на практика;
  Очаквайте продължението:
  Сменете си управляващите!

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 5. 5 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Ако в кратки срокове не се каже кой,как и кога,юлският доклад ще е този с допълнения.

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 6. 6 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Когато съд, прокуратура, изпълнителна власт И ЦЯЛАТА /БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЯ/ ПОЛИТИЧЕСКА КЛАСА не го искат, как да стане ???!!!
  Пример: един нищо и никакъв Волен, за нула време и той напълни гушата !!!
  Само народа ли ???
  Без ЕС и ОЛАФ няма да се справим, но кога ???

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 8. 8 Профил на chelsea87
  chelsea87
  Рейтинг: 514 Неутрално

  [quote#6:"deepdp"]Пример: един нищо и никакъв Волен, за нула време и той напълни гушата !!! [/quote]

  Ако е "напълнил гушата" както казваш,нямаше да спре да издава вестник "АТАКА" и телевизия "Алфа" да спре да се излъчва.Не мислиш ли!?

 9. 9 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1077 Неутрално

  До коментар [#7] от "Captain Shakespeare":

  Може и да мога, но не съм се пробвал. Трудно ми е да намеря нещо различно за коментиране в доклад описващ толкова много простотии

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 10. 10 Профил на martin187ism
  martin187ism
  Рейтинг: 418 Неутрално

  браво на дневник, другите сайт-ове са премълчали за частта от доклада свързана с изборите...

 11. 11 Профил на k@lcho
  [email protected]
  Рейтинг: 449 Неутрално

  всеки ни препоръчва или предлага да направим определени промени или ни критикува как да го направим и какво, НО някой от нашите дали ги слуша или само кимат с глава и си правят каквото поискат!

  няма кой, значи – аз, няма кога, значи – сега! Control - C Control - V! DONT Control - ME! ... Просто е НАЛИ!
 12. 12 Профил на chara
  chara
  Рейтинг: 572 Разстроено

  Много неща няма, а няма и да има.
  През 2010 г сигнализирахме Б. Борисов за несъвместимо със заемания пост на областен управител на София област от Красимир Живков участие на същия в УС на ШЕСТ сдружения и председателство на ЕДНА фондация.
  Нищо не последва!
  По-точно администрацията на МС се опита за прикрие закононарушението на Красимир Живков (назначен от ГЕРБ, но показан и в сайта на БСП като техен кадър).
  И така Красимир по Красимир ... вир.
  А после защо доклада е отрицателен.
  Е, отрицателен ще е!

 13. 13 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1291 Весело

  Аз съм гамен и "плюя" по управниците, по-конкретно по Б.Б и Цвъки Тая еврокомисия обаче, от къде на къде и тя ?!? )))
  Явно и те са предубедени и не ги интересуват оправдания от типа - ама друг ми сра в гащите )))

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 14. 14 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  "Във всички заведени през 2011 г. дела, свързани с измами със средства на ЕС, наказателната отговорност бе заменена с административни наказания..."

  Шамарът е звучен и ще звънти дълго. Изводи:

  1. С шменти-капели и номера от селски вечеринки с цел замазване очите на "противника" не става.
  2. Гръмогласното търсене на друг виновен вече не минава - минаха 2 години, който не е проходил, значе няма да тръгне изобщо.
  3. Публичното прехвърляне на отговорности и клепане другарчета, с които всъщност трябва да сте в един отбор, води само до тотално омазване на и без това о.рания пейзаж.
  4. Добезкрайното правене на нечул и неразбрал също не минава.
  5. Най-накрая трябва да се разбереш със себе си на кой от поръчалите те трябва да си лоялен - на външните, на вътрешнитем или на обикновените хора, на които завъртя главата с .... хм, всякви обещания и с чиито гласове в крайна сметка си там където си.

  В противен случай.. Ами шамарената фабрика не е пускала обява че ще затваря.


  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 15. 15 Профил на smile
  smile
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#8] от "chelsea87":
  Тези две неща няма нищо общо

 16. 16 Профил на StiffUpperLip
  StiffUpperLip
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Съдът ни е кошмарен, а и прокуратурата под ръководството на брадатия не остава по-назад.

  "Демагогията е на върха на БСП", "партийната аристокрация е една от най-уродливите форми на обществото". Жан Виденов ви го каза.
 17. 17 Профил на Yoda
  Yoda
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Добре, че ги има тези доклади, за да не остане електората с измамното впечатление, че случващото се е нормално и в реда на нещата, което иначе масово и преднамерено се насажда от всевъзможни трибуни.

 18. 18 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2971 Неутрално

  [quote#12:"chara"]През 2010 г сигнализирахме Б. Борисов за несъвместимо със заемания пост на областен управител на София област от Красимир Живков[/quote]

  Ти пък!

  Само преди седмици шефът на СОС Иванов ("Банкя-21" ) беше вдигнат на вили и могили от Вожда точно заради същото, което критикуват в доклада и .... си остана шеф на софийските гербави.
  "Наш" човек. Само го прибраха "да не стърчи като възпален палец" ...

 19. 19 Профил на ХАРИ
  ХАРИ
  Рейтинг: 572 Разстроено

  Докладът може да се приеме общо взето за положителен.
  Давай напред, ГЕРБ !

  Човек - това е една особена болест по маймуните.
 20. 20 Профил на gl
  gl
  Рейтинг: 422 Неутрално

  Айде свивай багажа и в Банкя при помиярите.

 21. 21 Профил на chara
  chara
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#18] от "xm...":

  Е той и Красимир Живков е "наш човек" т.е. човек на Валентин Златев, нищо, че като го питат от ГЕРБ ли е или от БСП не може да обясни от кои е.
  Ама то това едва ли има значение.
  Важното е, че е ... Наш!

 22. 22 Профил на maniask
  maniask
  Рейтинг: 572 Гневно

  Добре, казаха ни го пак. Какво следва? Предполагам месец на гръмки акции и изненадващи разкрития. А след това? Хора, радвам се, че в събота ше протестираме срещу ACTA, но имаме прекалено други недовършени дела у нас си. Те плачат за протест - корупция, своеволие, мафиа и безхаберие.

 23. 23 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#8] от "chelsea87":

  Личната имам предвид - нова къща, ново /младо/ гадже - типични простотии ...
  А вестника и тв ги правеше Капка, ако не знаеш ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 24. 24 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Борисов трябва незабавно да подаде оставка в противен случай ще предизвика гражданска война. Оправданията с предишните наказани отдавна от народа вече не вървят. Сега той ще бъде наказан въросът е как доброволно или с камъни ще го гонят! Преди ако беше смешно или после тъжно сега вече е ОБИДНО за нас като нация избраният и натоварен с отговорност поради очевидната невъзможност без значение от причината некадърност корупция плиткоумие незнание или просто некомпетентност да сес правя със задълженията си постоянно да се поравдава с всички и с всичко! Процедурата в демоклатичният свят е проста - подава се оставка и идва следващият. Ако и той не се справя и той си подава оставка а не се порадава и така докато се намери някой който да може да върши работа и поне една стена на язовир да оправи преди да изтрепе сума ти народ!

 25. 25 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 778 Неутрално

  [quote#22:"maniask"]Хора, радвам се, че в събота ше протестираме срещу ACTA, но имаме прекалено други недовършени дела у нас си. Те плачат за протест - корупция, своеволие, мафиа и безхаберие. [/quote]

  В събота само стартираме. В Румъния свалиха правителството за 20 дни. Тука една парламенарта обсада и ще ги свалим за 10 дни! Това правителство ще се запомин с три неща - СРС-тата насилието и скандалите! А и дните на траур. Абсурден рекорд по дни на траур! Най-траурното правителство в историята на б-я!

 26. 26 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3249 Неутрално

  И ЕС не се връзва вече на балоните на ГЕРБ! И за тях е ясно колко фалшива им е дясната насока. Крайно време е гербаджиите да схванат, че номерата им не вървят и да се гушнат с БСП. Така както най-им подобава!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 27. 27 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3249 Неутрално

  [quote#25:"merkel"]Тука една парламенарта обсада и ще ги свалим за 10 дни![/quote]
  Бих го подкрепил, но въпросът е....кой ще дойде след това!!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 28. 28 Профил на chara
  chara
  Рейтинг: 572 Гневно

  До коментар [#24] от "merkel":

  Подкрепям!
  Присъствието на Борисов в публичното политическо пространство след този доклад на ЕК е ОБИДНО!

  Аргументите ми са тук:
  http://pozicii.net/2012/02/prisastvieto-na-premiera-borisov-v-publitchnoto-prostranstvo-e-obida/

 29. 29 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Я, #25 откога стана противник на това правителство и управление? Аз май съм пропуснал 3-4 интересни седмици във форумния живот!

 30. 30 Профил на phill11
  phill11
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Същият този ЕС критикува Орбан в Унгария за това че започна да реформира съдебната им система чрез нова конституция. Било недемократично.
  Стига са ни писали общи формулировки, след като е ясно че не можем сами да се справим.
  На нас проблема ни е известен, комунистическата конституция, изградила безконтролна, неконтролируема съдебна власт и позволила ненаказуемо разграбване.
  Е как да я променим?

 31. 31 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Дайте мнението и позиция на най-голямата реална опозиция на безумното управление и власт а именно България на гражданите на Кунева и Дани Вълчев! Според мен ако правителството и най-вече премиерът не осъзнайт своята некадърнос ти некомпетентност наиситна ще докарат страната до гражданска война. Без значение дали причините са в корупцията плиткоумието неумението незнанието или липсата на интелект но наистина управляващите са ПОЗОР и ПОРВАЛ!

 32. 32 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3249 Неутрално

  До коментар [#31] от "merkel":
  Да бе! Най-малко Кунева е опозиция! Камо ли "реална"! Кунева всеки я знае от къде се е пръкнала.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 33. 33 Профил на abefus
  abefus
  Рейтинг: 367 Гневно

  Меркел, абе ти си страшна фурнаджийска лопата бе, егати ветропоказателя!!! Ей това сте вие гербаджиите, готови сте утре и "БСП" да завикате, само да ви е топло на задника...

 34. 34 Профил на Erika_H
  Erika_H
  Рейтинг: 444 Неутрално

  До коментар [#19] от "ХАРИ":

  Ама ти сериозно ли? Къде напред и към какво да върви ГЕРБ, че нещо не се доизказа ?

  qualis rex, talis grex...
 35. 35 Профил на ill7299
  ill7299
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Като че ли и в Еврокомисията разбраха най-накрая,че правителството ни е некадърно и популистко!!
  Дано от Брюксел да ги озаптят малко!!

 36. 36 Профил на Маргарит Пицов
  Маргарит Пицов
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Абе и Меркел (Бареков) не е това дет беше.....

  На спортни състезания с/у Германия не викайте "Бъъългари - юююююнаци" , защото Дойчо разбира "You , nazi!"
 37. 37 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 829 Неутрално

  #30, в едно тълкуване на КС от 2007 е ясно казано, че съдебната система подлежи на контрол от парламента, доколкото парламента е не само законодателен орган, но и контролен орган. Единствено това не трябвало да бъде под формата на петъчния парламентарен контрол на изпълнителната власт. Горе-долу това е записано в тълкуването. Начинът за избиране ( процедурата, гарантираща прозрачност) на членове на ВСС, зависи най-вече от ЗСВ ( закона за съдебната власт). Така че даже с едни поправки на ЗСВ и някои леки поправки на конституцията можеше да се постигне много. Само че никое мнозинство не иска силна и независима съдебна система. Иначе Доган с хонорарите, Цецо с апартаментите, Лъчо с хонорарите, бившия председател на парламента, дето уби с колата си човек и пр. и пр.- те отдавна щяха да търкат наровете в пандиза.....

 38. 38 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 624 Неутрално

  [quote#35:"ill7299"]Дано от Брюксел да ги озаптят малко!! [/quote]
  Този доклад е червен картон за Борисов! Ако и сега не го разберем, толкова по-зле!

 39. 39 Профил на mihal_mh
  mihal_mh
  Рейтинг: 418 Неутрално

  трябват...аманашитеее???

 40. 40 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#38:"shumkar"]Този доклад е червен картон за Борисов! Ако и сега не го разберем, толкова по-зле! [/quote]
  Този доклад е червен картон за съдебната система,ако не си разбрал,не е зле,нищо страшно
  Въпросът е,че мониторинг от разстояние както се вижда няма да оправи нещата,трябва ни жива сила от ЕК,да назначават един комисар с екип и да го пращат тук на място,ако трябва ще му се плаща от държавния бюджет,ще го преживеем.Ежеседмични доклади до ЕК за съдебната ни система след ежедневни доклади от ВСС,съда и прокуратурата,какво е свършено,присъди,обвинения,разследване и т.н.
  Нека ни се смее цял свят,но аз друга оправия не виждам,тия институции продължават да ни дърпат назад и са решили,че могат да си правят тяхното при всички положения.

 41. 41 Профил на phill11
  phill11
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#37] от "kirsner":

  Би било прекрасно, само дето не е вярно.
  Ефективен контрол върху ВСС липсва, в конституцията ясно е записано кога може да бъде освободен член на ВСС. Т.е почти никога!Скандалите около ... черния го доказаха.

  Партийните квоти както и президентската също не могат да бъдат премахнати без промяна в конституцията.
  Оценката на професионалните качества е толкова субективна, че напълно капсулира системата, и води само до възпроизвеждане на едно и също.
  Тази съдебна система е създадена по този начин не случайно, и изпълни задачата си.

 42. 42 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 514 Неутрално

  в развитите комунистически общества парите са без значение и се задоволиават нуждите на всеки според потребностите
  парите са отживелица служеща да задоволиава тьрсенето и предлагането и да не останат без работа банкерите и фирмите произвеждащи банково и офис оборудване

 43. 43 Профил на Demokrat
  Demokrat
  Рейтинг: 822 Любопитно


  Ама чакайте, каква корупция, какви нередности, какви залоупотреби?!

  България и корупция - няма такава комбинация.
  България има премиер и той се е погрижил за всичко.

  Отана назад времето, когато с "фалшивите" подписи на МУТРАТА са раздадени скъпи имоти за без пари. "Тече разследване" - като река в Сахара тече. Още не е ясно, кой е държал ръката на МУТРАТА, докато "фалшиво" е подписвала.

  Днес МУТРАТА, докато се "бори с корупцията", звъни на шефа на митниците( "Ало, Танов виж там за Мишо Бирата..) за да ходатайства за безлицензна пивоварна. Прави го понеже пРезидента ( на Русия в България), с когото "са скарани" му се обадил?!

  МВР министърът пък, докато "предлага" управлениски решения и в координация с правосъдния министър "разработва" стратегия за промяна на съдебната система, "консултира" разни фирми и чрез "заеми" от пенсионери "необяснимо" си купуива апартамент след апартамент.

  Стартегията на "министъра" за 'промяна" на съда включва предимно медийни кючеци, но не и законодателни мерки, въвеждаен на обективни критерии за назначаване и оценка, контрол на магистартите.

  От друга страна, накакъв ДЕМБЕЛ от ГеееРБ (бее) пък със "130 години трудов стаж" си "купил" 50 имота. То МВР "министъра" направо да го ожалиш, горкият!

  Във Варна пък отбора ( ТИМа), за който имотния МВР "министър" твърди, че не знае, си "купил" брега на морето. Оня бряг, дето по конституция не се продава!?
  "Малка подробност" е, че ТИМа и МУТРАТА, дето "се бори" с престъпността, са си близки.

  Те такива работи.
  Борец, до бореца, майно ле
  Борба, до борбата с корупцията!

  Само платени и/или умствено увредени лица могат да пишат в подкрепа на БКП и нейните производни Атака/ДпС/ГЕРБ. Ще дойде ден и... всекиму според заслугите!
 44. 44 Профил на Нели Ангелова
  Нели Ангелова
  Рейтинг: 932 Неутрално

  Аз както ви казах, съдебната система ще бъде обвинена и така стана! Само че министрите на правосъдието са от герб. Грубото кадруване на Цветанов във съдебната система и поддаването на ВВС на натиска от Цв.Цв е показателно за липсата на разделението на властите. Изпълнителната потиска всички власти - и съдебната и медиите! За парламента да не говорим! Цветанов прехвърли всички граници и най-лошото, е че лъже и е некомпетентен - позор за България! Само румита ли има тази партия на герберите?! Ето и последното - те не знаят чии са язовирите моля ви се!!!! Ами тях ги нямаше и тепърва ще ги броят! А хора се издавиха! По чия вина? Не може да обвиняваш кмета, това е безумие! Язовирите са държавна, а не общинска собственост! Докога ще търпим? Кога ще настане нашият ден на гнева? Затова сме такъв батак!

  нели ангелова
 45. 45 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Работата се свежда до едно - караме си "простичко по български" от 1944 г., от 1989 г., от 2009 год. - от която и година да си избереш все е тая!
  Въпросът опира до това? Кога ще спрем да мислим с г..а си и да искаме да се напълни само нашата гушка, а ще започнам да мислим за държава, народ, РОДИНА!
  Тъжно, ама май никога няма да стане и докладите ще са все в този порядък.

  ура и да живей!!!
 46. 46 Профил на WC1
  WC1
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Доста полицейщина вкара това провителство и резултатите не са добри: парадни акции с нескопосани обвинения, неработещи висши органи на съдебната система, напускане на чужди инвеститори.

  ATX
 47. 47 Профил на sgasharov
  sgasharov
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Докладът е балансиран, казва министърката и вече съм спокоен, ако някой краде, лъже, пребива, той е извънземен. Или държавата ни е на друга паралелна планета, щото нищо не показва, че сме в Европа.

 48. 48 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  [quote#1:"darkwing"]ъъъ.. Конграчулейшънс? [/quote]

  Итс а метъфор

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 49. 49 Профил на Постовете на някой друг
  Постовете на някой друг
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Да се очаква спиране на еврофондовете!

 50. 50 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1027 Весело

  [quote#33:"abefus"]Меркел, абе ти си страшна фурнаджийска лопата бе, егати ветропоказателя!!! Ей това сте вие гербаджиите, готови сте утре и "БСП" да завикате, само да ви е топло на задника...
  [/quote]

  Точно четях коментарите на нашата Меркел и се чудех дали няма нужда от хуманитарна помощ - довчера с голи гърди за ГЕРБ, днес наобратно.
  Но може това да са инструкциите от централата - за да може Примата да обясни като се врътне. Знам ли, неведоми са пътищата гербави....

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 51. 51 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1628 Любопитно

  Еврокомисията е в дълбоко заблуждение. Нали за да има резултати от борбата с корупцията бойкоборисовчетата трябва да започнат от себе си. Да не са луди.
  Виж, една еврокомисия да подлудят това е дребна работа. Те с цяла държава се оправиха, че ...

  P.S. Краят на света наистина е почнал ако се съди по метаморфозата на merkel. Викайте 112, бързо.

 52. 52 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  Брюкселските зелки явно са без работа и си дуднат едно и също вече маса години.....
  Не виждат ли че в Ориента техните номера не вървят?
  Това за което мечтаят го имаше в правораздаването при Тато... правораздаване по целесъобразност, а не по законо съобразност..... Обаче бай ви Гиньо ги разбира тези работи и направи независима съдебна власт с конституцията от 1991 и сега тоз и онзи нарежда, кого как да съдят не върви.... сори...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 53. 53 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 829 Неутрално

  #41, ти май не си прочел това, което съм написал! Промените на квотите във ВСС, както и отстраняването на членове на ВСС, могат да се решат от обикновено народно събрание със сравнително леки промени на конституцията. Политическата класа не иска това нещо.

 54. 54 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 829 Неутрално

  #41, и още нещо- под начин на избиране имах предвид самата процедура. Например номиниране на кандидатите за всяка една от квотите и публично обсъждане на кандидатурите им за определен период от време. Възможност да се отстранява една кандидатура при открит конфликт на интереси, компрометиращи действия в миналото му на магистрат и т.н. И чак тогава избиране.
  Това става с промени на ЗСВ, не е необходимо дори да се пипа Конституцията за промени в процедурата на избор.

 55. 55 Профил на phill11
  phill11
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#53] от "kirsner":

  Могат да при мнозинство от 2/3. Кога? Никога.
  Кои партии по-точно от политическата класа? Тези които си гласуваха тази конституция и я пазят на всяка цена ли? А защо сигурно и сам знаеш.

 56. 56 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Евала за доклада! Сега остава и да има ЕФЕКТ.

  България е древна и заслужава много повече!
 57. 57 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 975 Неутрално

  "Мрежа от специализирани прокурори, дейни стратегии за разследване и резултати в налагането на санкции за конфликт на интереси. Това са част от мерките, които трябва да предприеме България за по-ефективна борба срещу корупцията по високите етажи, "

  Я гледай - тука ми си мержелее една нова възможност за решение по случая " Цанков Камък" доста по различно от това
  http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/vas-dogan-ne-e-v-konflikt-na-interesi-za-honorara-si-po-proekta-cankov-kamyk,107073/

 58. 58 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2369 Неутрално

  С тая мухлясала съдебна система от подкупни съдии, некадърни прокурори и тъпанари следователи, и с тоя български манталитет на далавераджийство и заобикаляне на законите властващ повсеместно сред политици, критици, форумисти и всякакви други докладът ще е все такъв! С тия магарета толкова!

  Бойко да не се кара на Цветанов за това че казва истината за съдиите. Нямаме нужда от замазване на нещата, а от тяхното поправяне. Съдебната система е МАФИЯ и Цветанов е абсолютно прав! Да търси начин за подмяна на съдии и главен прокурор и за квалификация на прокурори и следователи. Да реже по-яко!

  Чета разни сини и червени другарчета форумисти и направо им се радвам как квичат от щастие че докладът бил критичен и едва ли не дайте следващите. Повечето от тях всъщност имат предвид нещата да продължават все така или пък още по-добре да се върнат там където бяха преди.

  Кой ще пребори корупцията сред високите етажи и мафията в съдебната система по-добре от Бойко и Цветанов? Станишев ли? Костов ли? Доганов ли? Че то това ще е като да дадеш на вълка да пази стадото!

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 59. 59 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 675 Неутрално

  [quote#26:"Храбър"]И ЕС не се връзва вече на балоните на ГЕРБ! И за тях е ясно колко фалшива им е дясната насока. Крайно време е гербаджиите да схванат, че номерата им не вървят и да се гушнат с БСП. Така както най-им подобава! [/quote]

  България е древна и заслужава много повече!
 60. 60 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#58] от "emil":

  Ако под сини имаш предвид СК значи си в грешка. Ние не се радваме на тези критични доклади.
  Колкото до Костов. Колкото и да ви боли той е единственият политик с възможности и опит. И е изкарвал България и от по-голям батак.

  България е древна и заслужава много повече!
 61. 61 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  [quote#14:"rapidfire"]В противен случай.. Ами шамарената фабрика не е пускала обява че ще затваря. [/quote]
  Надявам се да не спира! За съжаление вече е явно че в БГ всичко става САМО с огромен натиск от вън.
  Сами не можем да се справим, всички са оплетени като свински чревца.
  За това БОЙ по чутурите на свинките, нека ги боли, нека квичат, нека спрат да се оправдават и обясняват, ами да започнат да вършат работа, за изпълнят мандата им даден от избитарелите. Гьонсуратите явно "забравиха" че ги избраха на власт за да има РЕФОРМИ които ИЗ ДЪНО да променят кочинката.

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 62. 62 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 967 Весело

  Дали " им пука" на тези за който точно е писан доклада???

 63. 63 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Ето го оригиналния доклад:

  http://ec.europa.eu/cvm/docs/com_2012_57_bg.pdf

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 64. 64 Профил на Erika_H
  Erika_H
  Рейтинг: 444 Неутрално

  До коментар [#58] от "emil":
  Само да попитам, според теб Бойко е срещу мафията, така ли????????? Докладът не е партиен, а за състоянието на съдебната ни система, но щом намеси имена...

  qualis rex, talis grex...
 65. 65 Профил на obektiven_new
  obektiven_new
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Чудесно е, че са засегнали проблемите с конфликт на интереси и обществените поръчки. Тези примери са толкова много - БФС-ки разпределя половин милион без обществена опоръчка, а част от сумите са дадени на жената на председателя А сега този председател получи и близо 4 млн. за ски купата в Банско. Ми докато е така - няма положителн доклад, другарчета!

 66. 66 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Боби, "правораздаване по целесъобразност", за което си чувал, мойто дете, значи такова по волята и прищявката на няколко тлъсти политици които искат , но не могат да огреят навсякъде, загубили връзка с реалния живот. В крайният случай , това значи и концлагери по целесъобразност. Това беше при твоя любимец -ранният Бай Тошо. По късно, соц - правораздаването остана само в бракоразводните процеси и кокошкарите. Другите престъпления просто не стигаха до съд. Та така и до днес...

 67. 67 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1247 Неутрално

  "и резултати в налагането на санкции за конфликт на интереси."

  А чрез случая "Доган",съдът доказа,че за подобни неща,присъди не издава...

 68. 68 Профил на toniarisa
  toniarisa
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Да си изберем правителство съставено от международни, доказани лидери и умове, които да създадът кабинет който да знае и може да изправи България на крака.
  Да помогне на будните умове, на предприемчивите МАЛКИ търговци, дребни производители, малки и големи селскостопански работници и занаятчии.
  Да даде възможност на работливия Българин да нахрани семейството и работниците си. Да даде възможност всеки да се погрижи за възрастните си родители, щом Държавата все още няма сили за това. Да съкрати възможно повече от работните места и постове на които стоят мързеливи лежачи вкопчили се в държавните си службички.
  Истински работещите служители и служби са достатъчно видими и се знаят добре кои са, както можем да пресеем и пиавиците.
  Да съкрати социалните помощи за мързеливите и умишлено потдържащи своето невежество общности.

 69. 69 Профил на Enchev,Iliya
  Enchev,Iliya
  Рейтинг: 418 Гневно

  Европа НИКОГА не може да излъже БЪЛГАРИЯ с тази псевдо демокрация и конгломератска сбирщина!

  БРЮКСЕЛ НЕМОЖЕ НИЩО ДА НИ ШЛЕВИ, ДОКАТО НЕ ЗАШЛЕВИ ПЛЕСНИЦА И РИТНИК НА КОЛОНИАЛИСТА кралство АНГЛИЯ, ИЗХВЪРЛЯЙКИ Я ОТ ЧЛЕНСТВО, ЗА ДА СТАНЕМ съюз.

  Къде има в този свят истинска демокрация а не таз дето с нея кат название се гаргарят в пр€сата, пожълтяло?
  Къде има и кога е имало в €вропа €динство?
  Забележете каква масонизирала сбирщина е €вро-конгломерата!
  Сбирщина от Царства, Кралства, Р€публики, Монархии и даже най-срамното, в чл€нство € допуснат най-голямият КОЛОНИАЛИСТ в момента на планетата.
  Колониалиста Но-1, кралство-АНГЛИЯ.
  БРЮКСЕЛ;
  Защо нищо не споменава, а умишлено прикрива и факта че Колониaлиста Но-1 кралство Англия, € подложила на ИЗГНАНИ€ до д€н дн€ш€н, цял €дин Народ без Родина, д€мек-ократично?
  Става дума за Народа на Островите Чагос.
  БРИТАНСКИТ€ КОЛОНИАЛИСТИ Но-1 v21vi В€К, НЯМАЛИ НАЙ-НАКРАЯ ДА ПОТВЪРДЯТ МИЛИТАРИСТИЧ€СКИЯТ СИ Г€НОЦИД НА ОСТРОВИТЕ ЧАГОС??

  (Подробности ще намерите в Документалното филмче (“Stealing a Nation”, A Special Documentary Report by John Pilger.)
  (http://onebigtorrent.org/torrents/116/Stealing-a-Nation-A-Special-Report-by-John-Pilger)
  (http://video.google.com/videoplay?docid=-3667764379758632511)

  Направиха Bank-ОБМЕН-валутното "€динство", а ИСТИНСКИ ДЕМОКРАТИЧНАТА ПРОИМЯНА на социалната структура на народите е забравена и все още захвърлена в средновековните догми на поборство, пререкания и безприемственост на разликите ни, факт създал и потдържашт Парламентарната ДИСКРИМИНАЦИЯ сред нас.

  Ако има единство, приемливост и разбирателство в €С-конгломерата защо тогава стачкуваме? Забележете в момента от поредна тaкава стачка на "ЕС-единствотo", са блокирани въздушните линии на Франция.
  Преди седмици, също такива стачки на "€С-единство" имаше в Гърция, Испания, Белгия, Германия че даже и унас, Ултра-Дясно Масонизирана Центристка, НАТО-Петрол Марионетна-България.

  ТАЗИ МАСОН-€С-совска СБИРЩИНА на "€С-единство", БАНКОВО МАНИПУЛИРАНО И НАТО-МАРИОНЕТНО, НИ ВЛАЧИ п€трол-г€ноцидно, в членство с КОЛОНИАЛИСТИ, и потдаяния от КРАДЦИ, НИ СЕ КАЧИ ШЕНГЕНСКИ, ДАЖЕ НА ГЛАВАТА!

  "За ПЪЛНОТО си щастие, Човек трябва да има СЛАВНО Отечество"
  Симонид Кьоский, 5 век преди Новата ера.

  А В КАКВО ОТЕЧЕСТВО НИЕ Балканците ПРЕВЪРНАХМЕ РОДИНАТА НЕ НАША НО РОДИНА НА ВЕЛИКИТЕ ЛЕВСКИ, БОТЕВ И ВАПЦАРОВ?
  ТЕ СИ ДАДОХА ЖИВОТА ЗА "Чиста и свята РЕПУБЛИКА"!!
  А НИЕ ПРЕВЪРНАХМЕ РОДИНАТА ИМ В НАТО-ПЕТРОЛ ГЕНОЦИДНА МАРИОНЕТКА, ВЪОРЪЖЕНА ДО, ЗЪБИ ПИС-КИЛЪРКА, ПРОСЕК, без редовна армия а с наемни убийци!
  ШЛЯЙНАЛA СЕ ИЗ ЧУЖДИ ДЪРЖАВИ С ОРЪЖИЕ НЕ СЕ ЗНАЙ-ЗАЩО, БРЪЩОЛЕВИЩА неразбрано, думата ДЕМОКРАЦИЯ!

  "БОРБАТА Е БЕЗМИЛОСТНО ЖЕСТОКА"
  NАТО-П€ТРОЛ Г€НОЦИДНА,
  GLOBAL-КОЛОНИЗИРАЩА и ЗЛАТО-ЛИКА

  Парламент-ДИСКРИМИНАЦИОНН,
  ГРУП СРЕЩУ ГРУПА, човек срещу ЧОВЕКА,
  Нелоял срещу ТАЛАНТА, Мижитуритетна!

  "КАКВО ТУК ЗНАЧИ НЯКАКВА СИ ЛИЧНОСТ"?
  Н.Йо.ВАПЦАРОВ

  НАСТЪПИЛ е вече момента на ПРИЕМСТВЕННОСТТА В ОТНОШЕНИЯТА НИ.
  КОНСТИТУЦИОННО УЗАКОНЕНА ПРИЕМСТВЕНОСТ
  ПРИЕМСТВЕНОСТ НА РАЗЛИКИТЕ В ИДЕОЛОГИИ,
  ПРИЕМСТВЕНОСТ НА РАЗЛИКИТЕ ВЪВ ВЕРИ,
  ПРИЕМСТВЕНОСТ НА РАЗЛИКИТЕ В ЕТНИЧЕСКИ ПРОИЗХОД!

  НАСТЪПИЛ е вече момента на конституционна Забрана на намесата на тези 3(три)Частрни, поляризиращи обществото, КУЛТОВО-ОГлУПИРАЛИ фактора;
  ( ИДЕОЛОГИЯ, РЕЛИГИЯ, ЕТНОС ), в Държавният сектор!!
  Забрана на намесата им като ОГлУПИРАЛ Частeн-култов сектор, в Общо-Държавните вътре-Социални а също и външно-Държавни професионални отношения, е основата на истинската Демокрация !!
  Става дума и за КОНСТИТУЦИОННА ЗАБРАНА на ВМЕШАТЕЛСТВОТО на тези 3 ОСТАРЯЛИ С ВРЕМЕТО, горе упоменати, Частрни груп-култови, Поляризиращи обществото-прослойки , а не забрана на организациите им!
  Нека си останат, но по райони и проповядват идеи, вери и произход, па макар и групирано-АМАТЬОРСКИ, НО ПО ДОМОВЕТЕ, КАТО ХОБИ ВЕЧЕ!!

  Коя Държава в света е гарантирала това, Конституционно??
  Никoя!!
  Тогава нямa и Демокрация никъде !!

  Народ който не си храни собствена армия, ще трябва да храни чужда!
  "Стара Славянска поговорка"

  С уважение:
  И.П.Енчев / [email protected]

  "За ПЪЛНОТО си щастие, Човек трябва да има СЛАВНО Отечество" Симонид Кьоский, 5 век преди Новата ера.
 70. 70 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Бати Бойко днес ми изглеждаше като ударен с мокър парцал!
  А станишев все едно, че му белят яйце!

 71. 71 Профил на alex052
  alex052
  Рейтинг: 418 Неутрално

  С две думи ни казват да спрем да правим напудрени неща който изглеждат прекрасно на хартия,или да спрем да твърдим че всичко е наред по документи а да покажем действия и дела.Уви следващият доклад /май през юни/ само ще допълва този.Така ще е защото едва ли ще успеят мъдрите ни управляващи да сътворят каквото и да е.Е някоя показна акция на цецо и малко шум и прах в очите на слепите ще има.Е няма да свършат работа но поне ще имат с какво да се оправдават........

 72. 72 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#29] от "kirsner":

  Той просто действа както трябва, подобно на присъщото на плъховете. Корабът потъва, време е за евакуация !

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 73. 73 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Препоръката за "широкомащабен антикорупционен проект", който да осъществим у нас , е само мек евфемизъм на дълбоката Политическа / Конституционна реформа , от която се нуждаем ...

 74. 74 Профил на Филип
  Филип
  Рейтинг: 257 Весело

  До коментар [#50] от "Вени Г.":

  Под ника Меркел се крие небезизвестният Бареков. Какво да коментираме, тя работата Невенке е ясна...

 75. 75 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#10] от "martin187ism":

  Частта на доклада, свързана с изборите, е резултат от нежеланието на Станишев да поеме отговорност за загубата им.

  Така че абсолютно безмислено е да и се обръща внимание.

  Друг е въпросът как може да се контролира съдебната система.

 76. 76 Профил на Musashi
  Musashi
  Рейтинг: 470 Неутрално

  "Докладът на Еврокомисията: Срещу корупцията трябват мерки, доказани на практика"

  Правилно! В Азия го правят на площада!
  У нас обаче, поговорката, "Пусни "прасе" под одъра, то се качва на одъра" се прилага повсеместно. Пък иди после и се чуди, как да го свалиш оттам, след като с цялата си наглост, не само не иска да слезе, а даже се отбранява и гледа да освини всичко около себе си, преди да види че мъкнеш "точилото" и го гледаш особено!

 77. 77 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  А ето как Боце, Цоце и останалите герберуги разбират членството ни в ЕС:
  http://youtu.be/cGo13lxxVTg

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 78. 78 Профил на peshistiya
  peshistiya
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#27] от "Храбър":

  "Бих го подкрепил, но въпросът е....кой ще дойде след това"

  Аз!Харен ли съм,а?И съм хубавец и ша въ опраа!

 79. 79 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До kirsner от #37 ,
  Казаното от теб е оптимистично , но заедно с това и тревожно лековато . За "изправяне" на Съдебната ни система е категорично нужен Нов раздел за нея в Конституцията , а стане ли реч и за системното му "припасване" към останалите , не по-малко "нищи" раздели в нея , сам прецени какво ни требе ...

 80. 80 Профил на peshistiya
  peshistiya
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#50] от "Вени Г.":

  Сега е тръгнал след новите месии,Пръмова(Кунева) и Вълчев.

 81. 81 Профил на peshistiya
  peshistiya
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#51] от "AzDebil":

  Не е!Просто ако "меркел"наистина е магарето Бареков,то той вече е започнал да лиже задниците на новите месии Кунева(Пръмова) и Вълчев.Опита от президентските избори показа,че племето е готово да ги прегърне като новите месии,спуснати надлежно от партията.

 82. 82 Профил на ricardo
  ricardo
  Рейтинг: 398 Неутрално

  БЕ ХОРА НЯМА ЗА КАКВО ДА СЕ ЛЪЖЕМ СЕГА.НИЕ СМЕ СИ КРАДЛИВО ХАЙДУТСКО ПЛЕМЕ ВСЕ ЕДНО ДА КАЖЕш ДА СПРЕМ ДА ДИшАМЕ.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK