Финландия е разочарована от липсата на напредък за гръцкия дълг

Александър Стуб

© Associated Press

Александър СтубФинландският министър за Европейския съюз Александър Стуб изрази разочарованието си, че Гърция не е успяла бързо да приложи строги мерки за икономии, за да си осигури втория спасителен пакет от 130 милиарда евро, съобщи "Франс прес".


Помощта за Гърция в размер от 130 милиарда евро е повече от годишния бюджет на ЕС, който е около 125 милиарда евро, подчерта Стуб.


Затова сред онези от нас, които са следили собствените си публични финанси, има известно разочарование заради факта, че нещата не напредват, допълни министърът след среща с еврокомисаря по бюджета Януш Левандовски. Стуб изтъкна също, че времето изтича и сега е време икономиите да се приложат на практика.

Миналата година Финландия поиска да получи гаранции от Гърция за това, че ще си върне заема, отпуснат за справяне с кризата.

Левандовски, който е в Хелзинки, за да представи предложенията за разходите за следващия многогодишен бюджет от 2014 г. до 2020 г. , призна, че "всичко е в сянката на кризата".


Предвид допълнителния пакет за Гърция, който е по-голям от годишния бюджет на ЕС, разбира се, че има проблем, каза еврокомисарят. Той изтъкна, че от гледна точка на данъкоплатците, спасителната помощ може да бъде по-добре използвана в бъдещи инвестиции в бюджета.


Ден по-рано гръцките политически сили се споразумяха за реформите и антикризисните мерки, необходими за отпускането на втория средствата. Тази вечер обаче стана ясно, че финансовите министри на еврозоната са отложили решението за предоставяне на помощта за сряда следващата седмица.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK