Австрия се защити след негативната прогноза на Moody's

Сградата на Австрийската национална банка

© Reuters

Сградата на Австрийската национална банкаАвстрия заяви, че съжалява, че агенцията за кредитен рейтинг Moody's е решила да промени на негативна прогнозата за страната, като заяви, че компанията не е взела предвид сериозния правителствен план за бюджетни икономии, предаде агенция "Франс прес".


От австрийското финансово министерство заявиха, че действията на Moody's са основани на виждането, че публичният дефицит на страната ще се повиши. В същото време правителството във Виена предвижда програмата за икономии, която планира да съкрати от бюджета 26.7 млрд. евро, да доведе до понижаване на дефицита.


В понеделник международната рейтингова агенция Moody's понижи суверенните кредитни рейтинги на 6 страни от ЕС – Италия, Испания, Португалия, Словения, Словакия и Малта. Едновременно с това агенцията промени на негативни прогнозите за Франция, Великобритания и Австрия, като постави под заплаха първокласните им рейтинги.
Според анализатори на агенцията понижаването на рейтингите и на прогнозите отразява податливостта на деветте страни към растящите финансови и макроикономически рискове, произтичащи от кризата в еврозоната.


В случая с Австрия Moody's отбеляза, че проблемите в някои източноевропейски страни създава проблеми за австрийските банки, което поражда допълнителни притеснения.


Финансовото министерство отбеляза, че все пак е доволно, че агенцията не е понижила кредитния рейтинг на страната, който е AAA, но настоя, че няма сигнали австрийските банки да се нуждаят от държавна помощ. "Австрийският финансов сектор в момента затвърждава позицията си, Надяваме се, че Moody's ще има предвид това, когато в бъдеще прави рейтингови оценки", заявиха от Виена.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK