Брюксел изпраща експерти в страните с най-висока младежка безработица

Всеки екип ще работи с националните власти и социалните партньори по проблемите със заетостта на младите хора и финансирането на МСП.

© Reuters

Всеки екип ще работи с националните власти и социалните партньори по проблемите със заетостта на младите хора и финансирането на МСП.Младежката безработица достига много високи нива в някои страни от Европейския съюз, което може да доведе до отдалечаването на младите европейци от пазара на труда. Затова Европейската комисия планира да изпрати експерти в осем държави членки, които да подпомогнат борбата с безработицата и с финансовите проблеми на малките и средни предприятия (МСП), предаде пресслужбата на институцията.


Екипите са съставени от представители на националните власти и служители от генералната дирекция за регионална политика, заетост, образование и култура, както и експерти по икономически и финансови въпроси. Те ще бъдат изпратени от 13 до 24 февруари в страните с най-висока младежка безработица - Италия, Ирландия, Гърция, Португалия, Латвия, Испания, Литва и Словакия.


Експертите ще посетят страните с най-високи нива на младежка безработица - Словакия (30.7%), Италия (30.1%), в Гърция (46.6%), Испания (49.6%), Португалия (35.1%), Ирландия (29.3%), Литва (31.1%) и Латвия (29.9%).

Всеки екип ще работи с националните власти и социалните партньори по проблемите със заетостта на младите хора и финансирането на МСП. Експертите ще могат да проучат как се използват структурните фондове и да помогнат на държавите членки да ги насочат към проекти, които ще доведат до бързи резултати. Те също така ще дават съвети за дългосрочни решения за създаване на работни места.
Според Брюксел причина за безработицата в Гърция, Ирландия и Португалия са последиците от икономическата и финансовата криза, съчетани със структурни проблеми. В други държави като Словакия, Литва и Латвия липсва достатъчна връзка между търсенето и предлагането на пазара на труда. Испания, от друга страна, трябва да се справи с твърде големия брой младежи, които напускат училище.


Според Еврокомисията неизползваните структурни фондове в осемте страни може да бъдат пренасочени за справяне с младежката безработица и подпомагане на МСП. Обсъждането на тези възможности ще бъде основна част от работата на експертите.


Експертите ще посетят страните с най-високи нива на младежка безработица - Словакия (30.7%), Италия (30.1%), в Гърция (46.6%), Испания (49.6%), Португалия (35.1%), Ирландия (29.3%), Литва (31.1%) и Латвия (29.9%).

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на LadyBug
  LadyBug
  Рейтинг: 434 Любопитно

  Странно е, че не сме в това число!

 2. 2 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 808 Разстроено  А можеха да ни пратат някой да понаглежда Тотю.

  Откакто му се скара Борисов... не смее да гъкне. А пък може да си е помислил, че пенсионната реформа е готова и безработицата е под контрол

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 3. 3 Профил на vaya_
  vaya_
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Да, странно, че не сме споменати. Ясно, че безработицата при нас е много по-малко от 20%, но все пак...
  Отново в Дневник наскоро четох статия, че България е сред челните места, ако не на първо в Европа по незаетост (с образование или работа) на младежи от 16 до 30 годишна възраст.

  http://vayakoprin.wordpress.com/
 4. 4 Профил на vaya_
  vaya_
  Рейтинг: 434 Неутрално

  От друга страна, това, че България не присъства сред най-закъсалите държави в момента, е доста положително!

  http://vayakoprin.wordpress.com/
 5. 5 Профил на mayala
  mayala
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#4] от "vaya_":
  Положително е, но дали е реално. Освен това при нас има една порочна практика децата да се пишат заети във фирмите на мама и тате, за да ги осигуряват. Има и друго, че въпреки предприетите мерки все още много бременни се осигуряват по този начин, за да вземат после майченски. Далеч съм от мисълта, че това е истинското положение.

 6. 6 Профил на Бил Тамусен
  Бил Тамусен
  Рейтинг: 541 Весело

  Земята пустее във всички от изброените страни. Това са африките на Европата.

 7. 7 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1341 Весело

  [quote#6:"Balkanson"]
  Земята пустее във всички от изброените страни. Това са африките на Европата.[/quote]

  Така е като не садят картофи.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 8. 8 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 1692 Весело

  Идеално! Прати още бюрократи на наУчен туризъм, връчи им по една лупа, плащай им царските разходи и глей кво става

  Без първоначална идея, без готови планове за пилотни проекти и после чакай резултати.

 9. 9 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 701 Весело

  [quote#4:"vaya_"]
  От друга страна, това, че България не присъства сред най-закъсалите държави в момента, е доста положително! [/quote]
  Тук дори положителното не се приема за положително. Имай го в предвид

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK