Холандски критики срещу антиимигрантския сайт и мълчанието на премиера

Франс Тимерманс

© Дневник

Франс ТимермансДокато се умножават призивите за сваляне на спорния антиимигрантски сайт на крайнодясната Партия на свободата (PVV) из държави от целия Европейски съюз, все повече стават и критиките в самата Холандия. Голяма част от тях вече са насочени не толкова към партията на Геерт Вилдерс, а по-скоро към премиера на страната Марк Руте, който продължава да мълчи по темата.


Антиимигрантската реторика на Партия на свободата не е изненада за холандците, а много местни издания излязоха с позиции, обясняващи, че не това е позицията на мнозинството жители на страната. Традиционно толерантните холандци обаче бяха изненадани от премиера Руте, който неведнъж отказа да заеме позиция по темата, коментира Irish Times.


Партията на Геерт Вилдерс не е част от управляващата коалиция, но правителството на малцинството до голяма степен зависи именно от крайнодесните гласове, за да прокарва политиките си на икономии. В замяна кабинета на Руте е безкомпромисен по теми, като имиграцията или разширяването на Шенген с България и Румъния например.

България настоява премиерът на Холандия Марк Руте да се разграничи от мотивите, които стоят зад правенето на този сайт, заяви говорителят на Министерството на външните работи Весела Чернева. Според нея сайтът нарушава Хартата на основните права на ЕС, в която се казва, че е недопустима дискриминация по признак "гражданство".

"Оглушителното мълчание" на премиера, който беше призован да даде обяснение и пред Европейския парламент, предизвика редица негативни коментари от опозицията в страната му, която го обвини, че се страхува да не загуби подкрепата на Вилдерс.


"Надявам се, че (Руте) скоро ще осъзнае, че в очите на много хора в чужбина той изглежда като съучастник на тази неприемливо всяване на смут срещу приятели европейци", заяви Франс Тимерманс от работническата партия, бивш министър по европейските въпроси


"Казах на Марк Руте: "Трябва да поставиш точка и да заявиш на хората, които са дълбоко обезпокоен за кампанията в сайта на PVV, че си съгласен и не искаш това в страната ни", заяви и Херарс Схоу от лявоцентристката партия D66, който предизвика вълнения, като нарече премиера страхливец.


Дори изказване на вицепремиера Максим Верхаген не намали напрежението, като думите му бяха определени като недостатъчни и появили се твърде късно. "Кабинетът застава зад свободното движение на работници", заяви той, като допълни, че източноевропейците са допринесли много за холандската икономика. "Но не можем да си затворим очите за проблеми като нечестната конкуренция, експлоатацията и нередностите", допълни Верхаген.


Скрийншот на сайта за оплаквания от холандците

© Дневник

Скрийншот на сайта за оплаквания от холандците


Контраатака от работодатели и обикновени холандци


Сред първите реагирали на новината за сайта оплaквания срещу граждани от Централна и Източна Европа бяха работодатели от Холандия, които заявиха, че осъждат инициативата и подкрепят правото на свободно движение на работници в ЕС.


Този уебсайт е форма на демонизация, заяви председателят на съюза на работодателите в Холандия Бернард Винтес. "Така се насажда страх от чужденците, а в нашата отворена страна не бива да става такова нещо", допълни той.


Дни след започването на кампанията на Партия на свободата се появиха редица пародийни сайтове. В "Оплачи се от холандците" всеки може да подаде жалба от холандски политици или граждани заради тяхното "просташко поведение, лицемерие и словесно насилие". Холандският рапър с полски произход Mr.Polska пък започна инициатива за споделяне на положителни преживявания с хора от Източна Европа.


Скрийншот на сайта на Mr.Polska

© Дневник

Скрийншот на сайта на Mr.Polska

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK