ЕС готви икономически санкции срещу Унгария заради дефицита й

Съществува голяма вероятност Унгария да загуби милиони евро в момент, когато се нуждае от средства, за да спаси икономиката си.

© Reuters

Съществува голяма вероятност Унгария да загуби милиони евро в момент, когато се нуждае от средства, за да спаси икономиката си.Унгария най-вероятно ще стане първата държава членка, засегната от новите икономически санкции на Европейския съюз, след като стана ясно, че Европейската комисия подготвя предложението за спиране на част от средствата за страната от регионалния фонд, предаде EurActiv.


В сряда Еврокомисията ще предложи да спре част от финансирането по Кохезионния фонд за Унгария, тъй като властите в Будапеща не са предприели ефективни мерки за намаляване на твърде големия дефицит. Мярката ще влезе в сила от 1 януари 2013 г., научи електронното издание.

Говорители на Еврокомисията не потвърдиха, но и не отрекоха информацията.


Миналия месец еврокомисарят по икономическите и паричните въпроси и еврото Оли Рен заяви, че Унгария е единствената страна от ЕС в списъка за прекомерен дефицит. Тогава той предупреди, че част от средствата за регионално сближаване могат да бъдат замразени, ако властите в Будапеща не се справят с проблема.


Амадеу Алтафаж, говорител на Еврокомисията по икономическите въпроси, каза за EurActiv, че законодателните текстове за Кохезионния фонд позволяват частично или цялостно спиране на регионалните средства. Той не посочи конкретни данни, но подчерта, че според правото на ЕС санкциите ще бъдат пропорционални.


Ако бъде решено замразяването на средствата, това ще е първият подобен случай по новата система, заяви Алтафаж. Той обясни, че от влизането в сила на т.нар. пакет на шестте – шест закона, които трябва да допринесат за повече прозрачност и дисциплина при публичните финанси в държавите членки – Еврокомисията разполага с по-широк обхват от санкции, които нарушават правилата.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (69)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2282 Неутрално

  След като има закони, те трябва да се прилагат за всички.

 2. 2 Профил на appen13
  appen13
  Рейтинг: 1078 Весело

  До коментар [#1] от "stedim":
  Но най-вече към тези, които не си падат да бъдат ограбвани и се съпротивляват яростно на брюкселските обирджии...

  „Не е важно каква е котката — черна или бяла, важното е да лови мишки.“
 3. 3 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#2] от "appen13":

  Кои точно са обраните от Брюксел?

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 4. 4 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#2] от "appen13":

  Ми така се постъпва с тези, които си защитават националните интереси......4 райх е над всичко и всички !!!!!!! Едно време е било с пушки, ся е ч/з дълг поробването......

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 5. 5 Профил на Бил Тамусен
  Бил Тамусен
  Рейтинг: 577 Весело

  Маджарите и при социализма (1956 година) и при капитализма (2012 година) все първи го отнасят от господарите, на които служат. Да не се връщаме и още по-назад в историята им. Просто всичко е толкова покъртително и безинтересно.

 6. 6 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  е няма да ги накажат приеха пакта така ,че ще им се размине

 7. 7 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  ЕС нека погледне гърците и чак после да санкционира мадажарите! Защо за едни да може ЕС 30 години да си затваря очите и да налива пари, а за една Унгария- безспорно с много по-трудолюбиви граждани от гърците -да не си затвори очите?!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 8. 8 Профил на maniask
  maniask
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Прави впечатление по медиите споменаването на Европейския съюз като някаква отделна единица, без ние, Унгария, та дори и Гърция, да сме активен фактор. Или казано по друг начин - големите срещу малките, а някъде статистически се води и термина "съюз". Не че оправдавам гърците, но като се говори за ЕС липсва все още чувството, че там принадлежат и по-малките държави.

 9. 9 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Двоен аршин...за гърците може за унгарците не...правилата са затова... да се спазват...

  الرجل الكبير
 10. 10 Профил на Бил Тамусен
  Бил Тамусен
  Рейтинг: 577 Весело

  До коментар [#7] от "dqdomart": Срамно е големи хора да не разбират изконната политика на ЕС, основана на двойния морал и стандарт.

 11. 11 Профил на appen13
  appen13
  Рейтинг: 1078 Весело

  До коментар [#7] от "dqdomart":
  Маджарите са много, много по-опасни от гърците за банковите и борсовите спекуланти и тяхната брюкселска прислуга...защото се опитват да докажат, че може и по друг начин да се правят нещата, и още по-страшно, показват, че има европейци, които не искат да слугуват безропотно на метрополиите/ разбирай Германия/, такива еретични мисли и действия трябва да се пресичат с цялата строгост на брюкселските "закони"....

  „Не е важно каква е котката — черна или бяла, важното е да лови мишки.“
 12. 12 Профил на нервна
  нервна
  Рейтинг: 909 Неутрално

  До коментар [#7] от "dqdomart":
  [quote#7:"dqdomart"]Защо за едни да може ЕС 30 години да си затваря очите и да налива пари, а за една Унгария- безспорно с много по-трудолюбиви граждани от гърците -да не си затвори очите?![/quote]
  Защото целта на създателите на ЕС не е да сближава,а да експлоатира територии.Ето една съвременна приказка за същността на прехвалената евр/оп/ейска дупка:
  http://e-vestnik.bg/13953/bedniyat-selyanin-i-gospozha-es/

 13. 13 Профил на ifihadagun
  ifihadagun
  Рейтинг: 457 Неутрално

  Да ги санкционират докато е време, че Германия не могат да издържат Гърция, че и Италия чакат, Испания се готви да поиска, Португалия е на ръба.

 14. 14 Профил на appen13
  appen13
  Рейтинг: 1078 Весело

  До коментар [#13] от "ifihadagun":
  Ами като не може, да не се е хващала да управлява и командва Европа...
  Когато маймуната реши да захапе някой кокосов орех, първо го премерва отзад на з...ка си, да провери дали ще мине оттам, а чак тогава го слага в уста...
  Просто не е за вярване, че никой от германския политически и финансов елит, не си направи нужните изводи от разпада на СССР и т.н. "социалистически лагер" и тъпо и упорито, заслепени от алчност и жажда за доминация, повтаря същите грешки....е, щом е така, ще си плащат, като сметката ще нараства все повече и повече ....

  „Не е важно каква е котката — черна или бяла, важното е да лови мишки.“
 15. 15 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#7] от "dqdomart":

  Нeeee! Маджарите, както ги наричаш не са в еврозоната, така че могат да си ги е**т. Могат и да ги оставят да фалират, няма страшно за баба и Сарко

 16. 16 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 909 Неутрално

  До коментар [#5] от "Balkanson":

  Поне през 1956г. са се били не срещу господарите, "на които служат", а срещу ОКУПАТОРИТЕ СИ !!!
  Не правиш ли разлика ???!!!

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 17. 17 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#7] от "dqdomart":

  Ето за това казвам,че идеята Европа се профанизира!От нашите братя европейци!

 18. 18 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Лицемерие! Наглост и простотия!
  Типично европейски, пардон гръцки качества!

  България е древна и заслужава много повече!
 19. 19 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1695 Неутрално

  До коментар [#2] от "appen13":

  Викаш те пари им дават, ама с тях ги обират?
  Защото Унгария не е донор а е потребител в ЕС.
  И защото Унгария може да напусне ЕС по всяко време, когато реши.

  Следователно как можеш да наричаш Брюксел обирджии, при условие че те ще намалят парите, които дават на Унгария, като екстра, за това че са член и изпълняват общностното законодателство, в момент, в който има сериозно притеснение че не се изпълнява общностното законодателство? Това е все едно някой търговец на улицата да те нарече теб обирджия, за дето си подминал без да купиш стоката му. Щом Унгария нарушава правилата, трябва да бъде наказана.
  Но аз смятам, че трябва да бъдат наказвани и другите, които нарушават правилата (в частност Гърция, а вероятно след изборите и Румъния).

 20. 20 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#17] от "faeton":

  Не се профанизира. Винаги си е била. От самото начало не е ясно това федерация ли е или е съюз.
  Това, което става напоследък е, че се върви към комунизъм. Едни се санкционират на други се дава, по решение на някакви бюрократи. Икономиката се движи от еврофондове а не от реалния пазар, младите хора не виждат перспектива за начинанията си, задушени от мазни чиновници... който изкарва ще му се вземе, който не работи - ще му се даде....
  Комунизъм. Те където отиват, ние от там се връщаме, лошото е че пак отиваме

 21. 21 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1695 Неутрално

  До коментар [#4] от "ARRI":

  Дългът е сделка, в която има две страни. Не може да обвиняваш този, който дава пари, че има условия към тях. Това е основата на паричните взаимоотношения. Ти като си купуваш стока, ще бъдеш ли щастлив да не ти я доставят?
  Всяка държава е свободна да не трупа дълг и да решава вътрешните си проблеми от това, самостоятелно. Отиването към дълг е винаги проблем на слабостта на локалното правителство, и това е основата на общият проблем, а не е този, който дава парите. Той, като купувача в магазин, си купува лихва, и има права, ако види че може да не си получи парите обратно, да поставя условия. В частността на Унгария, в този свят има милиони купувачи на дългове, в целият свят, включително и Китай. Как един не се навива (как един не можа Унгарското правителство да убеди в сериозността си) да купува техният дълг сега, та трябва да ходят за помощ при ЕС и МВФ? Не е ли по редно вместо да се оплакват на условията на ЕС и МВФ да вземат да се оплачат от това, че никой друг не ги бори и за 5 лева, и защо точно е така?

 22. 22 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#20] от "gsb":

  Дам,самият факт,че Гърция,която наруши всички възможни правила,продължава да е в Еврозоната,означава,че решенията се взимат административно,а не пазарно.
  Веднъж в еврото-завинаги в еврото,при положение,че няма федерация,а съюз на суверенни държави,все още!

 23. 23 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  За Гърци и италианци може, за унгарци не може. В един и същ ден чета за одобрени 130 милиарда за спасяване на Гърция до март и наказание за Унгария заради дефицит.
  Нали уж всички са равни в ЕС?

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 24. 24 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#22] от "faeton":

  Именно. И не е работата само на междудържавно ниво. Големият проблем е на микро икономическо. Не може един земеделец да получава повече от фондовете отколкото от реализация на продукцията си но да са му поставени лимити колко да произведе. Това е планова икономика и изкривява хората към усвояване на фондове а не към продуктивност.
  Това е само пример, навсякъде е така. Ако искаш нещо да направиш - регулации здраво. Ако искаш да вземеш пари, трябва не нещо да измислиш и продадеш, а да отговориш на едни критерии, щото някой в Брюксел е решил че в тази посока ще се развиваме.

 25. 25 Профил на appen13
  appen13
  Рейтинг: 1078 Весело

  До коментар [#19] от "Делян Делчев":
  Най-гнусното нещо, винаги е бил ПОЛУРАМОТЕНИЯ ЛАКЕЙ, който е готов да целува всеки ботуш, който го тъпче...
  Когато една страна си спретне някакво съюзче в което иска да доминира, тя е длъжна да спазва и принципа..."Нabet
  commoda, ferre debet onera" / Комуто ползите, нему и вредите/, основните ползи са за Германия....но това винаги струва много скъпо, понякога непоносимо скъпо..., а когато някой мисли на ниво 9-ти клас от провинциална търговска гимназия, май е по-добре да не демонстрира това, и е смешно, и е тъжно за ограничения интелектуален хоризонт.....

  „Не е важно каква е котката — черна или бяла, важното е да лови мишки.“
 26. 26 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1695 Неутрално

  До коментар [#8] от "maniask":

  ЕС е в голяма степен равноправен. Погледни как например как партия в Холандия (Партията на Свободата) подкрепена от под 800к гласоподаватели (под 0.2% от гласоподавателите в ЕС) блокира напълно приемането на България и Румъния в Шенген, въпреки че всички останали, че и болшинството в собствената им държава са съгласни. Има и по фрапиращи случаи, например партия с под 50к гласоподаватели в Словения можеше да блокира спасителната помощ за Гърция, а правителството там си подаде оставката. Но тук погрешно говорим за ЕС. В ЕС няма спасителни помощи. Напротив, маастрихтският акт изрично ги изключва. Такова нещо няма в общностното право. Така че в случая говорим за частни споразумения, между държави, които по случайност се падат и членки на ЕС и еврозоната. Който иска помощи тук, не ги получава просто така, а на базата на сериозни двустранни преговори и сериозни обещания. Ако обещанията са му проблем - няма драма, може да не взима помощи. И в при такива преговори е нормално да се чува гласът на донорите (те плащат, те поръчват музиката) пропорционално на донорството. Някой донори обаче участват непропорционално (Гърция не дава пари за собственото си спасение, Германия е единствената, която дава истински пари в ЕФСФ, останалите само дават гаранции) и техните гласове се чуват непропорционално. Това не е проблем на ЕС, а са двустранни споразумения. И всяка държава е свободна да не участва. Ето например, когато Орбан дойде на власт, твърдеше че ще изгони МВФ, и тогава можеше, и Унгария можеше да си го позволи. Сега след Орбан, Унгария е в такова състояние, че не може без помощ от ЕС и МВФ, да продължи да поддържа икономиката си в този си вид. Ако твърдим че МВФ поробва Унгария, кой точно е виновен, че е докарал ситуацията до там, че ако сега МВФ каже пръднете, ще се на..ерат? Нима МВФ е виновен за това? Или пък случайно ЕС?

 27. 27 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#19] от "Делян Делчев":

  Абе пич, ти прочете ли изобщо за какво става дума? За какъв дълг говориш? Става дума за САНКЦИИ за прекомерен бюджетен дефицит. А че това за райха и националните интереси на Унгария са глупости, не споря

 28. 28 Профил на appen13
  appen13
  Рейтинг: 1078 Весело

  До коментар [#26] от "Делян Делчев":
  Извинявай пич, много и нахално си тъп и демонстрираш типично балканско невежество и лакейско сервилничене пред тези, които в момента са по-силни...не забравя В МОМЕНТА, а живеем в много бързо променящ се свят...ха-ха-ха...искрено се забавлявам с графоманийките ти.....

  „Не е важно каква е котката — черна или бяла, важното е да лови мишки.“
 29. 29 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1695 Неутрално

  До коментар [#25] от "appen13":

  Кой от двама ни е неграмотен и лакей можем да преценяваме единствено и само по обективни и определени от трети страни оценки. До тогава, това са твърдения, които нямат стойност. Ти имаш подозрения за мен, аз имам своите си подозрения за теб.

  Каква точно е ползата на Германия и в какво? Като заговорихме за грамотност, ти демонстрираш грандиозно непознаване на законодателството на ЕС и историята му. Да, Германия има ползи от ЕС, но подобни имат и всички останали членки. Както казах, те са можели да не участват. Нещо в повече, могат ако решат и да си тръгнат. Защо Унгария, че и Гърция искат да стоят щом е толкова зле? Нима Германия, като СССР ще иде с армията си да ги задържи? В частният случай за Гърция, дори дойчовците са тези, дето натискат да бъдат изключени (само че няма лесна процедура по изключване предвидена, ако държавата не го желае сама).

 30. 30 Профил на Бил Тамусен
  Бил Тамусен
  Рейтинг: 577 Весело

  До коментар [#16] от "deepdp": Нормално мнение от голям човек, който все още е на Deep Purple.

 31. 31 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1695 Неутрално

  До коментар [#27] от "gsb":

  Не, чети ТИ ВНИМАТЕЛНО. Става дума за санкции за прекомерен дефицит, НО ОТ КЪДЕ СА ТЕЗИ САНКЦИИ? От кохезионните фондове - донорството на ЕС към Унгария, парите които ЕС плаща на Унгария по отношение на тези фондове. Тук говорим за донорство, те няма да глобат Унгария взимайки им пари от бюджета, те ще намалят парите, които ДАРЯВАТ, към Унгария, за различни проекти. От там нататък всичко, което казах е точно както си е.

 32. 32 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1695 Неутрално

  До коментар [#28] от "appen13":

  Ти си този, дето демонстрира невежество според мен. И определено ти си този, който демонстрира арогантност, като гледам добре отбелязаният потока от записани съобщения. Смешно е, когато обвиняваш други в това. Поне слагай причинно следствени връзки в обясненията си, иначе звучат мистични, освен ако не е точно това целта им.

 33. 33 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1695 Неутрално

  До коментар [#9] от "BGman1":

  Принципно това е точно моето мнение. Аз смятам че Унгария трябва да бъде наказана. Но също така, Гърция е държава с прекомерен дефицит и тя следва да бъде наказана също. Друг е въпросът, че май за няколко държави (сред които и Гърция и Румъния) приеха специални изключения, и не съм сигурен дали не покриват и кохезионните фондове, което лимитира възможностите на ЕК да ги наказва.

 34. 34 Профил на appen13
  appen13
  Рейтинг: 1078 Весело

  До коментар [#29] от "Делян Делчев":
  Смешко полуграмотен, бъди сигурен, че познавам много, много по-добре от тебе и ЕС-законодателството и ЕС-историята и тези смехорийки, които пишеш нямат нищо общо с реалността...
  Разбирам отлично, че си типичен "обслужващ персонал", но не всички сме на ниво на мислене като слугинажа, а повечето от пишещите тук могат да мислят самостоятелно и критично, нещо, което на тебе е напълно непознато, повярвай, и.... повтарянето на безсмислени медийни мантри винаги е било много смешно....


  „Не е важно каква е котката — черна или бяла, важното е да лови мишки.“
 35. 35 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1695 Неутрално

  До коментар [#14] от "appen13":

  Германия определено не се опитва да управлява европа. Дори бяха от това. И доста политици и икономисти виждат в това проблем, вместо качество. Нека си представим варианта, в който Германия реши да не бъде донор в ЕС, и дори ако речем, направо излезе извън ЕС, ако ще дори да изчезне от света. Нека стане да речем за миг. Това ще реши ли проблемите на Гърция? Изведнъж хората ще могат да си получават пенсиите и заплатите, но кой ще покрива тази липсваща 1/3 от държавният бюджет (защото Гърция няма проблем с дълг, тя и без това не го плаща, тя има проблем с това че не може да натрупва нов дълг)? Същото и с Унгария, защо отива при МВФ и ЕС, сега? Нима е защото има проблем с дълговете си? Не, тя няма проблем с дълговете си, те са проблем на дългодържателите, защото там има риск да не си получат никога парите. Унгария има проблем с бюджета си, който може да се покрие или само с дългове, или с грандиозни съкращения и промяна на икономиката. И тъй като никой не иска да и дава пари (защото ако искаше, нямаше да имат нужда от ЕС и МВФ), и точно тук е интересното, защо никой не иска да им дава повече пари, иде необходимостта от МВФ. Не можеш да ходиш да си взимаш социалната помощ от държавата за безработен и да псуваш, че те питат що не се опитваш да се хванеш на работа.

 36. 36 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1695 Неутрално

  До коментар [#22] от "faeton":

  За съжаление в ЕС няма механизъм предвиден за напускане на еврозоната. Еврото е право и обратно свързано с ЕС. Дори подписвайки лисабонският договор се съгласяваш да въведеш еврото някой ден (не е казано кога, може и след 1000 години) и с това се е съгласила дори Великобритания. Гърция не може да напусне еврозоната, ако можеше, отдавна нямаше да е там. Също така тя не може да бъде изгонена от еврозоната, такова нещо не съществува в законодателството на ЕС. Гърция може да бъде изгонена от ЕС, но по изключително бавна, трудна и тежка процедура, ако тя самата не го желае. Ако Гърция реши да излезе от ЕС, може да го направи технически още утре (трябват и няколко седмици). За това и се говореше при референдума на Папандреу, че излизането на Гърция от еврото значи излизане от ЕС. Няма друг път. И то не щото искат да държат Гърция в еврото, я заплашват с изгонване от ЕС. Просто еврото няма напускане. Такова е моментното законодателство. Това е принципният проблем на ЕС - когато е създаван, не е предвиждан обратен път. Там има само награждавания, няма наказания. За това и се прие наскоро правото на ЕК да налага наказания, но само в рамките на бюджета, който тя преразпределя (фондовете например). Това само по себе си не може съществено да уплаши никоя страна донор, те и без това не взимат много от тези пари обратно. Така че ЕК е плашило за гаргите, и ако се плашиш, значи си гарга. В новият фискален пакт ще има истински наказания. Но те не са паралелни на ЕС, фискалният пакт не е договор на ЕС, макар че се планира да се опита да стане. Това са набор от частни двустранни споразумения между страни, които се случва да са членки на ЕС и в частност на еврозоната. Тъй като не сме видяли финалната форма на пакта, не знаем как ще бъде облечен юридически, но на този етап това е нещото, което се знае.

 37. 37 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  До коментар [#28] от "appen13":

  Боже, боже и това са коментари във вестник капитал, които е един от що годе читавите вестници. Когато човек прочете вашите мнения разбира че България няма шанс да се оправи скоро. Никои не е виновен за положението на България освен самите ние. (А пък немската политика в Българя е нулева). А пък държави като Чехия, Полша, Словакия и т.н. доказват че от положение като нашето могат да изпреварят Европейски държави като Гърция, Италия, Испания, Португалия и т.н. Нас ни изпревариха и Румънците които 2001 година бяха след нас.
  Разберете че успеха не идва отвън, за това трябват закони които да се спазват, да се дава възможност на бизнеса, липса на корумпирано управление, уважение към успелите а не завист - без тези неща няма как да стане.
  А немците не ги мислете това е графика на техния Национален продукт които показва ясно две неща.
  1. Той винаги е нараствал и без общия европейски пазар
  2. Немците тази година поставят национален рекорд от 1 трилион Евро но вноса им е 900 мрд. т.е те са спечелили само 150 мрд. от целия си износ .Че те на гърците са дали повече.
  http://www.google.com/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=ny_gdp_mktp_cd&idim=country:DEU&dl=en&hl=en&q=gdp+germany
  Немските стоки не се купуват защото са немски а защото са конкурентно способни. Т.е. защото с немския багер ще изкопаеш повече земя с по малко разходи и по този начин ще спечелиш повече.
  На кои пазар е няма значение.
  И другата глупост е че германците са най-технологично развитите.
  Във високите технологии те са 20 години след американците. Нито произвеждат Ифони нито компютърен хардуер, нито компютърна периферия, В софтуера в първите 50 има една немска фирма САП и тя не е от най-големите.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 38. 38 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1695 Неутрално

  До коментар [#34] от "appen13":

  Щом го познаваш, демонстрирай познания.

 39. 39 Профил на appen13
  appen13
  Рейтинг: 1078 Весело

  До коментар [#35] от "Делян Делчев":
  Омръзна ми да ти отварям плътно затворените очи за грубата и нелицеприятна действителност в днешна Европа...Немският управляващ елит, съвършено съзнателно и целенасочено разрушава икономическите, политическите и социалните структури на страните от "покрайнините" на Европа, по начин по който вече два пъти го е правил през ХХ в., но този път с инструмента ЕС и...БЪДИ СИГУРЕН В ТОВА, и този трети път ще завърши така печално, както предишните два опита и никой в Европа няма да съжалява за това...

  „Не е важно каква е котката — черна или бяла, важното е да лови мишки.“
 40. 40 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#31] от "Делян Делчев":

  От там нататък не е! Санкциите не са в резултат на това, че Унгария е взела кредити и видите ли, можела е и да не вземе. Санкциите са за прекомерен дефицит, а не резултат от взет кредит. А това че се изразяват в намаляване на донорството са подробности. Донорството се полага на Унгария по договор, така че не извъртай нещата

 41. 41 Профил на appen13
  appen13
  Рейтинг: 1078 Весело

  До коментар [#37] от "iak":
  Така де, същото и аз го казвам, всички страни от "покрайнините" плащат с мизерия и бедност възхода на Германия....но вече започва много да им писва и знаеш, какво ще се случи след това, а ако си забравил, отвори някой учебник по история и си опресни спомените....

  „Не е важно каква е котката — черна или бяла, важното е да лови мишки.“
 42. 42 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  Това че на страните от южната периферия на Европа някой друг им е виновен е много инфантилно изказване и по принцип се използва само от последователи на комунистическата доктрина. Вие сте такъв нали? Много е елементарно да се погледне търговския баланс на Германия и да се види че цялата ПЕЧАЛБА от търговията в Европа е 80 Мрд. Евро По малко от 1% от националният им продукт което обезмисля всякакви глупости за целенасочени действия.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 43. 43 Профил на maniask
  maniask
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#26] от "Делян Делчев":

  Благодаря за изчерпателния коментар. Да, прав си принципно. Аз може би сложих всичко под общ знаменател, усещайки, че това се натрапва като чета новини.

 44. 44 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#37] от "iak":

  Боже боже и това е коментар на човек, който претендира за читател на "Капитал".
  Кого са изпреварили Полша и Словакия бе? Изпреварили са, опинци. Тя нали и Унгария беше изпреварила, само дето са същите като нас.. Виж Чехите - да ЕДИНСТВЕНИ!
  Изпреварилите поляци уплашиха Европа с гладните си емигранти, та сега и нас не ни пускат там. Изпреварилите полски водопроводчици работеха без пари в УК а смятай как са живели. Поляци спяха в тоалетните в Лондон.
  Словакия? Кое? Коя е тази държава? БВП се формира от факта, че растоянието между Братислава и Виена е 60км по магистралата и направо си е далавера да живееш в евтиния квартал на Виена. (искам да кажа, словаците работят във Виена и оттам идва някаквото им благосъстояние.) От целия източен блок, има 2 държави, които могат поне да се опитат да се мерят със запада и това са Чехия и Словения. И за Словения мога да ти разкажа чак до Тито но, но друг път

 45. 45 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  германците винаги ще управляват Европа защото произвеждат стоки който са конкурентноспособни на световния пазар. (Все тая дали го има ЕС) а на некадърните винаги ще им е виновен някой друг.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 46. 46 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1695 Неутрално

  До коментар [#40] от "gsb":

  Не е вярно, нито едно донорство не се полага по договор. То се договаря на бюджетен план и за него се кандидатства, както и се изпълняват съпътстващи условия. Нарушаването на бюджетната диисциплина е съпътстващо условие, така че ЕК изпълнява точно това, което трябва да направи в този случай. Това че не наказват Гърция и Румъния за същото е проблемът, а не това че наказват Унгария. Друг е въпросът, че Унгария е първата, която нарушава без предупреждение това споразумение, след като санкциите бяха въведени (Румъния и Гърция са нарушавали без предупреждение преди въвеждането на санкциите). Така че и за това има известно оправдание.

 47. 47 Профил на appen13
  appen13
  Рейтинг: 1078 Любопитно

  До коментар [#44] от "gsb":
  По-точно и аргументирано от това, просто не може,... а за Чехия и Словения.....10+

  „Не е важно каква е котката — черна или бяла, важното е да лови мишки.“
 48. 48 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#46] от "Делян Делчев":

  Евала братле ! Поклон! Готов си за Брюксел. Има буква на закона, проблемът е че няма друга буква на закона... всички сами са си виновни и трябва бързо да отчисляват за бюрократите в Брюксел.
  Нема смисъл!

 49. 49 Профил на appen13
  appen13
  Рейтинг: 1078 Весело

  До коментар [#45] от "iak":
  Тази мантра сигурно ти създава МОМЕНТЕН душевен комфорт...но света е доста сложно място за живеене, а ако случайно си забелязал, палачинката много бързо може да се обърне...
  ........ха-ха-ха...

  „Не е важно каква е котката — черна или бяла, важното е да лови мишки.“
 50. 50 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#47] от "appen13":

  БТВ, някакъв чешки цар, преди няколко стотин години решил, че от чехите и чеп за зеле не става Изгонил ги от Прага и заселил немци
  Това е сериозно, не е майтап

 51. 51 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  До коментар [#44] от "gsb":

  Господине вие сте или много млад или много неграмотен. Не може битовото положение на полските водопроводчици или географското положение на Виена да е по важно от това че 40 млн. поляци получават два пъти (100%) по големи заплати от българите или че в кризата те имат 4 % нарастване на брутния продукт което (само нарастването) е една четвърт от целия български продукт или това че за 2011 имат 20 Мрд. Евро чуждестранни инвестиции.Това са основните параметри ако искате да сравните две икономики. Има и по детайлни ама първо можете да научите тези.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 52. 52 Профил на appen13
  appen13
  Рейтинг: 1078 Весело

  До коментар [#50] от "gsb":
  По австрийско, освен немци и много юдеи там са се заселили, кварталчето им под Храдчани и до ден-днешен е туристическа атракция, но самите чехи, нито към едните, нито към другите не питаят много добри чувства....

  „Не е важно каква е котката — черна или бяла, важното е да лови мишки.“
 53. 53 Профил на acb16
  acb16
  Рейтинг: 909 Весело

  [quote#45:"iak"]защото произвеждат стоки който са конкурентноспособни на световния пазар[/quote]-Не съвсем вярно .
  1. Не произвеждат.Рекламират ...изнудват.Опаковат.
  2. Ликвидират конкуренцията с евродирективи и рушвети.
  3. ...От лакомия започнаха и самоликвидация ..
  4.„А .. некадърните винаги”- ще се редят на опашката за гъзоцелувание ..

 54. 54 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  До коментар [#49] от "appen13":

  Само некадърните търсят проблемите във външния враг - другите търсят решения. За съжаление повечето българи имат вашата нагласа - че някои все нещо лошо насила ни е направил. На такъв и пари да му дадеш пак ще си му виновен. За това съм песимист по отношение на бъдещето на България. Докато прогнозата ми за Полша е че те ще вървят само напред.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 55. 55 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#51] от "iak":

  Господине, тези 2 пъти по 100% са абсолютен мит. Безработицата в Полша дори по време на растеж беше значителна. Незная колко процента, но имам колеги в Полша и си трепереха за местенцата много повече от нас.
  По отношение на битовото положение.. зная че никой не отива в Лондон да спи в тоалетната от много хубаво. Зная че никой Българин не би го направил. Растат и в криза казвате - растат да, и Китай расте. Много гладен народ, готов да работи яко за малко пари, следва изнесени производства там, следва растеж, дали този растеж дава нещо на поляците .. съмнявам се.
  И след като сте толкова грамотен, моля нещо и за Словакия, този централно-европейкси тигър. С колко расте Словнафт?

 56. 56 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  До коментар [#53] от "acb16":

  Вие да не сменяте само акаунтите. гсб звучи по същия инфантилен начин. Германия 2011 година би отново собствения си рекорд - 1.1 Трилиона евро изнесена продукция. Това опаковки ли са. За вас световното немско ка4ество са опаковки ?????

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 57. 57 Профил на acb16
  acb16
  Рейтинг: 909 Весело

  [quote#56:"iak"]Това опаковки ли са. За вас световното немско ка4ество са опаковки ?[/quote]-Да.

 58. 58 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  До коментар [#55] от "gsb":

  Ако искате да разговаряте с мен използвайте някакви източници Аз не водя разговори тоя казал оня чул. Това са данните за Полша http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D1%88%D0%B0. Ако мислите че са фалшиви отидете на страницата на световната банка.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 59. 59 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  До коментар [#57] от "acb16":

  Ясно - неспасяем

  аха....или просто не можете да си позволите немски стоки. Аз имам немска кола и немска пералня - и от двете съм много доволен.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 60. 60 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#56] от "iak":

  Не, не сменям акаунтите, но виждам че ви се изчерпват аргументите и започвате да анализирате ника ми а това не говори добре за вас. Вие сте един от тези, които преди 3-4 години щяха да ми обясняват колко ни е изпреварила Унгария с милиарди инвестиции и доходи, само че и тогава, докато пресичах Дунав при Мохач, виждах как изглеждат унгарците, и знаех, че ако вие бяхте на мястото на някой от тях, щяхте да ревете до небесата колко сме зле.
  Сега виждам магазините ни, пълни с полски стоки, което е хубаво НО значи ниска себестойност, значи ЕВТИНА работна ръка. Виждам какви обяви за работа имаше тук там от Полша за българи, и заплатите бяха далеч от 100% нагоре. Така че.. числата са измамно нещо господине, а чувството за малоценност граничи с болест

 61. 61 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#58] от "iak":

  И Уикипедия ли ви е достоверният източник? После, средните неща са много средни. Ако главата ви е в пещ а краката ви във фризер, средно статистически ще се чувствате добре

 62. 62 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  Да ясно. Отново всичко което сте написали са спекулации и ваши разсъждения - какво би било ако........ и т.н. а данните на световната банка са фалшиви. На тази база не мога да разговарям с вас. Не е нищо лично.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 63. 63 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1440 Неутрално


  До коментар [#61] от "gsb":
  Дадох ви Уикипедиа като източник защото виждам че можете да четете български. На страницата на световната банка данните са същите но на английски.....

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 64. 64 Профил на acb16
  acb16
  Рейтинг: 909 Весело

  [quote#62:"iak"] а данните на ... са фалшиви. [/quote] Данните не са фалшиви. Фалшиви са основите на която са стъпили. Между опаковане и производство не се прави разлика .
  [quote#59:"iak"]Ясно - неспасяем [/quote]-Точно така .Благодаря.

 65. 65 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1695 Неутрално

  До коментар [#48] от "gsb":

  Законът е там за да се спазва. Всички членки са се съгласили на това, и не стои въобще въпрос дали трябва или не трябва. Той трябва да се спазва. Ако на някой законът не му харесва, може да опита да го промени съгласно обществените правила. Да нарушаваш закона, без значение как го оправдаваш е лошо. Ако на някоя държава междудържавните спогодби не и харесват, тя е свободна да ги прекрати приемайки си съответните последствия. Това са основни обществени и международни постулати. Точно заради тях можем да ходим свободно по улиците без да се страхуваме, че всеки ни е враг. Каква точно трябва да е насрещтната буква на закона, за която ти радееш? Напиши я, и дай да я обсъдим.

 66. 66 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1695 Неутрално

  До коментар [#53] от "acb16":

  Дори да си прав, това е също производство, и очевидно е успешно на момента. Дали ще бъде успешно дългосрочно е друга тема, но нас какво трябва да ни интересуват германците на бъдещето? Ако това е проблем, пораи сблъсък на морални гледни точки, е въпрос на философия, която е специфична за всеки индивид и общество. Ако говорим за проблем поради сблъсък на икономически модели, щом като този модел е успешен и ни създава проблеми, ние защо не го блокираме ако ще и чрез копиране? В един свободен свят, не можеш да обвиняваш успешният, че е успешен, толкова колкото трябва да обвиняваш неуспешният, че не е. А ако говорим дали светът е свободен или не, това е пак въпрос на философия и гледна точка, в много отношения е свободен, в много отношения не. От икономическа гледна точка, основните проблеми и краткосрочни и дългосрочни за европа идват от далечна азия. Германците за сега устояват, с бавен срив. Другите европейски държави се сриват бързо. Като проблемът е лошото съотношение качество цена, на европейските продукти спрямо китайските. Или Европа трябва да направи драматичен скок в качеството. Или драматично сваляне на цената.

 67. 67 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1695 Неутрално

  До коментар [#64] от "acb16":

  Мен това ме потриса. Как може само вие от целият свят да знаете "истината"? Как така едни други няколко милиарда не я виждат? Споделете я с нас моля, да прогледнем и ние.

 68. 68 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1695 Неутрално

  До коментар [#39] от "appen13":

  Аз се съмнявам в това. Но дори и да е така, какво от това? И какво ще стане ако те са успешни? Всички други ще са роби? Няма да живеем както преди? Няма да имаме достъп до информация? Няма да можем да емигрираме в други държави? Няма да можем да четем книги ли? Не мога да усетя какъв точно е проблемът, и особено не виждам как мога да го сравня с идеите на национал социализма да речем или с реалността на управлението на СССР?

 69. 69 Профил на acb16
  acb16
  Рейтинг: 909 Весело

  [quote#67:"Делян Делчев"]Мен това ме потриса.[/quote]
  -Приятно забавление => http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:32006L0042:bg:NOT

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK