Барозу: Гръцката сделка предотврати неконтролирания фалит

Жозе Мануел Барозу

© Reuters

Жозе Мануел БарозуСпоразумението, постигнато от финансовите министри на еврозоната, затвори вратата за неконтролирания фалит на Гърция. Това заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, след като тази нощ беше решено отпускането на новия спасителен пакет за Атина, предаде пресслужбата на Европейската комисия. Барозу изрази увереност, че голяма част от частните кредитори ще участват в сделката.


"Споразумението е много важна стъпка напред за страната и за цялата еврозона... Целият пакет отваря път за Гърция да изгради нова и по-устойчива икономика, която да бъде по-способна да създаде растеж и работни места", подчерта той.


Барозу подчерта, че е наясно с "тежкото бреме, което гръцкият народ трябва да понесе" и призна "огромните усилия", направени през последните две години. Въпреки това той отбеляза, че "няма алтернатива на фискалната консолидация и на структурната реформа в Гърция, ако страната иска да възстанови конкурентоспособността си, така че отново да създава растеж и заетост". "Мисля, че това послание трябва да е ясно. Най-добрият начин да покажем солидарност с Гърция е, като казваме истината."
"Втората програма ще засили амбициозните структурни реформи, които помагат за изграждането на модерна и полезна за гражданите администрация, по-справедлива и ефективна данъчна система и по-подходящ бизнес климат... В обобщение: по-конкурентоспособна гръцка икономика. Това ще даде възможности за инвестиции на Гърция, с които в противен случай не би разполагала, и ще покаже, че фискалната консолидация върви ръка за ръка с мерките за засилване на растежа", допълни той.


По думите му Еврокомисията ще продължи да оказва подкрепа на страната чрез кохезионните фондове и екипа за действие срещу младежката безработица, който пристига в Атина следващата седмица. Знам, че в някои правителства е трудно да се постигне необходимата парламентарна подкрепа, но искам да поздравя финансовите министри за работата им, защото това беше правилната посока за Гърция и за еврозоната, отбеляза още той.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK