МВФ поиска ЕС да увеличи фонда за еврото, преди да помогне на Гърция

Кристин Лагард

© Reuters

Кристин ЛагардЕдин от неизяснените детайли по сделката за отпускане на втория спасителен пакет за Гърция е липсата на категоричен ангажимент за участие от страна на МВФ, съобщи EUobserver. Причината е, че все още предстои лидерите на еврозоната да решат въпроса за сливането на двата фонда за еврото - Европейски фонд за финансова стабилност (ЕФФС) и Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ).


Според финансовите министри на еврозоната се очаква МВФ да направи "значителен" принос към помощта за Гърция, която възлиза на 130 милиарда евро. Германският финансов министър Волфганг Шойбле спомена за 13 милиарда евро плюс други 10 милиарда евро от първата програма за Гърция, договорена през 2010 г.


Генералният директор на МВФ Кристин Лагард обаче уточни, че "значителна" означава много неща и решение за приноса на МВФ ще бъде взето от борда на институцията в средата на март. Това означава, че окончателното решение ще бъде ясно след срещата на върха следващата седмица, когато лидерите на еврозоната ще обсъдят увеличаването на общия таван от 500 милиарда евро на двата фонда.
По-голямата защитна стена се приема за ключова за спирането на дълговата криза, която вече заплашва Италия и Испания, третата и четвъртата по големина икономики в еврозоната. В понеделник обаче Германия подсказа, че е против засилването с аргумента, че пазарните условия са се подобрили в сравнение с декември, когато лидерите на ЕС обещаха да увеличат фондовете.


Еврокомисарят по икономическите и валутните въпроси Оли Рен изрази увереност, че лидерите ще се споразумеят по въпроса на срещата на върха на 1 и 2 март, което ще позволи на МВФ да увеличи собствените си средства и да помогне за спасяването на еврото.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK