Брюксел поиска становище от Съда на ЕС за законността на ACTA

Въпреки уверенията на Карел Де Гухт (вляво) <a href="http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2012/02/14/1766155_traicho_traikov_vinata_za_podpisvaneto_na_asta_e_moia/" target="_blank">България спря ратификацията на АСТА</a>.

© МИЕТ

Въпреки уверенията на Карел Де Гухт (вляво) България спря ратификацията на АСТА.Европейската комисия съобщи, че е поискала от Съда на Европейския съюз да се произнесе за законността на спорното търговско споразумение за борба с фалшифицирането (ACTA), съобщи "Ройтерс".


Еврокомисията "реши днес да поиска правното становище на Съда на ЕС да разясни дали АСТА и прилагането му отговарят напълно на свободата на изразяване и свободата на интернет", съобщиха от пресслужбата на институцията.


Брюксел досега подкрепяше споразумението като такова, което ще намали търговските кражби и ще помогне не европейската икономика. Редицата протести в държави членки, както и критиките на евродепутати обаче накараха Еврокомисията да отнесе договора за становище от съда в Люксембург.
Страни от ЕС като Германия, Полша, България, Словакия, Латвия, Естония, Кипър, Чехия и Холандия отказаха да подпишат международното споразумение или спряха ратификацията му в националните парламенти. Част от тях се обосноваха с това, че то застрашава свободата на речта.


"Тази сутрин колегите комисари обсъдиха и се съгласиха с предложението ми да отнесем АСТА до Съда на ЕС", заяви еврокомисарят по търговията Карел Де Гухт.


"Интелектуалната собственост е основната суровина на Европа, но проблемът е, че в момента се опитваме да я защитим и извън Европейския съюз. Това вреди на нашите компании, унищожава работни места и вреди на нашите икономики", подчерта все пак комисарят. "ACTA няма да цензурира или затваря сайтове", допълни той.


В началото на миналата седмица еврокомисарят по правосъдието, основните права и гражданството Вивиан Рединг изрази задоволството си, че евродепутати са решили, че ЕС трябва да поиска становище от съда на съюза. Тогава тя подчерта, че ACTA не предвижда нови правила в сравнение с настоящата правна ситуация в Европа, но каза, че разбира защо толкова хора са притеснени за прилагането на споразумението.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mitkobomb
  mitkobomb
  Рейтинг: 524 Любопитно

  Дано Европейския съд отраже главата на ламята !!НЕ НА АСТА!!

 2. 2 Профил на klecoram
  klecoram
  Рейтинг: 237 Гневно
 3. 3 Профил на klecoram
  klecoram
  Рейтинг: 237 Гневно

  Тази чиновничка Вивиан Рединг да не ми разтяга локуми и да не дрънка глупости !! Монополистите , явно , са я купили ... Позор !!!!!

 4. 4
  ****

  Мненията на потребителя SorryLol бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 5. 5 Профил на La Tartaruga
  La Tartaruga
  Рейтинг: 638 Неутрално

  И след становището какво?
  Където плюхме ще лижем?

 6. 6 Профил на Вени Марковски
  Вени Марковски
  Рейтинг: 810 Гневно

  Аз предупреждавах, че това ще се случи. И изобщо не си мислете, че това е победа на гражданското общество. Прехвърлянето на топката в полето на Съда е опит да се заб(р)ави недоволството на хората. Не бива да оставяме нещата без последствие! Но виждам поне три неща веднага:
  - прехвърля се решението на друг орган, т.е. ЕК признава, че не е сигурна дали АСТА съответства на европейското законодателство;
  - отлага се във времето, за да утихнат публичните протести;
  - вероятно е ЕК да зададе въпроса на Съда по такъв начин, че той да одобри АСТА, без да се вгледа в съдържанието на споразумението по отношение на отговорността на операторите, правата на потребителите и т.н.

  Автор съм на статиите "Интернет трол" и "Атака Ad hominem" в БГ-Уикипедия. С други думи - номерата на троловете от този форум при мен не минават.
 7. 7 Профил на Вени Марковски
  Вени Марковски
  Рейтинг: 810 Разстроено

  [quote#5:"Frau Zazin"]И след становището какво?
  Където плюхме ще лижем? [/quote]
  Вие може да сте плюли, ние се занимавахме със сериозна работа по организиране на позиции, протести и т.н. Не е хубаво с лека ръка да се квалифицира ангажирането на над два милиона европейци по тази тема.

  Автор съм на статиите "Интернет трол" и "Атака Ad hominem" в БГ-Уикипедия. С други думи - номерата на троловете от този форум при мен не минават.
 8. 8 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3279 Неутрално

  Какво значение има,законна ли е АКТА,не е ли законна!Закон може да се приеме и срещу АКТА директно,и няма да е законна!Не им ли стига на бюрократите,че се нарушават основни човешки права,заради финансовите интереси на някой си,койно иска държавата да му оправя бизнеса?!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 9. 9 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Закон срещу Интернет пиратството трябва да бъде приет . Няма значение дали ще се казва АКТА или не. Нашенеца е свикнал на келепир и далавера ама в цивилизования свят на това му се вика кражба.

  Марс е изконна Американска територия!
 10. 10 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#9] от "michobeizadeto":

  [quote#9:"michobeizadeto"]Закон срещу Интернет пиратството трябва да бъде приет [/quote]
  Трябва верно е. The Jolly Roger forever!

  Сериозно: в случая става въпрос точно за АКТА. И то не точно за интернет, а най-вече за нарушаване на основни човешки права, ако не си разбрал. Дали ще е под формата на авторски права, от къде да минава пътя за миграцията на кукувиците, или какъвто си избереш претекст мултинационалните компании все ще намерят някакъв.
  Днес е АКТА, утре може да е ЛАКТА вчера бяха СОПА и ПИПА...

  Верно е, че става въпрос за пари и то за много, които тези "динозаври" живеещи в 20в. бяха свикнали да получават като предопределени от Бога. Да, ама не!
  21 век е информационен, целулозната лента вече изгоря...

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 11. 11 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3161 Неутрално

  Свободата над всичко.
  Долу АCTA !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 12. 12
  ****

  Мненията на потребителя SorryLol бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 13. 13
  ****

  Мненията на потребителя SorryLol бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 14. 14 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#5:"Frau Zazin"]И след становището какво?
  Където плюхме ще лижем?[/quote]
  Преди решението на Съда на ЕС липсва унифицирано правно тълкуване на конкретните текстове на АСТА съобразно ЕС законодателство. Така, че мнението ми е изказано преди наличието на решение на Съда на ЕС, така, че няма от какво да се отказвам НЕ НА АСТА!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 15. 15 Профил на Bolyara
  Bolyara
  Рейтинг: 703 Неутрално

  Абе и тия са се увъртели У собствените им номера , та знае ли се !
  Преди десети, когато беше тежко, все имаше една надежда - ще направим някой номер, ще избягаме на Запад.
  Сега ни на Запад, ни на Изток има смисъл , нЕма къде да се денеш .

 16. 16 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1441 Весело

  Поредно доказателство за несериозното присъствие на ЕС на международната сцена и липсата дори на бегла идея за формиране на единни политики.

  Първо се допуска присъединяване на отделни държави към споразумението, без да има обща позиция. После, под обществен натиск, повечето от тези отделно присъединили се държави, правят крачка-две назад. Чак тогава на ЕК й хрумва, че - може би - трябва да осъществи някои допитвания.

  Боя се, че ЕС е такъв ташак, че и моите кохонес бледнеят пред него!

  Свобода за Надежда Савченко!
 17. 17 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  На следващите протести трябва да искаме България да оттегли подписа си под АСТА! Забележете, че копирайт мафията има на разположение ПОЛОВИН ГОДИНА за да "вразуми" такава "непослушна" държава.

  Член 41: Оттегляне
  Дадена страна може да се оттегли от настоящото споразумение посредством писмено нотифициране до депозитаря. Оттеглянето влиза в сила 180 дни след датата, на която депозитарят получи нотифицирането.

 18. 18 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#6:"Вени Марковски"]- прехвърля се решението на друг орган, т.е. ЕК признава, че не е сигурна дали АСТА съответства на европейското законодателство; [/quote]
  Е, а стига де! Вижте каква е функцията на Съда на ЕС :
  http://curia.europa.eu/jcms/jcms/Jo2_6999/
  Точно Съда на ЕС има правото да каже дали АСТА нарушава ЕС законодателство! Удовлетворена съм от това решение на ЕК - то е единствено правилното решение по отношение на правното съдържание на АСТА, защото АСТА е международен договор.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 19. 19 Профил на Руски трупове навсякъде
  Руски трупове навсякъде
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#15] от "Bolyara":

  Глобализация - сейм шит еуриуер. Тоя Де-Гухце още ли не са го махнали от е-комисията, че да може да се отдаде на заслужен размисъл в белгийските(ли бяха) затвори?

 20. 20 Профил на La Tartaruga
  La Tartaruga
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#7] от "Вени Марковски":
  До коментар [#14] от "dqdomart":

  Вени, няма нужда чак от "разстроено"
  Всичко е поправимо, докато сме живи.

  Иначе, не ме разбирайте погрешно, говоря за правителствата, не за личностите.
  Ясно е, че като индивиди няма да се откажем от свободата си на база на някакво си мнение.

 21. 21 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1220 Неутрално

  Е то е ясно-ша ни го вденат по друг параграф и нема се зове АСТА.

 22. 22 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  [quote#4:"SorryLol"]каквото и да каже Европейският съд[/quote]

  Очакваме Европейският съд пак да се прояви като водеща европейска институция след като преди дни постанови, че уебсайтовете не са длъжни да ловят пирати.
  Отнася се както към класическите хостинг сървизи, така и към всички доставчици на конвенционални ISP услуги. така че безпрецедентното решение ще има голямо значение
  за всички услуги в Европа, които хостват съдържание на потребители. Също така присъдата блокира съдебни нареждания на държатели на права да нареждат на торент сайтове да слагат филтри - както вече трябваше да направи isoHunt по нареждане на американски съд.
  http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2012/02/17/1768458_sudut_na_es_uebsaitovete_ne_sa_dlujni_da_loviat_pirati/

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK