Френският конституционен съвет отхвърли закона за арменския геноцид

Срещу закона бяха проведени редица протести

© Reuters

Срещу закона бяха проведени редица протестиИзбори 2022

Френският конституционен съвет отхвърли закона, криминализиращ отричането на геноцидите, в това число и арменския геноцид през 1915 г., предаде "Ройтерс". Ходът незабавно беше приветстван от Турция, докато френският президент Никола Саркози настоя за създаването на нов закон.


Решението на най-висшата юридическа инстанция във Франция определи като незаконен текста, който трябваше да бъде подписан от Саркози до края на февруари – два месеца преди президентските избори в страната. Текстът стигна до съвета, след като редица френски сенатори обжалваха.


Според изявлението на конституционния съвет законът, по чиято сила щяха да се налагат глоби до 45 000 евро, присъда до една година затвор или и двете на всеки, който отрича съществуването на геноциди, е срещу принципите на свободата на изразяване, отбелязани във френската конституция.
Съветът отбеляза, че може да се поставят правни ограничения на свободата на изразяване, за да се защити личното пространство или общественият ред, но подчерта, че случаят не е такъв. В решението се отбелязва също, че въпросният закон не е бил пропорционален на търсения ефект.


Ахмет Давутоглу незабавно приветства решението на конституционния съвет на Франция.

© Reuters

Ахмет Давутоглу незабавно приветства решението на конституционния съвет на Франция.


Законът стана причина за дипломатическа криза в отношенията Париж и Анкара, като турските власти го определиха като ограничаване на свободата на мнение. Турските власти обвиниха френското правителство, че се опитва да си осигури гласовете на близо половин милион арменци във Франция.


Малко след като стана ясно решението турският външен министър Ахмет Давутоглу заяви, че турският кабинет ще обсъди дали да възстанови икономическите, политическите и военните контакти с Франция, които бяха замразени, след като френският Сенат прие закона на 23 януари.


"Присъдата е положителна. Надявам се, че всеки си е направил необходимите поуки от това", подчерта турският министър.


Никола Саркози поиска изготвянето на нов законодателен текст за отричането на геноцида.

© Reuters

Никола Саркози поиска изготвянето на нов законодателен текст за отричането на геноцида.


В същото време френският президент настоя правителството на Франция да изготви нов проектозакон, който да направи отричането на арменския геноцид незаконно. "Президентът на Републиката смята, че отричането (на геноцида) е нетолерантно и по тази причина трябва да бъде наказвано", заявиха от офиса на Саркози.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK