Ново отлагане за Шенген - този път до септември

ЕС за пореден път отложи членството на България за Шенген, което трябваше да се случи през март 2011 г.

© Асен Тонев

ЕС за пореден път отложи членството на България за Шенген, което трябваше да се случи през март 2011 г.Европейският съюз ще отложи до септември решението за допускането на България и Румъния в Шенген, стана ясно от проектоизявлението на Европейския съвет, видяно от агенция "Франс прес".


"Постигнато е споразумение Съветът да се върне към темата за присъединяването на България и Румъния в шенгенското пространство, за да може да вземе решение през септември", гласи текстът на изявлението. Решението за влизането в Шенген трябва да бъде взето с единодушие от страните в ЕС.


Въпреки че двете най-нови държави членки са изпълнили всички технически критерии според шенгенското законодателство, Холандия остава страната, която отказва да подкрепи разширяването на Шенген. Според правителството в Хага София и Букурещ трябва да положат повече усилия за преодоляване на проблемите с организираната престъпност и корупцията.
"Ние не сме срещу присъединяването на България и Румъния към Шенген. Това, което искаме, са абсолютни гаранции, че шенгенските критерии се прилагат в тези две страни", заяви днес преди Европейския съвет премиерът на Холандия Марк Руте.


Правителството в Хага продължава да обвързва присъединяването към шенгенското пространство с доклада на Европейската комисия в рамките на механизма за сътрудничество и проверка, който ще бъде публикуван това лято. То иска да види поне два положителни мониторингови доклада в областта на правосъдието и вътрешния ред, за да преосмисли ветото, което налага в момента.


Темата "Шенген" за мен е приключила, България е изпълнила всички критерии, по правилата, определени от самия ЕС, заяви преди срещата в Брюксел българският премиер Бойко Борисов.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK