Брюксел иска допълнителни икономии от Гърция

Новите мерки са необходими, за да продължи Гърция да получава финансова помощ от еврозоната и МВФ според втората спасителна програма на стойност 130 млрд. евро.

© Reuters

Новите мерки са необходими, за да продължи Гърция да получава финансова помощ от еврозоната и МВФ според втората спасителна програма на стойност 130 млрд. евро.Гърция трябва да намали разходите си с още 5.5% от БВП през 2013 г. и 2014 г., за да изпълни поставените фискални цели, свързани с отпускането на втория спасителен пакет финансова помощ, се казва в доклад на Европейската комисия, съобщи "Ройтерс".


Докладът за изпълнение на поетите ангажименти описва напредъка на гръцките реформи, необходими за отпускането на средствата, и препоръчва първия транш да бъде предоставен на Атина възможно най-скоро.


Според документа, видян от "Ройтерс", пакетът от мерки за икономии, възлизащи на 1.5% от БВП, приет от страната в началото на 2012 г., трябва да позволи на Атина да постигне целта за намаляване на първичния бюджетен дефицит до 1% тази година.
Въпреки това сегашните прогнози показват голям бюджетен дефицит за периода 2013-2014 г., се посочва в доклада, според който недостигът на средства за двете години се равнява на 5.5%. Поради тази причина в Гърция трябва да бъдат обявени и приети значителни допълнителни съкращения на разходите през следващите месеци, продължава документът.В страната трябва да се проведат парламентарни избори през април, припомня агенцията.

Според доклада, докато се е подготвяло за нови съкращения на разходите, правителството е преразгледало програмите, финансирани с държавни средства, като се е фокусирало особено върху икономии в отбраната, преструктурирането на централната и местната администрация и социалните трансфери.


Възможни са допълнителни съкращения на работни места в публичния сектор, икономии във фармацевтичните и в оперативните разходи за болници, посочва "Ройтерс. Според доклада на Брюксел продължаването на международната финансова помощ може да се очаква, ако се подобри прилагането на политиките.


Решимостта на гръцките власти да се придържат към договорените политики ще бъде проверена през следващите месеци, когато трябва да се посочат мерките за намаляване на дефицита за 2013-2014 г., се допълва в документа.


Новите мерки са необходими, за да продължи Гърция да получава финансова помощ от еврозоната и МВФ според втората спасителна програма на стойност 130 млрд. евро. За да получи траншовете от помощта обаче, Гърция трябва да постигне първичен излишък от 1.8% през 2013 г. и 4.5% през 2014 г.


Сегашните политики не са достатъчни, за да бъдат постигнати тези цели. Правителството ще трябва да определи мерки за икономии на тази сума (5.5% от БВП) до юни 2012 г. и да ги приеме в бюджетите за 2013 г. и 2014 г., за да постигне тези цели, посочва още Европейската комисия.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  Глад на филийки се очертава за гърците.

  Няма шики-мики.
 2. 2 Профил на Diva
  Diva
  Рейтинг: 563 Неутрално

  Да бе да.Ще обяви тя икономии..вие на хартия и давате пари и тя на хартия ви лъже 4е ще икономисва...

  Изчезващ вид под опеката на БКХ. Гледаш и не бараш :)
 3. 3 Профил на mediator37
  mediator37
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Моя позната, която работи официално по трудов договор каза, че не са им плащали заплатите от месеци, а вместо това им подхвърлят по 300-400евро, а от тях 250 евро й е квартирата в Атина. Вчера замина от Гърция за Германия да бачка и каза, че и много гърци заминават за Германия да бачкат там.
  очертава се гръцко -германско приятелство.

  Има ли живот след демокрацията ?
 4. 4 Профил на simeonov_
  simeonov_
  Рейтинг: 524 Любопитно

  Тя Гърция е на път да обяви икономии,веднъж за винаги да се пренесе във великите ловни полета,шегувам се Никак не им завиждам на гърците,какво ги чака с еврото(постепенна загуба на стандарта на живот и бавно и мъчително възстановяване) или с драхмата(рязка загуба на стандарта на живот и огромна емиграционна вълна и малко по-бързо завръщане към растеж). Но кой каквото си е надробил,сега трябва да си го изсърба до дъно :

 5. 5 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Ей, тези вече прекаляват!!! Видяха кьоравия с едното око, и решиха да му изчовъркат и него.......Гърчулята да сезират асоцияцията за граждански европейски права....Стига са ги щавили и са се гаврили с тях!!!

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 6. 6 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 685 Неутрално

  .. ох, сега пак ще има рев, скандали, стачки, бой, писъци и крясъци..

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 7. 7 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1886 Весело

  "Едните ги лъжат, че ще им дават, другите ги лъжат, че ще им ги връщат !" -А само до преди ден два се надуваха фанфари за "великите споразумения" дето спасили Гърция!

 8. 8 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 867 Разстроено

  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/sviat/2012/03/12/1785681_pol_krugman_kakvo_oznachava_sluchvashtoto_se_v_gurciia/

  Дали няма да пресолят манджата ЕК-то?

  Въпреки, че много се съмнявам, силно се надявам този човек да не е прав.

  Но щом преподава в Принстън, а мисля че има и Нобелова награда... ясна е работата. Великобритания и САЩ избраха по-добрият изход от кризата...

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 9. 9 Профил на Toj e
  Toj e
  Рейтинг: 416 Неутрално

  Никой не може да спаси гърците, освен ако те не се спасят с яко бачкане, а като гледам това няма да стане, така че ......

 10. 10 Профил на Toj e
  Toj e
  Рейтинг: 416 Неутрално

  До коментар [#8] от "Dorian Gray":

  Защо си мислиш, че в не се печатат евра както го прави ФЕД?
  И най-ми са смешни тия дето проповядват някакви финансови трикове дето ще ти решат проблемите, докога ще вярвате на финансовите лъжци не знам, единствения начин е да се реформира икономиката и тя да е конкурентноспособна. САЩ не са конкурентоспособни в много сектори, но използват оръжието за да си осигуряват някой ползи на които европа не може да разчита, както и това че САЩ имат много повече природни ресурси.

 11. 11 Профил на ooonufri
  ooonufri
  Рейтинг: 679 Неутрално

  Брашно на заем, тъпкано се връща. Глаголът в поговорката се разбира в буквалния смисъл, а не в преносния. Иначе няма логика. Съвременниците я тълкуват доста фриволно, за разлика от бабите ни.
  Гърците може само половината да върнат, трици наместо брашно да дадат, но няма как да минат без хич. Га пиели - пеяли, га плащали - ревали. Ние като ревахме, те пеяха, та се кинеха и гъза в тавана удряха.
  Неуместно е да ги жалим. Жали се сакатия, а не кир Михалаки от Ботьовия фейлетон, дето в шкембето му четири човека карти могат да играят.

 12. 12 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  До коментар [#8] от "Dorian Gray":

  Гърците нямат полезен ход. Тяхната власт до такава степен ги е набутала в калта, че те не могат да предприемат нищо полезно. Докарали са икономиката си до такова състояние, че се нуждае от няколко милиарда месечно помощи отвън и пак нямат за заплати!

  Кофти е но ако свият дефицита икономиката им умира. Да го раздуят също не могат просто защото не печатат пари а същевремено няма мераклии да им дават назаем.
  Гърците ги чака икономическа катастрофа. Вероятно ако зарежат еврото и минат на драхми ще напечатат достатъчно да покриват дефицитите си номинално но хиперинфлацията им е гарантирана безвъзвратно.

  Най-лошото е, че действията на гръцките власти не са изключение в ЕС а са правило! Предвиждам още доста тъжни новини за ЕС.

  Отделете време навреме.
 13. 13 Профил на salandino678
  salandino678
  Рейтинг: 581 Неутрално

  И пак ще почнат елинофилите че не било хубаво така да пишеме
  па Вуте па плевната па лошите злобни БЪЛГАРИ!
  Е Време е да се изправим и да кажем----Много Ви Благодарим
  Братя Православни Гърци--Обаче Мандалото Падна -Палачинката
  се Обърна -------------Е бъдете така добри до 2020 да се разплатим!
  Отговора----ама чекайте ние друго мислихме---нема друго или под
  гъза и мудете ще се изпотите тройно или че ви продаем кораби.елиникапетролеум и чергите и не моете нищо да кажете!

 14. 14 Профил на salandino678
  salandino678
  Рейтинг: 581 Неутрално

  и да не съм лош вижте моля Форумите на -----на Билд цайтунг
  на Кроне ат на Ден Телеграф на СуомиНюз на ДанскаТудей на -...

 15. 15 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2234 Неутрално

  Гърция заминава от всякъде!И малкото,които ще останат на работа,няма да получават заплати!Да му мислят!Мнооого се надуваха ама,хак им е!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 16. 16 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1147 Разстроено

  [quote#3:"mediator37"]вместо това им подхвърлят по 300-400евро, а от тях 250 евро й е квартирата в Атина.[/quote]

  Е, и?

  В България февруари се отчита средна работна заплата 385,47 евро. Наемът на едностаен в София е 130-150 евро в комплекси като "Свобода" и "Хаджи Димитър"; 180 евро в "Младост".

  Те са фалирали и пак живеят по-добре от нас.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 17. 17 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4588 Неутрално

  Ромеите ще стягат още коланите и ще обедняват още при това заслужено!Това е само началото!

 18. 18 Профил на gemeto
  gemeto
  Рейтинг: 716 Неутрално

  До коментар [#12] от "dreamer":

  Единствения им правилен ход е да си признаят, че са се наакали и срам не срам да си върнат драхмата.
  За жалост са готови да повлекат целия ЕС, но не и да преглътнат унижението !

  Социализма е най-висшата форма на канибализма .
 19. 19 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  До коментар [#18] от "gemeto":

  И това няма да им помогне. Ако властите в Гърция върнат драхмата ще си напечатат нови пари, колкото си намислят. Това ще им осигури хартийки, с които да се разплащат на гражданите си. Така ще изчистят на книга задълженията на властта към гражданите но тези хартийки граджаните ще могат да ги ползват за тапети, защото ще има хиперинфлация по-страшна от нашата. Икономиката ще потъне дълбоко и дългосрочно, повече от 10 години в тежка криза и всички, които живеят на драхми ще обеднеят съвсем истински. Цялата държава ще се маргинализира и сигурно в цяла Европа няма да има друга държава, в която да се живее по-зле (освен ако някоя друга периферна държава не направи същото като гърците). Ще има и много тежки социални размирици. Много тежки!

  Отделете време навреме.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK