Натискът на ЕС най-накрая накара Румъния да действа срещу корупцията

Даниел Морар, ръководител на антикорупционния прокурорски офис в Националната дирекция за борба срещу корупцията.

© Reuters

Даниел Морар, ръководител на антикорупционния прокурорски офис в Националната дирекция за борба срещу корупцията.Когато полицията пристига за антикорупционния съдия Джорджета Булига, тя най-вероятно е предполагала, че скриването на подкуп от 3000 евро в чекмеджето ѝ за бельо няма да я спаси. Времето ѝ беше свършило, коментира "Ройтерс".


Булига, която работеше по корупционни и други дела като председател на един от 15 регионални апелативни съдилища, беше осъдена на четири и половина години затвор за взимане на подкуп, след като прокурори обискираха дома ѝ и намериха парите, които е приела в замяна на присъда в полза на съпруг в бракоразводно дело.


Това може да е дребно дело, но след серия присъди на високопоставени политици и дори на бивш премиер през последните няколко месеца изглежда, че Румъния най-накрая става по-сериозна към дълбоко вкоренения проблем с корупцията. Скептици, разбира се, остават, тъй като страната толкова отдавна е потънала в корупция на всички нива.
"Миналата и тази година регистрирахме първите случаи на наказателни присъди срещу бивши министри", заяви Даниел Морар, ръководител на антикорупционния прокурорски офис в Националната дирекция за борба срещу корупцията (DNA).


"Ако погледнем на това нарастване като отражение на разпространяващата се корупция, нещата не изглеждат добре. Но ако погледнем на това като реакция на държавните институции да преборят корупцията, това може да бъде сметнато за позитивно", смята той.


Румъния е втората по бедност и третата най-корумпирана страна от Европейския съюз. Брюксел непрекъснато изразяваше загриженост за липсата на напредък в осъждането на високопоставени служители в специалните си мониторингови доклади по темата. Това остави страната извън Шенген заедно с България. Проблемът подкопава и икономическото развитие на най-бедната част от ЕС.


Делото срещу най-високопоставена личност беше двегодишната присъда на бившия премиер Адриан Нъстасе. Той ще бъде първият бивш премиер, който ще бъде изпратен в затвора след падането на комунизма през 1989 г., но за момента остава на свобода в очакване на резултата от обжалването.


Адриан Нъстасе

© Reuters

Адриан Нъстасе


Бившите министри на земеделието Йоан Аврам Мурешан и Дечебал Траян Ремеш и няколко действащи депутати също бяха осъдени, макар че мнозина получиха условни присъди или останаха на свобода, докато бъдат обжалвани присъдите им.


Алина Мунджиу-Пипиди, професор в Училището по управление "Херти" в Берлин, заяви, че ЕС няма да спре специалния Механизъм за сътрудничество и проверка, докато не види необратим напредък. "Прокурорите действат повече от всякога, но трябва да се постигне още, за да бъде атакувана системната корупция", обясни тя.


След ерата на непотизъм и връзкарство


Корупцията е разпространена в румънското общество на всички нива и е обичайно да се дават подаръци "в брой" за осигуряване на медицинско лечение, на необходими документи от правителствените офиси или за да се изкарат училищни и университетски изпити. Климатът на безнаказаност властва от комунистическата ера, когато страната бе управлявана от непотизъм и връзкарство, коментира "Ройтерс".В последния доклад на Европейската комисия за правосъдието и вътрешния ред бяха похвалени усилията на Румъния в осъждането на високопоставени служители, но бе заявено, че е нужна още работа, включително по-нататъшно разчистване на съдебната система, по-строги присъди и разширяване на правомощията за конфискация на имущество, придобито от престъпна дейност.

Усещането, че корупцията не се разследва и преследва, окуражи тези практики и макар последните присъди да изпращат послание, е важно тези, които са виновни, да бъдат действително вкарвани зад решетките, подчертават анализатори и дипломати.


Според Лаура Щефан, която е част от екипа на ЕС, наблюдаващ антикорупционната дейност в съюза, съществува известно безпокойство, че Румъния полага само козметични усилия и все още прави стъпки назад, особено на фона парламентарните избори, които се очакват през ноември.


"Никой в Европа не вярва наистина, че реформите са необратими и ерата, когато влиятелните хора не бяха подвеждани под отговорност, е отминала", казва тя.


Независимо от това процедурите бяха ускорени, има нови правила за съдиите във Върховния съд на Румъния, сред които по-строги проверки и разглеждане на предишни дела, а парламентът обсъжда закон, който ще позволи по-лесно да бъде конфискувано имущество.


Спирачка за инвестиции и икономически растеж


Сенчестата природа на корупцията прави трудно да се оцени какво е влиянието й върху икономиката, но има няколко индикации, че това е значим фактор, задържащ развитието не само на Румъния, но и на други бивши комунистически страни в Централна и Източна Европа.


Корупцията е съществена пречка и за чуждестранните инвестиции, които в Румъния са била само 1.9 милиарда евро през 2011 г. Повече от една трета от изпълнителните директори, анкетирани от Американската търговска камара, заявиха, че това е една от трите основни пречки за бъдещи инвестиции.


"Малко са нещата, които са по-важни за един чуждестранен инвеститор от това да бъде уверен, че споровете около договори ще бъдат решавани от съдилищата бързо и предвидимо", заяви британският посланик в Букурещ Мартин Харис в блога на посолството.

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1366 Неутрално
 2. 2 Профил на СърПичук
  СърПичук
  Рейтинг: 714 Неутрално

  А в България кога?

  Подпис - електронен ;)
 3. 3 Профил на anonimen
  anonimen
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#1] от "bta":

  Чакай си.

 4. 4 Профил на Philotimo
  Philotimo
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Малко са нещата, които са по-важни за един чуждестранен инвеститор от това да бъде уверен, че споровете около договори ще бъдат решавани от съдилищата бързо и предвидимо ....

  Колко трябва да им се набива в главите това на нашите безценни съдии...

 5. 5 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1366 Разстроено

  "Натискът на ЕС най-накрая накара Румъния да действа срещу корупцията"

  Обаче нашите кратуни от съда и прокуратурата са непробиваеми и неподатливи на такъв натиск- да си свършат работата.

 6. 6 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#3] от "anonimen":

  нали кво му плащаш

 7. 7 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Ще има да си чакаме...

  Аз лично по скоро виждам сценарий при които България излиза от ЕС, но борбата срещу корупцията така и няма да се състои.

  Ако дойде Гоце в управлението на страната, ще видите че първото нещо което ще направи ще е да заеме анти-ЕС позиция, а матриала естествено ще клъвне като шаран на кюспе.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 8. 8 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1213 Гневно

  Все повече се засилва у мен убеждението, че у нас освен с павета по парламента, когато окончателно ни писне, по друг начин не можем да решим проблема.
  Цялата прогнила система трябва да бъде срината.
  Иначе само дъвчем по форумите колко сме зле (в статията пише че Румъния е втора по бедност и третата най-корумпирана - да познаем ли кой е след нея?), но през това време и по всички нива гниенето продължава... И никой не е склонен просто така да се раздели с кокала.
  В България е възприето, че се качваш на висока държавна длъжност, за да си осигуриш семейството до десето коляно.
  На това мнение са и повечето оцеляващи министри, а много често министър председателя е шеф-дирегент на разпределението на паричните потоци, като за фасада се прави, че върши нещо по предмета, за който е избран.
  И времето минава и ставаме ВСЕ ПО-ПОСЛЕДНИ.
  И мрънкаме по форумите и за друго смелост май не ни достига...

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 9. 9 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  Еееее, омекнаха Румънците А ??? Обаче ние сме корави и няма да се дадем.

 10. 10 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 2219 Неутрално

  "но за момента остава на свобода в очакване на резултата от обжалването."

  Ако си бе взел българско гражданство,по времето на Гоце,вече щеше да е помилван от Марин


  [quote#1:"bta"]Чакаме и тука. [/quote]

  Дано дочакаме...

 11. 11 Профил на bate_Ventzi
  bate_Ventzi
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#7] от "NPaine":


  [quote#7:"NPaine"]Аз лично по скоро виждам сценарий при които България излиза от ЕС[/quote]

  Тъжна но вярна констатация! Защото и Гоце да не се върне във властта, то и сега мутро-милиционерската,просъветска олигархия си има достоен патрон в лицето на Боце.

  Просто сме в задънена улица.Жалко е,че Румъния макар и мъчително вече поема в правилната посока, докато ние все още се ослушваме.

 12. 12 Профил на bate_Ventzi
  bate_Ventzi
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#8] от "Г.":

  рядко постъвам така: +++++++++++++++++++

 13. 13 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#9] от "442":

  Ми то при нас такова нещо няма.

 14. 14 Профил на Спеакер
  Спеакер
  Рейтинг: 865 Неутрално

  У нас за целите на руските инвестиции корупцията е необходимо условие.

 15. 15 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 993 Неутрално

  "Румъния е втората по бедност и третата най-корумпирана страна от Европейския съюз. "
  Познайте от първия път, коя е 1-та най-бедна и 1-та най-корумпирана страна от ЕС! Можем само да завидаме на Румъния за крачките й в правилната посока. А румънците могат само да ги е яд на България, понеже все още ги слагат в един кюп с нея...

  Европейски ценности: слушкаш Шорош, папкаш грантове! (наръчник на българските либерални медии)
 16. 16 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#8:"Г."] с павета по парламента[/quote]
  Е кой ще иде с павета пред парламента?
  Герберугите ли?
  0.0001% гласуващи за десните ли? Бекапето ли?
  Кой конкретно?
  Площада събира 12,000 човека. Цвъцо докарва 30.000 милиция и дотук с митингуването и паветата.
  но дори и да стане, после какво? Избори и пак същите.
  Не, не мога да се съглася.
  Изхода е обществото да си излъчи лидери на които има доверие, такива които носят отговорност и то не само веднъж на 4 години а всекидневно, промяна на конституцията и ново ВНС.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 17. 17 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Весело

  Борбата с корупцията е сложно , но и не толкова сложно нещо ..
  Не е нужно и необходимо , в началото да вкараш ВСИЧКИ корумпирани в пандиза - не е и възможно ..:)))
  Трябва да се действа предупредително , т.н. превенция на Закона , както се казва ...
  И за целта - се вкарват се няколко едри риби, с присъди , бързи и недвусмислени , в пандиза -реално да лежат и тогава превенцията ще действа ..А българинът от това - разбира :) Щом него го опандизиха - значи и МЕН може да опандизат:)
  Въпрос на 'нов" навик - бавно се създава , но може ..)
  НО , опираме ПАК , за кой ли път до дефектната съдебна система - богопомазаните - НЕ избирани от нас - гражданите- съдии и прокурори ..:)
  Това е първият проблем - съчетан с лустрацията ..Но това няма как да стане - сега и с това правителство ..А пък за червените - да не говорим ..Те са свикнали да бъдат - с десетилетия НАД Закона ..
  Така че , за да стигнем до номер 3- борба с корупцията , преди това трябва номер 1 - лустрация и номер 2 - избори на съдии и прокурори - за определен мандат - а не безсрочно..:)))
  Не виждам скоро да стане ..))
  П.С. Румънците , поне са тръгнали по пътя ..Аз не зная бългасрки съдия или прокурор- реално да лежи в пандиза :)

  BIG AL
 18. 18 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  До коментар [#16] от "Десен":

  Да ама не - драмата отчасти е и заради това, че за да се случи идеалистично описаното от теб, то трябва да се генерира от мислещи хора.
  Гласоподавателите, оформящи всички смрадливи мнозинства до момента, червени или жълти или мутренски, са от психо провинцията.
  Така че със софийски павета или никак, братко. Ако продължим да се ръководим от бюлетини, пускани от печки доведени под конвой или от озверели от глад хора от селата, никога няма да успеем да излезем от дяволския кръг.
  Звучи силно дискриминационно, но не мога да не го кажа.
  Докато прости хора избират други прости хора, държата ще потъва все повече.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 19. 19 Профил на tmechkarov
  tmechkarov
  Рейтинг: 5 Неутрално

  "Докато прости хора избират други прости хора, държата ще потъва все повече."

  ...добре бе, ти като си толкова умен що не станеш политик, ще гласувам за тебе, обещавам
  ама ще кажеш, предполагам, че не ти се занимава с тая помия
  промяната няма да стане нито с павета, нито с гласуване
  ще стане само с време и смяна на поколенията
  и това, естествено, ако останат бели хора в държавата

 20. 20 Профил на vicada
  vicada
  Рейтинг: 665 Неутрално

  До всички, които се вайкат кога щяло и тук да е така - дайте и вашия принос. Като ви спре катаджия, правете се на ударени и искайте акт. Като ви поискат от някъде пари, оплачете се пред медиите.

  Кой политик ще си сложи главата на дръвника, за да спре корупцията? Нещата трябва да тръгнат от нас. Нали знаете - капка по капка...

 21. 21 Профил на pozicia
  pozicia
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#20] от "vicada":

  Господине, Пишем за корумпирани управници от 2005 г., но сме колкото пръстите на ръцете! Заведе се дело за един случай, където у абсолютно ясно, че три лица от общинска администрация са виновни за кражба на 170 х.лева от 2005 г., След няколко години жалби, се заведе дело в съда и обвинението на прокуратурата бе за документна измама, което е абсолютно невярно! Края на 2011 г. същите бяха оправдани. Е, тук не става въпрос за някой катаджия дето ти иска 20 лева, а става въпрос за откраднати обществени средства, и това може да се докаже. Даже една окръжна прокурорка в официално писмо ни забранява да пишем! Но прокуратурата, МВР и Общината може би се събраха и пред съда представиха документи с невярно съдържание. Това също може да се докаже и то много лесно!
  Но тези свински черва така са се навързали , че и антимафията на Италия не може да ги развърже, щото всичко започва от горе до долу. Имаме доказателства за кражби над 10 млнл и нищо - мълчи се и толкоз. Ако се появим по телевизиите, ще последват репресии над семействата ни. Имаме съмнения, че ББ е наясно с кражбите, щото общинарите се хвалят с висше покровителстване. Давайте решения какво да правим!

 22. 22 Профил на pozicia
  pozicia
  Рейтинг: 388 Неутрално

  ДЕВИЗ НА ПОЛИТИЦИТЕ!


  БЪЛГАРИЯ - НЕАПОЛ!
  ВЕЧНА ДРУЖБА

 23. 23 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Видно е, че
  няма да се "само-прочистят" !

  1.
  На първо време трябва да се "шутират"
  80 % от тиквениците в системата.
  2.
  На второ време трябва да спрат приказките за "ненамеса"
  3.
  На трето време да се сложи край с "благородническите им" несменяеми титли.

  Без това няма да има здрави основи
  и не може да се обърне посоката !!!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK