Румънски министър "отвори" проблем за границата с България в Черно море

Кристиан Дяконеску

© Associated Press

Кристиан ДяконескуРумънският външен министър Кристиан Дяконеску заяви, че "съществува спорна зона" между Румъния и България в Черно море и правителството му ще защитава правата на румънците. Външно министерство обаче обяви, че по този въпрос двете държави преговарят от години, а разговорите са приятелски.


"Съществува една спорна зона (с България) по отношение на държавната граница, на териториалните води на двете държави. Наистина става дума за 17 квадратни километра, не е много, но между европейски държави, сътрудничещи си максимално в много аспекти, с общи интереси в много области, не виждам защо тези неща да не могат да бъдат решени много бързо", заяви Дяконеску, предаде БТА, позовавайки се на Аджерпрес.


Дяконеску отскоро е външен министър - зае поста в края на януари.
"Така, както имахме преговори с Украйна, също и с България има няколко нерешени въпроса, които ще повдигнем за разисквания с нашите партньори", подчерта той. "Не трябва никой да се сърди, не трябва никой да се ядосва, защото това са сфери от национален интерес и за двете страни, които в даден момент трябва да бъдат решени, защото се появяват проблеми, да речем, с експлоатацията, с концесията", посочи министърът.


Весела Чернева

© МВнР

Весела Чернева


"България и Румъния водят преговори за делимитация на черноморските пространства от повече от 20 години, като последният кръг (седемнадесети поред) се състоя през декември 2011 г. в София. Следващият кръг предстои да бъде проведен в Букурещ тази година", каза от своя страна говорителят на външното министерство Весела Чернева.


В съобщение, разпространено до медиите, тя подчерта, че "преговорите текат в приятелска атмосфера и в контекста на желанието и на двете страни въпросът да се реши чрез подписването на двустранно споразумение". Според българското правителство въпросът не представлява проблем в двустранните ни отношения.


Европейската комисия не се ангажира с коментар по позицията на румънския външен министър Кристиан Дяконеску. Петер Стано, говорител на еврокомисаря по разширяването и европейската политика на съседство Щефан Фюле, заяви, че може да направи само принципен коментар. Той отбеляза, че още в процеса на кандидатстване за членство в ЕС страните знаят добре условията да бъдат приети в съюза, сред които е и това да са решили споровете от подобно естество със своите съседи.


През 2009 г. Румъния спечели териториален спор с Украйна, когато Международният съд в Хага определи границата между двете страни в Черно море. Според експертите зоната от около 9700 квадратни километра, или 79.34% от целия спорен район с Украйна, принадлежаща на Румъния, е богата на около 100 милиарда кубични метра газ и 10 милиона тона петрол. В края на февруари американската петролна компания Exxon Mobil и австрийската OMV съобщиха, че са открили "голямо находище" на газ в тази зона.

За да гласувате трябва да сте регистриран потребител.

Резултати от 1596 гласа

  1. Защото между две страни - членки на ЕС, не трябва да има нерешени въпроси (2.44%)
  2. Заради предполагаеми находища на подземни богатства (52.44%)
  3. Защото смята, че може да реши въпроса в своя полза, както при спора с Украйна (24.06%)
  4. Това е гаф на външния министър (15.23%)
  5. Друго (1.88%)
  6. Не мога да преценя (3.95%)

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK