Еврокомисар иска "по-гъвкави" визи за привличане на чужди туристи

Антонио Таяни

© European Commission

Антонио ТаяниЕврокомисарят по промишлеността и предприемачеството Антонио Таяни настоя за облекчаване на изискванията за визи за чуждестранните туристи, като се започне от Русия, Китай и Бразилия, съобщи EurActiv.


В интервю за изданието той подчерта, че предложението може да помогне за засилването на растежа в Европа. По думите му туристическият сектор е останал незасегнат от икономическата криза и за някои страни от ЕС той формира значителен процент от БВП.

Таяни заяви, че туризмът се справя "учудващо добре" във времена на криза, защото "Европа има наследство от невероятни съкровища". "Ние сме все още първата туристическа дестинация в света. И трябва да останем такава".


Той изтъкна, че в страните от т.нар. група БРИК - Бразилия, Русия, Индия и Китай, има средна класа, която може да си позволи да пътува. По думите му туристите от Русия, Китай и Бразилия харчат най-много в сравнение със средното ниво на тези от ЕС.


Таяни посочи като положителен пример собствената си страна Италия, която започна пилотен проект за визови улеснения в Китай. Италианското външно министерство реши да използва услугите на Института за чуждестранна търговия, за да отвори няколко мобилни офиса в Южен Китай, които можеха да издават визи.Според проучване на Еврокомисията секторът за настаняване на туристи е достигнал рекордно ниво в държавите, членки на ЕС, като е превишил резултатите отпреди кризата.

Така визите бяха издавани не само в посолството в Пекин и в консулството в Шанхай. Благодарение на тази стратегия и на мобилните офиси, по думите на Таяни, броят на туристите от Китай в Италия се е увеличил със 100% през лятото на 2011 г. Според еврокомисаря подобни мрежи за издаване на визи в други страни няма да струват много и ще бъдат добра инвестиция.


Той отбеляза също, че следващата стъпка може да бъде промяна в правилата за издаване на визи, и даде пример със САЩ. Там администрацията на президента Барак Обама през януари предприе мерки за облекчаване на изискванията за виза за все по-големия брой посетители от Бразилия и Китай в опит да насърчи туризма и създаването на работни места. Еврокомисарят също приветства идеята за облекчаване на условията за визи за спортни събития.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK