Беларус готви мерки в отговор на последните санкции на ЕС

Александър Лукашенко

© Reuters

Александър ЛукашенкоБеларус заяви, че готви мерки в отговор на новите санкции, наложени днес от Европейския съюз срещу Минск, съобщи "Франс прес". Европейските политици все още са заложници на логиката на принудата и черните списъци, заяви външното министерство на страната.


По-рано ЕС разшири с 12 души на списъка с лицата, на които е наложена забрана за пътуване и замразяване на активите им. Той включва хора, които подкрепят режима и се облагодетелстват от него, както и отговорни за репресиите срещу гражданското общество и демократичната опозиция в Беларус.


"Принудени сме незабавно да започнем да прилагаме ответни мерки... Европейските ни парньори бяха предупредени за тази възможност", продължава изявлението. Тази седмица стана ясно, че в отговор на визовите забрани на ЕС Беларус е изготвила черен списък с опозиционни фигури, на които е забранено напускането на държавата.
ЕС многократно отправи критики срещу действията на президента на Беларус Александър Лукашенко към политическите му опоненти. Скоро държавите членки дори изтеглиха посланиците си от столицата на бившата съветска република. Външното министерство отбеляза, че Минск няма намерение да приеме обратно дипломатическите предствители.


Някои членове на белоруската опозиция настояха ЕС да върне посланиците си, защото Лукашенко отговори на протеста им като наложи забрана за пътуване в чужбина на основните си политически опоненти.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK