Жак Делор: Лидерите на ЕС убиват Европа

Жак Делор

© Associated Press

Жак ДелорБившият председател на Европейската комисия Жак Делор заяви вчера, че лидерите на Европейския съюз "убиват Европа" като заменят общностния метод с междуправителствените решения и национализма, съобщи EurActiv.


Делор, познат като един от "бащите на Европа", критикува председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой, че не защитава общностния метод, както и лидерите на ЕС, че "напълно разрушават наследството на бащите на Европа".

Той също така обвини Европейската комисия и председателя й Жозе Мануел Барозу, че им липсва достатъчно инициатива и играят ролята на "пожарникаря пироман" в еврокризата. Сред националните лидери на ЕС той отправи критики към френския президент Никола Саркози и германския канцлер Ангела Меркел.


В речта си, изнесена пред Европарламента, той заяви, че Европейският съвет, който събира държавните и правителствени ръководители в ЕС, е "морално отговорен" за икономическата криза.


Силата на национализма


Делор подчерта, че през последните години европейският метод е бил подменен. Ако продължаваме по този начин, означава, че някой иска да убие Европа, че тя не трябва да съществува и че не е трябвало да съществува, посочи той.


Бившият еврокомисар обвини Саркози, че се опитва да успокои френския народ като го убеждава, че междуправителствения подход е правило в Европа, сякаш "Европа може да бъде френска"."Сегашната Европа е противоположност на това, което се опитах да постигна през 80-те и 90-те години. Социалният диалог и общностният метод... са подменени от индивидуализма и междуправителствените решения", каза Делор.

Като се обърна директно към Ван Ромпой, Делор заяви: "Не, господин, Ван Ромпой, вие не защитавате общностния метод... Общностният метод се състои в постоянното предимство на европейския интерес. Той трябва да е борбата на всеки еврокомисар да бъде там, не защото е хубаво или защото работата е добре платена, а в името на европейския интерес".


Солидарността изчезва


"Съжалявам, че трябва да кажа, че социалният диалог липсва... Основната причина за кризата е прекомерната идеология на финансирането", каза той. По думите му лидерите на ЕС, които са морално отговорни за кризата, са отхвърлили предишните му предложения за координиране на икономическите политики.


Вместо това те само добавиха думата "растеж" към "Пакта за стабилност и растеж", подчерта той, добавяйки "Какво безразсъдство, каква безотговорност!". Делор също така разкритикува фискалния пакт за бюджетна дисциплина, който според него представлява голямо усилие с малък резултат. Липсва елементът за растеж, отбеляза той, и не е ясно кой какво е решил.


"Европа е изградена върху многообразието. Трябва ли да съхрани това многообразие или трябва да приеме скритото управление на Германия, това е въпросът", смята бившият еврокомисар. "Не всички могат да приемат германския модел, нито пък това е необходимо, защото ЕС е съюз на многообразието".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на outside
  outside
  Рейтинг: 688 Разстроено
 2. 2 Профил на 2easy
  2easy
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Мда, хубаво е, че все още има такива хора, които няма защо да се страхуват да правят подобни изявления. Дано не е лобистки номер...

  Парадоксалните възвишения на човешката мисъл доведоха до леснопредвидими вдлъбнатини в окръжността на ирационалното оригиналничене.
 3. 3 Профил на Diva
  Diva
  Рейтинг: 519 Весело

  Солидарността изчезва

  "Съжалявам, че трябва да кажа, че социалният диалог липсва... Основната причина за кризата е прекомерната идеология на финансирането", каза той
  =======================
  А га идяхте кифтетата не ривахти...

  Изчезващ вид под опеката на БКХ. Гледаш и не бараш :)
 4. 4 Профил на Тодор Василев
  Тодор Василев
  Рейтинг: 419 Неутрално

  "Жак Делор: Лидерите на ЕС убиват Европа"

  А добър ден... Колко години ви костваше да стигнете до това простичко заключение г-н Делор?

  Когато даваш отрицателен вот добре ще е да се аргументираш.
 5. 5 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 708 Неутрално

  Според мен пък в момента се сърба попарата, която надробиха Делор и компания през 90те г. на ХХ век. "Бащите" тогава заченаха едно рахитично и, извинете за израза, недоправено отроче, което сегашните "предатели на общностната идея" се чудят как да излекуват.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 7. 7 Профил на kollin
  kollin
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Дам, Жак Делор еправ !

  How to tell Heretics from Catholics?Papal legate Arnaud Amalric:Caedite eos. Novit enim Dominus qui sunt eius.(Kill them all, the Lord will recognise His own.)
 8. 8 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Пред посолствата на съюзниците ни в София се веят по две знамена- националното и на ЕС. Правило ми е впечатление, че само португалците са сложили синия флаг от лявата страна.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 9. 9 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  "Основната причина за кризата е прекомерната идеология на финансирането" - сигурно е искал да каже "идеологията на финансовите кръгове".

  Дали е така? Може би все пак кризата е обективна?

  Без съмнение при Жак Делор управлението на Европа беше най-енергично и най-компетентно, но кризата идва и от обективно намаляване на стопанската тежест на Европа в света. Което може би е неизбежно.

  А пък и има известно разглезване в Европа. Ето снощи по телевизионните новини се спомена, че французите изразходват за своите 8 млиона домашни кучета и 11 милиона домашни котки четири и половина милиарда евро годишно (т.е. повече от първоначалната цена за атомната централа в Белене).

 10. 10 Профил на бАрни
  бАрни
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Напълно съм съгласен с Жак Делор.

 11. 11 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Делор се бои от скритото управление на Германия? Родината на Делор на четири пъти губи икономическата битка с Германия (до 1870, 1914, 1939 и 2012 години) и на два пъти побеждава Германия военно с помощта на коалиция с Великобритания, Русия/СССР и САЩ (1918 и 1945 години). Надявам се, че днешна Германия е помъдряла. След две изгубени световни войни и чувствително окастрени територии тя отново е по-силна. На нея не й е необходима война, за да доминира над континента. Достатъчни са съобразяване с интересите на по-слабите и грижи за развитието им.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 12. 12 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Делорче,
  съюз на многообразието има и многообразни икономики - не може да им се налага единна валута. Това е корена на проблемите - всяка държава има нужда да си определя лихвите и начина на растеж.
  Това за европейски интереси - не ми се слуша. В Европа никога не е имало такива животни, всеки е бил за себе си и така продължава да бъде - гърците като пример. Напапкаха се за сметка на ЕС и сега се скатават и чакат да им се размине. Всяка държава замазва статистиките и се прави на недоразбрала.
  В Европа НЕ може да има пан-европейски интереси. Най-много един Шенген без единна валута. Много икономисти са на това мнение всъщност.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 13. 13 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#10] от "бАрни":


  И аз така!

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 14. 14 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  До коментар [#9] от "ijj":

  прав си донякъде. Еврото ще съсипе ЕС и икономиката. Няма нужда от този валутен съюз. Това се прави изкуствено за да се направи една криза която да се използа за още по-голяма централизация и загуба на суверинитет от държавите членки в името на изконната цел - едно световно правителство.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 15. 15 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1316 Гневно

  Единственото спасение на Европа, за да не бъде смачкана от: Китай, Азиатските тигри, Индия, Русия, Турция, Бразилия, САЩ, както и от африканските емигранти - това е СЪЕДИНЕНИ ЕВРОПЕЙСКИ ЩАТИ!

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 16. 16 Профил на jojin
  jojin
  Рейтинг: 583 Разстроено

  До коментар [#5] от "Stardust":
  Наистина някой трябва да е с промит и полиран до евро-блясък мозък за да напише такова "откровение", като твоето...
  "Немската Европа" уверено и бързо върви към поредната общоевопейска катастрофа, която задължително е провокирана от типичната немска алчност и жажда за властване над европейските страни и народи...явно ще се наложи за трети път в последните 100 години немците да получат горчив и суров урок ...и ще го получат !!!

 17. 17 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  Да Делор ЕС беше създаден за Европейците,но се сблъска с Океан от имигранти,неевропейци.Въведете и вие Зелени карти или там каквито намерите за добре.Нашият континент да не е планета Юпитер.

 18. 18 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  Великобритания удължавала срока за събиране на разделени семейства както и регистриран доход.

 19. 19 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1203 Гневно

  Делор и хората от неговото поколение имат право да са бесни на днешните еврочиновници!
  Всичко, което едно време правеха за Общия пазар и за Евросъюза беше пометено от новото поколение. Отново започнаха да се мерят един на друг лидери, отново започнаха да правят някъкви вътрешни групи и групички! Това Европа го е преживяла и спомените никак не са добри, дори са ужасяващи!
  Меркел и Саркози да не се дуят много и електората да не залита много по този френско-германски съюз. Нито Франция е толкова икономически силна, нито Германия е такъв политически колос!
  Бъдещето е на Обединена Европа, не на групирана Европа!
  Че нещо пак националисти-популисти-шовинисти надигат глас, особено по Източните краища! Което е изключително вредно за Европа!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 20. 20 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 479 Любопитно

  До коментар [#19] от "skara":
  Понякога не съм бил съгласен с твои оценки и мнения, но този път напълно те подкрепям, защото много точно формулира най-тежките проблеми на ЕС...10++++++++++++++++

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 21. 21 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 708 Неутрално

  До коментар [#16] от "jojin":

  Ами факт е, че днес Европа страда от недовършената работа на "татковците" - интеграция, ама доколкото на нас ни изнася. А какви ще са резултатите от германската доминация - предстои да видим. Аз също не съм оптимист, като теб, въпреки полираният си мозък.

 22. 22 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 543 Неутрално

  През критичната дистанция на г-н Делор , Европа и България са като капки вода , те се нуждаят от лидери-реформатори със смела мисъл и висок хоризонт. Днес ги нямат , а в това е и лошия им шанс за желаното развитие, при Континента - неговото интегриране в посока към Федерализиране , а при България , консолидиране на Обществото ни около идеята за Нова конституция и модерна Политическа демокрация . Всекиму това , което липсва ...

 23. 23 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1203 Гневно

  [quote#21:"Stardust"]А какви ще са резултатите от германската доминация - предстои да видим. [/quote]
  Какви са били всеки път досега резултатите от такава доминация? Плачевни.
  Искрено се надявам този път да е различно, но няма как да го бъде
  Германеца трябва само да работи! И никой да не му дава грам политика във ръцете! Още от Бисмарк е тръгнало да се връткат наляво и надясно със съюзи и договорености. Та досега!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 24. 24 Профил на jojin
  jojin
  Рейтинг: 583 Разстроено

  До коментар [#21] от "Stardust":
  Виждаме и изпитваме с мизерията и нарастващата си бедност,"успехите" на "немския ЕС" и това ще продължава поради типично бандитската германска политика на декапитализиране, деиндустриализиране, както и целенасоченото разрушаване на политическите и социалните структури на по-малките и по-бедните европейски страни и превръщането им в любимите на германския елит, полуколониални "гау", на които те да назначават послушен гаулайтер, защото така тези страни се ограбват най-лесно и спокойно. Който се съпротивлява, като Унгария, сурово е наказван и отлъчван от "немското евростадо"...Не казвам нищо ново, това от години, в още по-рязка форма, го твърди и доказва с факти, в книгите и статиите си, големия европейски интелектуалец и доказан демократ-антикомунист, чешкия президент Вацлав Клаус, но нямаше до скоро, кой да чуе предупрежденията му, че действията на Маркози и немската доминация са смъртоносни за обединена, демократична и просперираща Европа...Явно ножа НАИСТИНА е опрял до кокала, щом един толкова дипломатичен и фин, типично френски интелектуалец, като Жак Делор, толкова гневно,безкомпромисно и публично се обръща към европейците с призив за радикални и животоспасяващи промени.....

 25. 25 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 479 Разстроено

  И обърнете внимание, най-категорично и безкомпромисно се противопоставят на "германския ЕС" и бият тревога, именно доказани демократи-антикомунисти и крупни интелектуалци-политици, като Клаус, Орбан, Делор, Монти и др. И всички те са единодушни в това...или бърза промяна на курса, прекратяване немската доминация и изхвърляне от политиката "лидери" като Маркози или ни очаква мъчителна и бавна евро-агония...Е, това не е ли повод, много сериозно да се замислим....

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 27. 27 Профил на sandanski
  sandanski
  Рейтинг: 374 Неутрално

  какво ли щеше да е ако европа имаше находища ма нефт и газ . като русия и арабите .

 28. 28 Профил на Vency Mirchev
  Vency Mirchev
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  "Ако продължаваме по този начин, означава, че някой иска да убие Европа, че тя не трябва да съществува и че не е трябвало да съществува, посочи той."
  ++++++++++++++++++++++++
  Точно такова е и моето мнение!
  Хубаво е че тази година Саркози заминава в опозиция, а догодина дай боже, Маркел.

  Платон ми е приятел, но истината ми е по-голям приятел.
 29. 29 Профил на jojin
  jojin
  Рейтинг: 583 Любопитно

  Ясно е, че ЕС е на драматичен кръстопът или "немски евро-ссср" с богата Германия и все по-бедни и мизерстващи останали страни, или демократична и просперираща "евро-Швейцария"...

 30. 30 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Бих казал чиновниците. Лидер у ЕС сега май нема...

 31. 31 Профил на Jindo
  Jindo
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#16:"jojin"]"Немската Европа" уверено и бързо върви към поредната общоевопейска катастрофа[/quote]

  Чак тръпки ме побиха . Поредният форумен капацитет вещае апокалипсис. Ех, защо рабираме от толкова неща, а България запада.

  https://www.favtool.com
 32. 32 Профил на nameril
  nameril
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Мисля,че като цяло Делор е прав,но не смятам че Германия е черната овца в случая!
  За мен по-скоро е страната,която иска да даде отпор до колкото може на световното банкерство!

 33. 33 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Делор, като истински социалист, разбира "многообразието" като "всеки пилее, Германия плаща". Имаме си правителства, които харчат безотговорно, имаме "евроскептици", дето искат пари, но не и акъл, имаме какви ли не борци за "суверенитет", но трябва да сме "солидарни" с тях и да им плащаме сметките. Е, благодарение на Германия и Франция в ЕС почнаха поне малко да се замислят. От друга страна, речта на Делор е за вътрешна употреба: Саркози почва да изпреварва Оланд по последните проучвания. Тук е моментът да се помогне на партийния другар, още повече, че социалистическата лидерка Обри е дъщеря на Делор.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 34. 34 Профил на sandanski
  sandanski
  Рейтинг: 374 Неутрално

  България запада а турция чупи рекорди така става като смениш отбора но вече си имат фаворит америка . ари ,честито нищо лично просто бизнес сущото правиха и англия и европа 400 години гледаха ни сейра а сега всичко се обраща . просто искат да печелят време но са обречени поне докато не кажат ясно ,че късат с турция и ислиямският свят агонията ще продължава .

 35. 35 Профил на sandanski
  sandanski
  Рейтинг: 374 Неутрално

  до стейн аз за какво да събирам като същата тая германия ще ме продаде на турция . ти мене за балама ли ме имаш .

 36. 36 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 2127 Неутрално


  Съюз между капиталистически държави може да вирее само когато има далавера, т.е. когато има бум на икономиките на страните членки. В един момент, когато работите тръгнат зле, всеки започва да дърпа чергата към себе си...и някои остават ОТВИТИ.

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 37. 37 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 2127 Весело


  Гърция (ПАК) ще спаси ЕС- този път, като банкрутира Германия!

  http://youtu.be/Zvl9N9GdraQ

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 38. 38 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#33] от "stein":
  Тук е моментът да се помогне на партийния другар, още повече, че социалистическата лидерка Обри е дъщеря на Делор.
  ..............
  Делорчо пак се изходил, явно сънува за Доларчо ( под възглавницата си). Помня Митеран -цоциалистина, когато 1989г. на 09.11 Стената падна, той се разтрепера и моли американците да аткуват, че да не се обединили немците.
  Хелмут Кол плати цената на Обединението с приемането на Ервото и убийството на Марката, пред която франсетата имаха истински комплекси - казвали са ми го някои от тях.
  В момента едно франсе вади от джоба 50 евро, преди 20г. вадеха 5 000 франка.
  За каква солидарност ми говори тоя демагог, за какви 5 (пет) пари.
  Всичко е бизнес и тоя го знае по добре и от мен.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 39. 39 Профил на sandanski
  sandanski
  Рейтинг: 374 Неутрално

  и само неми казвайте .че запада не искал да инвестира щото имало цигани 1 000 000 и крадци това са пулни глупости в турция сигорно има 30 000 000 индиянци дето не са виждали ток други са пречините америка ги държи .

 40. 40 Профил на jojin
  jojin
  Рейтинг: 583 Весело

  До коментар [#31] от "Jindo":
  Цък, пак не позна, това го вещаят истинските европейски авторитети, и то публично, и то с много факти, като Жак Делор, Вацлав Клаус, Марио Монти, Виктор Орбан и т.н. и т.н, може и да си чувал за тях....е за тебе може и да не са авторитети, защото ти си падаш по дойче веле и немските телевизийки,и за тебе авторитет са маркози но има и хора, които не ги мързи и да прочетат книжки и статии, пък и да се замислят за това и онова....

 41. 41 Профил на sandanski
  sandanski
  Рейтинг: 374 Неутрално

  щом за 20 години не могат да откраднат това което направи ссср хахахахаха . а те даже нащя цигани са като англиски барони спрямо арабите , повече са приели европейската култура хахахахах .

 42. 42 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Ако продължава ЕС в същия дух, евроскептиците ще стават все повече и повече.

 43. 43 Профил на sandanski
  sandanski
  Рейтинг: 374 Неутрално

  имаше едни пирамиди югоагент . в момента се получава дежавю.

 44. 44 Профил на sandanski
  sandanski
  Рейтинг: 374 Неутрално

  европа си мислеше ,че като е толерантна към арабите и турците ще идват богати шейхове и везири и ще праскат пари ,а то друго стана идват най окъсаните голи и боси и гладни араби ,че и цялата фамилия си водят . а европа ги облича храни и им осигорява жилище срещу някой дюнер .

 45. 45 Профил на sandanski
  sandanski
  Рейтинг: 374 Неутрално

  ада последните 2 3 години откакто я удари кризата не ни говори колко да сме толерантни към м'с'лманите нещо и към циганите намаляха помощите е сега имаме проблем .

 46. 46 Профил на sandanski
  sandanski
  Рейтинг: 374 Неутрално

  нещо и джамий спряха да се строят явно и аллаг разбира ,че няма пари пари разбира в каква тежка ситоация са попаднали правоверните сигорно не им се сърди .

 47. 47 Профил на Тодор Василев
  Тодор Василев
  Рейтинг: 419 Неутрално

  До коментар [#7] от "kollin":
  Много ясно че е прав, ама защо чак след толкова години се сети да изплюе камъчета питам аз?

  Когато даваш отрицателен вот добре ще е да се аргументираш.
 48. 48 Профил на gaudien
  gaudien
  Рейтинг: 537 Неутрално

  До коментар [#15] от "Хипчо":

  Много си прав! За съжаление повечето "европейци" си искат рахата да ползват екстрите на обединена Европа, но да не правят каквото зависи от тях за общите европейски интереси. А те предвиждат преди всичко икономически прагматизъм. Стара разглезена Европа е обречена, ако остане да живее с бляновете си за все повече "социални придобивки"

 49. 49 Профил на wnw04489661
  wnw04489661
  Рейтинг: 732 Неутрално

  Ама много бързо коментиращите обърнаха плочата. До преди един месец виновни за бедите в Европа бяха Американците, техните агенти Британците и разбира се над всички Евреите. А пък сега изведнъж се оказа, че не било баш така. Някой няма ли да обвини креддитните агенции, че Обама им е заповядал да понижат оценките си за Блестящите Европейски Икономики, за да прецака " бедните " европейци?

 50. 50 Профил на simo87
  simo87
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Делор е велик политик. Жалко, че в момента няма поне един като него на ръководен пост в Европа и на трудоспособна възраст. Има някакви жалки политици от типа на унгарското еврейче Саркози, бившата партийка от ГДР Меркел, Камерън ( който е толкова безличен, че не мога и да го обидя даже ), Ромпой ( дребен бюрократ ), Аштън ( селска баронеса ) и Барозу ( някакъв португалски удобен на Германия и Франция "господин никой" ).

 51. 51 Профил на Phoebus Apollo ♕
  Phoebus Apollo ♕
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Само папата може да спаси Европа.

  ☯ ✯✯✯✯✯✯ ♕ ✯✯✯✯✯✯ ☯
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK