Еврокомисар: Отношенията между ЕС и АСЕАН стават все по-важни

Карел Де Гухт

© Reuters

Карел Де ГухтЕвропейският съюз и Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) споделят обща дългосрочна цел за изготвянето на споразумение за свободна търговия между икономиките от двата блока, заяви еврокомисарят по търговията Карел де Гухт, цитиран от "Уолстрийт джърнъл".


"Бизнесът и правителствата са съгласни: Отношенията между Европа и АСЕАН стават все по-важни", каза Де Гухт на съвместна среща в Камбоджа. "Нашето бъдеще е обвързано", допълни той.


Еврокомисарят подчерта, че държавите от Югоизточна Азия са двигател за развитие. Според него има достатъчно пространство за подобряване на връзките между двата региона, тъй като само 10% от търговията на АСЕАН е с ЕС.
След постигнато съгласие по ключови въпроси в събота се очаква съвсем скоро ЕС и Виетнам да започнат споразумение за свободна търговия, съобщи още комисар Де Гухт. Това ще е третият подобен договор след споразуменията на ЕС със Сингапур и Малайзия.


Де Гухт заяви, че стратегията на Брюксел е да създаде мрежа от подобни подробни търговски споразумения с държавите от Югоизточна Азия, докато АСЕАН е готова да започне преговори за свободна търговия между двата региона.


"Уверяваме се, че тези дискусии имат еднакъв гръбнак", подчерта еврокомисарят по търговията и обясни, че това е свързано с надеждата един ден благодарение на двустранните споразумения, да бъде постигнато общо споразумение през 2015 г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK