Бедността и безработицата пропъждат все повече младежи от Източна Европа

До 2060 г. Румъния, Латвия, Полша и България ще имат най-голям дял възрастни хора в сравнение с работоспособното население в Европа, показват данни на Евростат.

© Reuters

До 2060 г. Румъния, Латвия, Полша и България ще имат най-голям дял възрастни хора в сравнение с работоспособното население в Европа, показват данни на Евростат.В традиционната бяла къща на Мария Ене, разположена на кална румънска улица, няма вода, но има две сателитни чинии, показващи се през оградата. Три от децата на Ене са заминали за Испания. Не е толкова далече, но тя ги вижда най-много веднъж годишно и се налага да търси други начини, за да се свърже с тях, разказва "Ройтерс".


Видях ги в интернет, казва Ене, която е на 69 години и живее в малкото село Лупшану, на 75 километра източно от Букурещ. Моят внук ми ги показа, когато почувствах, че не мога да продължавам така, продължава тя. "Там е трудно за тях, но какво биха правили тук? Там поне имат работа."


Повече от 20 години след падането на комунизма разликата в стандарта на живот между Източна и Западна Европа продължава да съществува. Въпреки че членството в Европейския съюз донесе просперитет за много хора, то също така направи емиграцията по-лесна, като отвори пътя за хората от изтока, най-вече от селата, оставяйки все по-застаряващо и бедно население.
Румъния, която е на второ място по бедност в ЕС със средна месечна заплата от 450 долара, е една от най-сериозно засегнатите, като населението й е намаляло с 12% за десет години.


На другия край на континента - в Латвия, населението е намаляло с 13% предимно заради емиграцията. Страната беше определяна като една от най-успешните в икономическо отношение, докато финансовата криза не запрати икономиката й надолу. И двете страни трябваше да приложат тежки програми за икономии заради спасителната помощ, предоставена от МВФ.


Мария Ене

© Reuters

Мария Ене


Броят на населението в сравнително богати държави като Чехия и Полша остана стабилен благодарение на завръщането на емигрантите и пристигането на други хора от по-бедни страни в региона.


От Балканите до балтийските страни обаче картината става по-мрачна. Преброяванията от 2011 г. показват, че Литва е загубила 13% от населението си за десет години, България – 7%, а Сърбия – 5%. За разлика от тях населението на Германия се е увеличило миналата година за първи път от 2002 г. благодарение на имиграцията от новите страни в ЕС, въпреки че броят на починалите е по-голям от този на ражданията.


Застаряващото население


До 2060 г. Румъния, Латвия, Полша и България ще имат най-голям дял възрастни хора в сравнение с работоспособното население в Европа, показват данни на Евростат. Това означава, че броят на работниците, плащащи данъци, ще намалее, докато правителствените разходи за пенсии ще се увеличат.


В Румъния под 5 милиона работници плащат данъци, като по-голямата част oт останалите са деца, пенсионери и хора, които работят незаконно. Разходите за над петте милиона пенсионери в страната възлизат на 9% от БВП през 2010 г.


В опит да разреши проблема Букурещ вдигна възрастта за пенсиониране до 65 години за мъжете и 63 години за жените. Това обаче може да се окаже недостатъчно. В най-лошия сценарий разходите за социално осигуряване ще достигнат много високи нива, казва Михай Патрулеску, икономист от гръцката EFG Eurobank.


"Имам пенсия от 200 леи (90 долара) и тази на мъжа ми е 600 леи... Живеем ден за ден", казва Ене.

© Reuters

"Имам пенсия от 200 леи (90 долара) и тази на мъжа ми е 600 леи... Живеем ден за ден", казва Ене.


По думите му, за да се справят с проблема, правителствата имат три варианта – да увеличат възрастта за пенсиониране, да вдигнат данъците или да поддържат постоянно високи дефицити. Наскоро назначената за министър на труда в Румъния Клаудия Богичевич заяви, че Букурещ готви ново законодателство, което ще предостави данъчни облекчения за компаниите, които наемат възрастни хора.


Изоставените села


Изоставените къщи и села са обичайна гледка в латвийската област Латгале близо до границата с Русия. Инта Ногда, начална учителка на 45 години, разказва, че синът й е заминал за Англия заедно с приятелката си и нейния брат. И е бил последван от всичките си приятели. "Каза ми: "Ако имах какво да правя тук, никога нямаше да замина..." Има шест семейства, които живеят в нашата сграда. От 21 души осем заминаха за чужбина", допълва тя.Бях уморена да виждам хора, които не се уважават един друг на улицата, хора, които винаги изглеждат под стрес и са нещастни и които не могат да се радват на малките неща в живота, допълва Поп.

Ребека Поп, на 24 години, напуска Румъния през 2010 г., за да учи в САЩ, и не очаква да се завърне скоро.
"Имах много причини да напусна Румъния: нивото на образованието, работната среда, възможностите, заплащането и социални въпроси", разказва тя.


Ползите


И все пак има и ползи от това голяма част от населението да работи в чужбина, коментира "Ройтерс". Голямата румънска диаспора е изпратила на семействата си близо 2.6 милиарда евро през 2011 г., близо 2% от БВП.


Работата в чужбина също така помага на хората да придобият умения, обяснява Родерик Паркс от германския институт за международни отношения и въпроси на сигурността. Мисля, че паниката е прекалена и реалността може да се окаже добра за Румъния в крайна сметка, допълва той.


Габриела Григер се завръща в Полша, след като е работила в Morgan Stanley, Soros Real Estate Partners и Goldman Sachs в Лондон, Ню Йорк и Франкфурт. Сега е на 35 години и притежава агенция във Варшава.Общо 90% от румънците не вярват, че ще има по-добро бъдеще за Румъния, заяви лидерът на Социалдемократическата партия Виктор Понта.

Полша според нея се е променила много. "Държавната индустрия, с която работя, се е отворила много за чуждестранни инвеститори... което означава, че Полша е привлекателно място за работа за мен."


В Румъния обаче проблемът е по-видим. Лупшану е загубил близо една десета от населението си от 2002 г. и повече от 3% от регистрираните в региона работят в чужбина, казва кметът Виктор Манеа.


"Близо 60% от населението в общността са над 50 години, така че очаквам броят му да продължи да намалява. Браковете са все по-малко, броят на починалите е двойно по-голям от този на новородените през последната година", обяснява той.

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на aris
  aris
  Рейтинг: 675 Весело

  Бедност и безработица карат все повече младежи да напускат Източна Европа
  ----------------------------------------------------
  Това новина ли е ?

 2. 2 Профил на skiper
  skiper
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Младите нямат за какво да си продават труда за жълти с'тинки у дома.
  По-добре да са роби на по-напреднали и правно урегулирани общества отколкото да зависят от кефа на местните дерибеи...

 3. 3 Профил на kuku032
  kuku032
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Не е новина, само процентите се менят. Но вече придобиват плашещи размери.

 4. 4 Профил на Vili
  Vili
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Всичко си има цена. И англо-саксонската демокрация - също.

  http://www.youtube.com/watch?v=0eph6AyB4c0
 5. 5 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 778 Весело

  Колкото "младежи" забегнат от родните си места, пет пъти повече пришълци от Осмия свят са готови да ги заместят... и така до пълната победа на жълточернокафявата раса. Защото България има нещо, което в родните им камънаци и пустини го няма. Плодородни земи, води, планини, условия за живот... Ама пустия роден селяндур (младеж) не ще да работи земята, а да "жувей у градо" и да "си фърла боклуко от балконя"...

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 6. 6 Профил на nicoleta
  nicoleta
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Политиците с техните непрекънати далавери са виновни че 20 години младите хора ,като мен напуснаха България.

 7. 7 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Що пишете за други държави,пишете и за България,да не би тук да е по различно.В Малките градове и села вече 60-70% от населението са деца и пенсионери.Работа и да има тя ще за 200лв заплата.
  Гавра с народа.Аз например какво ли не опитвах и не работих в Бг..за какво,макс 400лв.Сори ама не искам.
  Сега съм в Дания от 5 години,бачкам си в една демонтажна фирма,колегите ми ме уважават,и най важното....получавам 4000лв заплата.Можело значи.
  Със тези наши шибани политици и правителство това очаква България.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  saseff
 8. 8 Профил на amnesia_
  amnesia_
  Рейтинг: 470 Разстроено

  увеличаването на възрастта за пенсиониране в никакъв случай не е решение за проблема, да не кажа че е доста лош избор.

  I never dreamed about success. I worked for it. – Estee Lauder
 9. 9 Профил на Alexx
  Alexx
  Рейтинг: 470 Разстроено

  Габриела Григер добре се е уредила, натрупала е сериозен опит в големи компании, но, за съжаление, единици са хората като нея.

 10. 10 Профил на amnesia_
  amnesia_
  Рейтинг: 470 Разстроено

  Мъчно ми е за хора като Мария Ене. Защо близките ѝ не я вземат при себе си, не останах с впечатление да ѝ пращат помощи.

  I never dreamed about success. I worked for it. – Estee Lauder
 11. 11 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2595 Неутрално

  "Бях уморена да виждам хора, които не се уважават един друг на улицата, хора, които винаги изглеждат под стрес и са нещастни и които не могат да се радват на малките неща в живота" - това може да се каже в същата степен и за България.

 12. 12 Профил на levchev
  levchev
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Господи пази България! Ако се влоши още положението в европа и се върнат от Испания и Гърция всичките наши емигранти безработицата в България ще стане 70%, а да не забравяме че емигрантите изпращат в България всяка година 900 милиона евра !

 13. 13 Профил на Vili
  Vili
  Рейтинг: 880 Неутрално

  [quote#12:"levchev"]не забравяме че емигрантите изпращат в България всяка година 900 милиона евра ! [/quote]

  То - е много малъко.
  За пример - в Таджикистан (2011) е прехвърлена от Русия от около 2,96 милиарда долара.
  (+ още има работници от Киргизстан, Узбекистан, Молдова и Украйна.)

  http://www.youtube.com/watch?v=0eph6AyB4c0
 14. 14 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Лицемерието на западните ни братя няма край. Затварят ти насила два реактора, толерират мургавите малцинства, дават безплатни учебни програми и после какво ти е, ти май си умрял? А за Евростат какво да се каже. С една месечна заплата на служител от Евростат може да си изхрани едно село за три месеца.

 15. 15 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1137 Разстроено

  Във фалирала Гърция, отново ще има великденски бонуси , заплати и пенсии. Дори на най-бедните и безработните, ще бъдат раздадени "минималните" суми от 250 до 300 евро!!! В намиращата се в "цветущо" икономическо отношение България, матряла цъка с език от удивление, преглъща на сухо и величае бога-слънце, БОКО !!! Какво да правят младите в държава, където минималната заплата е 145 евро,средната 300 евро, а безработицата е извън всякакви класации,след като само великденското подаяние за фалиралите безработни гърци е 300 евро???

 16. 16 Профил на Vili
  Vili
  Рейтинг: 880 Неутрално

  [quote#14:"grayeagle"]С една месечна заплата на служител от Евростат може да си изхрани едно село за три месеца. [/quote]


  Всички на Балканите не струва живота на един померански гренадир. (Ото фон Бисмарк)

  П.С.
  Перефразированная цитата из ответа на запрос в рейхстаге 5 дек. 1876 г.: «Я не сторонник активного участия Германии в этих [восточных] делах, поскольку в общем не усматриваю для Германии интереса, который стоил бы жизни [букв.: здоровых костей] хотя бы одного померанского мушкетера». > Gefl. Worte-01, S. 464; Займовский, с. 67.

  http://www.youtube.com/watch?v=0eph6AyB4c0
 17. 17 Профил на Лъвица
  Лъвица
  Рейтинг: 470 Неутрално

  ЗАЩО СЕ ОБСЪЖДА РУМЪНИЯ ?-КАТО НИЕ СМЕ НА СЪЩИЯ ,,ХАЛ''?-РАБОТЯ С РУМЪНКИ И ПО ТЯХНИ ИЗКАЗВАНИЯ ТЕХНИЯ СТАНДАРТ ЗА ,,ОЦЕЛЯВАНЕ''-Е ПО-ПОНОСИМ ОТ НАШИЯ...ВЪПРЕКИ ЧЕ<СЪМ СОЛИДАРНА СЕ ПИТАМ ЗАЩО ПЛАЧЕМ НА ЧУЖД ГРОБ СЛЕД КАТО НАШИЯ ЗЕЕ ?-И ЗАЩО НАДНИЧАМЕ В ЧУЖДАТА,,ЧИНИЯ''А,ПРЕД НАС ТЯ Е ПРАЗНА ?

 18. 18 Профил на Лъвица
  Лъвица
  Рейтинг: 470 Неутрално

  аз предлагам нашите пенсионери да ги ,,застреляме''но,с издаване на указ-преди това да им се отнемат пенсиите които да се отпуснат като,,БОНУСИ''в подпомагане на ........тези и както обикновенно досега!ПЕНСИОНЕРИ !!ХАЙДЕ ДЕ-ЗА КАКВО НИ СА-НЕ НИ ВЪРШАТ ВЕЧЕ НИКАКВА РАБОТА! АМИ ТЕ СА ИЗПЯТА ПЕСЕН>>>САМО НА СРАМЯТ С ГОЛЕМИЯТ СИ БРОЙ.И ДА УВЕЛИЧАВАМЕ ПЕНСИОНИРАНЕТО КЪДЕ ДА ГИ ПРАЩАМЕ ДА СЪБИРАТ СТАЖ?-С ТЕЗИ ЗБРЪЧКАНИ РЪЦЕ ,АРТРИТНИ РАМЕНЕ-КОЛЕНЕ...САМО ЗАТОРМОЗЯВАТ НАПРЕДЪКА НА МАЙКА БЪЛГАРИЯ>>>ТО НА САПУН ДА ГИ НАПРАВИМ ПО-ЩЕ СМЕ НА КЯР!!!

 19. 19 Профил на red_riding_hood
  red_riding_hood
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Никой 'не плаче на чужд гроб' просто достъпната информация е била за Румъния и Полша.

 20. 20 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 562 Неутрално

  До коментар [#7] от "saseff":

  Политиците са шибани? А народът е прекрасен, нали?!

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 21. 21 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#20] от "zo":

  Щом може и просперираме навън по добре от колкото в България,значи проблема не е толкова в хората.Проблема е че ги търпим тия отгоре.

  saseff
 22. 22 Профил на Ивелина
  Ивелина
  Рейтинг: 418 Разстроено

  Много тъжно ми става като чета такива статии, жалко е всичко това. Обричаме се да сме никои в чуждите страни. Жалко, но факт...

 23. 23 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 562 Неутрално

  До коментар [#21] от "saseff":

  А политиците не произлизат ли от народа? А народът не ги ли избира политиците? А повсеместната корупция и културата "ако мине номерът" не е ли типична черта за всички, а не само за политиците?

  Не знам дали българите просперират навън, но знам, че повечето от тези навън навън се държат така както повеляват нормите там, а като се върнат тук се връщат на секундата към българските нрави. Да не говорим пък за тези, които и навън и навътре са си все същите.

  Проблемът на България са българите, това е, с пръдня боя не става.

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK