Равенството между половете ще бъде приоритет за Кипърското председателство

Европейският парламент също неведнъж е отправял призиви за равенство между половете.

© © European Parliament - Audiovisual Unit

Европейският парламент също неведнъж е отправял призиви за равенство между половете.Кипър ще домакинства серия от събития и ще работи усилено за бъдещото засилване на ролята на жените по време на председателството си на Европейския съюз, което започва през втората половина на 2012 г. Това заяви кипърският министър на правосъдието и обществения ред Лукас Лука, предаде кипърското издание Famagusta gazette.


"Нашият основен приоритет е борба с насилието срещу жени в рамките на семейството", обяви Лука, като допълни, че този тип насилие представлява една от най-големите пречки за постигане на равенство между половете. Той обясни, че Кипър ще работи съвместно с ЕС за решаване на проблема.


Министърът посочи, че въпреки постигнатия напредък в Кипър през последните години за равенството между половете особено на работното място, все още има проблеми и дискриминация срещу жените, които отразяват предразсъдъци и стереотипи за ролята на мъжете и жените.
"Борбата срещу социалните стереотипи и подобряването на позицията и ролята на жените на трудовия пазар, в образованието, в икономиката, в социалния и политическия живот са основни приоритети", подчерта Лука.


Той обясни, че скорошен доклад показва, че кипърският Национален план за действие за равенството между половете 2007-2013 е постигнал значителен напредък за половото равенство на работното място и за борба с насилието срещу жени. Допълнителни мерки обаче са необходими в областта на образованието и срещу създаването на стереотипи от страна на медиите.


Във връзка с по-голямото участие на жени на ръководни постове, което е кампания на еврокомисаря по правосъдието, основните права и гражданството Вивиан Рединг, Лука заяви, че се е обърнал към големи компании в Кипър да предприемат доброволни действия за това.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK