Лагери на бездомни имигранти тревожат испанската провинция Мурсия

В по-голямата част от импровизираните домове няма вода, а понякога липсва и електричество.

© Архив

В по-голямата част от импровизираните домове няма вода, а понякога липсва и електричество.Доскоро българинът Алекс работеше в индустриалния парк на град Алкантария в испанската автономна област Мурсия. Сега той и жена му са част българските семейства, които живеят на прага на оцеляването в незаконни лагери в района, разказва изданието La verdad.


Още преди години Алекс е изоставил всякаква надежда да напусне импровизирания си дом. Последните дни са били особено тежки заради зачестилите дъждове в Патиньо, където около своеобразната палатка той и семейството му прекарват дните си. Заедно с тях други шест семейства от България от години преживяват от събирането на боклук. "Има хора, на които животът се усмихва... За нас е ад", казва Алекс.


Той е един от стотиците, по-голямата част от които имигранти, чиито палатки, бараки и стари полуразрушени къщи са честа гледка предимно по местата, отдалечени от градовете.
Точният брой на хората, които живеят в подобни условия, е неизвестен, защото липсва регионален регистър на този вид лагери. Знае се обаче, че в региона съществуват или са съществували такива селища с повече от стотина жители. Според Съвета по здравеопазване и социална политика местните власти са тези, които трябва да проучат въпроса.Дейността на местните власти досега е била насочена главно към откриването на определени области, създаващи риск за здравето или сигурността и премахването им.

По думите на съветника по сигурността в кметството в Мурсия Нурия Фуентес в началото на годината в столицата Мурсия е имало близо 30 подобни селища. Тя признава, че е трудно да се изчисли броят им, защото хората често се преместват, и уточнява, че някои групи са престанали да съществуват, тъй като социалните служби са открили, че там живеят малолетни деца.


Фондацията "Мрежа за подкрепа на социално-трудовата интеграция" (Red de Apoyo a la Integración Sociolaboral - RAIS) е една от асоциациите, които са се заели с проблема. Повече от половин година RAIS работи, за да локализира всички хора от африкански произход, които живеят в лагери в Мурсия.


Хавиер Моралес, представител на фондацията за областта, признава, че не е ясен броят на хората в подобни селища в региона, но по думите му те представляват "важна група", чието положение е допълнително усложнено заради икономическата криза.


Без вода и електричество


Друг проблем е, че в по-голямата част от тези селища няма вода, а понякога липсва и електричество. Това е случаят с младата двойка Габриел и Мария, които имат четири деца, и също живеят в малка колиба в Мурсия. Всеки месец плащаме десет евро на един съсед и той ни дава вода, но сме зле, нуждаем се от къща, разказват младежите от ромски произход.


Семейството живее от три години и половина в на практика разрушена къща без баня и кухня. Преди началото на икономическата криза Габриел, на 24 години, работи в строителството и изкарва допълнителни средства, като събира зеленчуци. Мога да се занимавам с всичко, но от три месеца съм без работа, казва той, споделяйки, че е изморен да чука на чуждите врати.Въпреки че успява да приведе в приличен вид импровизирания дом, малките подобрения не могат да прикрият мизерията в къщата. Единственото, от което имаме нужда, е жилище, да ни измъкнат от тук, оплаква се съпругата му Мария.

Междувременно семейството преживява с помощите от асоциации като Cáritas, които им помагат с храна и дрехи. Cáritas е по-добре от социалната служителка, казва Габриел и не пропуска да отправи критики към местните власти. "Повече от година молим за помощ, но на нас никой нищо не ни дава. Искаме да се борим, но не ни дават възможности. Не молим да ни оправят нищо, а само да ни помогнат да направим първата крачка", допълва той.


Да живееш от боклука


Алекс и други пет-шест български семейства са принудени да преживяват от боклука. "Не стига за нищо... Малко хляб. Нищо повече." Преди няколко години близо 200 българи са живели при по-добри условия в импровизиран лагер в Патиньо, където дори са имали електричество.


Пожар през 2010 г., предизвикан от електрически проблем, обаче насочва местните власти срещу тях. Днес се опитват да се обединят в по-малки общности, за да не предизвикват властите. "Някои живеят тук повече от десет години... Не създаваме проблеми. Не искаме да идва полицията", разказва Алекс.


Лошите санитарни условия и оплакванията на местните са най-честите проблеми за тях. Това са и причините за масовото премахване на някои лагери в региона през последните години. Посещенията на служители на реда са чести, но Моралес от RAIS, настоява за още по-редовен контрол. "Ако живеех тук и знаех, че това място го проверяват редовно, бих бил много по-спокоен", настоява той."От кметството минават, поглеждат и си затварят очите... Аз често обикалям по улиците и виждам изоставени къщи. С това може да се помогне. Една къща, за да не бъдем така... без покрив", разказва Алекс.

Експерти по социалното изключване от Университета в Мурсия също изучават проблемите на тези хора и са убедени, че трябва да им се помогне. Знаем, че има много семейства, които нямат достъп до достойно жилище без подкрепата на публичната администрация, се казва в тяхно изследване.


Обикновено с нас се свързват спешно, когато трябва да се изчисти някой район, но за една седмица не може да се даде решение за 20 или 30 семейства, подчертава от друга страна Моралес. От фондацията му отбелязват също, че трябва да се работи заедно с отговорните от социалните служби, здравеопазването, сигурността и неправителствения сектор, защото "това е социален проблем".


Себастиан е румънец на 24 години, работи като чистач в столицата Мурсия и спи заедно с други 18 роднини в селище в региона. "Мъжете излизаме да работим, а жените остават тук, за да чистят и да готвят", разказва той. С малкото, което печели всеки месец, може да се изхранва в Испания и да изпраща пари на семейството си в Румъния. "Там нямаме къде да работим. Няма бъдеще." Той знае, че някой ден ще напусне колибата, и с надежда чака този момент.

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Племето си е племе -никога няма да се интегрират.

 2. 2 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1257 Весело

  Сичкото сиганин юрюш към Испания....

 3. 3 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1462 Неутрално

  Пропускат малката подробност, че "българинът" Алекс всъщност е циганин. Което пък обяснява всичко.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 4. 4 Профил на davisable
  davisable
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "българинът Алекс" защо само на едно място се споменава ромския произход на тези българи

 5. 5 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  Последният път видях доста бездомни българи в Испания. Беше тъжно.

 6. 6 Профил на валя стефанова
  валя стефанова
  Рейтинг: 501 Неутрално

  Това не са българи,а цигани .
  Не ни поднасяйте такива статии а разяснете на колегите си от Ла вердат разликата в манталитета между двата етноса

 7. 7 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  "Алекс и други пет-шест български семейства са принудени да преживяват от боклука."

  Ако тези хора са наистина българи, защо няма нито дума в статията, че могат да си се приберат тук? Ако трябва ще им платим автобусните билети. Къщи празни - колкото искаш.

  Ако пък са роми, това че преживяват от боклука едва ли е новина.

  TAKE THE RED PILL!
 8. 8 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Това е положението ...
  По- добре в палатка и горите на Испания , отколкото в българските градове и мааали...
  Реална преценка ..Дотам сме се докарали..

  BIG AL
 9. 9 Профил на 00222
  00222
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Пожар през 2010 г., предизвикан от електрически проблем, обаче насочва местните власти срещу тях.

  ----------------
  Това евфемизъм за кражба на бакър, трябва да е!?!?

 10. 10 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1203 Весело

  Българинът Алекс??? Ех Мурсиьо,Мурсиьо - земльо македонска!!!

 11. 11 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  Никакви българи не са тия, моля ви се!

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 12. 12 Профил на _scythe_
  _scythe_
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Явно за тези хора е по-лесно и приятно да живеят като мизерни прошляци, отколкото да се върнат в България, да отидат на село и да започнат да се трудят.

  Преди 100 години на никое себеуважаващо се същество не би му хрумнало да мизерничи, когато има толкова свободна земя.

 13. 13 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  До коментар [#12] от "_scythe_":

  Земеделието е тежка и трудна работа, а циганите никак не си падат по такива занимания.

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 14. 15 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Джипси кингс.
  Да им спират помощите и да викат фадромите.
  След това по един черен печат в паспортите и шута отзад през границата с кораб. По-добре с дупка.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 15. 16 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 664 Неутрално

  ня тия цигани защо им викат Българи???.Трябва да си направим паспортите да има графа етническа група

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 16. 17 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#16] от "In my world":
  +++
  И аз се чудя...
  Когато въпросът опре до помощи- са дискриминирани цигани, на които се някой е длъжен да дава.
  Иначе по паспорт има само българи...

 17. 18 Профил на russe
  russe
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Ако в БГ паспортите има етническа графа то истинските българи ще останат малцинство. Балканджиите дето се смятат за оригинални булгари са по мургави и от циганите. Нищо не ви струва да се загледате по улиците.

 18. 19 Профил на cardamin
  cardamin
  Рейтинг: 225 Неутрално

  За мангала има само една итерграция и се пише с главно "С".

 19. 20 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#14] от "aei":

  Coming to a city near you!

  Това ще е бъдещето, за съжаление.

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 20. 21 Профил на step_by
  step_by
  Рейтинг: 540 Неутрално

  [quote#13:"Хриси"]Земеделито е тежка и трудна работа, а циганите никак не си падат по такива занимания.[/quote]


  ........ , а ние българите ....... , падаме ли си по земеделието и тежката работа ? ...... , май все търсим "на хляба мекуту !?

  .... never say never ..... !
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK