Transitions Online: От членството на България в ЕС печели само подземният свят

Процъфтяват измамите с ДДС, мошеническата търговия с горива и отдавна любимата контрабанда с цигари след влизането на България в ЕС през 2007 г., се казва в доклада.

© Юлия Лазарова

Процъфтяват измамите с ДДС, мошеническата търговия с горива и отдавна любимата контрабанда с цигари след влизането на България в ЕС през 2007 г., се казва в доклада.Присъединяването към Европейския съюз означава просперитет и нови икономически възможности за бизнеса и хората, или поне така би трябвало да бъде. В случая с България това очевидно е вярно само за подземния свят". Това пише Барбара Фрай, главен редактор на пражкото издание "Транзишънс онлайн", съобщи EurActiv.


Доклад на софийския Център за изследване на демокрацията (ЦИД), на който се позовава Фрай, показва, че до каквато и степен идеята след евроинтеграцията да бъде вярна за законната икономика, тя със сигурност е в сила за престъпниците в България.


Макар приходите от незаконна дейност да са по-малък процент от брутния вътрешен продукт на страната отколкото преди влизането й в ЕС през 2007 г., някои схеми бяха или облагодетелствани, или подтикнати от по-близките връзки със западната част от континента.

Процъфтяват измамите с ДДС, мошеническата търговия с горива и отдавна любимата контрабанда с цигари след влизането на България в ЕС през 2007 г. Това може да не ви изненада, но поне е иронично предвид постоянния натиск от страна на Брюксел върху българското правителство да се справи с организираната престъпност и с корупцията, благодарение на която тя процъфтява, отбелязва Фрай.


"Присъединяването на България към ЕС през 2007 г. създаде много нови възможности за престъпниците, като данъчните измами, което накара част от криминалните мрежи да изместят фокуса си към тези нови незаконни дейности", се казва в доклада на Центъра за изследване на демокрацията.


Според него делът на загубите от измами с ДДС, идващи от международни схеми, е нараснал повече от два пъти – от 8% през 2006 г. до 19% през 2009 г. Като цитира данни на международни петролни компании, документът отбелязва, че незаконните продажби на горива са нараснали от 20 на 40% от пазара и възлизат на между 800 милиона и 1.8 милиарда евро.


Макар да липсват сравнителни данни за тази търговия преди и след влизането в ЕС, авторите му твърдят, че повишаването на акцизите до нивата в ЕС, съчетано с нарастващите цени на петрола правят цените достатъчно високи, за да бъде стимулирано търсенето на незаконни горива.


Подобно нещо се случва и с незаконните продажби на цигари. Те възлизат на между 30 и 40% от пазара и носят около 250 милиона евро печалба. Близо 500 000 пакети нелегални цигари а продавани всеки ден в България, отбелязва Центърът за изследване на демокрацията.


Докладът завършва с предупреждение, че икономическите проблеми в съседна Гърция ще доведат да засилване в незаконните продажби на цигари и петролни продукти.


Фрай цитира и данни за културата на българските олигарси и на тези в Източна Европа, които може да са директно свързани с криминални дейности и разчитат основно на незаконно лобиране и корупция. "В някои общини лидери на организираната престъпност или са създали свои собствени партии, или са успели да станата членове на общински съвети.


Тези политически длъжности след това се използват за търговия с влияние или за да се оказва влияние върху местните правораздаващи органи, както и да се фалшифицират обществени поръчки".

Коментари (102)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  Чудя се, от къде Центърът за изследване на демокрацията, намират демокрация, че да я изследват?!

  Ума ми не го побира!

  TAKE THE RED PILL!
 2. 2 Профил на kuku032
  kuku032
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#1] от "Beyond":

  Толкова им струват докладите.

 3. 3 Профил на 3аНиЗа
  3аНиЗа
  Рейтинг: 2328 Разстроено

  "...това очевидно е вярно само за подземния свят..." - ами като ДЪРЖАВАТА е заета (или се прави) с друго?

  Коментиране на анализираното, вече...
 4. 4 Профил на نجمة الصباح
  نجمة الصباح
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Винаги съм се смайвал като чуждестранен вестник или организация правят анализи на базата на чужди доклади или изследвания без изобщо да са стъпвали в България.

 5. 5 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  ''_______ Процъфтяват измамите с ДДС, мошеническата търговия с горива и отдавна любимата контрабанда с цигари след влизането на България в ЕС през 2007 г. Това може да не ви изненада, но поне е иронично предвид постоянния натиск от страна на Брюксел върху българското правителство да се справи с организираната престъпност и с корупцията, благодарение на която тя процъфтява, отбелязва Фрай.______''

  Точно в десятката....А баш мутрата ни го боднаха за премиер. Факт!!!

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 6. 6 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#4] от "نجمة الصباح":

  АЗ пък винаги съм се чудел как някой коментира под статия без да я е прочел..........Оппппппссссссссс....ама ти май беше от платените чукчи.....Извинявай, че те затрудних с поста си....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 7. 7 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  До коментар [#4] от "نجمة الصباح":

  Отчитат дейност

  А това, което пише ЦИД за ДДС, цигари и прочие, го има и в Англия и Франция и навсякъде другаде в много по-големи размери. Но е удобно ние да сме виновниците, пък европейците да са в бяло. А не казват, че да речем контрабандните цигари се произвеждат в Гърция.

  Няма шики-мики.
 8. 8 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 995 Неутрално

  Така е.
  Даже от подземния свят станаха и минстър - председатели

 9. 9 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Само като видя ЦИД и ми става ясно, че няма смисъл да чета статията. Платените подлоги на Сорос, отново се показаха.

 10. 10 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 531 Гневно

  До коментар [#4] от "نجمة الصباح":

  Те да не са като българския матрял да си затваря очите и запушва ушите .Или матряла иска да слуша само хубави работи ..с

 11. 11 Профил на نجمة الصباح
  نجمة الصباح
  Рейтинг: 374 Весело

  До коментар [#6] от "ARRI":

  Оооооо другарю "коментар на всеки 5 минути" може ли да ви попитам дали има статия под която да не сте драснали и дали акъл днес ?

 12. 12 Профил на Vincent Van Cock
  Vincent Van Cock
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Доста елементарен доклад, при условие, че знам за много по сложни схеми, за които идея си нямат...


  We're the white trash circus... Don't give a damnWe'll steal your girl whenever we can We're the drunken gods of the living dead, we´re the trash in your bed...
 13. 13 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Вярно е, спечелиха дори властта.

 14. 14 Профил на نجمة الصباح
  نجمة الصباح
  Рейтинг: 374 Любопитно

  До коментар [#10] от "bokko":

  Ама аз само се чудя защо не пратят журналисти в България, не направят едно разследване и тогава да пишат вместо да правят анализи на базата на данните на някой друг...ами ако този друг е взел едни пари да предостави положителни или отрицателни данни ?

 15. 15 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3984 Неутрално

  Аз по-скоро се чудя, това прословуто ДДС дали само не го внасят или подкупните данъчни им го възстановяват т. е крадат от това което ние баламурниците внасяма.
  Или поне какво е съотношението м/у двете.

  Любовта ще спаси света!!!
 16. 16 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#11] от "نجمة الصباح":

  гробчо, извиних ти се за създаденото неудобство все пак. Но понеже ти плащат на коментар, ще ти дам възможност да заработиш допълнително някой грош като се обръщаш към мен, но не се надявай на внимание от моя страна. Продължавай да работиш(спамиш) ....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 17. 17 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4359 Гневно

  "От членството на България в ЕС печели само подземният свят"

  Под благосклонния поглед и с недвусмисленото съгласие на ЕВРОБЮРОКРАЦИЯТА.
  Докато не се преформатира еврочиновничеството по начин по който да бъде ефективно и да няма възможност за възпроизвеждане на ШРЬОДЕРДЖИЙСТВОТО,сиреч възможността подкупни висши бюрократи да отиват безнаказано на хранилка на монопола който са обслужвали,всичко ще си остане в сферата на констатациите и пожеланията.

 18. 18 Профил на de40
  de40
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Това не е вярно!
  Членовете на правителството и техните близки не са от Подземния свят!
  Извод - печелят само най-добрите!

 19. 19 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1338 Неутрално

  мда подземния свят в министерски съвет управлява надземното простолюдие

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 20. 20 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1939 Неутрално

  Да де, щом оценката е силно негативна, то гербавите ще ни кажат или -
  -така е навсякъде, или
  -не е верно, тия лъжат.

  Тоя филм сме го гледали. Обаче реалноста напълно се покрива с доклада.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 21. 21 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1338 Неутрално

  [quote#18:"de40"]Членовете на правителството и техните близки не са от Подземния свят! [/quote]

  дали ?

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 22. 22 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  "Доклад на ЦИД: От членството на България в ЕС печели само подземният свят"
  ...
  Не съм съгласен, ...печелят само групировките, които си имат правителство, ....ма те не са подземен свят, ...изпълзяха вече на припек!

  Свобода за СЛАВЕНА!
 23. 23 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 583 Неутрално

  "Това може да не ви изненада, но поне е иронично предвид постоянния натиск от страна на Брюксел върху българското правителство да се справи с организираната престъпност и с корупцията, благодарение на която тя процъфтява, отбелязва Фрай."

  Много сложна мисъл Три пъти я препрочитам вече

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 24. 24 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#4] от "نجمة الصباح":
  Зорнице, на теб плащат ли ти да ръсиш простотии, или просто ти идва отвътре?

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 25. 25 Профил на tikvenik55
  tikvenik55
  Рейтинг: 531 Неутрално

  В България Г-жо Фрай правителство и организирана престъпност са едно и също.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 27. 27 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 1777 Неутрално

  Доста зловеща диагноза която обаче едва ли ще изненада някого в България

 28. 28 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  Е, тогава на нас от надземния свят, за чий ни е членство в ЕС. Или това е най-мекия изказ, да кажат, че не ни искат?

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 29. 29 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  Еми да,като сте прости,гледайте и се учете.Вaште Митнически Декларации,отдавна събират прахоляка
  под бюрото на Шефа ни

 30. 30 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  До коментар [#20] от "Тони!":

  А ти какво искаш, сложили едно претенциозно име "Център за изследване на демокрацията", взимат парите на Сорос и четат вестници (предимно жълта преса), от където си вадят заключенията за ДДС-то, цигарите, Картофа, Репата и всичко за престъпността им е ясно. И правят доклади на които се дивят разни чужди журналистки.

  Няма шики-мики.
 31. 31 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2804 Весело

  Хората на Кунева вече плюят върху България и от чужбина. Друго е , когато си с връзки. А ако се разровиш (а как мирише...), сигурно някъде по веригата ще лъсне и Антония Първанова- дружката в изборната далавера.

 32. 32 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  А по стар вариант:Осчетоводяваме количествата като стойност,където е кяр.А братята поляци си траят,щото то Това нещо се пуска на Въртележка

 33. 33 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  До коментар [#28] от "ПАВЛА":

  Никой нищо не ти казва, како, днес си разсеяна, още по-малко от Европата. Просто цитират доклад на наша НПО, в който пише откровени глупости от вестниците. Както писа някой по-горе далаверите са много по-сложни от щуротиите от жълтата преса

  Няма шики-мики.
 34. 34 Профил на f.s.m.
  f.s.m.
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Ако не бяхме в ЕС, да ни ритат напред, още по-зле щеше да е. Сега правят парите си от ЕС, а иначе щяха да обезкостят държавата вътрешно.

 35. 35 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Сигурен бях, че ГЕРБ са най-на кяр от влизането!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 36. 36 Профил на Karla Hanneman
  Karla Hanneman
  Рейтинг: 950 Гневно

  Извинете , но в този доклад става дума за подземната железница (метро) нали? Защото ако не , тогава е чиста проба лъжа и манипулация с лесноразпознаваема цел. Костовашкият ЦИД отново работи в "ползу роду" както обикновено правейки това , за което отдавна е ясно , че е създаден - максимално забавяне и заблатяване на прехода ни към нормално общество и държава.
  После костоваците обясняват колко трябва да сме им задължени , че мислят за нас...

  Виолетовите боклуци са по-големи боклуци от червените боклуци , на които служат! Гъз е тяхното знаме!
 37. 37 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  Фрай цитира и данни за културата на българските олигарси и на тези в Източна Европа, които може да са директно свързани с криминални дейности и разчитат основно на незаконно лобиране и корупция. "В някои общини лидери на организираната престъпност или са създали свои собствени партии, или са успели да станата членове на общински съвети.

  Култура ли са лобирането и корупцията?

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 38. 38 Профил на Karla Hanneman
  Karla Hanneman
  Рейтинг: 950 Любопитно

  [quote#31:"Дон Кихот"]ората на Кунева[/quote]

  ЦИД хора на Кунева ли са? Не са ли костоваци? Или пак по стар комунистически навик ще се "разграничите"?

  Виолетовите боклуци са по-големи боклуци от червените боклуци , на които служат! Гъз е тяхното знаме!
 39. 39 Профил на yustal
  yustal
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Подземният свят най много се стараеше да бъдем присъединени и сега събира реколта...

  yustal
 40. 40 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 479 Неутрално

  При това объркване на понятията в България, кой може да разбере, кой е подземният свят и кой е този на слънце.
  Пълно е с голи охлюви.

 41. 41 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 904 Разстроено

  [quote#12:"Vincent Van Cock"]Доста елементарен доклад, при условие, че знам за много по сложни схеми, за които идея си нямат...[/quote]

  Дааа... Като АЕЦ "Белене" например...

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 42. 42 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  Какъвто е премиерът, такива са и бизнесмените.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 43. 43 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 644 Неутрално

  И без доклада на ЦИД,на запад отдавна са разбрали с какъв човешки мат,рял си имат работа.Унизително,но факт.

 44. 44 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  Да... сега се поразрових за този помпозен Център за Изследване на Демокрацията. Ето ви линк да четете. http://www.jvoynov.com/bg/нпо-демокраця-лобизъм-и-гражданско-о-3/

  Както пише "ядрото на организацията идват от две учебни заведения: от ВИИ „Карл Маркс“ и от Института по история на БКП. Излишно е да се посочва кои можеха да учат и работят в тези две заведения по времето на социализма."

  А по-късно се замесват много известни лица като сините гурута Огнян Минчев, Евгений Дайнов, други "полудисиденти от ДС" като "Красен Станчев. Трябва да се спомене, че бащата на Красен Станчев е член на ЦК на БКП"

  Както обикновено комунистите ни учат на демокрация от една страна, а от друга пишат доклади чернещи собствената им страна в чужбина. Сбъркана работа. Четете сами. линка.

  Няма шики-мики.
 45. 45 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  До коментар [#43] от "neznaiko_2011":

  Доклада на ЦИД, комуне е доклад от комунисти чети по-горе линка.

  Няма шики-мики.
 46. 46 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 793 Неутрално

  [quote#6:"ARRI"]АЗ пък винаги съм се чудел как някой коментира под статия без да я е прочел...[/quote]
  Веоятно цял ден седиш и се чудиш на себе си.

 47. 47 Профил на Diva
  Diva
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#44] от "daniel defoe":

  Ето ги - все лични юнаци с накривени калпаци

  http://www.vladislavnozharov.com/site/wp-content/uploads/2011/05/GlobalBG_E-365x1024.jpg

  За парлама се плюят пред овцете,а иначе си работят бизнесот зад пердетата

  Изчезващ вид под опеката на БКХ. Гледаш и не бараш :)
 48. 48 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Подземният свят и .... хайдуците дето ни яхат и управляват вече 22 години!

  ура и да живей!!!
 49. 49 Профил на kotrag
  kotrag
  Рейтинг: 479 Весело


  Ха, не знам за бг, със сигурност обаче проекта ''Обединена Европа'' е дело на шепа крадци - комунета, които подкрепени от солиден годишен бюджет от 150 милиарда евро (разплащан от блеещите овце на континента), умело го пренасочват към джобовете си, под благовидни инициативи (галещи ушите на иначе наивния и мно..ого ляв средно европеец) като ''схеми'', ''програми'' дотации, субсидии и други безмислени подобни.

  Значи ако родните ни политици са корумпирани, онези в Брюксел ги правят да изглеждат аматьори...

 50. 50 Профил на raylight
  raylight
  Рейтинг: 902 Неутрално

  До коментар [#3] от "А БЪ В":

  След като управниците на държавата са членове на подземния свят и законите са писани за него, то те очевидно смятат, че те са легитимния бизнес, а не белият

  Истината е висша ценност
 51. 51 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3949 Неутрално

  За мене тази статия звучи много едностранчиво/даже поръчково/!Всички малко или много печелим от влизането ни в ЕС!Макар и да има сериозни ограничения за пазара на труда като цяло се улесни намирането на работа/аз лично успях почти две години да работя в ЕС в държави ,където преди това не беше възможно това/!Може да не се усвояват добре евросредствата у нас ,но все пак някаква част се усвоява за инфраструктура,селско стопанство и т.н./като тенденцията е това да се усилва/!
  Освен това интеграцията на нашата престъпност в ЕС само по себе си не може да стане ,ако няма други престъпни групировки от страните в ЕС!!!!!!

 52. 52 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  До коментар [#51] от "bat_plamen":

  Прав си, но мнението ти не е подходящо... не оплюва ГЕРБ

  Няма шики-мики.
 53. 53 Профил на Постовете на някой друг
  Постовете на някой друг
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Е, добро утро! Аз това го говоря от години, а от месеци - обосновано! Даже го говоря още от края на 2006, от преди влизането в ЕС! Тогава говорех, че страната не трябва да влиза, а сега - че трябва да излезе!

  Точно след влизането в ЕС кражбите станаха най-големи, но са под друга форма. ЕС налива най-много пари на комунистите под формата на еврофондове. Алексей Петров например получи 8-9 милиона. Колкото повече получават комунистите, толкова повече се засилва тяхната власт, вместо да е обратното. Така ЕС бетонира тяхната власт и става гарант за тяхната безнаказаност! Не може хем да искаш Алексей Петров в затвора, хем да го храниш с 9 милиона!
  А неговата компания пък обслужва ЕС рекета Гражданска отговорност. Ирония на съдбата е, че същите застрахователни компании на същите хора, които събираха рекета по време на мутрите, днес събират ЕС рекета (дават най-ниски цени и условия като разсрочено плащане и хората при тях ходят). Силовото застраховане - рекет - членски внос ЕС - Гражданска отговорност като цена нарастна десетократно, а с глобите - стократно след влизането в ЕС. Ако нямаш застраховка глобата е 600 лв, 2000 лв за повторно нарушение, 10000 лв ако си фирма. Ако не платиш рекета отказват да те обслужват и да ти издават документи като шофьорска кннижка и др. Такъв рекет и при мутрите нямаше. Съдебната практика в страната не присъжда такива високи обезщетения, а доходите на населението са напълно несъответстващи с тези нива! Този въпрос може да се реши само с излизане от ЕС. При него ще паднат и цените на горивата. В момента с всяко зареждане на бензин всеки плаща 50% от цената като членски внос ЕС! А в замяна не получава нищо! Излизането от ЕС също ще позволи пускането на спрените блокове на АЕЦ Козлодуй ако се докаже, че са безопасни. Ще спре храненето на комунисти с еврофондове, което засилва тяхната власт за наша сметка. Ще върне суверенитета на държавата. Ще позволи приемането на ДОИП, който завинаги ще ви отърве от комунистите, което ЕС няма да направи, а напротив - ЕС бетонира тяхната власт, ЕС е гарант за тяхната безнаказаност!

 54. 54 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3949 Неутрално

  До коментар [#52] от "daniel defoe":
  ++++++++++++++++++++++++++
  Че ГЕРБ не е хубава стока е ясно на всеки трезвомислещ българин!Днес за пореден път се убедих в това-имам предвид Дянков и безумната му идея да се напипа Сребърния Фонд!

 55. 55 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  До коментар [#54] от "bat_plamen":

  Не е безумна идеята, просто трябва да се обмисли добре. Не можело да се инвестира в ДЦК, за да финансираме нашия дълг, а можем дакупуваме чужди ДЦК за да финансираме чужди дългове и икономики. Не ми звучи много убедително. А да стои на нула лихва е безумие. Не знам кой е казал, че това са пенсиите на бъдещето, те не стигат за пенсии за няколко месеца, но е удобен начин да се плашат хората. А шеф на централна банка, който казва, че нашите ДЦК не са сигурни е за затвора.

  Няма шики-мики.
 56. 56 Профил на Постовете на някой друг
  Постовете на някой друг
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#51] от "bat_plamen":

  Вие печелите, бъркайки в нашите джобове, защото печелите незаслужено. А аз нищо не съм спечелил от ЕС, а точно напротив. Вашата логика е като логиката на електората на ДПС и БКП, които редовно "вдигат" пенсиите и доходите на електората си. Ако можехме да се отървем от комунистите по-рано вместо ЕС да ги храни и бетонира тяхната власт, щеше да има работа за теб, и то в страната, а не да бъдеш изселван, и не само ти с Втори възродителен процес!

 57. 57 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3949 Неутрално

  До коментар [#55] от "daniel defoe":
  Съгласен съм ,че трябва да се инвестира,но най-вече в чужди ДЦК!Ние сме във Валутен Борд и тази операция може много силно да подкопае неговите основи!Сребърния Фонд е част от фискалния резерв у нас гарантиращ стабилността на Борда/доколкото знам/!

 58. 58 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#53] от "GodMouth":

  ...напротив - ЕС бетонира тяхната власт, ЕС е гарант за тяхната безнаказаност! ...))
  ............>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
  Добра манипулация : Само че , не ЕС- ти е Съдебната система , не ЕС-ти покрива корупцията и контрабандата на цгари , не ЕС-разпределя мангизите - а министерствата , агенции и т.н.
  А ЕС - критикува ТЕЗИ проблеми - санкции и т.н.
  ЕС няма да се бори с мафията ТИ - а това е задължение на ВСЯКА държава и т.н....
  Не ЕС ти създаде СИК , ВИС , герговци , лукановци и сие , куфарчета и т.н....
  НЕ , ЕС - а руската агентура- ДС- БКП - другарите..:)

  BIG AL
 59. 59 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1782 Неутрално

  Е БГ е подземна държава дето слънце не огрява.. И ние не сме влизали в ЕС. Просто ЕС си промени малко границите....

 60. 60 Профил на Постовете на някой друг
  Постовете на някой друг
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#58] от "BIG AL":

  А кое е съдебната система - защо няма лустрация - защото комунистите са на власт и вместо да са в затвора, са евродепутати с милионерски заплати и доходи, получават и милиони от европарите. Аз не съм взел и една стотинка от ЕС - ЕС не е подкрепил и с 1 ст. антикомунистите, т.е. борците с мафията и всичко останало, което изброи.

 61. 61 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1316 Неутрално
 62. 62 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1457 Любопитно

  [quote#1:"Beyond"]Чудя се, от къде Центърът за изследване на демокрацията, намират демокрация, че да я изследват?![/quote]

  Ами търсят я хората, вече толкова години я търсят и все не могат да я намерят. Май това чудо просто липсва в Мутроландия...

 63. 63 Профил на 2leva
  2leva
  Рейтинг: 490 Неутрално

  От членството на България в ЕС печели само подземният свят

  Цветанов - честито ! Успехите на ГЕРБ са без граници.

  Хайде сменете поне още 1-2 министри за малко прах в очите и поредната доза ПР.

 64. 64 Профил на skiper
  skiper
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Наградиха ли го подземния свят като инвеститор първи клас ?

 65. 65 Профил на demian_b
  demian_b
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Всеки който може да се съсредоточи за по-дълго от 5 минути може да прочете как е смятано. http://www.csd.bg/artShowbg.php?id=15992 Понеже сметките за ДДС-то най-много интерес предизвикват. Пише, че е сметка на НАП.

 66. 66 Профил на schmekker
  schmekker
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#18:"de40"]Това не е вярно!
  Членовете на правителството и техните близки не са от Подземния свят![/quote]

  Колега, само така изглежда.
  Но това е, защото виждате тиквата на повърхността.
  Корените й са под земята...

 67. 67 Профил на Diva
  Diva
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#53:"GodMouth"]Колкото повече получават комунистите, толкова повече се засилва тяхната власт, вместо да е обратното. [/quote]
  Така е защото няма никаква демокрация,а глобализация. Вече никой не си играе на стражари и апаши,комунисти или фашисти. Единствено финансите определят религията ,идеологията и лоялността.

  Изчезващ вид под опеката на БКХ. Гледаш и не бараш :)
 68. 68 Профил на woland
  woland
  Рейтинг: 972 Неутрално

  До коментар [#1] от "Beyond":

  +1
  именно

 69. 69 Профил на alexan1234
  alexan1234
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Лошо е когато ти казват истината в очите.

 70. 70 Профил на rhiad
  rhiad
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#1] от "Beyond":

  Мутрите правят каквото си поискат - това не е ли демокрация? Демокрацията е мъртво родена в България. Дори някакъв зачатък от нея да оцелее, след това е брутално изнасилвана в продължение на 20 години преход, а ние българите сме извратените й наблюдатели. Жалко, но истина...

  Модераторът е ПЕДЕРАСТ!
 71. 71 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#26] от "نجمة الصباح":
  [quote#26:"نجمة الصباح"]По колко коментара правиш на ден ? Хвърлих един бегъл поглед и така като гледам са около 100 при това само от този акаунт.....[/quote]
  Предварително се извинявам на дежурния модератор, че коментара ми не е по темата.
  Зорнице, 100, казваш, това е интересно. Дори и само от моя акаунт. Що не си пиеш хаповете срещу параноя по-редовно...
  Не е истина, какво налази във форума, но е забавно, диалог тече..., макар и да пада нивото!

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 72. 72 Профил на BSRD
  BSRD
  Рейтинг: 681 Неутрално

  До коментар [#19] от "stg":

  +++++++ Отлично казано!
  Резюме на статията в едно изречение!

 73. 73 Профил на xii
  xii
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#31] от "Дон Кихот":

  Плюеха хората на боко, преди да дойдат на власт 2009!
  И после се появиха Желева, калинки, .....
  Или това което не ни изнася се забравя?

 74. 74 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2804 Неутрално

  До коментар [#38] от "Karla LaVey":
  "ЦИД хора на Кунева ли са? Не са ли костоваци?"

  ЦИД може да са хора на всеки. Аз посочвам този, който смятам, че ги използува, затова и пиша, че плюенето е от чужбина. Държа да подчертая, че мнението ми не е задължително и може да се приеме или отхвърли, както и се получава според плюсовете и минусите. Няма лошо!

 75. 75 Профил на Karla Hanneman
  Karla Hanneman
  Рейтинг: 950 Весело

  До коментар [#74] от "Дон Кихот":

  Хехе , аз пък вече не съм на 12 години
  'Начи викаш те са хора на Костов и сектата му , ама ги използва Кунева и им плащат отвън? Още малко и ще настигнеш таварисч Пусин

  Виолетовите боклуци са по-големи боклуци от червените боклуци , на които служат! Гъз е тяхното знаме!
 76. 76 Профил на Ал Тиквоне
  Ал Тиквоне
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#23] от "The.Teacher":

  Това е силата на синтаксиса - дълги и заплетени сложно-съчинени и подчинени изречния, върху които всяко нетренирано око трябва да цикли по 5 минути

  ПРОСТ БОЙКО - СЛАБА ДЪРЖАВА !
 77. 77 Профил на taliban
  taliban
  Рейтинг: 374 Весело

  този форум е пълен ташак вместо да се занимава с това, което се казва в статията, надълго и широко се глозгат кокалите на Сорос, Боко, Костов, Кунева и прочее персонажи никой не обръща внимание на едно ключово изречение:

  "Макар да липсват сравнителни данни за тази търговия преди и след влизането в ЕС, авторите му твърдят, че повишаването на акцизите до нивата в ЕС, съчетано с нарастващите цени на петрола правят цените достатъчно високи, за да бъде стимулирано търсенето на незаконни горива.

  Подобно нещо се случва и с незаконните продажби на цигари"

  С други думи, европейският социализъм ражда престъпност. Създават се изкуствени дефицити, които естествено привличат желание да бъдат запълнени. Нищо ново под слънцето. А вие се джафкайте около жалките си партии.

 78. 78 Профил на Karla Hanneman
  Karla Hanneman
  Рейтинг: 950 Неутрално

  До коментар [#77] от "taliban":

  Обърках се и ти сложих минус , извинявай! Споделям напълно мнението ти.

  Виолетовите боклуци са по-големи боклуци от червените боклуци , на които служат! Гъз е тяхното знаме!
 79. 79 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 479 Неутрално

  А българите очаквахме, че ще спечелим всички! На което "умните" мутри казаха - блажени вярващите и си назначиха управляващ екип, състоящ се от парламент, мин. председател, президент и каквото се сетите още!?!?

 80. 80 Профил на 952
  952
  Рейтинг: 610 Весело

  [quote#12:"Vincent Van Cock"]Доста елементарен доклад, при условие, че знам за много по сложни схеми, за които идея си нямат... [/quote]

  Е- то тези схеми всички в БГ ги знаят... Аз лично ги знам от абсолютно сигурен източник- каза ми ги продавачката на ряпа- на пазара...

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 81. 81 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 531 Неутрално

  още по-интересно е къде подземния свят не е намазал от членство в ЕС та да се опитват да пробутат този феномен като сензация

 82. 82 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 636 Неутрално

  [quote#5:"ARRI"]А баш мутрата ни го боднаха за премиер. Факт!!![/quote]
  Арри, отново хапваш с охота от старите притоплени манджи на Дневник, че и се облизваш дори...Едва ли ти е направило впечатление, че само в един пасаж съвсем срамежливо се споменава, че изследователския период се отнася за 2006 - 2009 г. А сега сме 2012!
  Иди си купи ново гребенче! Че от много ресане на проскубаната брадица на Фидел Кастро са се изпочупили зъбите му...

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 83. 83 Профил на dakl
  dakl
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Абсолютно нормално е да е така, защото подземният свят си избра правителство , което защищава неговите интереси!

 84. 84 Профил на penkagk
  penkagk
  Рейтинг: 426 Любопитно

  Кои са олигарсите - защо всички говорят така абстрактно!... Не че ги няма, разбира се!

  Просто сме бедни за правилата, които се следват папагалски! И поредно правителство не ни води към просперитет! Дянк-офф повиши акциза на дизела по-рано, за да понапълни изтупаната от него торба на държавния бюджет! На гърба на малкия човек, разбира се - никой не пипна неплащалия концесионна такса Захариев!!!

  Перефразирам - замразяването на доходите е като предписана диета на анорексици...


  По повод на: "авторите му твърдят, че повишаването на акцизите до нивата в ЕС, съчетано с нарастващите цени на петрола правят цените достатъчно високи, за да бъде стимулирано търсенето на незаконни горива.
  Подобно нещо се случва и с незаконните продажби на цигари. "


 85. 85 Профил на ܔܢܜܔ
  ܔܢܜܔ
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Туй му се вика да плачеш на чужди гробища...
  Тоя буламач да си го четат у Прага.
  "Транзишънс онлайн" е проект на Соросовото "Отворено общество" и "Радио Свободна Европа" и двете които се оказаха бъкани с агенти на ДС.
  Самия факт че Бойко Василев от Панорама списва там е достатъчно да изрази чистата и нееднозначна пропаганда.
  Айде сиктир. Казвам го така въпреки че го имам предвид като "Връй на п***а си м****а!" само от уважение към хигиената чието спазване модерацията се опитва да наложи. Извинявам се но просто в този случай е крещяща наглост.

 86. 86 Профил на confucius2
  confucius2
  Рейтинг: 426 Разстроено

  Да се присъединиш към един ОЧЕБИЙНО деградирал свят не е малоумие - това е нещо друго, може би олигофрения ... дайте вие определението.

 87. 87 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 732 Неутрално

  [quote#84:"penkagk"]Кои са олигарсите - защо всички говорят така абстрактно!... Не че ги няма, разбира се! [/quote]
  Както в началото на прехода вместо "комунизъм" казваха "тоталитаризъм", и сега вместо "бивши ченгета и комунисти" ги наричат "олигарски".
  А може би по-точно ще е децата на бившите комунисти.

 88. 88 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 732 Неутрално

  [quote#85:"ܔܢܜܔ"]Казвам го така въпреки че го имам предвид като "Връй на п***а си м****а!" [/quote]
  Ти май оттам идваш.
  Да беше само ти?

 89. 89 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  малко е пресилено това твърдение, че само някаква група печели. всички печелят от членството в ЕС - заради начина по който пътуват, заради образованието до което имат достъп децата, и т.н. и в не толкова буквален смисъл и заради възприемането на определени норми и ценности и т. н.

 90. 90 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Мдааа...май чужденците по добре виждат истините за нас от самите нас.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  saseff
 91. 91 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 644 Неутрално

  До коментар [#45] от "daniel defoe":Съжалавам но нещо не си ме разбрал.Не ме интересуват изследванията на разни центрове.Всеки що годе нормален българин са му известни тези неща,много преди да ни светнат с разни доклади.И да знаеш,нямам нищо общо с комунистите т.е. с БСП,СДС,НДСВ,ГЕРБ,КУНЕВА и тям подобни червено тиквеничковчета.Мат,ряла обаче още не е разбрал че го пързалят и че зад разните партийки наднича позната щърбава усмивка на дъртата курва БКП.Утре като гламави ще се втурнат да гласуват пак за някой спасител.

 92. 92 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  До коментар [#90] от "saseff":

  Ето кой не е чел статията но плюе с удоволствие. Чужденците нищо не виждат а преписва доклад на наша неправителствена организация, написан от комунисти, чети пост 44


  До коментар [#89] от "owen":

  Прав/а си разбира се. Нека не те притесняват минусите на идиотите.

  Няма шики-мики.
 93. 93 Профил на dekorator
  dekorator
  Рейтинг: 217 Неутрално

  е браво чак сега се усетиха ние цяло село се храним от това

 94. 94 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 531 Гневно

  До коментар [#89] от "owen":

  Браво благодаря за ценностите на Бойко и компания а ти си спечелил май само мизерия ама иначе можеш да пишеш глупости .какви пътувания какво образование без пари нищо не става .парите са в управляващите откраднати от ЕС защото вече в българия няма от къде да се краде за това опоскаха и резерва .

 95. 95 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 531 Весело

  До коментар [#91] от "neznaiko_2011":

  Спасителя е ясен Боко с червената книжка ..

 96. 96 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 851 Весело

  Няма как и да бъде по другому в ЕС управляван от недоразумения като Меркозето и брюкселските зелки.....
  Сами си отглеждат сива икономика чрез:
  - "паралелно" управление на ЕС от брюкселските зелки и от националните правителства...
  - безмислено високи акцизи и данъци
  - постоянно фабрикуване на нови правила и намеса в живота на хората, най-често с неясна цел
  - яка, постоянно раздуваща се, бюрокрация от нефелни чиновници, които плачат да бъдат купени
  - тъпа необоснована политика на кръстосани субсидии с благи цели, управлявани не от банки, а пак от нефелни чиновници
  - тъпа конфронтационна външна политика в услуга на САЩ, която води до напрежение по света и поскъпване на горива и суровини....
  - тъпа и необосновано амбициозна политика в екологията....
  - всичко това гарнирано с демагогия и двойни стандарти....

  И как да не печели "подземният" свят....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 97. 97 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 928 Неутрално

  Ами така е! В някои държави има мафия, а в България мафията си има държава.

  heruvim
 98. 98 Профил на aneta07
  aneta07
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#91] от "neznaiko_2011":

  БКП е умрела..Тез тарикати,дет бяха влезли вътре за келепира,те изпълзяха като змии отвътре и продължават да ви тровят живота!Те никога не са били комунисти,те са били само мошеници!Както и мнозина от следващите тарикати никога не са били демократи,нито седесари..нито никакви!Те са пак мошеници и продажници!Колко от тях напуснаха партиите си,в които се кълняха?!Атакистите се продадоха на ГЕРБ,последните от ДСБ на Кунева..далаверата никога не е спирала!За кви "идеи" става въпрос?!Идеята е личната облага единствено,тя им е идеологията!Имало е хора,които са вярвали и още вярват в идеали,независимо какви са и те са за уважение.Не са те предателите и грабителите.Противно ми е да слагате на всички един етикет!Вероятно сами сме си виновни,че търпим една система,която помага само на мръсната пяна да излезе отгоре и да ни удави с отрова!Че в тази държава само с лъжа и далавера ставаш известен и забогатяваш.

  Няма много истини!Истината е една,но има много манипулации и липса на информация.
 99. 99 Профил на Blackradio
  Blackradio
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Вижте сега... Евр(оп)ейския Икономически(Комунистичеси) Съюз(Мафия) не е създаден за светлото бъдеще и общото благо. Някой трябва и да работи. За да може да съществуват организации, организациики, седенки, екскурзии и други подобни мероприятия на неслучайно наречените "комисари", които се грижат благото и светлото бъдеще да са както трябва за когото трябва... И тия от вас, които тичат да работят на няколко места с грешната идея за своето светло бъдеще(още по-грешната идея, че децата им ще са по-добре след като ги свикнат на робски труд чрез личен пример) да вземат да се замислят що е то работа и за кого работят...

  Всичко е преходно, освен простотията. Тя е вечна.
 100. 100 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 644 Неутрално

  За честните хо,а в България живот няма.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK