Бум в трафика на проститутки към Испания

Докато преди 30-те години на практика всички проститутки е страната са били испанки, сега почти никоя не е.

© Красимир Юскеселиев

Докато преди 30-те години на практика всички проститутки е страната са били испанки, сега почти никоя не е.Когато преди два месеца Валентина пристига в испанското градче Ла Хонкера, тя очаква да започне работа в хотел. Много скоро обаче мъжът, който й помага да пристигне от Румъния, й дава да разбере, че работата ще бъде на улицата, пише New York Times.


Следват заплахи, че ще я пребие и ще убие децата й, ако не се подчини. И така Валентина се озовава на пътя, където получава 40 долара за сексуални услуги. "За мен животът свърши... Никога няма да забравя, че съм го правила", разказва тя.


Преди Ла Хонкера беше тихо градче близо до границата между Испания и Франция, където шофьорите на камиони обикновено си почиваха, а френски туристи идваха да си купят ръчно изрисувана керамика. В последно време обаче, проституцията се превръща в печеливш бизнес тук, а и в цяла Испания.
Докато икономиката на страната се задъхва заради задълбочаващата се дългова криза, експерти отбелязват, че проституцията, по-голямата част от която включва трафик на чужденки, се засилва както в малките селища, така и в големи градове.


Въпреки че преди повечето клиенти са били предимно мъже на средна възраст, сегашният бум проституцията се дължи най-вече на младите мъже, голяма част, от които се възползват от евтиното и безпроблемно пътуване в Европа.


Младежите преди ходеха на дискотеки, разказва съветникът по правата на жените в Барселона Франсина Вила и Валс. "Сега обаче ходят в публични домове. Това е просто друг начин да се забавляват", допълва тя.Наскоро полицията в Испания спаси 19-годишна жена от Румъния от трафикантите, татуирали баркод на китката й. Сумата, която тя все още им дължи, е повече от 2 500 долара.

Въпреки че проблемът се задълбочава, все още липсват достатъчно надеждни данни по въпроса. Доклад за трафика на Държавния департамент от 2010 г. показва, че между 200 000 и 400 000 жени са работили като проститутки в Испания като 90% от тях са били жертви на трафик.


Независимо от точната цифра, обаче полицейски служители и адвокати са категорични, че броят на жертвите нараства. Хиляди жени са принуждавани да работят срещу все по-ниско заплащане в клубове, частни апартаменти, индустриални комплекси и отдалечени пътища.


По думите на експерти бумът в сексуалния туризъм в Испания се дължи на много фактори, включително лошия контрол по границите и слабото законодателство. До 2010 г. в Испания дори няма закон, който да разграничава трафика от нелегалната имиграция. В същото време арестите на трафиканти все още са малко. Според Държавния департамент през 2010 г. испанското правителство е дало под съд 202 заподозрени за трафик и е осъдило 80.През последните десет години в Европа започна работа по законовите рамки за справяне с трафика на жени. Според експерти обаче тепърва предстои да се провери готовността за прилагане на новите закони.

По-важен обаче, отбелязват запознати, е растящият брой на младите туристи, които ползват сексуални услуги. Разбира се, дял има и местният пазар. От доклад на ООН от 2009 г. става ясно, че 39% от испанските мъже са посещавали публичен дом поне веднъж.


Докато преди 30-те години на практика всички проститутки в страната са били испанки, сега почти никоя не е. Според експерти и полицейски служители повечето жени са контролирани от нелегални мрежи, които постоянно се променят и преместват местоположението си.


Някои, като тази, която контролира Валентина, са т. нар. "mom and pop" или малки, дори семейни операции в Източна Европа. Други са с по-широк обхват, подобно на нигерийските организации, които започнаха да идват в Испания през последните десет години. Заместник-инспекторът Хавиер Кортес Камачо от отдела за борба с трафика в Барселона, обяснява, че нигерийските групи прехвърлят жени през Северна Африка в Испания и след това ги контролират със заплахи, че ще отвлекат и убият семействата им.Наскоро отвореният Club Paradise в Ла Хонкера има 101 стаи и е един от най-големите публични домове в Европа. Част от посетителите му са от Франция, където някои аспекти от проституцията са незаконни, а сексуалните услуги са по-скъпи.

По думите му в трафика са замесени хора от много националности. Наскоро например полицията в Барселона научава, че китайската мафия разполага с кръг за проституция в града. Условията, в които работеха жените, бяха ужасни, спомня си Кортес. От телефонните им разговори "чухме, че се оплакват, че се нуждаят от почивка и ги боли. Но те трябваше да предложат да работят. Една жена дори се самоуби след като разбра, че има СПИН", допълва той.


Някои от жените са продавани от собствените им семейства, отбелязва Кортес. Полицията се натъква на случай, в който семейство получава 650 долара на месец от колумбийски трафиканти в замяна на дъщеря им. Тя все пак успява да избяга, но когато се свързва с близките си, те й казват да се върне и заплашват, че в противен случай ще изпратят сестра й вместо нея.След като вестник в Барселона представи поредица от сексуални актове, извършвани близо до една от най-големите туристически атракции, булеварда Las Ramblas, градският съвет заяви, че ще забрани уличната проституция и ще засили услугите за помощ на жените.

От общо 1 605 жени, идентифицирани през 2010 г. като жертви на трафик, най-много са тези от Балканите - близо 30%. Историите им са подобни на тази на Валентина, която се е надявала да спечели достатъчно пари в Испания, за да си купи къща и да живее спокойно с децата си. Досега е спечелила малко повече от 2 000 долара, но не са й позволили да задържи нищо от тях. "Казват, че ям твърде много... Ядосват се, ако си купя нещо за пиене", разказва Валентина.


Кметът на Ла Хонкера Соня Мартинес Хули отбелязва, че градът не разполага с достатъчно средства за помощ на жените. Чувстваме се напълно изоставени с този проблем, казва тя.


Засега проституцията в Испания технически не незаконна. Сводничеството обаче е нелегално, така че повечето публични домове като Club Paradise функционират главно като хотели. Въпреки че някои политици биха искали проституцията в страната да бъде обявена за незаконна, много женски организации твърдят, че това само ще засили скритата проституция и ще бъде още по-трудно да се помогне на жените, жертви на трафик.


Според властите, че жените имат възможност да поискат помощ, но голяма част от тях се не са склонни да го направят. Самата Валентина разказва, че не е сигурна към кого да се обърне. Тя вече е била в местната полиция, от където са я изпратили в регионалната полицейска служба във Фигерас.


Няколко дена след това тя престава да отговаря на телефона си и не е забелязана на обичайното място край пътя. По думите на инспектор Кортес Валентина наистина е била в полицията във Фигерас, но в последната минута е отказала да отиде в приют и е напуснала сама.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kuku032
  kuku032
  Рейтинг: 660 Неутрално

  "Според властите, че жените имат възможност да поискат помощ, но голяма част от тях се не са склонни да го направят."
  ------------------------------------
  Аааа, така било значи!

 2. 2 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Супер статия за Разпети петък ...
  Тъпа, клиширана и безсмислена ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 3. 3 Профил на Маргарит Пицов
  Маргарит Пицов
  Рейтинг: 603 Неутрално

  решението на проблема с трафика на жени е прост: клиентите да минат на ръ4ен режим - хем по-евтино и безопасно (зарази) - хем по-ети4но: премахва се проституцията - жените работят свестно професии, а мутрите карат таксита....

  На спортни състезания с/у Германия не викайте "Бъъългари - юююююнаци" , защото Дойчо разбира "You , nazi!"
 4. 4 Профил на Diva
  Diva
  Рейтинг: 540 Неутрално

  Що така бе? Нали Испания фалира? Откъде сухо в тези хора и за екстри?

  Изчезващ вид под опеката на БКХ. Гледаш и не бараш :)
 5. 5 Профил на Diva
  Diva
  Рейтинг: 540 Неутрално

  До коментар [#2] от "deepdp":

  Божието-Богу,кесаревото-кеарю..

  А Мария-Магдалена и Исус я опростил..

  Изчезващ вид под опеката на БКХ. Гледаш и не бараш :)
 6. 6 Профил на forumer
  forumer
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Казват, че това е най-древната професия.

 7. 7 Профил на mitkobomb
  mitkobomb
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Първо проституцията трябва да стане законна професия практикувана при ясни правила и на определени за целта места и второ тези които склоняват насилствено към проституция да бъдат наказвани като за убийство !!

 8. 8 Профил на zeer_streng
  zeer_streng
  Рейтинг: 605 Неутрално

  "Когато преди два месеца Валентина пристига в испанското градче Ла Хонкера, тя очаква да започне работа в хотел."

  Няма такова кино, като хотел и сервитьорка. Не го ли разбраха вече българките или е дежурното оправдание на проститутките, когато топят сутеньора?

 9. 9 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 847 Неутрално

  Правила и контрол. Когато искаш нещо да стане безинтересно, направи го законно

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 10. 10 Профил на Едно_Българче
  Едно_Българче
  Рейтинг: 605 Разстроено

  Дневник, в статията има доста недосмислици породени от печатни грешки....

  "Няколко дена след това тя престава да отговаря на телефона си и не е забелязана на обичайното място край пътя. "

  това ме навежда на черни мисли, дано не съм права...

  Fortuna favet fortibus!
 11. 11 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  До коментар [#9] от "serafin":

  Забележете, че дори разкрепостената Каталуня отказва да легализира проституцията, както и марихуаната. Никой не иска да изпусне далаверата, а за някои избрани тя явно е огромна. После обаче се жалват, че европейските туристи гледат на Испания като на бардака на Европа и рая на мафиотите.


 12. 12 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 847 Неутрално

  До коментар [#11] от "Мими":

  Очевидно. И ако се проследят паричните потоци може да се стигне до някои доста интересни констатации

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 13. 13 Профил на Ѡлегъ
  Ѡлегъ
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  [quote#11:"Мими"]Никой не иска да изпусне далаверата, [/quote]
  Ще си позволя да те поправя.
  Никой от политиците, които седят в местния парламент, не искат да изпуснат далаверата. Чадърът се държи отвисоко.

  "Бригада: Наследник" (2012) http://my-hit.ru/film/21273
 14. 14 Профил на Ѡлегъ
  Ѡлегъ
  Рейтинг: 1033 Любопитно

  До коментар [#12] от "serafin":

  http://de.wikipedia.org/wiki/Andreas_von_B%C3%BClow

  Заради аферите на Гладио из Германия, този немски благородник, политик и поублицист започва да изследва, как се финасират държавните разузнавтелни служби на демократичния свят. Резултатът е тази книга:

  "Im Namen des Staates. CIA, BND und die kriminellen Machenschaften der Geheimdienste.. Piper, München 2000, ISBN 3-492-23050-4"

  Коментарите са напълно излишни по темата. Мога само да ви препоръчам четивото като задължително.

  "Бригада: Наследник" (2012) http://my-hit.ru/film/21273
 15. 15 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2370 Неутрално

  Безпомощността на испанската полиция спрямо това явление има само едно обяснение - корупция. Защото хем знаят кои са местата, където се намират проститутките, хем през 2010 г. от по техни данни от 400 000 такива в страната (90% от които жертви на трафик), са открили само 1 605 - жертви на трафик. А законодателството, при такава пандемия, пък да е оправдание - още по-малко е солиден аргумент, тоест логично е да инициират промени.

 16. 16 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  Почина Доменика Нихов,на 63 години.

 17. 17 Профил на plumpschi
  plumpschi
  Рейтинг: 1192 Любопитно

  Ами пазарна икономика. Според търсенето и предлагането. Испанците явно доста са загоряли.

  Но пък това ли бе денят за подобни новости?! Или пък е намек за Мария от Магдала и избавлението и' от седемте демона?

 18. 18 Профил на twe38546258
  twe38546258
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Може и да има жертви на трафик, но повечето от момичетата работят доброволно. В Мадрид примерно е много популярна улица Монтера в самия център на града, до полицейския участък. Полицаите се грижат за безопасността на момичетата, и проблеми стават обикновенно само между тях самите, когато се бият в опазване на територията си от други колежки. Мъжете сутеньори не се месят никога за да не се разрастне проблема в кървава разправа.

  Платон ми е приятел, но истината ми е по-голям приятел.
 19. 19 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  КапитализЪм, котета, капитализЪм, има платеоспособно търсене на жени, намира се веднага и предлагане, какво толкова....
  И не мъркайте срещу румънките, от 200 години на Букурещ викат "Кючюк Париж"...... не е току така.......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 20. 20 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 551 Неутрално

  "супер" снимчица.."супер" обект.....проституция..легала или нелегална МРЪСОТИЯ...ай сиктара бе...ПФУЙЙЙЙ!!

 21. 21 Профил на monика
  monика
  Рейтинг: 551 Весело

  Не знам, ама вчера по пътя имаше бум на местните черни жрици на любовта, дори пред очите ми няколко сводника (силно казано, ромите от катуна) стовариха една жрица на пътя...явно по празниците "чукането" се разбира във всичките му аспекти

  Никоя цена не е достатъчно висока за едно ново усещане! О. Уайлд
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK