Доклад: Напредъкът в равенството между половете води до икономически растеж

Държавите от ЕС трябва да засилят участието на жените на пазара на труда, за да се постигне общата цел на ЕС за дял на трудовата заетост от 75% до 2020 г., се подчертава в доклада.

© [© European Parliament - Audiovisual Unit]

Държавите от ЕС трябва да засилят участието на жените на пазара на труда, за да се постигне общата цел на ЕС за дял на трудовата заетост от 75% до 2020 г., се подчертава в доклада.По-голямото равенство между мъжете и жените е от първостепенно значение за намиране на отговор сегашната икономическа криза в Европейския съюз. Това се казва в последния годишен доклад на Европейската комисия за равенството между половете, съобщи пресслужбата на институцията.


В документа се разглежда напредъка през последната година в преодоляването на разликите в отношението към жените и мъжете в областта на заетостта, икономиката и обществото като цяло. Заключенията са, че въпреки известния напредък в по-доброто представяне на жените на ръководни длъжности в предприятията и за намаляване на разликата в заплащането между половете, все още съществуват значителни предизвикателства.


Държавите от ЕС трябва да засилят участието на жените на пазара на труда, за да се постигне общата цел на ЕС за дял на трудовата заетост от 75% до 2020 г., се подчертава в доклада. Проучванията показват, че представителството и на двата пола дава резултати, а предприятията с голям дял на жените в управителните съвети са по-успешни в сравнение с предприятията, където в съветите са представени предимно мъже.

Един от начините за подобряване на конкурентоспособността на Европа е постигането на по-добро равновесие между броя на жените и мъжете на постове, на които се вземат икономическите решения, се посочва в доклада.

Според данните на пазара на труда делът на заетостта сред жените е 62% в сравнение със 75.1% за мъжете. Разликата в заплащането на мъжете и жените е намаляла незначително в ЕС. Жените получават средно 16.4% по-малко от мъжете за всеки изработен час. Тази разлика в заплащането се дължи на многобройни фактори като сегрегацията на пазара на труда или разликата в избора на образование, се казва в доклада.


"Икономическите доказателства за необходимостта от по-широко присъствие на жените на пазара на труда и на ръководни позиции в ЕС са необорими", заяви еврокомисарят по правосъдието, основните права и гражданството Вивиан Рединг. "Можем да постигнем поставените икономически цели и целите за трудова заетост само ако използваме в пълна степен всички наши човешки ресурси както на пазара на труда като цяло, така и на неговите ръководни равнища", допълни тя.


Един от начините за подобряване на конкурентоспособността на Европа е постигането на по-добро равновесие между броя на жените и мъжете на постове, на които се вземат икономическите решения, се посочва в доклада.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK