Еврокомисията представи мерки за борба с безработицата в ЕС

Жозе Мануел Барозу

© Reuters

Жозе Мануел БарозуЕвропейската комисия представи днес мерки за борба с безработицата, съобщи пресслужбата на институцията. Освен конкретни предложения, в плана са отбелязани и областите с най-голям потенциал за бъдещи работни места - зелената икономика, здравните услуги и информационните и комуникационни технологии (ИКТ).


"Европа има нужда от стратегия за създаване на работни места, с която да се справи с неприемливото равнище на безработицата", заяви председателят на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу. Той подчерта, че в ЕС има "голям неусвоен потенциал за по-активно разкриване на работни места".


По думите му, взети заедно, през следващите години секторите на зелената икономика, здравеопазването и новите технологии ще създадат над 20 милиона работни места. 
С представения днес пакет Брюксел призовава държавите членки да създадат подходящи условия за разкриване на работни места и търсене на работници, например чрез субсидии за заетост, изместване на данъчното облагане от труда към въздействието върху околната среда или подкрепа за самостоятелната заетост.Предвижда се порталът за работни места EURES да бъде трансформиран в европейски инструмент за набиране на работна ръка, като се планират приложения за самостоятелно ползване от 2013 г., които да дават на потребителите ясна карта на предлаганите европейски работни места.

Според Еврокомисията е необходимо по-добро планиране на работната сила в здравната област, така че да се постигне съответствие между търсенето и предлагането на здравни специалисти. Освен това на здравните работници трябва да се осигурят дългосрочни перспективи и да се насърчи обменът на стратегии за тяхното наемане и задържане на работа.


Държавите членки трябва също да предоставят подкрепа за постигане на по-голям дял на висококвалифицирания труд в ИКТ и утвърждаване на цифровите умения сред всички групи на работната сила.


В съобщението са посочени и областите, които трябва да бъдат реформирани, за да бъдат пазарите на труда по-динамични и устойчиви на икономическите промени. Сред предложенията са осигуряване на подходяща договорна уредба, която да предотврати използването на нестандартни договори, както и "избягване на капана на ниските възнаграждения".


Еврокомисията подчертава необходимостта да се развие ученето през целия живот и да се направят по-големи инвестиции в уменията, така че да се преодолее разминаването между търсенето и предлагането на умения на европейските пазари на труда.Пакетът ще бъде обсъден по време на конференция на високо равнище за заетостта на 6 и 7 септември

Според Брюксел държавите членки следва да разрешат на безработните да прехвърлят обезщетенията си за безработица в друга държава за срок до 6 месеца. Правителствата трябва да премахнат ограничителните мерки за достъп до пазара на труда за работниците от България и Румъния и да допуснат гражданите на други страни от ЕС до позиции в публичната служба, се казва още в съобщението.


Пакетът за заетостта е стъпка към засилена координация и мониторинг на политиките за заетост на равнище ЕС в съответствие с икономическото управление на общността. От 2013 г. комисията планира въвеждането на индекс, който да следи напредъка на държавите членки в изпълнението на техните национални планове по заетостта. Брюксел предлага и планове за размяна на гледни точки на равнище ЕС и мониторинг на развитието на възнагражденията.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK