Бан Ки Мун отложи международната конференция за Кипър

Бан Ки Мун

© Reuters

Бан Ки МунГенералният секретар на ООО Бан Ки Мун заяви, че лидерите на кипърските гърци и турци не са постигнали значителен напредък по време на преговорите за обединението на Кипър и затова няма как да свика международна конференция по въпроса в момента, предаде "Асошиейтед прес".


Говорителят на генералния секретар направи съобщението, което се очакваше с особено нетърпение на острова, в събота следобед след срещата на Бан със специалния съветник на ООН по Кипър Александър Даунър. По рано през деня той е разговарял и с президента на Република Кипър Димитрис Христофиас и с лидера на Северен Кипър Дервиш Ероглу.


Бан Ки Мун настояваше двете страни да постигнат споразумение, и по думите на Даунър плановете на генералния секретар са били да свика международна конференция в началото на май, която да събере на масата за преговори, освен двете страни на Кипър, Великобритания, Гърция и Турция, които да се разберат за окончателното споразумение.
Според експерта от ООН обаче двете страни все още не са достатъчно единни по ключови въпроси, Той обясни, че преговорите са блокирани по теми като това как ще бъде разпределена изпълнителната власт при евентуална бъдеща федерация и как ще се реши проблемът с връщането на частната собственост, загубена по време и след войната през 1974 г.Очаквайте в понеделник репортаж за това как жителите на Северен Кипър приемат съдбата си, какви са техните надежди и страхове.

Бившият президент на Северен Кипър Мехмет Али Талят предрече този ход на ООН, като заяви, че той ще бъде и най-добрият за непризнатата му страна. Голяма част от партиите в страната обаче се надяваха международната конференция да се проведе сега – преди Република Кипър да поеме председателството на Европейския съюз на 1 юли, когато най-вероятно разговорите ще бъдат блокирани.


Въпреки че Анкара отрече да съществува "план Б", който изтече в турските медии, политически лидери от северната част на острова, очакват от Турция някаква реакция, ако не бъде постигнато споразумение, защото по думите им на кипърските турци им е омръзнало от преговори. И макар че част от тях сякаш биха приели обявяването на Северен Кипър за независима държава или дори анексирането ѝ с Турция, самите жители на непризнатата страна все повече се опасяват от турската асимилация.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK