Жители на Северен Кипър все повече се страхуват от турска асимилация

Кипърците се страхуват от влиянието на Турция, но в същото време признават, че само от нея получават помощ.

© Жени Колева

Кипърците се страхуват от влиянието на Турция, но в същото време признават, че само от нея получават помощ.Аз съм кипърец, не съм турчин. На хартия може да съм мюсюлманин, но никога не съм влизал в джамия", обяснява разпалено рецепциониста Октай*, който е бивш телевизионен журналист, стажант в Европейската комисия и Съвета на Европа и бивш говорител на кипърска партия. И е загубил надежда, че скоро ще види решение за родината си.


Това всъщност е репликата, която най-често чувам по време на престоя си в признатата само от Турция Севернокипърска турска република. И въпреки че дузината хора, с които разговарях, трудно могат да бъдат наречени представителна извадка, от рецепциониста през шефа на търговската камара до преподавателя в университет, от шофьора на такси през синдикалните лидери до журналистите всички казват едно – кипърците не искат да бъдат смятани за турци – дедите им може и да са пристигнали преди столетия от Турция, но те са кипърци.


"Ние сме малцинство в собствената си страна",
казва Шенер Елджил, който е генерален секретар на учителския синдикат в Северен Кипър. И допълва, че Анкара води политика, с която налага турска идентичност и асимилира кипърците, живеещи в северната част на острова. По думите му истинските кипърци от северната част на острова вече са само една трета от населението.


Шенер Елджил

© Жени Колева

Шенер Елджил


Турция активно строи и джамии, които вече са повече от училищата, а целта е на всеки 200 души да има по една джамия. "Кипърците никога не са се карали за религии. Ние не сме фундаменталисти и уважаваме всички", настоява Елджил и също подчертава, че никога не е стъпвал в джамия, както много други кипърци, които "на хартия са мюсюлмани".


"Ръцете на Турция са тук", казва в отделен разговор Ахмет Каптан, който е председател на профсъюза на севернокипърските държавните служители. Той обяснява, че опозиционните партии не са действителна опозиция на управлението. От местните журналисти научаваме, че най-големи критици на властта са именно синдикатите, които поддържат връзки и с профсъюзи от гръцката част на острова и дори готвят общи протести на 1 май.


Икономическа зависимост и не само


Севернокипърската турска република е зависима от средствата на Турция и може би затова е толкова трудно за управляващите да се откажат от активната турска намеса и в политическия живот. След всяко посещение извън острова, колкото и редки да са те, президентът Дервиш Ероглу първо минава да се отчете в Анкара. Десетки хиляди войници от турската армия също все още са на острова и контролират силовите министерства.


Табела пред жилища на турски войници - в цялата северна част на острова могат да се видят такива.

© Жени Колева

Табела пред жилища на турски войници - в цялата северна част на острова могат да се видят такива.Журналистическият синдикат в Република Кипър протестира срещу посещението на журналисти от АЕЖ в Севернокипърската турска република, въпреки че те не бяха поканени от властите, а от севернокипърските си колеги от местния журналистически профсъюз.

Синдикати и политически лидери се страхуват и от демографските проблеми в признатата само от Турция държава – все повече млади кипърци напускат, докато турските преселници имат право да получат севернокипърско гражданство, ако са работили пет години в страната. "След двайсетина години кипърци няма да има – ще останат само турците", обяснява таксиметровият шофьор Мажид*, докато прикрива  знаците, че е такси, преминавайки границата с Република Кипър. "За по-лесно", обяснява той и допълва, че единствената жертва на събитията от 1963 г. насам е Северен Кипър.


Това е другата реплика, която като ехо чувам по време на престоя си на средиземноморския остров. "Единствените заложници на процеса сме ние - северните кипърци", казва пред групата представители на Асоциацията на европейските журналисти Ерхан Ерчин, който е ръководител на координационния център за Европейския съюз. 


Ерхан Ерчин

© Жени Колева

Ерхан Ерчин


Къде е ЕС в кипърския проблем?


Според експерта голяма роля за ситуацията на Северен Кипър в момента има именно и ЕС, най-вече с бездействието си. "От 2004 г. Европейският парламент не е обсъждал кипърския проблем - това не е приемливо и не е в съгласие с европейските ценности", казва още Ерчин, допълвайки, че на практика целият остров Кипър се води европейска територия. "Европейската комисия няма нищо против да започва наказателни процедури срещу България, но когато става въпрос за нарушаване на правата на кипърските турци, Брюксел не наказва Южен Кипър", казва още той.


Алесандра Виецер, която е от генерална дирекция "Разширяване" към Еврокомисията, обясни, че Брюксел прави каквото може, за да съдейства на жителите на Северен Кипър. По думите ѝ в непризнатата държава има много политически и дипломатически минни полета, които изскачат непрекъснато и които създават допълнителни усложнения за работата на ЕС.


Алесандра Виецер

© Жени Колева

Алесандра Виецер


Бизнес, основаващ се на туризъм и образование


Факт е обаче, че ЕС не може да се справи с това, че властите от Република Кипър намират всякакви заобиколни пътища, за да спрат какъвто и да било внос от северната част на острова, въпреки че свободната търговия трябва да е гарантирана. "Ние сме в открит затвор, заложници на територията на ЕС", заявява Гюнай Черкез - председател на Търговската камара на Севернокипърската турска република. За търговия в тази част на острова е почти толкова трудно да се говори, колкото и да се прави, заради ембаргото и забраните, които все още стоят въпреки обещанието на ЕС да бъдат вдигнати.


"Камарата много пъти предупреди ЕС да не приема Кипър разделен, но в Брюксел не ни послушаха", казва още той и допълва, че това е една от причините кипърските турци да са загубили надежда в преговорите. "За момента без Турция не можем да съществуваме", признава още експертът.


Отраслите, които са сравнително развити на острова, са туризмът и образованието. И докато туризмът звучи логично предвид разположението на острова, ролята на образованието като бизнес озадачава. Черкез обаче обяснява, че в седемте университета в Северен Кипър учат около 48 хиляди чужденци от 68 държави.


Севернокипърските студенти прилежно си водят записки дори на лекцията, водена от чужди журналисти.

© Жени Колева

Севернокипърските студенти прилежно си водят записки дори на лекцията, водена от чужди журналисти.

Посещението в няколко от висшите учебни заведения потвърждава, че интерес към севернокипърското образование имат студенти от Африка, Азия и дори Европа. Според ректорите им ключът за това е не само средиземноморският климат, а най-вече това, че поне образованието в Севернокипърската турска република е международно признато.


*Отбелязаните имена са променени.

Коментари (78)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на aris
  aris
  Рейтинг: 740 Весело

  Севернокипърските студенти прилежно си водят записки дори на лекцията, водена от чужди журналисти.
  --------------------------------------------------
  Дали не са зле

 2. 2 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  И сега какво? Почват да се делят на северни кипърци и турци? Не ми се вярва. Да очакваме ли да се появат Истанбулци, които твърдят, че са различни от турците или милионите кюрди в Истанбул ще са против?

  Няма шики-мики.
 3. 3 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  А че имената са променени говори достатъчно за демократичността на Турция, колкото и да се пенят някои колко демократично било там.

  Няма шики-мики.
 4. 4 Профил на jackdaniels
  jackdaniels
  Рейтинг: 684 Неутрално

  че то и в България икономическата асимилация е на лице. в колко града турци са изкупили заводите и са шефове. Иначе скоро гледах един кипърски филм и там навсякъде лозунги "горд съм да се наричам турчин" и дори нещо с размера на холивудския знак на един хълм с полумесеца и същия лозунг.

 5. 5 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1134 Любопитно

  Какво се оказа сега?! Че северните кипърци не били турци! Кого тогава е "освободила" турската армия на 20 юли 1974?

  TAKE THE RED PILL!
 6. 6 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Доколкото разбирам, два са акцентите в тази статия:
  1. ""Ние сме малцинство в собствената си страна",- т.е. турцизирането на територията северен Кипър - "...И допълва, че Анкара води политика, с която налага турска идентичност и асимилира кипърците, живеещи в северната част на острова."
  2. "Къде е ЕС в кипърския проблем?"
  Сега, интересно какво ще напишат представителите на съседна Турция под тази статия- че написаното от кипърците отр територията северен Кипър не е вярно; че си измислят несъществуващи проблеми или че е важен предимно алъш- веришът

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 7. 7 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 620 Разстроено

  И за това са виновни в не малка степен и кипъските гърци,които продължават да упорстват и да поставят неизпълними условия за да се случи обединението на Кипър!!!

 8. 8 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#3] от "daniel defoe":

  Така де. Не е само там. И в Украйна промениха имената на българите, ама не виждам дежурните "правозащитници" да са реагирали.
  Нас също не чака съдбата на Кипър след 15-20 години, а може и по-рано.

 9. 9 Профил на idiot_ot_bg
  idiot_ot_bg
  Рейтинг: 433 Любопитно

  Тази статия е много смешна Вси4ко в нея се повтаря....''мюсюлманин на хартия'' и пр. Дрън дрън та пляс . 4е,който не иска да влиза в джамия....проблемът си е ли4но негов Никой не може да го накара на сила Никъде по света,религията не е задължителна ! Тя вярата в Бог си идва отвътре и не може да се втълпи на сила. Друг е въпросът, ако се търси/цели обединение на Кипър и с това се отвори врати4ка и за пълноправно евро4ленство на Турция, но знаеш ли ???

 10. 10 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Кога ли ще се появи статия
  Все още има българи в Беломорска Тракия, Северна Добруджа и Западните покрайнини? Кога?
  Или пък нещо като
  Македония е българска, време е България да заеме изключително крайна позиция срещу сърбоманите?
  Кога?
  Не народ, а мърша!

  България е древна и заслужава много повече!
 11. 11 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  Кипърските турци към деня на окупацията по гръцки сведения са били 80 000, според турски - 120 000. Сега бройката е нараснала на 220 000 - от преселените анадолци. Между тях има и 5 000 български турци заселени там след 1989 г....

 12. 12 Профил на baghatur
  baghatur
  Рейтинг: 515 Весело

  Това,че в Северен Кипър говорят език подобен на турски,прави ли ги турци ...
  Ами македонците,езика на които е подобен на българския,прави ли ги българи ...

  Liberate Your Mind!
 13. 13 Профил на Бил Тамусен
  Бил Тамусен
  Рейтинг: 571 Весело
 14. 14 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3858 Неутрално

  След като само една трета са кипърци, другите две трети са били гърци, прогонени от турците.

 15. 15 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1303 Любопитно

  Жители на Северен Кипър НЕ БИВА да се страхуват от турска асимилация, защото турското правителство със сигурност си дава сметка, че провеждането на една такава политика в България доведе до падането на Тодор Живков и на системата, нищо че все още комунизмът не си е отишъл напълно!!!

 16. 16 Профил на 1_bulgarin
  1_bulgarin
  Рейтинг: 507 Неутрално

  КИПЪРСКИТЕ ГЪРЦИ ПРЕЗ 1974Г. ПОНЕСОХА УНИЩОЖЕНИЕТО И ЖЕРТВИТЕ, НО ПОНЕ ЗА В БЪДЕЩЕ СЕ ОТЪРВАХА ОТ ОТ ТУРЦИТЕ. НЕ МОГА И ДА ПОВЯРВАМ,ЧЕ СЛЕД ТЕЗИ ЖЕРТВИ ЩЕ ПОИСКАТ ДА СЕ СЪБЕРАТ С ТУРЦИТЕ.НАЛИ СИ ИМАТ СЕВЕРНА ТУРСКА РЕПУБЛИКА . ДА СИ ЖИВЕЯТ ТУРЦИТЕ ТАМ КАКТО СИ ИСКАТ. А КИПЪРСКИТЕ ГЪРЦИ ДА ПОДДЪРЖАТ ТЕЛЕНАТА ОГРАДА ЗДРАВА.

 17. 17 Профил на J.J.
  J.J.
  Рейтинг: 867 Неутрално

  Много интересна статия. Имам състуденти от Северен Кипър: доста затворена група хора, напълно нерелигиозни и не искат да общуват много много с турци от Турция. Последните се отнасят с тях с пренебрежение и насмешка, но това може да им изиграе лоша шега. Общо взето има ясно разделение между двете групи и това не е плод на фантазията на някой. Ако кипърските гърци бяха малко по-комбинативни и умни, то обединението вече щеше да е станало, дори и под формата на някакъв тип федеративна държава.

 18. 18 Профил на 1000
  1000
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Икономическа зависимост + строеж на джамии. Това е формулата на турцизация

  So wenig eine Hyäne vom Aase läßt, so wenig ein Marxist vom Vaterlandsverrat!
 19. 19 Профил на idiot_ot_bg
  idiot_ot_bg
  Рейтинг: 433 Любопитно

  До коментар [#3] от "daniel defoe":

  Какви и 4ии имена са променени?

 20. 20 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  определено интерсно представяне на ситуацията.

 21. 21 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1296 Весело

  ..." в седемте университета в Северен Кипър учат около 48 хиляди чужденци от 68 държави".....Това възможно ли е?

 22. 22 Профил на sgasharov
  sgasharov
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Косовизация на Кипър, 4-5 турчета в семейство и след 20 год. нещата са ясни, ислямизацията по нашата география е на висока скорост. Това става в Македония, отчасти у нас при силната конкуренция на циганите.

 23. 23 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  До коментар [#19] от "idiot_ot_bg":

  рецепциониста Октай*

  таксиметровият шофьор Мажид*

  и най-отдолу на статията "*Отбелязаните имена са променени."

  Няма шики-мики.
 24. 24 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  Северокипърска турска република има само под фесовете на туркофилите !
  Има РЕПУБЛИКА КИПЪР и територия от острова окупирана от някаква дива ориенталска страна нямаща нищо общо с европейската цивилизация, цивилизиваните междудържавни отношения и международното право. Кипърските турци попаднаха под турско робство - можем само да им съчувстваме. Започват да поумняват... Това е добър знак!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 25. 25 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#17:"J.J."]Ако кипърските гърци бяха малко по-комбинативни и умни, то обединението вече щеше да е станало, дори и под формата на някакъв тип федеративна държава.[/quote]
  Ти прочете ли това:
  ""Ръцете на Турция са тук", казва в отделен разговор Ахмет Каптан"?
  Мислиш ли, че кипърските гърци не го знаят?
  Защо им трябва "ръцете на Турция" да се бъркат в тяхната държава, ако се съгласят на обединение?
  Решението на Република Кипър да съществува самостоятелно ,без северната част, е напълно прагматично решение с оглед на националната сигурност и суверенитет, а сега се оказва, че природата ги е дарила и с газови залежи, така че те нямат никаква изгода да ги делят със севера и Анкара.

 26. 26 Профил на idiot_ot_bg
  idiot_ot_bg
  Рейтинг: 433 Весело

  До коментар [#23] от "daniel defoe":

  Благодаря, това не го и погледнах Защото статията не ме грабна,пък и зву4и много вяло Приятен ден ...

 27. 27 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1702 Неутрално

  Хи-хи-хи! Кипърските турци не били турски турци. Ми не са. Населението на Северен Кипър надхвърли 300 хил., като преселниците и техните деца, демек турските турци, вече нсхвърлят 50%. Какъв е проблемът? А проблемът е такъв, че мазната кифла Алесандра Виецер от ЕС-то трябва да оправдава жалкото си съществувание чрез измисляне на проблеми и борба за измислената кауза, всичко това за да смуче грешни пари от изнемогваща Европа. Безполезна евробюрократска паплач.

 28. 28 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  "Аз съм кипърец, не съм турчин."

  Много показателно...!
  След като векове тези потомци на турци са живели сред християни, вече не искат да ги свързват по никакъв начин с дивите им анадолски предци и техните наследници.

  У нас такова разграничаване обаче не се забелязва...различен матриял, какво да го правиш.

 29. 29 Профил на Ламбо
  Ламбо
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#12] от "baghatur":

  Езикът на който говорят македонците, не е подобобен на българския, а е чист български (примесен разбира се с малко сърбизми от Юго-времето).

  Fortuna favet fortibus.
 30. 30 Профил на PetarSt
  PetarSt
  Рейтинг: 515 Неутрално


  До коментар [#12] от "baghatur":

  Ако ника с който се представяш отговаря на убежденията ти, много добре ще знаеш че езика на македонците в основата си е български диалект от македонския край. А български диалекти говорят единствено българите. При турците нещата стоят по различен начин.

 31. 31 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  [quote#7:"moloko_"]упорстват и да поставят неизпълними условия за да се случи обединението на Кипър!!![/quote]Щом законността е неизпълнимо условие ... значи, че няма условия за момента да се приложи законност. Времената обаче се променят ... нищо не е вечно. Няма вечна окупация. Все някой ден аскера ще се прибере в Анадола ... и кипърците ще се разберат без външна намеса. До тогава кипъските турци ще си стоят в гетото, което им налага Турция с болните си имперски амбиции и комплекси.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 32. 32 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Ситуацията е толкова проста: Кипър си е дин голям ''самолетоносач''. Хамериканците не щат да е само на ЕС,това си е тяхна политика...Никой да не си прави илюзии,че други дърпат конците на острова!
  Всичко друго(кипърци,турци,религи,джамия,страх,асимилация и пр.)са подробности на които ''извънземните''брадъри не обръщат и капка внимание...

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 33. 33 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  До коментар [#25] от "marsena":

  Спорът е за територия. Турците са склонни да върнат 5% от окупираната територия, гърците искат 12%. Когато бях на острова в 1992 г. гърците говореха, че до 2 години турците ще върнат поне град Фамагуста. Вижда се че до сега не е осъществен никакъв напредък....

 34. 34 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1191 Весело

  Много странно! Как може някой да не иска да е част от халифата? Ами питайте гали, амигота, шебеци - няма човек на земята, който да не иска да е част от икономика растяща с 200-300% на година(най-малко).
  Очаквам скоро Германия да поиска доброволно да стане част от империята

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 35. 35 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1702 Неутрално

  Преди да окупира Абхазия и Южна Осетия, Северен Варваристан раздаде руско гражданство и пспорти на живо и на умряло в суверенните грузински области.

  Разликата при "дивата, ориенталска" Турция е, че тя не позволи на нито един турски киприот да стане турски гражданин, нито раздаде турски паспорти в Кипър. Това само за сравнение.

  Напротив, непризнатата република си създаде собствено гражданство и имиграционни правила, и както виждаме, ги използват пълноценно. Въпреки че северният паспорт е валиден само в 7 страни по света, кандидати за северно-кипърско гражданство не липсват. Въпреки евро-писъците. Защо ли?

 36. 36 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#33:"dobrich"]Спорът е за територия.[/quote]
  Може, но зад тази фасада има още куп страхове, опасения и лоши спомени.

 37. 37 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#32:"Galata"] Хамериканците не щат да е само на ЕС,това си е тяхна политика...Никой да не си прави илюзии,че други дърпат конците на острова! [/quote]
  Де, а стига де- а Турция не дърпа конците в окупираните територии, така ли Както и да е - може САЩ чрез Турция да дърпа конците, но не САЩ е окупирал северен Кипър и не неговата армия е там! Колкото и да не ги обичам американците, това трябва да им се признае.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 38. 38 Профил на PetarSt
  PetarSt
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#8] от "focusnik":

  За жалост твоето твърдение е много правилно. Ако след евентуално приемане на Турция в ЕС, с неофициалната подкрепа на турските власти в България бъдат преселени 2 - 3 милиона души, те ще обърнат демографския баланс в България. И в момента във фирмите които са турска собственост се назначават изключително турци. Българи се назначават единствено ако няма кой да попълни щата. Това е дискриминация но явно властите в България нехаят.
  Турция прави мили очи на Европа за да бъде приета в ЕС, заради икономическите изгоди и пазари които той предлага. Политиката на насилствено завземане на територии тук ще се замени с мирно икономическо и демографско завладяване отвътре. За няколко години това което се нарича "проект ислямска дъга" от държави подкрепяши официалната политика на Анкара и гравитиращи около нея ще стане факт. Нашето правителство сякаш не вижда тази опасност за бъдещето на националния ни суверенитет и не само че не прави нищо това да не се случи, а напротив дори изразява подкрепа към идеята за присъединяване на Турция. Затова лично аз съм против приемането на република Турция в ЕС.

 39. 39 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  До коментар [#35] от "Lemmy":

  "Турция не раздаде турски паспорти в Кипър".....Паспортите от Северен Кипър са по престижни от тези на турската република. Особено във Великобритания по исторически причини и поради по голямата вероятност северната част да стане член на ЕС след евентуалното обединение?

 40. 40 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  Добре де, като севернокипърци не искат да са турци и не искат Турция да ги асимилира, да заселва турци на острова и да строи джамии, защо просто не го заявят официално? Да накарат Турция да си прибере армията обратно, да спре да заселва турци, да си вре носа в кипърската политика и да остави кипърците да се оправят сами? Не ми се вижда трудно, хората просто трябва да излязат на всеобщ митинг под наслов "Турция - вън от Кипър", пък и ЕС ще им помогне и готово!

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 41. 41 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#35] от "Lemmy":

  Тази разлика идва от различните цели.
  Рашата и е мала за цел да прилапа грузинските провинции.
  Туркието иска чрез привидно независимия си кипърски сателит да защитава свои интереси в Европа.

  Апропо, за същото се използват и нашенските турци с тяхното ДПС.

 42. 42 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#41:"marsena"]Рашата и е мала[/quote]
  Рашата е имала

 43. 43 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1702 Неутрално

  До коментар [#41] от "marsena":

  Турция подава официална кандидатура за ЕС през 1987.

 44. 44 Профил на BulgAryan - пикам ви на жидо-болшевишката цензура!
  BulgAryan - пикам ви на жидо-болшевишката цензура!
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#7:"moloko_"]И за това са виновни в не малка степен и кипъските гърци,които продължават да упорстват и да поставят неизпълними условия за да се случи обединението на Кипър!!! [/quote]

  Първото и най-важно условие, за да се случи обединението на Кипър е Турция да изтегли войските си от северната част на острова. Така че, не са виновни кипърските гърци, а Турция, която продължава вече почти 40 г. да държи окупационните си войски в една независима държава и упорито отказва да ги изтегли от там. Но въпреки това продължава да хвърля прах в очите на света, тръбейки наляво и надясно, че иска решение на кипърския проблем. Ако действително имаше такова желание щеше да изтегли войските си от Северен Кипър, а след като не го прави, значи не иска да се реши проблема. Не става хем да си сит, хем агнето да е цяло.

  ,,Българите-това е народът,който имаше всичко което е пожелавал. Те никога не се съмняваха в победата си" Енодий 486 г.
 45. 45 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1206 Неутрално

  "За момента без Турция не можем да съществуваме", признава още експертът.

  И защо да не можете? Можете, ама не ви изнася.
  И какви права на кипърските турци са ви нарушени?! Аман, вечно реват тия, че някой ги тормозел и не им спазвал правата! Кви права в окупирана зона?! Махнете окупацията, откажете се от помощта на Турция и седнете да преговаряте.

  И едните и другите власти не желаят да променят нищо в претенциите си, а после реват, че ЕС им бил виновен. Циганска работа.

 46. 46 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#37] от "dqdomart":

  Десанта на турските войски през 1974 година беше самоволно деяние,хамериканците бяха тогава против и натиснаха докрай за да спре турския аскер...И той спря наполовина...Остави си работата недовършена заради ''извънземните'' тогава.Но тогава нямаше ЕС...
  Сега ситуацията се промени-''извънземните'' не обичат да си слагат всичките яйца в една кошница...Югославия да не я раздели филянкишията?Косово,Босна кой ги толерира?
  Севрен Кипър,ако искаха хамериканците отдавна де се е обединил,ама нали вече споменах примера за яйцата и кошниците?!
  Всичко дуго си е плод на фантазии и желания.Че кои сме ние другите?Кой ни бръсне за 5 лева,когато сме насреща на интересите на големия патрон?
  П.С. Затова Иран прави всичко възможно да изплува,затова Турция я суче и маже...
  Вие ли? Хе хе ех...

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 47. 47 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  Хитро, ама няма да мине. Пореден план на Турция да форсира интеграцията с ЕС. Населението си се има за турци, говори турски. Турция ще насади джамии и ще увеличи населението в опит да достигне до обединение на Кипър, но с демографски превес на турците. Не сме чули досега за протест на кипърски мюсюлмани срещу турците, така че да не се лъжем. Отоманското настъпление е повсеместно както у нас- джамии, икономика, " турски студенти", турски национализъм.

 48. 48 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#43] от "Lemmy":

  Е , и ...?
  Неофициално има амбиции за ЕС от 50 години.
  А Кипър винаги е бил част от европейския пъзел, независимо дали е в или извън ЕС .

 49. 49 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  Великите сили са неутрални,имам предвид и Америка и Русия.
  "Оправйяте се по Балкански,да видим Дипломатите ви".
  Наш ред е, оправдавяйте образованието си.

 50. 50 Профил на BulgAryan - пикам ви на жидо-болшевишката цензура!
  BulgAryan - пикам ви на жидо-болшевишката цензура!
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#35:"Lemmy"]Преди да окупира Абхазия и Южна Осетия, Северен Варваристан раздаде руско гражданство и пспорти на живо и на умряло в суверенните грузински области.
  [/quote]

  И под тази статия ли намеси Русия бе, болен промит мозък?
  За Западен Варваристан (САЩ) имаш ли нещо да кажеш? Ами за Южен Варваристан (Исраел)? Или зверствата на западните и южните варвари изглеждат ,,хуманно'' в очите на лицемерните наглеци като тебе?

  ,,Българите-това е народът,който имаше всичко което е пожелавал. Те никога не се съмняваха в победата си" Енодий 486 г.
 51. 51 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3199 Весело

  До коментар [#6] от "dqdomart":Туркофилите ще напишат от всичко по малко и най-вече колко е велика Турция и колко велик е Ердоган.Това задължително!

 52. 52 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3199 Неутрално

  До коментар [#9] от "idiot_ot_bg":Ей го на появи се първия!!!

 53. 53 Профил на Diva
  Diva
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Визуално не мога да разли4а един кипърски грък от кипърски тур4ин.

  Изчезващ вид под опеката на БКХ. Гледаш и не бараш :)
 54. 54 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3199 Неутрално

  До коментар [#28] от "marsena":Напротив има такова разделение и сред български те турци.Аз имам много познати,които са били изгонени в Турция през 89',които говорят с неохота за престоя си там.казват,че са много разочаровани,защото са били мразени,наричани гяури и половин турци.Имам познати,които и с родителите си избягват да говорят турски и са ценени за българи и българки.Както ми каза един познат "Не мога да си представя,че ще си взема някаква ханъма само да ми седи в къщи и да готви,аз искам жена!".РАзбира се,че Турция се опитва да се меси активно в България,но все пак процеси на "размиване" на съзнанието на българските турци има.Само да ти спомена,че в Българи турците си имат собствен диалект на турския-вече над 130 години езикът тук и в Турция се е променял по различен начин...

 55. 55 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#44:"Face the Truth"]Така че, не са виновни кипърските гърци, а Турция, която продължава вече почти 40 г. да държи окупационните си войски в една независима държава и упорито отказва да ги изтегли от там. Но въпреки това продължава да хвърля прах в очите на света, тръбейки наляво и надясно, че иска решение на кипърския проблем[/quote]
  Подкрепям напълно мнението Ви!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 56. 56 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  [quote#46:"Galata"]Десанта на турските войски през 1974 година беше самоволно деяние,хамериканците бяха тогава против и натиснаха докрай за да спре турския аскер...И той спря наполовина...[/quote]
  Хм- а защо не се изтеглиха турските войски от Кипър- коя е причината, след като законно избраният и от кипърските турци, и от кипърските гърци президент на Р. Кипър е казал,, че положението се норамлизира и Турция спокойно може да изтегли войската си? Именно с този акт на президента и с отказа на Турция в последствие да изтегли войските си де юре се прекратява действието на Договора и Турция де юре и де факто се превръща в окупатор.Това е според международното право, но нали Турция била велика, та нормите на международното право не важат за нея, ама много обича да се меси във вътрешните работи на други държави, а

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 57. 57 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#56] от "dqdomart":

  Понеже турския аскер няма такива навици да се изтегля след като е влезал...

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 58. 58 Профил на Petko Dourmana
  Petko Dourmana
  Рейтинг: 1427 Неутрално

  До коментар [#53] от "Дива селянка":

  Скоро една туркиня в турско ресторантче в Лондон, като си платих с българската карта ме пита дали съм турчин и ми каза, че напоследък имало много турци от България, но били с много тъмни лица ))
  Аз и отговорих, че не знам какви са тези много тъмни български турци, защото турците в България са по-светли и руси от нас българите ))

 59. 59 Профил на Diva
  Diva
  Рейтинг: 564 Неутрално

  До коментар [#58] от "dourmana":

  Може. Всъщност нямам нищо против мъже с цвят. А нашите турци са по-скоро бозави.

  Изчезващ вид под опеката на БКХ. Гледаш и не бараш :)
 60. 60 Профил на Petko Dourmana
  Petko Dourmana
  Рейтинг: 1427 Весело

  До коментар [#59] от "Дива селянка":

  Много са си добре нашите турци даже
  Един приятел турчин ми се похвали, колко му е добре в Англия, защото какъвто е рус, синеок и червенобузест всички го мислят за англичанин ))
  Да му мислят мургавите псевдотурци от един друг етнос в България ...

 61. 61 Профил на Diva
  Diva
  Рейтинг: 564 Неутрално

  До коментар [#60] от "dourmana":

  Да си рус заради едната мимирия в Англия си е направо нещастие Я виж колко пакистанци са върха на сладоледа там ,та дори в полителита и са си у дома с вси4ки екстри в кралството. А наште са си най-ве4е шерпи ,та макар и руси

  Изчезващ вид под опеката на БКХ. Гледаш и не бараш :)
 62. 62 Профил на at.kaan
  at.kaan
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Факт е обаче, че ЕС не може да се справи с това, че властите от Република Кипър намират всякакви заобиколни пътища, за да спрат какъвто и да било внос от северната част на острова, въпреки че свободната търговия трябва да е гарантирана. "Ние сме в открит затвор, заложници на територията на ЕС",

  Тук е ключа! ЕС показва двуличието си!

  http://youtu.be/yPsUxLLeV1E
 63. 63 Профил на at.kaan
  at.kaan
  Рейтинг: 627 Весело

  "Европейската комисия няма нищо против да започва наказателни процедури срещу България, но когато става въпрос за нарушаване на правата на кипърските турци, Брюксел не наказва Южен Кипър", казва още той."

  Ха-ха-ха .... Щото вижте само за другата византийска държава колко пари наляха, въпреки измамите и лъжите. ГЪРЦИЯ държи ЕС за тестикулите май!

  http://youtu.be/yPsUxLLeV1E
 64. 64 Профил на at.kaan
  at.kaan
  Рейтинг: 627 Весело

  Черкез обаче обяснява, че в седемте университета в Северен Кипър учат около 48 хиляди чужденци от 68 държави.
  " че интерес към севернокипърското образование имат студенти от Африка, Азия и дори Европа. Според ректорите им ключът за това е не само средиземноморският климат, а най-вече това, че поне образованието в Севернокипърската турска република е международно признато."

  Я да сравним една друга държава-членка на ЕС на Балканите с горе написаното!

  http://youtu.be/yPsUxLLeV1E
 65. 65 Профил на Petko Dourmana
  Petko Dourmana
  Рейтинг: 1427 Весело

  До коментар [#61] от "Дива селянка":

  Истина е за съжаление ((
  Всички източноевропейци сме новите черни в Англия ...
  А пакитата са завоювали твърди позиции и все някой ден ще овладеят контрола над бившата си метрополия
  Четох за един герой полицай, който отивал цивилен на сватба и се опитал да арестува с голи ръце трима гамени, които му подвиквали подигравателно паки от другата страна на улицата
  Задържал само единия, но той изтропал в полицията и останалите ...
  И никой не пита, каква му е работата на невъоръжен полицай да гони и арестува хлапета по улиците ))

 66. 66 Профил на Diva
  Diva
  Рейтинг: 564 Неутрално

  До коментар [#65] от "dourmana":

  Бе знам си аз ,4е от Булгаристан по-убаво нема.

  Изчезващ вид под опеката на БКХ. Гледаш и не бараш :)
 67. 67 Профил на at.kaan
  at.kaan
  Рейтинг: 627 Неутрално

  С приемането на Южен Кипър чрез шантажи и лъжи от страна на Гърция /ТАКАВА СИ Е/, същата успя да прокара половин ЕНОСИС. Защото черните полковници чисто и просто поканиха турската армия.
  "Кипър" е приет в противоречие с правилата и критериите за членство в ЕС!

  http://youtu.be/yPsUxLLeV1E
 68. 68 Профил на Petko Dourmana
  Petko Dourmana
  Рейтинг: 1427 Неутрално

  До коментар [#66] от "Дива селянка":

  да бе ))
  а нашите пакита на ключови позиции?
  англичаните техните поне са ги интеррирали, а ние нашите от няколкостотин години не можем ((
  Аз не знам защо всички ги пращат да си ходят в Индия, като с много по-голяма вероятност са дошли от Пакистан ...

 69. 69 Профил на Diva
  Diva
  Рейтинг: 564 Неутрално

  [quote#67:"kom.at"]"Кипър"; е приет в противоречие с правилата и критериите за членство в ЕС! [/quote]
  Ердо да ре4е да си го експроприира и него... едно цяло остров4е нема го задави много...

  Изчезващ вид под опеката на БКХ. Гледаш и не бараш :)
 70. 70 Профил на at.kaan
  at.kaan
  Рейтинг: 627 Весело

  До коментар [#66] от "Дива селянка":

  +++++ Кой където е родом

  http://youtu.be/yPsUxLLeV1E
 71. 71 Профил на at.kaan
  at.kaan
  Рейтинг: 627 Весело

  [quote#69:"Дива селянка"]Ердо да ре4е да си го експроприира и него... едно цяло остров4е нема го задави много...[/quote]


  Той е хитър. Ще си подели с ВБ, пуделчето на батко /по ингилиш Биг Брадър/. Сега пуделчето се ослушва и чака ... какво ще му подхвърлят

  http://youtu.be/yPsUxLLeV1E
 72. 72 Профил на at.kaan
  at.kaan
  Рейтинг: 627 Весело

  Жители на Северен Кипър все повече се страхуват от турска асимилация

  Както и ГРАЖДАНИТЕ в Кърджалийско и Делиормана!
  Поръчкова статия от едни наши съседи ....

  http://youtu.be/yPsUxLLeV1E
 73. 73 Профил на Diva
  Diva
  Рейтинг: 564 Неутрално

  До коментар [#72] от "kom.at":

  Еврейски номера. Сега гръцки Кипър е дупе и гащи с Израел. Ония/Израел/ пускат мухата на кипърсите гърци /щото в момента стискат техните хора в турско/. А се разберат с Ердото по тоя въпрос -отпада и т.н. 'заплаха' за кипърските гърци. Естествено стои на преден план и претенциите турски спрямо кипърските залежи на нефт и газ ,върху които са сложили 4адър израелците като на своя бащинийка.

  Изчезващ вид под опеката на БКХ. Гледаш и не бараш :)
 74. 74 Профил на Diva
  Diva
  Рейтинг: 564 Неутрално

  До коментар [#71] от "kom.at":

  Мдаа. От времето на Дизраели запада играе курвенската с Турция спрямо Балканите та до Кипърско.

  Изчезващ вид под опеката на БКХ. Гледаш и не бараш :)
 75. 75 Профил на antikomunist
  antikomunist
  Рейтинг: 8 Неутрално

  кипър ще бъде обединен а турците ша си тръгнат с подвити опашки

 76. 76 Профил на PetarSt
  PetarSt
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#54] от "yanne":
  [quote#54:"yanne"]Аз имам много познати,които са били изгонени в Турция през 89'[/quote]

  Доколкото помня събитията случили се през пролетта и лятото на 1989г, мога да кажа че по скоро те сами се изгониха от България.
  Бяха изгонени няколко човека свързани с турските тайни служби, които даже не кацнаха в Турция а в Австрия.
  Цялата т.нар. "Голяма екскурзия" бе организирана от турките тайни служби, като целта им бе да се дискредитира политически и разстрои икономически българската икономика.
  Лично аз познавах човек (агент на турското разузнаване) в имота на който бе открита радиостанция за връзка с турските служби. А повечето хора които напуснаха страната направиха това по начина по който сега отиват да гласуват за ДПС. Под строй, надъхвани или заплашвани от своите.

 77. 77 Профил на Станислав
  Станислав
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  До коментар [#76] от "PetarSt":Вече съм се убедил в познанията ти по история, но в случая това, което казваш ми звучи малко пресилено. През 1989 завършвах гимназия и бях кандидат-студент и това, което помня е, че "Голямата екскурзия" беше предшествана от смяната на имената и напрежението и страха, който ни се насаждаше около тези събития. Не казвам, че грешиш, но за първи път чувам за конспиративната теория за действия, целящи политическа дискредитация (че пред кого?) и икономически бойкот (и без това икономиката ни си беше разстроена)... Мюсюлманите може и да са напускали България под строй, но аз знам, че това не е ставало по тяхно желание и имаше немалко човешки драми - все пак хората напускаха домовете си и родните си места! Не вярвам да са били замесени само турските служби, нашата ДС също е действала (под шапката на КГБ). Ще те помоля пак да провериш версията си и да дадеш линкове за повече инфо.

  “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
 78. 78 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#57] от "Galata":
  Е, тогава , комшу, не се сърдете, че не ви обичат твърде- заради политиката ви е , не е заради самите хора

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK