Еврокомисията поиска по-голям евробюджет за 2013 г. в името на растеж и заетост

Януш Левандовски

© © European Union, 2011

Януш ЛевандовскиПроектобюджетът на Европейския съюз за 2013 г. отразява изявленията на Европейския съвет, че растежът и заетостта в ЕС могат да бъдат постигнати само със съчетаването на фискална консолидация и инвестиции в бъдещия растеж. Това заяви Европейската комисия, представяйки днес предложението си за средствата на ЕС за следващата година, предаде пресслужбата на институцията.


Според Еврокомисията бюджетът на ЕС допълва националните усилия за концентриране на инвестициите върху приоритетни области, посочени в стратегията за растеж "Европа 2020". "В същото време (бюджетът) взема предвид трудния икономически контекст и натиска върху националните бюджети", отбеляза още Брюксел.


За да влезе в сила проектобюджетът, той трябва да бъде одобрен от Съвета на ЕС и от Европейския парламент. Двете институции ще обсъдят предложението на Брюксел през юли тази година.
Темата за бюджета е една от най-активно коментираните от евроинституциите и държавите членки, особено през последните години на криза и съкращения в националните бюджети. Обикновено окончателното решение за средставата за следващата година се взема след редица компромиси в последния момент.За растеж, съобразен със заетостта, Брюксел предлага да се разпределят 62.5 милиарда евро. Конкретни усилия са направени за подпомагането на рамковата програма за изследвания (9 млрд. евро, с 28.1% увеличение спрямо 2012 г.), за програмата за конкурентоспособност и иновации (546.4 млрд. евро, с 47.8% увеличение), структурните и кохезионните фондове (49 млрд. евро, с 11.7% увеличение) и ученето в продължение на целия живот (1.2 млрд. евро, с 15.8% увеличение).

Проектобюджетът за 2013 г. замразява бъдещите разходи – повишението на поетите задължения (т.е. утрешните плащания) на нивото на инфлацията (2 %) до 150.9 млрд. евро. Той замразява и административния бюджет на Еврокомисията на ниво, много по-ниско от това на инфлацията, като същевременно намалява персонала с 1% – първата стъпка към постигане на целта да се намали персоналът с 5% за пет години.


В същото време в предложението за бюджет Брюксел поставя увеличение на плащанията с 6.8% спрямо 2012 г., така че те да достигнат 137.9 млрд. евро. "Това спомага пряко за растеж и работни места в Европа", отбелязва Еврокомисията. Бюджетът на ЕС трябва да изпълнява своите договорни задължения от настоящата и предходни години към държавите членки и други получатели на средства, пише още в изявлението.


Само ограничаването на разходите няма да помогне за излезене от кризата и са нужни инвестиции, но обратното важи в същата степен, смята Еврокомисията. По тази причина проектобюджетът за 2013 г. набляга силно на икономиите и разходната ефективност.


"Напълно сме съгласни с предишни заключения на Европейския съвет за по-добра употреба на еврофондовете, за да се помогне на Европа да излезе от кризата", заяви еврокомисарят по бюджета Януш Левандовски. Според него в настоящите условия националните бюджети и бюджетът на ЕС са две допълващи се страни на една и съща монета.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK