Кризата в Испания засилва напрежението между централната власт и регионите

Бюджетните съкращения доведоха до масови протести в страната.

© Reuters

Бюджетните съкращения доведоха до масови протести в страната.Най-дълбоката от десетилетия икономическа криза в Испания разруши крехкия баланс между централното правителство и автономните региони и с това допълнително усложни приемането на мерките за икономии в страната, опитваща се да си върне доверието на инвеститорите, пише "Ройтерс".


Седемнайсетте испански области получиха автономия с конституцията от 1978 г. С нея бяха признати националистическите им амбиции, но основните правомощия останаха в Мадрид, припомня агенцията.


Регионите отговарят за над половината от публичните разходи, по-голямата част от които в здравеопазването и образованието, но имат малко правомощия в събирането на данъци и зависят от трансфера на средства от централното правителство.
През годините Каталуня и Страната на баските, които се отличават в културно и езиково отношение,  използваха влиянието на националистическите си партии в националния парламент, за да спечелят отстъпки от централното правителство и да задълбочат автономията си.


Едни от най-масовите протести миналия месец се състояха в Барселона.

© Reuters

Едни от най-масовите протести миналия месец се състояха в Барселона.


Сега обаче с влошаването на кризата в еврозоната, навлизането във втората от 2009 г. насам рецесия и обвиненията за прекомерните регионални харчове, правителството готви закони, позволяващи му да поеме контрола върху бюджетите на регионите, които не могат да постигнат целите си за дефицита.


Миналата седмица централните власти отхвърлиха проектобюджета на Каталуня и Андалусия, които заедно съставляват близо една трета от икономиката на страната. Все пак се очаква регионите да се съгласят с по-строгия контрол, защото зависят от финансирането на централната власт, коментира агенцията.


Промяна в модела?


Управляващата консервативна Народна партия (НП) зачита в по-малка степен регионалната автономия в сравнение със социалистите на предишния премиер Хосе Луис Сапатеро. Някои от лидерите на НП използваха кризата, за да заговорят открито за необходимостта от промяна в регионалния модел и връщане на правомощия към центъра след повече от 30 години автономия.Испания трябва да положи усилия, за да намали дефицита си до 5.3% от БВП тази година.

Есперанса Агире, лидер на НП в Мадрид, скоро се срещна с премиера Мариано Рахой и предложи регионите да върнат контрола върху здравеопазването и образованието на централните власти. Въпреки че беше бързо отхвърлена от администрацията на Рахой, идеята вече предизвиква дискусии.


"Има растящо напрежение между Мадрид и Каталуня, нещата не може да продължат така. Има много гневни хора там", коментира Рамон Тремоса, член на Европейския парламент от управляващата в Каталуня партия "Сближаване и съюз".


Съкращението на бюджетите за образование предизвика масово недоволство.

© Reuters

Съкращението на бюджетите за образование предизвика масово недоволство.


Някои от най-масовите демонстрации срещу икономиите бяха именно в столицата на Каталуня Барселона, където хиляди протестираха срещу реформите на трудовия пазар, носейки плакати с призиви за повече независимост.


По думите на Тремоса курсът на правителството за увеличаване на контрола върху регионите е несправедлив, тъй като Каталуня прави все по-големи съкращения. Тя обеща фискална дисциплина, но в замяна поиска да има повече контрол върху данъците, по примера на повечето федерални провинции в Германия.


Гъсто населената и относително бедна южна област Андалусия няма движение за независимост, подобно на Каталуня. Тя обаче създава проблеми за курса към икономии. Андалусия е най-големият регион все още в ръцете на социалистите, които се очаква да сформират съюз с по-малка лява партия, за да управляват.


Кризата в Испания засилва напрежението между централната власт и регионите

"Веднага щом в Андалусия се сформира правителство, то няма да има друг избор, освен споразумение с централните власти, защото се нуждае от средства... Освен това нивото на безработица е най-високо именно там, така че Андалусия спешно се нуждае от политика за създаване на работни места", заяви преподавателят от бизнес училището IESE Хосе Рамон Пин.


Левите партии и синдикатите не останаха безучастни и обвиниха централната власт, че нарушава конституцията като засилва контрола върху регионалните разходи. Според Пин обаче промените, направени от НП досега са чисто технически.


Внимание върху приходите


Единайсетте региона, управлявани от НП, са се съгласили с плана за икономии на правителството. Останалите автономни области вероятно също ще се съобразят с него след обещанието на кабинета да им отпусне заем от 35 милиарда евро в замяна на фискална дисциплина.


"Една от най-големите въпросителни за Испания е състоянието на регионите. Ние обаче ще се намесим в регионалните финанси, ако те не намалят разходите. Те нямат друг избор, освен да намалят дефицита", заяви високопоставен правителствен източник.


Кризата в Испания засилва напрежението между централната власт и регионите

© Reuters


Основният фактор, който може да попречи за това е по-дълбока от очакваното рецесия, което ще намали приходите от данъци и ще наруши плановете на Рахой за съкращения от 42 милиарда евро тази година.


По думите на Силвио Перусо от Royal Bank of Scotland (RBS) е трудно да се изчисли спадът в приходите за тази година, но се очаква да се наложи правителството да предприеме допълнителни мерки като увеличаване на ДДС например.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK