Гърция обвини Турция за проблема с нелегалните имигранти

Гърция често е обект на критики заради невъзможността да спре големия приток от имигранти към Европа.

© Reuters

Гърция често е обект на критики заради невъзможността да спре големия приток от имигранти към Европа.Гърция, която често е обект на критики заради невъзможността да спре големия приток от имигранти към Европа, обвини Турция за проблема, съобщи "Франс прес".


Като подчерта, че миграцията е един от най-чувствителните политически въпроси в Европа, гръцкият министър за защита на гражданите Михалис Хрисохоидис, призова Европейският съюз да гарантира, че Турция спазва споразуменията за репатриране на нелегалните имигранти и обеща Атина да засили контрола по границите си.


"Засега съседна Турция не е положила никакво усилие да спре притока от нелегални имигранти... Това е европейски проблем", каза министърът пред евродепутати и настоя, че е решен да изчисти репутацията на недобре охранявани граници.
По думите ми Атина ще подобри условията за търсещите убежище и ще отвори до три или четири дена първия от няколко центъра, които ще помогнат на властите да се справят с чужденците без документи. Сега нещата ще се променят, каза той, обещавайки да подобри граничния контрол и да задържи незаконно търсещите работа навън.


Репатрирането на нелегалните имигранти обаче продължава да бъде проблем, тъй като Турция отказва да спазва споразумението за реадмисия, според което страната ще приема мигранти, преминали през границата й с Гърция.


Хрисохоидис заяви, че за последните десет години Турция се е съгласила да приеме по-малко от 4000 души, въпреки молбите за десетки хиляди реадмисии. Предвид войната, хаоса и бедността, които прогонват тези хора от Ирак и Сомалия, ситуацията вероятно ще се влоши преди да се подобри, посочи министърът.


"Не можем да интегрираме всички тях... Има много нелегални имигранти и това е голямо бреме. Бих искал да се обърна към вас за сътрудничество и солидарност", допълни той пред Европейския парламент.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK