Ирландските синдикати не постигнаха обща позиция за фискалния пакт

Голяма част от ирландците не разбират фискалния пакт на ЕС и не са решили как да гласуват на референдума.

© Ройтерс

Голяма част от ирландците не разбират фискалния пакт на ЕС и не са решили как да гласуват на референдума.Ирландските профсъюзи не успяха да се споразумеят за фискалния пакт на Европейския съюз, за който в страната ще се проведе референдум на 31 май, предаде агенция "Франс прес".


Говорител на Ирландския конгрес на профсъюзите, който представлява 55 синдиката заяви, че са се провалили преговорите за това каква да е общата препоръка за гласуване, отправена към 600 000 му членове.


След среща на изпълнителния съвет, профсъюзните членове са решили "отделните синдикати да посъветват членовете си за референдума в съгласие с техните собствени обсъждания по темата.
Според генералния секретар на конгреса Дейвид Бег Ирландия, която през 2010 г. получи спасителна помощ от 85 млрд. евро от ЕС, ще се озове между чука и наковалнята, ако гласува срещу пакта. Гласуване с "не" ще означава, че страната няма да има достъп до Европейския механизъм за стабилност, чиято цел е да предпази Европа от бъдещи кризи, обясни той.Ирландия беше принудена да потърси финансова помощ от ЕС преди две години, когато икономиката ѝ се срина заради огромен дълг и проблеми с дефицита.

По думите на Бег парите на Ирландия ще свършат в края на 2013 - началото на 2014 г., което означава, че ако дотогава държавата не се е върнала на пазарите, тя ще се нуждае от втори спасителен пакет.


До момента социологическите проучвания показват, че въпреки активната кампания в подкрепа на фискалния пакт на ЕС голяма част от ирландците не разбират договора и все още не са решили как да гласуват.


Ирландия вероятно ще бъде единствената държава, в която пактът за по-строга дисциплина ще бъде подложено на гласуване от народа. Брюксел и държавите членки вероятно отблизо ще следят гласуването след предишен лош опит с ирландски референдуми.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK