Корупцията - спирачка за разширяването на ЕС

Според експерти европейските държави са наясно с проблема, знаят от къде идва и как да се борят с него.

© Reuters

Според експерти европейските държави са наясно с проблема, знаят от къде идва и как да се борят с него.Един от страничните ефекти от гръцката финансова криза са разкритията за това колко корумпирани са държавите - членки на Европейския съюз. Ако скоро не се вземат практически мерки, плановете за разширяване на блока може да бъдат поставени в опасност, пише "Дойче веле".


Не става въпрос за няколко евро, които незаконно преминават от едни ръце в други или за които не е съобщено на данъчните власти. Гръцката финансова криза рязко отвори очите на служителите в ЕС, като показа до каква степен корупцията и подкупите са от части отговорни за срива на националните икономики.


Гърция е на 80-о място в класацията за корупцията на Transparency International, включваща 183 държави. Организацията е критична и към Унгария, България, Хърватия, Чехия и Италия.
Икономическите загуби от корупцията в ЕС достигат 120 милиарда евро на година, заяви еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом. Това се равнява на целия бюджет за управление на ЕС и на 1% от БВП на общността.


Корупцията се различава в отделните страни, но вреди на всички държави - членки и на ЕС, като цяло. Тя води до по-малко инвестиции, ощетява вътрешните пазари и изсмуква средства от публичните финанси.


Липса на стратегия


Според скорошни проучвания, по-голямата част от европейците определят корупцията като постоянен проблем, който се влошава. Това означава, че ЕС трябва да предприеме действия или рискува да направи компромис с доверието в него, коментира изданието.


Експерти обаче са на мнение, че не се наблюдава никакъв реален напредък. Никога не е имало споразумение за мерки, които да доведат до резултати, каза Доминик Енсте от Германския икономически институт. По думите му все пак има някои държави, които са предприели действия, за да се справят с проблема.


Нинке Палстра от Transparency International смята, че е положителен знак, че корупцията вече е част от дневния ред. Приветстваме факта, че корупцията беше поставена по-сериозно в дневния ред, но е важно обещанията да се превърнат в реално подобрение в системите за прозрачност на тези страни, коментира Палстра.


Липса на политическа воля


Според експерти европейските държави са наясно с проблема, знаят от къде идва и как да се борят с него. Това, което им липсва, е политическа воля за действие. Разбира се, едно от основните предизвикателства е липсата на ангажимент сред политиците и тези, които взимат решения да настояват за нулева толерантност към корупцията, отбеляза Малмстрьом.


Миналата година ЕС се споразумя за пакет от антикорупционни мерки, включващ доклад, който ще бъде публикуван веднъж на всеки две години. Той има за цел да посочи дефектите сред държавите членки и да подсили волята им да действат, уточни еврокомисарят.


Мерките са важна стъпка напред, но по думите на Енсте и Палстра инициативата не стига достатъчно далеч - лошото ръководство не може да бъде преследвано на ниво ЕС.


Пречки пред разширяването


Корупцията може да изпрати разширяването на ЕС години назад, тъй като кандидатите от Югоизточна Европа като Сърбия станаха обект на засилен контрол. Подобни проверки обаче са необходими. Стриктното спазване на правилата за присъединяване, посочва Енсте, може да предпази ЕС от проблеми като сегашната криза.


Първият европейски доклад против корупцията, който ще бъде публикуван следващата година, вероятно ще доведе до политически натиск, особено върху кандидатите за еврочленство. Очаква се документът да се фокусира и върху България и Румъния, които се опитват да убедят Европа, че са готови да станат част на Шенген. Всички те трябва да се представят добре в доклада, за да постигнат целите си.


Дългосрочната цел обаче е промяна в нагласите. Идеята е да се достигне до умовете и сърцата на хората, така че да се почувстват сякаш мамят себе си, когато мамят държавата, защото те са част от тази държава, подчерта Енсте.


Малмстром е съгласна с тази оценка. Намерението ни не е да изправим държавите членки пред съд, а да хвърлим светлина върху проблема, отбеляза еврокомисарят. "Губим целия бюджет на ЕС заради корупция. Това е огромна сума пари и има последици не само за икономиката, но и за доверието в политиците".

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 684 Неутрално

  БГ Корупцията е "двигател" на развитието....

 2. 2 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Двойните стандарти на ЕС институциите към корупцията, нейното толериране в страни като България и Румъния, ще доведе до разпад на самия съюз.

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 3. 3 Профил на Лилия Костова
  Лилия Костова
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Сетили се те... да говорят за него.
  Докато се сетят да вземат мерки - мафията ще притежава толкова пари, че никой ЕС няма да може да я спре...

  Бойко Борисов е тъп като г.з. Освен това е малоумен магистраладжия и има титла Негово Тиквочество.
 4. 4 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1610 Любопитно

  "Организацията е критична и към Унгария, България, Хърватия, Чехия и Италия."


  При нас е малко по-особено положението - има корупция,няма корумпирани...

 5. 5 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#3:"Лилия Костова"]мафията ще притежава толкова пари, че никой ЕС няма да може да я спре...[/quote]
  Аз мисля, че мафията и сега има достатъчно пари. Врагът на всяка мафиотска организация не е държавата, а друга подобна на нея организация))) "На всяко ниво си имаш врагове" - заакон да мафията!

 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5841 Гневно

  КОРУПЦИЯТА Е ВИЗИТНАТА КАРТИЧКА НА БГ . !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на Съни
  Съни
  Рейтинг: 515 Весело

  Ние както винаги пак сме в списъка.Стане ли дума за корупция, кражби, злоупотреби и разни други углавни престъпления, ние сме първенци

 8. 8 Профил на sashobal
  sashobal
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Споко,сега ще се освободи място.Греция си отива при боговете на драхмата и социализъмО

  Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
 9. 9 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Обществото трябва да се промени и да започне да оценява хората по това, какво са направили за общността, какъв е техния принос към общество, какви полезни неща са направили за другите. Само тогава бихме могли да очакваме корупцията да изчезне.

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 10. 10 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3409 Неутрално

  Идеята е да се достигне до умовете и сърцата на хората, така че да се почувстват сякаш мамят себе си, когато мамят държавата, защото те са част от тази държава, подчерта Енсте.
  _________________

  Рибата се вмирисва от към главата ! В смисъл ,че движещите сили на корупция са в старите членки на ЕС които я изнасят към присъединяващите се под формата на изисквания за присъединяване и заставят по-бедните да търгуват неизгодно стоки и услуги и да даряват природните си ресурси с което се облагодетелстват само няколко корпорации с благословията на Брюксел!
  Ако от дребната корупция ЕС губи милиарди от едрата корупция се губят трилиони !
  Това е огромна сума пари и има последици не само за икономиката, но и за доверието в политиците .
  На това трябва да се хвърли светлина!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 11. 11 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1874 Неутрално

  Ами да бяха написали авторите как гръцката криза им отворила очите. Да напишат имена, фирми, банки, а не да заобикалят всичко това и да стигат "до сърцата на хората"....

 12. 12 Профил на pinoki0
  pinoki0
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#10] от "comandante":

  "Рибата се вмирисва от към главата ! В смисъл ,че движещите сили на корупция са в старите членки на ЕС които я изнасят към присъединяващите се под формата на изисквания за присъединяване и заставят по-бедните да търгуват неизгодно стоки и услуги и да даряват природните си ресурси с което се облагодетелстват само няколко корпорации с благословията на Брюксел!
  Ако от дребната корупция ЕС губи милиарди от едрата корупция се губят трилиони !
  Това е огромна сума пари и има последици не само за икономиката, но и за доверието в политиците .
  На това трябва да се хвърли светлина!"

  ++++++++++++++++++++++++++++

 13. 13 Профил на Emil Horozov
  Emil Horozov
  Рейтинг: 577 Неутрално

  Вие като се борите срещу корупцията, защо скрихте материала за фонда в петък, веднага след моя постинг? Или ви се стори, че аз допринасям за корупцията?

  Емил Хорозов

 14. 14 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3409 Неутрално

  [quote#12:"pinoki0"]ко от дребната корупция ЕС губи милиарди от едрата корупция се губят трилиони !
  Това е огромна сума пари и има последици не само за икономиката, но и за доверието в политиците .
  На това трябва да се хвърли светлина!" [/quote]
  А така !!!
  И именно едрата корупция довежда нещата до там ,че едни корпорации се хвърлят във фалит а други се угояват изкуствено с помощта на брюкселските бюрократи.
  Резултата е ,че ЕС започва да буксува и развиващите се икономики изпреварват ЕС и компаниите чиито акционери са повече алчни от колкото умни ще преминат в ръцете на китайци,араби, руснаци ,бразилци, индийци и т.н.
  Това това вече е факт и се случва ... мултинационалните компании са с непроследими собственици и акционерите са напълно анонимни !
  Неолибералите разчитат на тоталното затъпяване на нациите и създаване на мултиетнически общества с пълна поносимост към всичко !
  А това води до другата крайност - пробуждането на крайно реакционни националистически партии със своите агрерсивни лидери !
  Начетените брюкселски дръвници продължават да вадят някакви доклади за страни като България и Румъния от които нищо не зависи ....

  Сесилия Малмстрьом трябва да получи шут в гъ*а!
  Libertarianism is just anarchy for rich people
 15. 15 Профил на Нямаме Закон за Банкрута на Физическите Лица.Защо ли?
  Нямаме Закон за Банкрута на Физическите Лица.Защо ли?
  Рейтинг: 627 Разстроено

  Не мога да коментирам Европа,но в България корупцията е същността на държавата...

  Боли ме от овчедушието на хората...
 16. 16 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#14] от "comandante":

  Точно така. Стратезите на тези игрички много ще плачкат, когато започне да се вдига пушека.
  И междувременно вместо да търсят някаква форма на работеща утопия вървим към 1948 на Оруел.

  България е древна и заслужава много повече!
 17. 17 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3409 Неутрално

  До коментар [#16] от "flagellumdei":
  1984 си мисля ,че в ход от 10-12 години не страдам от параноя но пък и 90% от хората не занаят ,че от както има мобилните телефони и телефони и интернет те денонощно участват Big Brother.
  И целта е не да ги послушват и следят ей така от тайни агенти които им кроят най-лошите им страхове ...не !
  ... цялата информация за личностните им профили е нужна на маркетинговите архитекти.Даже Гугъл и Фейсбук сами си признават ,че проучват клиентите си за им предоставят персонални реклами!
  Банки , хипербакалии, бръзо хранене, 400-500 топ бранда (запазени марки ) ... всички те се разрастват главоломно с мозъчните промивки през последните 10-15 години !
  [quote#16:"flagellumdei"]Стратезте на тези игрички много ще плачкат, когато започне да се вдига пушека[/quote]
  Не вярвам да започне да се вдига ...
  но сами видяхме какво се случи експанзията на бизнеса САЩ и ЕС се разви като пускане на акулите в басейни с не хищна риба много корпорации фалираха и сигурно милиони малки и средни фирми бяха погълнати или заличени.
  Е... сега акулите вече няма какво да ядат и ще стават мезе за китайските дракони.
  [quote#15:"Кумчо Вълчев"]Не мога да коментирам Европа,но в България корупцията е същността на държавата... [/quote]
  В България корупцията на ниски нива е намаляла и това мога сериозно да го твърдя има някакви тарикати но при най-малкото оплакване ги разследват и уволняват ако има основания.
  Проблема е на високи нива всички знаят министрите какви ги подписват в полза на чужди компании да си чул прокуратурата да се е самоизбирала?Е имаше няколко подменени министри но чуждите компании постоянно получават нови и нови благини !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 18. 18 Профил на Гуано
  Гуано
  Рейтинг: 740 Гневно

  Въртят, сучат тия от ДВ и айде пак България е виновна за всичко.

  Мръсни продажници! А корупцията в "Сименс". Дето никой нищо не знаел? И то баш в Гърция, но не сега. Какво им отвори очитеч?

  У нас не само смятат свестните за луди, но и лудите за свестни
 19. 19 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3409 Неутрално

  [quote#18:"Гуано"]А корупцията в "Сименс"[/quote]
  Висшата корупция се назова с други имена като европейски изисквания и директиви.
  Такива компании имат умопомрачаващо големи черни каси с които заплащат на лобистите си , за да упражняват политически натиск като използват похватите както в заглавието :
  " Корупцията - спирачка за разширяването на ЕС " - за да продължим да се разширяваме - купувайте от нас продуктите и услугите на нашите корпорации и ние ще ви похвалим ,че имате напредък !
  Ако парите са Ви свършили от неизгодните сделки вземете заем от нашите финансови институции и ние пак ще Ви похвалим !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 20. 20 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 571 Неутрално

  "Идеята е да се достигне до умовете и сърцата на хората, така че да се почувстват сякаш мамят себе си, когато мамят държавата, защото те са част от тази държава, подчерта Енсте." Откри топлата вода! Общества, в които всичко се измерва с количеството притежавани парични знаци, са нечувствителни към моралните стойности! Все едно да поиш свиня с кладенчова вода и тя да каже "благодаря"!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK