Барозу: Без съкращения страни като Гърция са заплашени от фалит

Жозе Мануел Барозу

© Reuters

Жозе Мануел БарозуФинансовата дисциплина трябва да се прилага диференцирано в Европа, но най-затруднените страни като Гърция нямат друг избор, освен да се съобразяват, в противен случай ги очаква неплатежоспособност. Това заяви днес председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, предаде БТА.


"Няма еднакво решение за всички, трябва да се има предвид ситуацията, характерна за всяка страна" в областта на бюджетната консолидация, подчерта Барозу, цитиран от агенция "Франс прес". Но "страни с програма за помощ нямат алтернатива" на бюджетната консолидация, "в противен случай ще настъпи неконтролиран фалит, което не е решение", предупреди той в отговор на въпрос за гръцката ситуация.


"Би било напълно безотговорно да се каже на тези страни да се опитат да дадат тласък на растежа, като задълбочат дефицита. Това, което ще се случи при това положение, е че тези страни ще плащат много по-високи лихви и парите, от които се нуждаят за държавните си администрации, социалната кохезия, инвестициите, ще бъдат давани за плащане на по-високите лихви", обясни председателят на Еврокомисията.
Той обаче призна, че "в момента се заражда нов консенсус за съчетаване на консолидация и растеж". "Вярно е, че дебатите във Франция и в Гърция поставиха акцента върху тази спешна необходимост", подчерта Барозу.


След президентските избори във Франция и победата на социалиста Франсоа Оланд председателят на Еврокомисията поднови призивите Европейският съюз да се насочи към растеж и да се увеличи евробюджетът, който да съдейства за това.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 2029
  2029
  Рейтинг: 669 Неутрално

  Гърция фактически е фалирала, тя е на изкуствено дишане. Един закъснял транш и няма да има пари дори за заплати и пенсии.

 2. 2 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Съкращенията нямат алтернатива и в този смисъл, глупостта на гърците да галсуват "против ограниченията" е нелепо. Ако вземеш кредит от банката и в някакъв момент си гласувате с жена ти да не го връщате, най-вероятно ще се разбравяте със съдия-изпълнител, че и по-лошо. Отделно пък ако заплатите ви минават през същата тази банка, на която сте гласували да не връщате кредита.

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 3. 3 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Барозу: Без съкращения страни като Гърция са заплашени от фалит
  А Европа с председател на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу е заплашена от ....
  Баррозу всерьёз увлёкся политикой в студенческие годы. Во 1974 года, Баррозу состоял в руководстве Федерации студентов марксистов-ленинцев. Затем Баррозу присоединился к маоистскому Движению за реорганизацию партии пролетариата (ныне Коммунистическая партия португальских трудящихся) и принимал участие в студенческих забастовках и митингах.
  Баррозу, Жозе Мануэл - Материал из Википедии — свободной энциклопедии

 4. 4 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Трябваше ли да дойде Оланд, та Европа да разбере че е необходим ръст на икономиката . Интересно ,кое е първичното-растежа или финансовия дефицит? И коес какво се лекува ? Май Европейските икономисти ще се окажат на ниво Муравей Радев.

 5. 5 Профил на mediator37
  mediator37
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Ееей и тоз одъртя и нищо не свърши.

  Има ли живот след демокрацията ?
 6. 6 Профил на mediator37
  mediator37
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Сякаш показва колко му е оная работа- 10 см.- добре!!!! за някоя виетнамка...

  Има ли живот след демокрацията ?
 7. 7 Профил на iSiktir
  iSiktir
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Вашите банки са заплашени от фалит.
  Ако аз дължа 1000 лева на Пешо, аз имам проблем.
  Ако аз дължа 1000000000 лева на Пешо, той има проблем.

  Путин - враг номер 1 на тутраканската селищна система
 8. 8 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#1] от "2029":
  На 28.IV.1873, в бр. 32 на в-к Независимост, под заглавието "Ние сме родени да кърпиме чуждите дрехи", Каравелов разказва как "българете обичат да плачат по чуждите гробища, когато техните собствени родители лежат в земята непрелеяни, неоплакани и непоменени ...
  И така, ние сме родени на тоя свят или да кърпиме чуждите дрехи, или да плачеме на чуждите гробища, както го прави в коментар [#1] "2029". Плачът на чуждите гробища и поменът с чуждата пита е стар специалитет на некадърниците.

 9. 9 Профил на Ламбо
  Ламбо
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Жалко, че и до ден днешен не беше осъден нито един виновник за кризата. А виновниците трябва да се търсят по високите етажни на властта в Атина и в Брюксел (Франкфурт).
  Не може да наливаш милиарди евро всяка година в една страна със слабо развита икономика и 10млн. население и това 25-30 години.
  В замяна на това да очакваш печалбите от заемите да нарастват пропорционално. Що за лудост?!

  Fortuna favet fortibus.
 10. 10 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#2] от "misho73":

  [quote#2:"misho73"]Ако вземеш кредит от банката и в някакъв момент си гласувате с жена ти да не го връщате, най-вероятно ще се разбравяте със съдия-изпълнител, че и по-лошо. [/quote]

  Аналогията е погрешна По-правилно е:

  Взели сте с жена си кредит, но не го взимате на веднъж, а на вноски през 2 месеца, като условието за кредита е да си свиете месечните разходи.

  Вие обаче гласувате да не си свивате разходите, но гледате умно и се чудите защо банката не ви привежда следващия транш и защо ви спират тока, хладилника е празен, детето не ходи на училище и т.н.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 11. 11 Профил на kamenpavlov
  kamenpavlov
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Евро политиците не могат да преглътнат, че хората вече не искат да плащат за нещо, което не са изконсумирали. Не обикновеният грък е харчил като луд, а управниците им, а дори не и те, а банкери, алчни и гнусни...нищо не е тръгнало от нормалните, работещи хора. А и сега искат да внушат на цяла Европа, че са мързеливи и видите ли, трябвало повече да работят....измекяри..

 12. 12 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 618 Неутрално

  агент на САЩ на чело на Европа. Е няма какво повече да кажа.

 13. 13 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 701 Весело

  [quote#9:"Ламбо"]Жалко, че и до ден днешен не беше осъден нито един виновник за кризата.[/quote]

  Ето какво предложи в началото на годината кандидат-кметът на Лондон Кен Ливингстън

  "Hang a banker a week until the others improve."

  http://www.guardian.co.uk/politics/2012/feb/17/ken-livingstone-hang-bankers-speech

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 14. 14 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 701 Весело

  "Финансовата дисциплина трябва да се прилага диференцирано в Европа ..."

  Барозу окончателно се оплете - вчера беше на точно обратното мнение, та нали подписаха пакт за стабилност задължителен за всички?! Там няма и помен за диферинциран подход!

  По-объркан и уплашен мениджър в живота си не съм виждал. Сега се уплаши от пълзящия национализъм и крайно лява вълна и съвсем друга песен запя.

  Съжалявам, но заплатата му е напълно необоснован разход. Има ли изобщо демократична процедура този смешник да бъде свален?!

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 15. 15 Профил на 2029
  2029
  Рейтинг: 669 Весело

  До коментар [#8] от "latcho59":

  "И така, ние сме родени на тоя свят или да кърпиме чуждите дрехи, или да плачемЕ на чуждите гробища, както го прави в коментар [#1] "2029".

  Не знам къде в коментара си правя "кърпимЕ или плачемЕ". Само констатирам фактите, както са ми известни. Друг е въпросът ако се разпознаватЕ в горецитирания текст.

 16. 16 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4039 Любопитно

  Барозу и компания трябва да намерят веднага начин да изгонят Гърция от еврозоната!По този начин ще ударят с един куршум два заека;
  –лъжливите и крадливи ромеи спират да мътят водата в еврозоната и заслужено си обедняват
  –технократите от Брюксел дават жълт картон за бъдещи тарикатщини от страна на другите южняшки търтеи/най-вече Италия и Испания/

 17. 17 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1860 Неутрално

  [quote#11:"kamenpavlov"]Евро политиците не могат да преглътнат, че хората вече не искат да плащат за нещо, което не са изконсумирали. Не обикновеният грък е харчил като луд, а управниците им, а дори не и те, а банкери, алчни и гнусни...нищо не е тръгнало от нормалните, работещи хора. [/quote]
  Ами то за почти никоя национална катастрофа обикновените граждани не са отговорни ... но винаги те плащат. И за разрухата на България обикновените българи не са лично отговорни, но въпреки това се варят на бавния огън. Не мисля, че и на гърците ще им се размине, просто няма как. Никое правителство не може да "продаде" на собствените си граждани идеята за пълно опрощаване на гръцките дългове, защото гражданите им ще ги линчуват. При това положение кой ще плати заради гърците? И не си прав да обвиняваш само банките - те не са виновни и за това, че гръцките политици са мамили с години ЕС.

 18. 18 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#16] от "bat_plamen":
  рωμαίοι означава римляни, гръкоговорящите римляни са ромеи.


  Graeca sunt non leguntur - Гръцко е, не се чете (смисълът се крие в трудността на старогръцкия език).

 19. 19 Профил на Мазен чех
  Мазен чех
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#16] от "bat_plamen":

  Еврозоната очевидно не е добре премислен проект, така че е трудно да кажеш че южняците са виновни за това или онова. Голяма вина за настоящата криза има и липсата на регулации в банковия сектор

  икономист - неграмотник с диплома
 20. 20 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Гневно

  До коментар [#15] от "2029":
  Не знам къде в коментара си правя "кърпимЕ или плачемЕ"...

  „Независимост“ е български вестник, издаван в периода 1873–1874 от Любен Каравелов с активното сътрудничество на Христо Ботев, но сега ти - Ваше нищожество, вече имаш силата да им обясняваш къде и как се пише "кърпимЕ или плачемЕ"... ?

 21. 21 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4039 Неутрално

  До коментар [#19] от "tel_112":
  Да,със сигурност има много истина в твоите думи!Аз има предвид,че гърците са виновни за огромната машинация при влизането си в еврозоната/използвайки "услугите" на "Г.Сакс" са фалшифицирали умишлено дефицита си/-това е изключително брутално действие !Това никой на север от Алпите не би си го и помислил!Освен това Италия под "вещото" управление на Берлускони вземаше здраво заеми ,без да се съобразява въобще с критериите от Маастрих,за да се запаза стнадарта на живот!Със сигурност трябва да се засили контрола от страна на Франкфурт,но според мене Гърция трябва да се изхвърли от еврозоната!

 22. 22 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#2] от "misho73":
  един приятел в лондон взе 10000 паунда кредит това преди няколко години около пет ,не ги върна притесняваха го , но накрая го оставиха на мира

 23. 23 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  До коментар [#22] от "dgidgo":

  1. Сумата е малка, съдебните разходи биха били сравними.
  2. Явно твоят приятел няма собственост, удовлетворяваща иска, т.е. трябвало е да вземат на босия цървулите.
  3. Този му кредит е вписан в кредитното му досие и следващия път ще получи други работи, не точно кредит.
  4. По неведоми пътища, до кредитния рейтинг имат достъп и други хора, освен банкерите, та дори и в ЮК.

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 24. 24 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 541 Неутрално

  ай стига с това сиртаки,бе,брюкселско зеле!! писна ми..пука ми на дудука!! бля-бля-бляяяя

 25. 25 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#23] от "misho73":важното е , 4е след като не ги върна тези 10000 паунда дори взе британски паспорт , не вярвах но след като го видях с о4ите си

 26. 26 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#2] от "misho73":И друго по скоро бих ял хляб и вода , не бих взел кредит от банките . И друго , много добре знае6 , 4е след 1971 година долара няма никакво покритие . 1913 година американския президент уилсън и американския сенат даде правото на 4астното евреиско дружество фед да пе4ата парите на америка

 27. 27 Профил на Иван Митев
  Иван Митев
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Гърция е в стопанска криза, заради непригодно за евро държавно финансово управление.

  До 24 часа време след преустановяване на непригодно държавно поведение и ползване на ГОДНО за евро гръцко финансово управление - кризата в Гърция ще е победена.

 28. 28 Профил на ivanbaraban
  ivanbaraban
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Без съкращения страни като Гърция са заплашени от фалит----По времето на гръцката империя бяха по човечни убиваха ги без да страдат а сега гладна агония ---какви времена

 29. 29 Профил на sashobal
  sashobal
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Гърция е в изкуствена кома и без това.Сега след изборите положението им съвсем се забатачи.
  Има една приказка обаче:Кой каквото сам си направи,никой друг не може да му го направи!

  Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
 30. 30 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  Барозу и брюкселските зелки ще направят най добре ако скочат в тоалетната чиния и помолят някого да дръпне сиджимката.....

  Нахали, седнали акъл да давт...... договедиха се след 3 години ходене по мъките и наритването на изборите в Гърция и Франция че пътят е "съчетаване на консолидация и растеж", а не иконимчески "фашизъм" в който набутаха ЕС заедно с Меркозето....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 31. 31 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Гърците ще плащат.Кои гърци според вас е правилно да плащат?защото изтече информация,че богаташите там отдавна са си изнесли капиталите на по-сигурно място.Не е луд този който яде баницата,а този който я дава.И на мен да ми предложи някой хиляда лева,и аз ще ги взема.Не ме убеждавайте че световната банкова мафия не е знаела на кого дава заеми.Дала е защото е била сигурна че някой ще ги връща.

 32. 32 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2385 Неутрално

  Всички гърци са крали. Богатите чрез данъчни облегчения монополизъм и т.н. Бедните крадат чрез фалшиви инвалидни пенсии, социални помощи и т.н. Дискусиите кои от двете категории крадци са по-виновни не са вътрешен гръцки дебат - не са интересни за кредитодателите.

  подпис
 33. 33 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2385 Неутрално

  Всички гърци са крали. Богатите чрез данъчни облегчения монополизъм и т.н. Бедните крадат чрез фалшиви инвалидни пенсии, социални помощи и т.н. Дискусиите кои от двете категории крадци са по-виновни СА вътрешен гръцки дебат - не са интересни за кредитодателите.

  подпис
 34. 34 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2385 Неутрално

  Сега е момента всички народи участвали в политически организираната кредитна далавера да си платят. Ако не си платят - няма да се поучат.
  Политическият генезис на далаверата е ясен. Политиците си купуват народната любов т.е. постовете с чужди пари. Народите вярват на такива политици. Не оправдавам никой от тях, но политиците са особено отвратителни.

  подпис
 35. 35 Профил на Nikolay Rusev
  Nikolay Rusev
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Интересно нещо е "демокрацията" - печалбите се приватизират, а загубите национализират. Само, че това вече не е демокрация!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK