След Франция и Гърция и ирландците се питат за бюджетните съкращения

Ако отхвърлят фискалния пакт ирландците няма да могат да кандидатстват за нови средства от ЕС.

© Reuters

Ако отхвърлят фискалния пакт ирландците няма да могат да кандидатстват за нови средства от ЕС.С плановете на новоизбрания президент на Франция Франсоа Оланд да предоговоря фискалния пакт на Европейския съюз и с гръцките гласоподаватели, които се обявиха против мерките за съкращения, все повече хора в получилата спасителна помощ Ирландия питат защо страната им трябва да се придържа към финансовия план, предаде агенция "Франс прес".


След получаването на 85 млрд. евро помощ от ЕС и Международния валутен фонд през ноември 2010 г. Ирландия трябваше да поеме по пътя на бюджетните съкращения, чието негативно влияние усетиха много хора.


С призивите на социалиста Франсоа Оланд за по-голям акцент върху създаването на работни места и растеж, а не върху икономиите, някои ирландци също настояват да се предоговорят условията за получената финансова помощ.
Освен това на 31 май в Ирландия ще се проведе референдум за фискалния пакт на ЕС, който предвижда строги бюджетни правила. Евентуално отхвърляне на договора от страна на ирландците би дало още по-големи основания на Оланд да иска предоговаряне на сделката.


"Налагането на съкращения в Европа доказа, че те са икономически токсични и социално разяждащи", заяви Дейвид Бег, генерален секретар на Ирландския конгрес на профсъюзите. "Икономиите не проработиха и няма да проработят и много хора осъзнаха този факт", подчерта той.


Вицепремиерът на страната Иймън Гилмор от своя страна каза, че вярва, че Оланд подкрепя бюджетната дисциплина. Но добави, че "това, което той иска да направи, каквото иска да направи и ирландското правителство, е тя да бъде съчетана с стратегия за растеж за Европа".


"Ирландия не иска да бъде като Гърция", подчерта Гилмор, като допълни, че правителството ще опита да постигне икономическо възстановяване чрез инвестиции.


Според последните социологически проучвания от края на април 47% от ирландците биха гласували в полза на фискалния пакт, докато 35% биха го отхвърлили, 18% все още не са решили как ще гласуват. Дори Ирландия пак да каже "не" на европейски договор, този път тя няма да засегне останалите държави членки. Все пак отхвърляне на фискалния пакт ще създаде прецедент и ще даде пример на други задлъжнели държави, съмняващи се в бюджетните съкращения.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на simeonov_
  simeonov_
  Рейтинг: 470 Весело

  Много просто,защото бяха на ръба на фалита и ЕС ги спаси,като има даде спасителен заем Интересно,защо не се питаха,когато правеха едни огромни дефицити и когато се налагаше да си спасяват фалиралата банкова система???

 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1935 Неутрално

  Да се изоставят всички изпаднали в дефицит,тарикати на произвола на съдбата!Ако ги е сполетяло земетресение,цунами,астероид-да,да им си помогне,ама да пият и мързелуват в работно време и да им се помага,НЕ!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 746 Неутрално

  [quote#2:"lz2"]Да се изоставят всички изпаднали в дефицит[/quote]
  Уважаеми Симеонов, и лизач 2, да се оценяват всички съвременни явления, само от икономическа гледна точка, е не само наивно, а и глупаво!

 4. 4 Профил на jojin
  jojin
  Рейтинг: 572 Весело

  До коментар [#3] от "ban":
  Нормално е ограничения глупак да мисли само в медийни клишета и графоманства на ниво квартална бакалница, за съжаление това е нивото и на техния немски идеал Меркел...

 5. 5 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  До коментар [#2] от "lz2":

  Има по просто решение : ГЕРМАНИЯ ДА НАПУСНЕ ЕВРОЗОНАТА !

 6. 6 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 746 Неутрално

  [quote#5:"Вели"]ГЕРМАНИЯ ДА НАПУСНЕ ЕВРОЗОНАТА ! [/quote]
  това е доста символично, днес е 9 май! Германия бе накарана със сила да капитулира! Да капитулира, ей тьй на, няма да стане!

 7. 7 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1935 Неутрално

  До коментар [#3] от "ban":

  ОООО,

  чистачът в БАН се обади!

  И какви сложни процеси протичат,не не можем да ги вденем?Да не би да са въвели галактически принципи в икономиката,или са измислили филосовския камък?!Ако е тъй,СЪЩО НАМАТ НУЖДА ОТ ПОМОЩ!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 8. 8 Профил на simeonov_
  simeonov_
  Рейтинг: 470 Весело

  До коментар [#3] от "ban":

  Ами от каква гледна точка да се оценява желанието на Ирландия да не спазва вече поети ангажименти,уважаеми академико? Защо не мислиха,като нарушаваха Маастрихските критерии и кгато се съгласиха на споразумението по което получоха помоща от която се нуждаеха? И длъжни ли са немските данъкоплатци да плащат,за да могат разни тарикати да си живеят живота? И относно икономиката,всеки може да харчи толкова колкото изкарва,колкото и да не му се иска или поне докато не започнат парите да растат по дърветата

 9. 9 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 746 Неутрално

  [quote#7:"lz2"]какви сложни процеси протичат[/quote]
  процесите, които протичат не са толкова сложни, наричат се автоматизация и глобализация, но решаването на проблемите които възникват от тях, само чрез елементарни икономически мерки, досега води само до задлъжняване на домакинствата и държавите!

 10. 10 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 746 Неутрално

  [quote#8:"simeonov_"]длъжни ли са немските данъкоплатци да плащат[/quote]
  благодаря за титлата, но още съм млад, а не немските данъкоплатци нищо не плащат, а и те папкат заеми, само гледай какво ще стане, когато затягащите колана европейци, спрат да купуват немските стоки, а кредитните агенции, понамалят рейтинга и на Германия!

 11. 11 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1935 Неутрално

  До коментар [#10] от "ban":

  Единственото,което разбирам от писанията е,че си против автоматизацията и глобализацията и че си комунист,най-вероятно потомствен!С тази и умряла идеология,до никъде няма да стигнеш!

  Както всеки истински комунист,искаш да харчиш чужди пари,които да не се връщат!И е най-лесно да ги вземеш от тия,които уж защитаваш,от работниците,защото ще ги пазиш от богатите!...Май няма много идиоти,които да ви вярват.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 12. 12 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 746 Весело

  [quote#11:"lz2"]е си комунист,най-вероятно потомствен[/quote]
  да, да и краставицата е 95% вода, гола, както и ти!
  все пак, ако искаш да кажеш нещо конкретно, моля, без чистач, против, комунист!
  айде сега кажи, ти как би създал работни места!

 13. 13 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2189 Неутрално

  До коментар [#10] от "ban":
  "само гледай какво ще стане, когато затягащите колана европейци, спрат да купуват немските стоки"

  Цял свят купува германски стоки. Ще оцелеят и без продажби на неплатежноспособни хора.

  подпис
 14. 14 Профил на simeonov_
  simeonov_
  Рейтинг: 470 Весело

  До коментар [#10] от "ban":

  Остави ги тия тези от профсъюзни събрания и изобщо не се притиснявай за Германия ,ами пак те питам защо искат да се отмятат от вече поети ангажименти и защо си мислят,че някой е длъжен да спестява за да могат те да харчат,защото както написах по-горе парите не растат по дърветата и за да харчиш ти повече отколкото изкарваш,трябва някой да спестява,но викаш в БАН е на мода "Капиталът" на Маркс

 15. 15 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1291 Неутрално
 16. 16 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 746 Весело

  [quote#13:"Иван К"]Цял свят купува германски стоки[/quote]
  тогава Меркел що се коси, да връщат марката, и да си свиркат, докато всичките китайци, и индийци си купят мерцедеси, ехей!

 17. 17 Профил на кинти
  кинти
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  До коментар [#9] от "ban":

  Мерките, които се предлагат срещу икономиите, са едни и същи от няколко стотин години, и се състоят в печатане на пари. Сега му казваме "стимулиране на икономиката". Всеки закъсал длъжник реве в момента, някой друг да му плати дълговете. Призивите са ЕЦБ директно да купува дълг на фалиралите правителства от еврозоната, вместо да го прави през зомби банките, както досега, заобикаляйки собствения си мандат. Накрая ще се стиге до масово "печатане", понеже всички това искат. Икономиите са обречени, както е ясен и изхода от печатницата. Да не ревете после, че бензина е 4 лв.

  http://www.youtube.com/watch?v=hx16a72j__8
 18. 18 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1935 Неутрално

  До коментар [#12] от "ban":

  Работни места при криза,се създават единствено от държавни поръчки!Но БЕЗ КРЕДИТИ! Значи,толкова,колкото в момента ни разрешават евро фондовете! В това обаче ,е почти достигнат тавана.Другото е работа на бизнеса! Ако обаче,държавата се набута,да раздава пари,за стимулиране на търсенето,този,който го направи,трябва директно да завърши мандата си в затвора!Децата ми не са виновни,да плащат,заради болни мозъци!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 19. 19 Профил на sandoy
  sandoy
  Рейтинг: 470 Неутрално  [quote#5:"Вели"]Има по просто решение : ГЕРМАНИЯ ДА НАПУСНЕ ЕВРОЗОНАТА ! [/quote]


  На много малко хора им е минавал през ума този вариант, но аз мисля че той е много, много реален! Именно Германия е предложила и одобрила промените в европ. законодателство, според които дадена държава може да напусне еврото. Мнозина си мислят, че това е с цел осигуряване на план Б при продължителна криза в страни като Гърция с голям бюджетен дефицит и в рецесия...но дали това не е план Б за самата Германия.

  Без да имам претенциите на експерт в тази област, според мнозина Германия вече се е подготвила за крах на ЕС и си е 'оплела кошницата'. Рекапитализирала е банковата си система със 400 милиарда евро; разполагала с пари от допълнителен фонд - още 80 милиарда евро; променила е законите, така че да може да дъмп-ва токсични финансови инструменти при нужда. Не на последно място - дълговете на Германия са в евро - ако най-силната икономика в Европа напусне еврото, как би се отразило това на валутата - определено би се обезценила спрямо долара и други резервни валути. Което би помогнало на Германия да изплати дълга си по-лесно...ако не настъпи глобален икономически колапс дотогава

  Гласувайте!
 20. 20 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 746 Неутрално

  [quote#18:"lz2"]единствено от държавни поръчки![/quote]
  еми, то това е причината за кризата бе уважаеми, това ако не е социализъм, кое е! Еврофондовете, ами те не падат от небето, това са пак нашите пари!

 21. 21 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1935 Неутрално

  [quote#14:"simeonov_"],защото както написах по-горе парите не растат по дърветата и за да харчиш ти повече отколкото изкарваш,трябва някой да спестява,но викаш в БАН е на мода "Капиталът" на Марк[/quote]

  Ама това не го пише дори и в "Капитала" на Маркс!Това е принос на съвременните му последователи!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 22. 22 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 746 Неутрално

  [quote#18:"lz2"]евро фондовете![/quote]
  въпреки, приноса им за развитието на някои държави, голяма част от еврофондовете, реално са окраднати, и това е според ЕК! Да не говорим до изкривяването на икономиката, само два примера, пластмасовите маслинови дървета, гръцките дини по 20 стотинки, миналото лято!

 23. 23 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1935 Неутрално

  [quote#20:"ban"]еми, то това е причината за кризата бе уважаеми, това ако не е социализъм, кое е! [/quote]

  Уважаеми Професоре,

  Това НЕ Е СОЦИАЛИЗЪМ,ТОВА Е РЕАЛНОСТТА,НА КОЯТО МОЖЕМ ДА РАЗЧИТАМЕ!Всичко друго,ще ни закопае!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 24. 24 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2381 Неутрално

  [quote#17:"кинти"]Мерките, които се предлагат срещу икономиите, са едни и същи от няколко стотин години, и се състоят в печатане на пари[/quote]Май на всички модерни доктрини на капитализма и свободния пазар им се свършиха идеите ... Докато имаше свободни средства за крадене бяха много силни в приказките. Сега искат само две социалистически неща неща - държавна хранилка и солидарно изплащане на ТЕХНИТЕ кредити от НАС с инфлация. Ако не стане на тяхната - терор над населението и правителствата с безработица.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 25. 25 Профил на zeer_streng
  zeer_streng
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Кризата е измислица на богаташите, за да ограбват както си искат работниците. Когато в Германия идва на власт Хитлер, също е била криза. Той вкарва в концлагерите няколко богаташа и им отнема всичко. Кризата в Германия свършва веднага, като с магическа пръчка. Това е нужно сега на европейските народи. Силно социалистическо управление, подкрепено от националистите. Обществото сега е несправедливо и няма бъдеще.

 26. 26 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1935 Неутрално

  До коментар [#25] от "zeer_streng":

  Ти това с богаташите,от къде го прочете?!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 27. 27 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1935 Неутрално

  До коментар [#25] от "zeer_streng":

  Пък и,когато Хитлер идва на власт,че и много след свършването на кризата,не е имало концлагери!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 28. 28 Профил на zeer_streng
  zeer_streng
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Все още в Белгия съществуват т.н. Съвети на предприятието, които са изборни и са въвбедени още едно време от Хитлер. Не ми цъкайте минуси, само защото нещо хубаво е измислено от национал-социалистическит икономисти. Сега властта на тия съвети е закърняла, но по времето на райха, никой работодател не е можел да уволни работник, ако съвета на предприятието е бил против. Напротив. Съветът на предприятието е можел да прати собственника му в концлагер.

 29. 29 Профил на zeer_streng
  zeer_streng
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#27] от "lz2":

  Казвали са се работни лагери.

 30. 30 Профил на zeer_streng
  zeer_streng
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#26] от "lz2":

  Не съм го прочел. Имам си глава на раменете, която е не само да ям и спя с нея, а и да мисля.
  Експлоатацията и печалбите на капиталистите са нещо нормално. На тях се гради капитализма. Те обаче водят до все по-голяма концентрация на паричната маса в ограничен брой хора и по този начин намалява консумацията. Това води до криза. Изходът е печатането на пари, което направи Америка. Това е временно решение. Икономиите само намаляват още повече консумацията, повишават безработицата и задълбочават кризата. Това прави в момента България.
  Третият път е приложен от националсоциалистите преди войната. Изстискване на парична маса от богатите спекуланти в полза на цялото общество. Този начин е радикалното решение.

 31. 31 Профил на zeer_streng
  zeer_streng
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Още една "еретична" идея. За народа най-добра би била една широка коалиция, оглавена от БСП, заедно с ДПС и АТАКА, в името на България. Може да бъде включен и ГЕРБ, но да се внимава с калинките, на които е богата тая партия.

 32. 32 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1530 Любопитно

  [quote#18:"lz2"]Работни места при криза,се създават единствено от държавни поръчки!Но БЕЗ КРЕДИТИ! Значи,толкова,колкото в момента ни разрешават евро фондовете! В това обаче ,е почти достигнат тавана.Другото е работа на бизнеса![/quote]
  Противоричиш си, драги- хем държавни поръчки, хем в това "е почти достигнат тавана". Виждаме, че бизнесът не създава работни места, в момента. Тогава? Кяч 22?

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 33. 33 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1530 Неутрално

  [quote#25:"zeer_streng"]Кризата е измислица на богаташите, за да ограбват както си искат работниците.[/quote]
  Грешиш, кризата е СИСТЕМНА! За богаташите в концлагерите не съм сигурен, защото Хитлер(както и Мусолини) идва на власт благодарение на тях. Фашизмът/нацизмът по дефиниция е сливане на държавата с ЕДРИЯ КАПИТАЛ. Проочи, също така, как Хитлер се разправя с профсъюзите, комунистите и пролетариата, като цяло.

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 34. 34 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#30] от "zeer_streng":

  И нали помниш какво се е случило след това "радикално" решение?

  Света влезе в най-голямата световна война. И познай кой умираше на фронта? Пак бедните

 35. 35 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#25] от "zeer_streng":

  Обществото ВИНАГИ е било несправедливо и има минало, настояще и бъдеще.

  На тоя свят справедливост няма. И в природата я няма. И във физиката и химията няма справедливост, така, че не виждам откъде ще се пръкне.

 36. 36 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#17] от "кинти":

  Да това е решението. Яка инфлация и народонаселението го духа. И това ще стане.

  Въпроса е как да го обяснят на немците, които нямат никакво намерение да го духат заради другите

  В един даден момент, Германия и още няколко държави ще трябва да се отделят, за да не ги потопят прасетата. Лошото е, че ние сме при прасетата.

 37. 37 Профил на zeer_streng
  zeer_streng
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#35:"niakoi_si"]Обществото ВИНАГИ е било несправедливо и има минало, настояще и бъдеще. [/quote]

  Има бъдеще, но не в тоя си вид. Несправедливостта води до революции и подтиснатите избиват подтисниците си. Умните западни държави въввеждат този минимум справедливост, който предотвратява революциите и се развиват.
  За източна Европа е характерна азиятската алчност и жестокост, за която богатите вече са плащали не веднъж с кръвта на целите си фамилии. По този начин само тласкат региона към граждански войни и мизерия.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK