ЕС критикува по-скъпата "Гражданска отговорност" за българи в Италия

Еврокомисията подчерта, че гражданството не оказва влияние върху шофьорските умения на хората.

© Дневник

Еврокомисията подчерта, че гражданството не оказва влияние върху шофьорските умения на хората.Европейската комисия отхвърли така наречените етнически тарифи за българи, румънци и мароканци при сключването на застраховки "Гражданска отговорност" в Италия, пише вестник "Република", цитиран от БТА.


Италианското издание преди две години съобщи след свое разследване, че италиански застрахователни компании фиксират тарифи за застраховка "Гражданска отговорност" в зависимост от националността на клиентите.


Тези тарифи на етнически принцип били неблагоприятни особено за имигрантите от България, Румъния и Мароко. Те били завишени с между 8 и 43% за българите и румънците и дори до 100% за мароканците.
С резултатите от разследването на "Република" се запозна Еврокомисията, която обяви, че тези тарифи на етнически принцип, са дискриминационно ограничение на правото за свободно ползване на дадена услуга. Мнението на Брюксел е изразено в писмо, изпратено от Генерална дирекция "Вътрешен пазар и услуги" до италианската Национална служба за борба с дискриминацията на расова основа.


В писмото Еврокомисията подчертава, че гражданството не оказва влияние върху шофьорските умения на хората и съответно не трябва да е фактор, който да се взима предвид при изчисляването на тарифите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK