Организации: Израел руши финансирани от ЕС проекти на Западния бряг

Службата на ООН за координация по хуманитарните въпроси заяви, че общо 620 структури на западния бряг са били срутени през 20121 г., като 62 от тях са финансирани с европейски средства.

© Reuters

Службата на ООН за координация по хуманитарните въпроси заяви, че общо 620 структури на западния бряг са били срутени през 20121 г., като 62 от тях са финансирани с европейски средства.Израел е разрушил десетки палестински домове, цистерни за вода и земеделски сгради, построени с европейски фондове през 2011 г., а повече от 100 подобни структури са изложени на риск, предупредиха в доклад няколко неправителствени организации днес, цитирани от "Франс прес".


Данните от местни и международни организации, ръководени от Службата на ООН за координация по хуманитарните въпроси (OCHA), бяха публикувани преди срещата на европейските външни министри в Брюксел.


В доклада на работната група за бежанците се казва, че Израел е сринал 62 финансирани с европейски средства структури, а други 110 такива проекти са поставени в риск. Според групата засегнатите проекти са финансирани от Франция, Холандия, Великобритания, Полша, Ирландия и Европейската комисия.
OCHA заяви, че общо 620 сгради на Западния бряг са били срутени през 2011 г., като 62 от тях са финансирани с европейски средства.


От тях 600 се намират в Зона С от окупирания Западен бряг, където Израел има пълен граждански и контрол над сигурността. Двадесет от разрушенията са в Зона А, където Израел и Палестинската автономия имат обща отговорност.


Израелският военен орган, който следи гражданските аспекти на живота на Западния бряг, заяви, че е задължен да издава заповеди за разрушаване на сгради, издигнати без необходимите разрешения за строеж.


Според Уилоу Хеске, говорител на британската неправителствена организация Oxfam, обаче режимът за разрешенията е дискриминационен и противоречи на международното право. От опита ни да работим в рамките на този режим, понякога може да отнеме до две години, само за да получим отказа, коментира тя.


Групите, съставили доклада, призоваха ЕС да предприеме мерки. Помощта от международната общност, включително от европейските правителства, се пропилява, когато се разрушават проекти, финансирани със средствата, заяви Нишант Пандей от Oxfam.


По думите му европейските управляващи могат да гарантират, че парите на техните граждани се използват за добро, като призоват израелското правителство да прекрати разрушенията на финансираните проекти и на гражданската инфраструктура в Зона С.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK