Половината европейци, използващи компютър, признават, че са пиратствали софтуер

Само 27% от европейците казват, че рискът от това да ги хванат е причина да не теглят пиратски софтуер.

© © European Parliament - Audiovisual Unit

Само 27% от европейците казват, че рискът от това да ги хванат е причина да не теглят пиратски софтуер.Избори 2022

Почти половината (48%) от потребителите, използващи компютър, признават, че софтуерът им е пиратски. Това показва проучване на Business Software Alliance, цитирано от EurActiv.


Някои от потребителите казват, че пиратстват в повечето случаи, 22% признават, че го правят понякога, а 26% твърдят, че рядко влизат в ролята на софтуерни пирати. Според проучването европейците, които най-често свалят пиратски софтуер са мъже на възраст между 25 и 44 години.

Само 27% от европейците казват, че рискът от това да ги хванат е причина да не теглят пиратски софтуер.


"Обемът на софтуерното пиратство остава обезпокоителен, като се имат предвид рисковете за сигурността заради незаконен софтуер и значението на индустрията за цифровата икономика на единния пазар", заяви Тома Буе от индустриалната асоциация.


"Софтуерната индустрия е основен фактор за растеж и конкурентоспособност в Европа и намаляването на пиратството ще донесе ползи за европейската икономика, индустрия и потребители", настоя той.


Според асоциацията, която защитава интересите на софтуерната индустрия, настоящите правила подбуждат към нарушения и те трябва спешно да бъдат променени.


В момента Европейската комисия събира мнения и за изпълнението на правилата за интелектуалната собственост и през втората половина на 2012 г. ще реши дали съществуващата правна рамка трябва да се промени. Според наблюдатели Брюксел ще действа особено внимателно, за да балансира между интересите на индустрията и мнението на европейците.


Гражданите на ЕС в началото на тази година показаха, че не желаят правата им в интернет да бъдат ограничавани за сметка на по-голяма защита на авторските права. Хиляди европейци излязоха по улиците в различни държави членки, за да протестират срещу Международното търговско споразумение срещу фалшифицирането (ACTA).


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK