Еврокомисията: Гръцката граница остава слабото звено в Шенген

Проблемите по турско-гръцката граница остават най-сериозните,

© Цветелина Белутова, Капитал

Проблемите по турско-гръцката граница остават най-сериозните,Европейската комисия публикува днес данни от приключилата шестмесечна проверка за състоянието на външните граници на шенгенското пространство. Целта на т.нар. здравна проверка е да помогне за укрепване на политическите насоки и сътрудничеството между участващите в Шенген държави, предаде пресслужбата на институцията.


Според данните на Брюксел напрежението по външните граници на Шенген е съсредоточено в ограничен брой горещи точки, по-специално маршрута в Източното Средиземноморие през Турция към Гърция. През последните три месеца на 2011 г. по външните граници са открити почти 30 000 незаконни преминавания на границите, като около 75% от тях са по този маршрут.


Освен сериозните недостатъци на гръцката граница еврокомисията е установила, че усилията за контрола на външните сухоземни и морски граници трябва да останат приоритет.
През периода на проверка граничният контрол е бил въведен повторно само два пъти за по два дни – на границата на Италия и Франция през ноември миналата година по повод срещата на Г-20, както и от Испания по границата ѝ с Франция през настоящия месец заради заседание на Европейската централна банка. Засега Брюксел не смята за нужно да предприема спешни мерки за подобряване на прилагането на шенгенското законодателство.


Еврокомисията заяви, че е необходимо държавите, членки на Шенген, да се информират взаимно, когато издават разрешителни за пребиваване на чужденци от трети страни. Ако един имигрант не отговаря на условията за пътуване в Шенген, държавата трябва да му издаде временно разрешително за престой, което не е еквивалентно на виза за кратък престой в пространството без граничен контрол.


Страните могат да упражняват полицейски контрол във вътрешните гранични зони на определени граждани, за да проверят правото на престой на територията им. Проверките обаче могат да бъдат извършвани само като проверки на място в съответствие с оценката на риска, отбеляза Брюксел.


Еврокомисията си запазва правото да изисква от държавите от Шенген статистика за извършените проверки по границите, както и сведения как тези проверки са допринесли за поставените от националните законодателства цели, например борбата срещу трансграничната престъпност.

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 583 Неутрално

  България никога в шенген

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 2. 2 Профил на taz
  taz
  Рейтинг: 479 Весело

  Дали ще е възможно да се окаже накрая, че ние да сме на плюс от цялата работа

  I am mine
 3. 3 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1015 Весело

  Вече им готвят и излизане от Шенген....

  Скоро ще се окаже, че гърция е слабото звено на ЕЦ

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 4. 4 Профил на zheravna
  zheravna
  Рейтинг: 419 Неутрално

  И за това България не трябва да влиза в Шенген , защото ако сме там, то Гърция незабавно ще започне да ни изпраща хиляди емигранти . Ще им казват -я, момчета, през Бъгария и Румъния , отивате към богатите страни на Запада. И тогава ние ще сме виновни за вълнага иракчани, сирийци, кюрди и др., които ще се се опитат да се внедрят в ЕС.

  НЕ НА ШЕНГЕН !!!
  Или ДА , само ако Гърция е извадена от това споразумение.

 5. 5 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Еврокомисията: Гръцката граница остава слабото звено в Шенген
  Гръция: Еврокомисията остава най - слабото звено в ЕС.

 6. 6 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1879 Неутрално

  [quote#1:"In my world"]България никога в шенген [/quote]Това има смисъл само, ако както сега сме със заплати като в Тамбукту и не сме интересни за никого. Станем ли по заможни , без Шенген нямаме шанс за оцеляване с милиард фесове на границата. ЕС бързо, бързо трябва да стане поне конфедерация! Въпрос на оцеляване в свят на империи и гигантски държави!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 7. 7 Профил на Корнефорос
  Корнефорос
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#2] от "taz":

  Да, ако ни имат за почти-Гърция. Тоест, ако и нас не ни пуснат в Шенген, ще сме много добре

 8. 8 Профил на Elan Morin
  Elan Morin
  Рейтинг: 777 Весело

  Като ни приемат автоматично ние ставаме най-слабото звено в Шенген и гърците ще отдъхнат

 9. 9 Профил на Корнефорос
  Корнефорос
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#4] от "zheravna":

  Жеравке, ако Гърция излезе, а ние влезем, ще е същото, дори по-зле! Ще трябва да пазим не само турската, ами и гръцката, македонската и сръбската граници както през най-дивия соц. Защото например от Истанбул има евтини полети до Сараево, Скопие, Тирана и Прищина. А оттам който не може през Хърватия, ще мине през България

 10. 10 Профил на Корнефорос
  Корнефорос
  Рейтинг: 479 Весело

  До коментар [#6] от "bajTan":

  Така, ЗАСЕГА никакъв Шенген! И ето ви една добра страна на заплатите като Тимбукту. Тимбуктанците не искат да идват тука. Както направи Ашраф - отиде в Холандия, какво да прави тука? И плевенчанката се разведе в момента, в който разбра, че няма да види пари от него.

 11. 11 Профил на stasi666
  stasi666
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Дано не ни приемат защото БСП като се върне на власт Доган ще вкара хиляди турчаля в ЕС,както продадоха Кърджали и мого други,но сега ще е на едро

 12. 12 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  [quote#2:"taz"]Дали ще е възможно да се окаже накрая, че ние да сме на плюс от цялата работа[/quote]
  Едва ли, даже може да ни възникне сериозен проблем. Излизането на Гърция от еврозоната ще направи проблемно членството им в ЕС. Защото ще им секнат европейските субсидии по конвергентните програми. Това ще стане автоматично. Предиш да се получат субсидиите, субсидираната държава гтрябва да направи националните си плащания, след това ЕС се разплаща. С драхмата гърците не мжогат да наоправят националните плащания, тъй че ариведерчи субсидии. Като цяло се питам дали ще оставят в Шенген държава, която на практика е извън ЕС и която отгоре на всичко така и създава проблеими с неохраняемите си граници. Ако стане това обаче, хич не е добре за нас. Защото голямата част от емигрантския поток ще се прехвърли директно към нас. Какъв ще е смисълт да ходят в нешенгенска Гърция, която е по-далеч от Шенген в сравнение с България? Между Гърция и Шенген има две нешенгенски държави (България и Румъния), а между Гърция и Шенген - три.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 13. 13 Профил на diablo
  diablo
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Да на ЕС и повече Европа, но твърдо не на Шенген.

 14. 14 Профил на Diva
  Diva
  Рейтинг: 519 Неутрално

  по-специално маршрута в Източното Средиземноморие през Турция към Гърция
  =============================
  Минирайте бе. Па-па-па... бум..прас... и после с кошницата за органи.

  Изчезващ вид под опеката на БКХ. Гледаш и не бараш :)
 15. 15 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  "...По думите на Черконе Гърция е получила от ЕС 215 милиона евро между 2007 г. и 2010 г. за мерки за справяне с имиграцията. Планира се на страната да бъдат отпуснати и други 90 милиона евро за 2012 г..." - 02 апр 2012
  http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2012/02/07/1761397_evrokomisiiata_niama_da_sufinansira_stenata_po/
  Щом гърците получават ТОЛКОВА милиони евро - при положение, че са фалирала държава и не е ясно къде и за какво отиват тези евромилиони, в които и България дава вноска, - да си изпълняват задълженията или да излизат от Шенген!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 16. 16 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4686 Неутрално

  До коментар [#12] от "Вени Г.":

  Само не разбирам защо се коментира излизането от Евро зоната? В момента всички разговори са за Гърция да излезе от ЕВРОТО (като валута) никой в Европа не говори (все още открито) за тях да напуснат ЕС, това е съвсем друга тема и аз лично не мисля, че Гърците искат или ще излязат. И ние сме в ЕС но си ползваме левчето като национална валута. Има доста държави в ЕС които не ползват Еврото и като цяло те се оказаха далеч по стабилни (без Германия разбира се )

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 17. 17 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Гърците се засилиха да строят ровове и стени на турската граница но свършиха парите. Ще трябва да оставят голяма дупка.
  Бедната България, ако не друго, няма нужда да се трахува от наплив на имигранти. Да му мислят, Германия, Англия, Франция, Италия и Скандинавия.

 18. 18 Профил на ivanbaraban
  ivanbaraban
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Страните могат да упражняват полицейски контрол във вътрешните гранични зони на определени граждани, ---като българи румънци цигани от източна европа-- изграждането на стени между гърция и турция между палест и евреи между европа и африка-носалгията за берлинската стена е голямо и всички тези стени в името на свободата

 19. 19 Профил на chudomor
  chudomor
  Рейтинг: 803 Неутрално

  Интересен STOP

  От идиоти отговор не чакам
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK