Барозу: ЕС трябва да продължи напред в борбата с дълга

Жозе Мануел Барозу

© Reuters

Жозе Мануел БарозуЕвропейският съюз трябва да продължи напред в борбата си с дълга. Това заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу като подчерта, че само масовите инвестиции няма да създадат растеж и работни места, предаде "Франс прес".


По време на среща на ООН за световната икономика той каза, че държавите членки на ЕС и институциите трябва да направят всичко, което е необходимо, за да се справят с дълговата криза.


В същото време Еврокомисията е поставена между различните виждания на Германия и Франция за справяне с кризата, коментира агенцията. Новият френски президент Франсоа Оланд настоява за повече мерки за растеж, докато германският канцлер Ангела Меркел е привърженик на строгите икономии за намаляване на дълга.
Не трябва да има отклонение от фокуса върху стабилността, подчерта Барозу. "Трябва да продължим курса, без да си затваряме очите за развиващата се икономическа ситуация. За щастие, правилата позволяват адаптивност, съчетана с поддържане на вниманието върху устойчивостта и гарантиране на здрави публични финанси", допълни той.


По думите му различните части по света имат различни решения за постигане на растеж. "В случая на Европа е ясно, че за връщане на растежа към по-високи нива и възстановяване на доверието, се нуждаем от фискална консолидация, структурни реформи и целеви инвестиции", обясни председателят на Еврокомисията.


В речта си той не спомена Гърция и Испания. Преди срещата Барозу отбеляза, че ЕС ще направи всичко възможно, за да задържи Гърция в еврозоната, без обаче да го заяви пред генералният секретар на ООН Бан Ки Мун и министри.


На срещата той подчерта, че кризата е моментна трудност. "Напълно съм уверен в ангажираността на страните от ЕС, особено в еврозоната, както и в европейските институции, включително, разбира се, Европейската централна банка, да направят всичко необходимо, за да преодолеят сегашните предизвикателства", допълни Барозу.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK