Брюксел започва проект в помощ на младите при намирането на работа

Ласло Андор

© European Commission

Ласло АндорЕвропейската комисия започна пилотен проект, който подпомага младите хора в намирането на работа в друга страна от Европейския съюз, предаде пресслужбата на институцията. Целта на първата му фаза – "Твоята първа работа с EURES" – е да бъде повишена трансграничната мобилност на 5000 души.


В рамките на проекта "Твоята първа работа с EURES" четири служби по заетостта – от Германия, Испания, Дания и Италия – ще подпомагат младите хора в търсенето на работа в държави членки, различни от тяхната собствена. Като част от проекта на младите европейци на възраст 18-30 години ще се предоставя информация и съдействие за тяхното наемане на работа, като съществуват и възможности за финансова подкрепа за кандидатстване или обучение.


В подготвения от Брюксел Пакет за заетостта, намерението е EURES да бъде усъвършенствана, за да се постигне повече прозрачност на европейския пазар на труда. В същото време търсещите работа и желаещите да сменят професионалното си амплоа трябва да бъдат насочвани към районите, предлагащи работни места.

В момента повече от 5.5 милиона млади европейци търсят работа.

EURES ще предлага и по-лесен достъп в реално време до свободните работни места в ЕС, а за работодателите – база от кандидати с нужните им умения. Малките и средните предприятия ще могат да кандидатстват за финансова подкрепа за покриване на част от разходите за обучение на нови работници и помощ при установяването им.


"С пилотния проект "Твоята първа работа с EURES" правим първи стъпки към една по-персонализирана служба по заетостта, която да помага на хората в намирането на работа в други европейски страни", заяви еврокомисарят по заетостта, социалните въпроси и приобщаването Ласло Андор.


"Подкрепата за хората с нужните умения да намерят работа в други страни, които се нуждаят от тяхната квалификация, може да бъде част от решението за изход от кризата с безработицата в Европа", обясни той.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK