Дания продължава борбата за целите за енергийна ефективност

За да подобри отчасти енергийната ефективност, ЕС спря употребата на традиционни крушки с нажежаема жичка, като ги замени с енергоспестяващи.

© Ройтерс

За да подобри отчасти енергийната ефективност, ЕС спря употребата на традиционни крушки с нажежаема жичка, като ги замени с енергоспестяващи.През няколкото оставащи седмици от шестмесечното си председателство на Европейския съюз Дания ще продължи да настоява за постигане на споразумение за намаляване на консумацията на енергия с 20% до 2020 г., предаде EUobserver.


Датското председателство на ЕС, което направи енергийната ефективност един от приоритетите си, в момента среща съпротивата на някои държави членки. Критиците твърдят, че плановете ще убият растежа с изисквания за скъпи инвестиции.


През 2007 г. държавите членки се съгласиха за намаляване на консумацията на енергия с 20% до 2020 г. Тази цел се равнява на спестяването на 368 милиона тона петрол, обясняват от Европейската комисия.
Според някои държави обаче 20-процентната цел е непостижима и е по-реално да се говори за намаляване на консумацията с 10%. Великобритания, Германия и Австрия пък настояват вече направените икономии на местно ниво да бъдат взети предвид.


"Бъдещият растеж в Европа зависи от повишена ефективност на ресурсите и в особено голяма степен от повишена енергийна ефективност", заяви датският министър на климата, енергията и строежите Мартин Лидегор, който продължава борбата за споразумения въпреки ограниченото време.


Според данни на Еврокомисията, ако се приложат мерките за енергийна ефективност, това ще доведе до увеличаване на брутния вътрешен продукт на ЕС с 34 млрд. евро до 2020 г. и ще увеличи заетостта с 400 000 души.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK