Струва си да се заложи на "зеления" начин на живот

Струва си да се заложи на "зеления" начин на живот

© Associated PressСлед по-малко от месец приключва датското председателство на Европейския съюз. Един от основните приоритети на Дания начело на Съвета на ЕС бяха, а и още са, зелената икономика и като цяло зеленият начин на живот. Защо си струва борбата за тези цели обясняват министърът на търговията и инвестициите Пиа Олсен Дюр и кметът на Копенхаген Франк Йенсен. Посолството на Дания в България предостави на "Дневник" техния текст, който публикуваме без съкращения.


Светът се нуждае от зелен преход. Това е от решаващо значение за благосъстоянието и благополучието на нашите деца и внуци. През 2030 г. светът ще има три милиарда повече потребители от средната класа, отколкото днес, което ще окаже огромен натиск върху ресурсите на Земята и върху климата и околната среда.


Необходима е нова стратегия за растеж. Имаме нужда от интелигентна нова стратегия за растеж, която да включва създаването на работни места чрез намиране на търговски решения на проблемите, свързани с ресурсите на Земята. Интелигентен растеж може да бъде създаден само ако всички ние си сътрудничим – правителства, градове, компании и потребители.
Остава по-малко от месец до провеждането на конференцията по въпросите на устойчивото развитие в Рио де Жанейро (Рио +20), която се провежда 20 години след Световната среща за Земята в същия град през 1992 г., когато околната среда беше поставена сред най-важните теми от дневния ред. Много въпроси са поставени на карта, когато политическите лидери се срещнат в Бразилия. Амбициите на Дания и ЕС са също ясно изразени. Важно е да се постигне съгласие за конкретни резултати в Рио де Жанейро. Но преговорите протичат твърде бавно. Свидетели сме на висока степен на скептицизъм сред редица важни държави към концепцията за зелена икономика.


Докато перспективите за постигане на стабилно всеобщо политическо споразумение са противоречиви, много положително е, че се наблюдава силната роля на гражданското общество, и особено ролята, дадена на общините и компаниите в частния сектор, или може би по-точно казано, ролята, която те сами са поели. Те спомагат за поддържането на натиска върху световните лидери. Още по-важното е, че общините и компаниите са в процес да заемат водеща позиция и може би да се превърнат в истинските лидери в процеса на зеления преход.


Столицата на Дания, Копенхаген, помага за насочване във вярната посока. Копенхаген си е поставил амбициозната цел да стане първата в света въглеродно неутрална столица до 2025 г. Това е много амбициозен план, който изисква продължителни дългосрочни усилия. Но това е възможно и ние поставихме началото. През 2011 г. Копенхаген е намалил емисиите си на въглероден диоксид с 21%, в сравнение с 2005 г.


Пиа Олсен Дюр

© Посолство на Дания

Пиа Олсен Дюр


Преди няколко дни община Копенхаген представи план за това как Копенхаген ще стане въглеродно неутрална столица. В този план ние предлагаме решения, които ще бъдат изпълнени в тясно партньорство между публичния и частния сектор. Вятърни турбини ще бъдат инсталирани и ще се вложат инвестиции в слънчеви клетки, електрически централи ще бъдат преобразувани да работят вместо с изкопаеми горива с биомаса. В бъдеще жителите на Копенхаген ще използват велосипеди още повече и ще инвестираме в хибридни автобуси за обществения транспорт. Сградите в Копенхаген ще бъдат преустроени и новите сгради ще бъдат енергийно ефективни.


В замяна на това жителите на Копенхаген ще получат много по отношение на увеличаване на растежа и качеството на живот. По-чистият въздух, намаленият шум и по-зеленият град ще подобрят ежедневието на жителите на Копенхаген и ще създадат условия за повече работни места.


Добрата новина е, че инвестициите ще доведат до възвращаемост не само по отношение на по-добрия климат, околната среда и подобряване на здравето на гражданите на Копенхаген, но също така и като реална печалба. Предвижда се, че повече от половината от инвестициите, които ще бъдат вложени в подобряване на енергийната ефективност на училища, културни центрове, жилищни сгради и офиси, ще бъдат изплатени чрез спестявания до 2025 г. Жителите на Копенхаген могат да очакват с нетърпение момента, когато ще могат да спестят 50-75 долара от месечните си сметките за електричество и парно. И във време на икономическа криза трябва да се отбележи, че инвестициите също така ще спомогнат за създаването на работни места и че новите решения ще създадат основата на един стабилен зелен сектор.


Преди няколко години всички говореха за обмен на знания. Наистина градовете по целия свят може и трябва да се учат един от друг. Но ние трябва да бъдем по-амбициозни, ние трябва да използваме решенията от един град в друг. Няма нужда да изобретяваме колелото във всеки град.


Копенхаген е натрупал знания и идеи от редица други градове, включително Лондон, Хамбург и Амстердам. Подходът в Копенхаген е да не се съсредоточаваме само върху продуктите, а да се опишат решенията. Вместо да се поставя фокус само върху технологиите – тръби, помпи, кабели, софтуер и т.н. – да се акцентира върху комбинацията от политическа визия, технология, организация и знания.


Точно както Копенхаген се е възползвал от инициативи предприети в други големи градове, то сега нашата амбиция е да споделим решенията, които сме разработили и приложили в Копенхаген, с много градове по целия свят, които търсят решения за това как може да се намали потреблението на енергия и емисиите на въглероден диоксид, както и да се подобри климатът. Факт е, че 80% от емисиите на въглероден диоксид идват от градовете в света.


Франк Йенсен

© Посолство на Дания

Франк Йенсен

В крайна сметка преходът към зелена икономика ще успее само, ако е икономически устойчив. Трябва да си струва си да се заложи на зеления начин на живот. Това е основната идея зад амбициозния проект на Копенхаген. Но също така и в глобален мащаб ние вярваме, че индустриалният преход към зелена икономика има потенциал да създаде нови двигатели на растежа и стимулиране на глобалния икономически растеж.


Изправени пред това предизвикателство, датското правителство в сътрудничество с правителствата на Мексико и Република Корея започна голяма международна инициатива, наречена Глобален форум за зелен растеж (3GF). Целта на форума е да улесни и ускори глобалния преход към зелена икономика – следващата индустриална революция – чрез преодоляването на пропастта между политика, капитал, бизнеса и технологиите. 3GF предлага уникално пространство, за да се стимулира творческото обществено и индивидуално мислене, ориентирано към решения и действия в ключови области за зелен растеж, като например енергия, вода, финанси, търговия, биомаса, градове и зелените обществени поръчки.


Тъй като публични и частни партньори се пресичат в техните разнообразни интереси по отношение на зеления растеж, се появяват нови възможности и начини на сътрудничество. Съществуват редица потенциални ползи. Ако открием правилните пътища, които ще ни отведат до това бизнесът и правителствата да работят заедно, за да се идентифицират не само бариерите, но също така и решенията, може да се очаква нов напредък в зеления преход.


Имаме споделена отговорност да гарантираме глобален зелен преход. Политическите лидери, общините и компаниите споделят задачата за създаването на новата интелигентна стратегия за растеж, която ще гарантира, че работните места и растежът могат да вървят ръка за ръка със зеленото развитие.

Коментари (69)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Като си струва да се заложи на "зеленият" начин на живот, защо нашите "управници" залагат на ядрения боклук? България има много по-добри дадености и от Дания и от Германия, но изостава от тях на светлинни години, по изграждане на "зелени" инсталации.

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 2. 2 Профил на buke
  buke
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Зеленият начин на живот е нещо много хубаво но за съжаление могат да си го позволят само богатите

 3. 3 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3280 Неутрално

  Убийството на делфини в Дания също ли е "зелен начин на живот"?!

 4. 4 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 614 Любопитно

  Това започва да се превръща в религия, а религията не може да доведе до нищо добро - добри намерения и накрая, както обикновено..

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 5. 5 Профил на skiper
  skiper
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Струва си!
  Но в Чалгария се стимулира само това, което е в интерес на управляващите и затова изоставаме от съседните държави....а например Сърбия до година - две ще ни надмине!

 6. 6 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  До коментар [#3] от "Тsonkooo":

  всъшност да, стига да се подържат популациите на нормални нива... или си мислиш, че от делфините тече нафта като ги уловят?

 7. 7 Профил на Съни
  Съни
  Рейтинг: 470 Весело

  Ок, аз съм съгласна, но за да се живее на зелено, трябва да имаш пари в зелено.

 8. 8 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 719 Неутрално

  'Що 'бе, живейте си в кочинката, Той вашият Елит само от това разбира - Аз не бих се доверил на неопитни хора, които ми представят проект за милиарди, а ми говорят на неглижиран "квик"!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 9. 9 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 719 Неутрално

  До коментар [#7] от "Ивалина":
  По-скоро мозък в главата и в тази на предците ти!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 10. 10 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  [quote#2:"buke"]Зеленият начин на живот е нещо много хубаво но за съжаление могат да си го позволят само богатите [/quote]
  Богатите са се научили да оползотворяват всичко,което имат и затова са богати.Ние пилеем с лека ръка всичко - вода,биомаса,почва и т.н.т

 11. 11 Профил на bezpeka
  bezpeka
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Ами Дания е морска страна а над морето винаги духа. Има и добре развито селско стопанство а от него идва и биомасата. А ние съсипахме нашето и напълнихме околностите на Сливен с вятърни турбини които не могат една лампа да захранят.

 12. 12 Профил на Heavy Horses Ltd.
  Heavy Horses Ltd.
  Рейтинг: 421 Неутрално

  Ясно е че нямаме вяра на политиците и техните лозунги. Но ако трябва да сравняваме датските и българските, Вие на кои бихте заложили? Да се абстрахираме от остатъците на патриотизъм и да помислим рационално преди да отговорим.

  Да живееш зелено е преди всичко въпрос на личен избор и признак на високо обществено съзнание и отговорност на личността.

 13. 13 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 647 Весело

  Мои колеги от БАН, вече буквално са възприели този начин на живот! Поради липса на заплати по цял ден хрупат трева в градинката пред института! Имат малко повече газове, но пък там ни е надеждата да направим някаква когенерация, защото няма ток и парно!

 14. 14 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 605 Неутрално

  [quote#1:"kuty"]Като си струва да се заложи на "зеленият" начин на живот, защо нашите "управници" залагат на ядрения боклук?[/quote]

  Ядреният "боклук" всъщност е доста зелен вид енергия. Това, че е рискован е факт, но е факт и, че замърсява много по-малко.

  Освен това, не знам дали се сещаш, но АЕЦ Белене бе отхвърлена от правителството. Ако има частни планове е съвсем друг въпрос. Тей че не бих казал, че нашите "управници" залагат на ядрения "боклук" толкова много.

 15. 15 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 605 Неутрално

  [quote#12:"Heavy Horses Ltd."]Да живееш зелено е преди всичко въпрос на личен избор и признак на високо обществено съзнание и отговорност на личността.[/quote]

  Бря-бря...

  Баба ми и дядо ми на село живеят много зелено, вероятно МНОГО по-зелено от който и да е датчанин в Копенхаген. Ама за тях нищо добро не казвате, само за великите датчани с високо обществено съзнание...

 16. 16 Профил на Лилия Костова
  Лилия Костова
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#15] от "blaf":

  Сигурно си прав, но дали това е техен личен избор, а не стечение на обстоятелствата?
  И дали наистиба живеят толкова зелено? Имат ли си компост в градината например или дават всички биоотпадъци на общината да ги вози насам-натам? Щото в наше село точно това правят...

  Бойко Борисов е тъп като г.з. Освен това е малоумен магистраладжия и има титла Негово Тиквочество.
 17. 17 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 624 Неутрално

  "Жителите на Копенхаген могат да очакват с нетърпение момента, когато ще могат да спестят 50-75 долара от месечните си сметките за електричество и парно."

  Може би в Копенхаген на предполагат, че в София 50-75 долара са голяма част от самите сметки!

 18. 18 Профил на Лилия Костова
  Лилия Костова
  Рейтинг: 624 Весело

  До коментар [#14] от "blaf":

  Ядреният "боклук" всъщност е доста зелен вид енергия. Това, че е рискован е факт, но е факт и, че замърсява много по-малко.

  Сигурна съм, че не го знаеш, но с този лаф към този човек се опитваш на краставичар краставици да продаваш

  Бойко Борисов е тъп като г.з. Освен това е малоумен магистраладжия и има титла Негово Тиквочество.
 19. 19 Профил на Heavy Horses Ltd.
  Heavy Horses Ltd.
  Рейтинг: 421 Неутрално

  До коментар [#15] от "blaf":

  за съжаление сравнението ти е тъпо. Баба ти и дядо ти на село живеят "на червено" и сигурно виждат голям зор да свързват двата края. Но това е неизбежния ефект от залагането на червеното през годините...

 20. 20 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 990 Весело

  Моля не не си мислете че датчаните са светци!

  Авторът трябваше да каже, че над 40% от електроенергията в Дания в момента се добива от техните "ЗЕЛЕНИ" ТЕЦ на ВЪГЛИЩА които са необходими да балансират вятърните паркове в Севрно море. Освен това покриват недостига с внос от Швеция без да ги интересува дали енергията е "зелена"

 21. 21 Профил на v_forvendetta
  v_forvendetta
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#1] от "kuty":
  България няма по-добра прирда от тази на Германия и Дания,стига с тоя измислен псевдопатриотизъм!
  Ти колко пъти си бил в Германия или в Дания? Нула предполагам,затова и говориш наизуст.
  България няма в близките години да заложи на по-здравословното,защото това е последна грижа на бг управниците,така че ще има да си чакаме първо целия свят да се уреди,пък чак тогава и ние,както винаги!

 22. 22 Профил на Heavy Horses Ltd.
  Heavy Horses Ltd.
  Рейтинг: 421 Неутрално

  До коментар [#16] от "Лилия Костова":

  Най-вероятно просто ги хвърлят у дерето

 23. 23 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 647 Весело

  В БАН имаме и други авангардни разработки! Така например, някои колеги установиха, че след петата ракия посиняват, а след десетата позеленяват! След което е достатъчно да излезнат на слънце и да фотосинтезират! За съжаление, често от притока на енергия, има става лошо и падат, но това е страничен ефект!

 24. 24 Профил на v_forvendetta
  v_forvendetta
  Рейтинг: 367 Неутрално

  България няма по-добра природа от тази на Германия и Дания,стига с тоя измислен псевдопатриотизъм!
  Ти колко пъти си бил в Германия или в Дания? Нула предполагам,затова и говориш наизуст.
  България няма в близките години да заложи на по-здравословното,защото това е последна грижа на бг управниците,така че ще има да си чакаме първо целия свят да се уреди,пък чак тогава и ние,както винаги!

 25. 25 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 990 Весело

  [quote#21:"v_forvendetta"]България няма по-добра прирда от тази на Германия и Дания[/quote]Това е една ОГРОМНА ГЛУПОСТ!

  България е уникална ТОЧНО с природата си и по тази причина според мен тя е най-богатата държава в света!

  Не парите (те са от памук) са богатство, а ПРИРОДАТА!

 26. 26 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 605 Неутрално

  [quote#16:"Лилия Костова"]Сигурно си прав, но дали това е техен личен избор, а не стечение на обстоятелствата? [/quote]

  Това е много тънка граница. Една част винаги е личен избор, друга част - стечение на обстоятелствата.

  С примерът си исках да кажа, че вече има места, където хората живеят "зелено". Нямам нищо против градската среда да стане по-зелена, просто няма нужда да боготворим датчаните или който и да е.

 27. 27 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 605 Неутрално

  [quote#24:"v_forvendetta"]България няма по-добра природа от тази на Германия и Дания[/quote]

  Не разбирам споровете на тема "природа" все пак, но изказването ти е тъпо.

  Природата на изброените държави просто е РАЗЛИЧНА (а понякога не толкова).

  Как се степенува природа? По какви критерии?

  По-природен, най-природен...

 28. 28 Профил на v_forvendetta
  v_forvendetta
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#27] от "blaf":
  Ами например германските планини са много по-високи от българските,имат много по-чисти реки и езера,и те си имат морета-Северно море и Балтийско море,климата им също е хубав-умерен,преходен от морски към континентален...
  Ако отвориш в гугъл изображения ще видиш много по-запазена и много по-чиста,много по-красива дори от българската природа...Освен това имат и много хубави къщи-дворци,а в България почти няма хубави сгради,всички стари сгради са съборетини,а повечето нови сгради са стари блокове,имаме само един два-двореца...
  Така че не знам какво толкова се прехласвате от обикновената и безлична българска замърсена природа,като в другите страни тя е невероятно красива и непокътната!


 29. 29 Профил на acb16
  acb16
  Рейтинг: 829 Весело

  [quote#23:"ban"]често от притока на енергия, има става лошо и падат, но това е страничен ефект[/quote]-Стискам ви палци.Ще се справите..

 30. 30 Профил на v_forvendetta
  v_forvendetta
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#25] от "BlueWater":
  ОГРОМНА ГЛУПОСТ СА ВАШИТЕ ИЗМИШЛЬОТИНИ!

  Ами например германските планини са много по-високи от българските,имат много по-чисти реки и езера,и те си имат морета-Северно море и Балтийско море,климата им също е хубав-умерен,преходен от морски към континентален...
  Ако отвориш в гугъл изображения ще видиш много по-запазена и много по-чиста,много по-красива дори от българската природа...Освен това имат и много хубави къщи-дворци,а в България почти няма хубави сгради,всички стари сгради са съборетини,а повечето нови сгради са стари блокове,имаме само един два-двореца...
  Така че не знам какво толкова се прехласвате от обикновената и безлична българска замърсена природа,като в другите страни тя е невероятно красива и непокътната!

 31. 31 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 990 Весело

  [quote#30:"v_forvendetta"]Освен това имат и много хубави къщи-дворци,а в България почти няма хубави сгради,всички стари сгради са съборетини,а повечето нови сгради са стари блокове,имаме само един два-двореца... [/quote]Преди колко милиона години са се образували тези сгради, че ги считате за част от "по-карасивата" природа на Германия.

 32. 32 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 605 Неутрално

  [quote#28:"v_forvendetta"]Ами например германските планини са много по-високи от българските,имат много по-чисти реки и езера,и те си имат морета-Северно море и Балтийско море,климата им също е хубав-умерен,преходен от морски към континентален... [/quote]

  Ама Хималаите са още по-високи и по-зелени и с още по-чисти реки. Значи Непал, Индия и Бутан са по-готини от Германия.

 33. 33 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#21] от "v_forvendetta":

  Аз няма да те обиждам, защото виждам, че Господ си е свършил работата добре Къде в коментара ми видя думата "природа"? Изразът, който съм използвал е "България има много по-добри дадености". Бил съм в много европейски и не само държави. Но да се върнем към Германия. Елементарни сметки показват две предимства на България пред ФРГ. Плътността на населението на единица площ у нас е 3.5 пъти по-малка от тази в Германия, което ни дава възможност за повече инсталации! Интензитета на слънчевото лъчение над България е с около 50% по-високо, средно годишно, от това в Германия! За такива едни дадености говорех, ама нали си много умничък та бързаш да плюеш.

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 34. 34 Профил на acb16
  acb16
  Рейтинг: 829 Весело

  До коментар [#28] от "v_forvendetta":
  -"Твоите хора" са виждали праскови и смокини само в магазина. А ние сме на път да завъдим и маслини..
  п.п.Освен това се напиват от бира.

 35. 35 Профил на v_forvendetta
  v_forvendetta
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#32] от "blaf":

  Да,може би са по-готини от Германия...но ставаше въпрос че като цяло природата на почти всички държави е по-красива и по-запазена от българската...На българската само ние си се кефим,затова и не си излизаме от ''село Чалгария''.
  А на чужденците,освен замърсено Черно море, нямаме много-много какво интересно да им покажем,на тоя етап...

 36. 36 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 605 Неутрално

  [quote#35:"v_forvendetta"]но ставаше въпрос че като цяло природата на почти всички държави е по-красива и по-запазена от българската[/quote]

  Това само ми подсказва, че не си запознат с много държави

  Аз не величая ненужно българската природа, но и не я плюя като теб.

 37. 37 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 990 Весело

  [quote#30:"v_forvendetta"]Ами например германските планини са много по-високи от българските[/quote]Верно! И с колко километра?!

  Най-висока точка: 2 962 метра над морското равнище, Цугшпитце, Баварски Алпи, в близост до австрийската граница 47°25′ с. ш. 10°59′ и. д.

 38. 38 Профил на v_forvendetta
  v_forvendetta
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#34] от "acb16":
  На тях знаете ли колко им пука за праскови и смокини,както ти каза,имат си ги от пазара...само че и природата им,и сградите в градовете им са по-хуабви от нашите,а да не говорим и,че държавата им е много по-развита и по-нормална от нашата!
  Така че,могат само да се изсмеят на България,ако изобщо ги вълнува да си губят времето да я търсят на глобуса...
  Освен това българите също препиват с бира,даже много повече и от чужденците в последно време,може би защото живеят в стрес(за разлика от чужденците),или пък от прекаления си мързел ...Хахахаха!

 39. 39 Профил на acb16
  acb16
  Рейтинг: 829 Весело

  [quote#38:"v_forvendetta"]Освен това българите също препиват с бира[/quote]-Вярно ли ..Баси позора.

 40. 40 Профил на v_forvendetta
  v_forvendetta
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#37] от "BlueWater":
  Няма значение с колко метра,става на въпрос,че са по-скалисти от българските и върховете им са постоянно заснежени,което е много красива гледка...
  А българската природа-накъдето и да се обърнеш е все едн и също-зелено,зелено,зелено...а като идеш на екскурзия в България и само ти показват някакви църкви и манастири,което си е ужасно скучно!
  А градовете и селата ни са мангалски,селски,грозни...сс стари и бедни порутени къщурки!
  Когато българските градове и селища достигнат статута поне на Румънските(а камо ли на германските),когато българския туризъм се развие на едно добро европейско ниво,чак тогава ще имаме право да се пъчим!!!
  Ама в Чалгария няма кой да задели пари за туризъм и за красота!
  Свинете си обичат да си седят в кочината!

 41. 41 Профил на v_forvendetta
  v_forvendetta
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#39] от "acb16":
  Значи така-за германците е позор,а за българите е национална гордост!
  Пхххххххх!
  Бай Ганьо!!!!!!!

 42. 42 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 990 Весело

  [quote#30:"v_forvendetta"]климата им също е хубав-умерен,преходен от морски към континентален... [/quote]Нима!

  Тук пише друго, че по-голямата част от Германия е в хладна климатична зона с преобладаващи влажни западни ветрове. В северната част е като в Англия с дъждове почти през цялата година. В източната част зимите могат да са много студени за дълги периоди от време, а летата да са много горещи със големи периоди на суша.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Geography_of_Germany
  The greater part of Germany lies in the cool/temperate climatic zone in which humid westerly winds predominate. In the northwest and the north the climate is extremely oceanic and rain falls all the year round. Winters there are relatively mild and summers comparatively cool. In the east the climate shows clear continental features; winters can be very cold for long periods, and summers can become very warm. Dry periods are often recorded.

 43. 43 Профил на v_forvendetta
  v_forvendetta
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#42] от "BlueWater":
  Нима?
  Аз това гопреписах от Уикипедия- на български!
  Значи и бг печата ни е лъжлив!
  Пфу,българска му работа,вече българите са по-лъжливи,като гледам,и от циганите!

 44. 44 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 990 Весело

  [quote#30:"v_forvendetta"]и те си имат морета-Северно море и Балтийско море,климата им също е хубав-умерен,преходен от морски към континентален... [/quote]Защо тогава още от миналия век германците предпочитат да почиват на нашето черноморие, а не ходят да почиват и се къпят в техните морета.

 45. 45 Профил на v_forvendetta
  v_forvendetta
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#44] от "BlueWater":

  Ами като гледам в последните години как се е изместил климата на Земята,и как в България вече сме с гръцкия климат и върви натам да си гледаме маслини,може и да си цопнат дупето германците в тяхното си море!
  Освен това,не си се защитил,защото аз товавече го казах-че освен замърсеното си черноморие,нямаме какво друго да им предложим на чужденците!
  Ако толкова много им беше нужна нашата природа-отдавна да са ни изтрепали като хлебарки(защото могат,не се съмнявайте) и да са ни заселили териториите само с германци ( и с други европейци)!

 46. 46 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 605 Неутрално

  [quote#40:"v_forvendetta"]Няма значение с колко метра,става на въпрос,че са по-скалисти от българските и върховете им са постоянно заснежени,което е много красива гледка...
  [/quote]

  Не разбирам защо толкова величаеш германската природа, след като ти доказах, че в Непал, Индия и Бутан е по-красиво.

  Германия е просто.. средностатистическа природа, нищо особено.

  А ти.. ти си просто един промит мозък, изпълнен със злоба към българите

 47. 47 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 990 Весело

  [quote#43:"v_forvendetta"]Аз това гопреписах от Уикипедия- на български! [/quote]Аз пък от тук. http://en.wikipedia.org/wiki/Geography_of_Germany
  [quote#43:"v_forvendetta"]Значи и бг печата ни е лъжлив! [/quote]В Интернет има много лъжи и този който не е учил в училище и не е чел книги лесно им вярва и не може да отсее зърното от плявата.

  По същата причина много хора не могат да оценят какво им дава на тях "зеления" начин на живот. :0

 48. 48 Профил на v_forvendetta
  v_forvendetta
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#46] от "blaf":
  А вие сте просто едни промите мозъци,заредени с национализъм още от учебниците си в училище по комунистическо време!
  Толкова много се надувате и не търпите дори и приятелска критика,а пък няма на какво отгоре,затова ми е смешно!
  И не ставаше въпрос за сравнение между Германия и другите страни,а ставаше въпрос за сравнение на българската природа и тази на другите държави,само че фалшивата ви наионална гордост се разби в стената на пух и прах и нямате какво да кажете затова си измисляте и лъжете и затова толкова ви е яд и подскачате!
  Като кажете ''България на 3 морета'' и вече прихвам в смях,защото това е било толкова отдавна и никога повече няма да бъде!
  А вие си циклете в миналото,защото сте слаби и некадърни да се обедините и да поправите настоящето!
  Всички слаби характери са такива-измислят си една розова прекрасна реалност и си иклят в нея,и това им се явява фалшивото самочувствие,защото не могат да погледнат гадната истина в очите и да я поправят!

 49. 49 Профил на acb16
  acb16
  Рейтинг: 829 Весело

  До коментар [#41] от "v_forvendetta":
  -Късал ли си праскови от дървото?
  -Виждал ли си германския турист в българска кръчма??

 50. 50 Профил на v_forvendetta
  v_forvendetta
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#47] от "BlueWater":

  Няма как да помня всички статистики от училище-първо не съм компютър,за да помня тази информация наизуст (затова би трябвало да има свястна информация в Интернет,а не изманипулирана такава )и второ,съм завършил училище преди доста годинки(поне преди 9)!

 51. 51 Профил на acb16
  acb16
  Рейтинг: 829 Весело

  [quote#48:"v_forvendetta"]А вие сте просто едни промите мозъци[/quote]-Еее вече се насраа

 52. 52 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 605 Неутрално

  [quote#48:"v_forvendetta"]А вие сте просто едни промите мозъци,заредени с национализъм още от учебниците си в училище по комунистическо време! [/quote]

  Ужаст

  Аз не съм зареден с национализъм, а с анти-омраза А ти мразиш

 53. 53 Профил на v_forvendetta
  v_forvendetta
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#49] от "acb16":
  Виждал съм ги идвете,и какво от това,само климата им е проблем,затова и още идват тука,но казах,както е тръгнало,вече тотално ще се измести нагоре топлината и няма да им се налага да идват повече насам

 54. 54 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3280 Неутрално

  До коментар [#6] от "lol":

  Мисля, че не трябва да се месим, да оставим на природата, тя може да регулира популацията най-добре.
  Когато се появят таралежи, това означава, че има змии; появата на змии означава, че има гризачи. Ето по този начин се регулира прекалената популация, това е и "зеленият начин", според мене.
  На "Албена" са се справили със змиите именно с таралежи - пак намеса на човека, но много по-цивилизована.

 55. 55 Профил на v_forvendetta
  v_forvendetta
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#52] от "blaf":
  Да,мразя!
  Мразя хора пропити с национализъм,мразя такива от всяка една държава!
  Мразя и хора със свръхсамочувствие без покритие!
  Щом имам право да обичам,да-имам право и да мразя!!!


 56. 56 Профил на Антоанета Йотова
  Антоанета Йотова
  Рейтинг: 370 Неутрално

  До коментар [#13] от "ban":

  Щеше да е много смешно, ако не е тъжно и жалко ...

 57. 57 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 990 Весело

  [quote#50:"v_forvendetta"]съм завършил училище преди доста годинки(поне преди 9)![/quote]Личи си, защото аз съм завършил през миналия век, а помня повече от вас по география.
  [quote#48:"v_forvendetta"]А вие сте просто едни промите мозъци,заредени с национализъм още от учебниците си в училище по комунистическо време![/quote]Какво лошо има в национализма, ако фактите доказват, че природата на България е по-добра от тази на Дания и Германия.

 58. 58 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 990 Весело

  [quote#55:"v_forvendetta"]Мразя хора[/quote]
  [quote#55:"v_forvendetta"]мразя такива от всяка една държава![/quote]
  [quote#55:"v_forvendetta"]Мразя и хора[/quote]Това чувство може само да навреди на вас лично!

  Опитаите да слушате другите и да разберете тяхната гледна точка. От това можете само да спечелите.

 59. 59 Профил на v_forvendetta
  v_forvendetta
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#58] от "BlueWater":
  Нямам какво да им разбирам гледната точка на разни слабоумници,няма и да споря повече с вас,защото като гледам,акъла ви така или иначе няма да се върне в главата ви,ако някога изобщо го е имало...

 60. 60 Профил на v_forvendetta
  v_forvendetta
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#57] от "BlueWater":

  ''Какво лошо има в национализма, ако фактите доказват, че природата на България е по-добра от тази на Дания и Германия.''

  Кои факти го доказват,ако не е тайна?

 61. 61 Профил на v_forvendetta
  v_forvendetta
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#57] от "BlueWater":
  Аз не казах да не си обичате родината!
  Всеки си обича родината и така е правилно!
  Но недейте да я издигате като 8мото чудо на света,защото НЕ Е!
  Недейте да лъжете,защото звучите смешно в очите на чужденците и в очите на българите,които са обиколили света и се връщат от чужбина!!!!

 62. 62 Профил на v_forvendetta
  v_forvendetta
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#58] от "BlueWater":
  Май, като гледам,просто се захващате за единственото останало хубаво в България-горите и планините-за да имате с какво да се биете в гърдите,защото такъв ви е манталитета селски-да се хвалите за щяло и нещяло като някой простак бай Ганьо от село,направо ще се усерете и ще се омажете от гордост,като ви гледам!

 63. 63 Профил на v_forvendetta
  v_forvendetta
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#58] от "BlueWater":

  А пък вие,националистите и българофилите мразите всички други държави и всички други народи освен собствения си,дори и съседските си държави мразите!!!!!!
  Само себе си признавате,егоисти такива!

 64. 64 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 990 Весело

  [quote#60:"v_forvendetta"]Кои факти го доказват,ако не е тайна?[/quote]Фактите са че в България има:

  40 планини
  5500 пещери
  540 реки
  35% от общата площ се състои от гори
  125 вида проучени полезни изкопаеми
  над 260 находища на индустриални минерали и строителни материали.
  ясно изразени четири годишни сезона
  море с температура на водата през лятото от 23 до 30 градуса
  над 200км плажове със ситен пясък
  ..........Всичко това е събрано на една педя място което е над три пъти помалко по площ от Германия. И най-ценното прекрасни гостоприемни хора!

 65. 65 Профил на v_forvendetta
  v_forvendetta
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#64] от "BlueWater":
  Дрън-дрън!
  И всичко това е старо порутено замърсено и неопазено,а горите са изсечени и опожарени!
  И -много ви се моля-по-негостоприемни хора от българите няма на света!Нито пък по-мазнещи се лицемери!Плюс това са простовати и като почнат да се мазнят си личи,че е лицемерие!

 66. 66 Профил на v_forvendetta
  v_forvendetta
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Плс това българите са като тесногръди коне с капаци,нямат желание да се усъвършенстват и да се развиват и саконсервативни и затворени към повечето нови неща.
  Много трудно и след много време приемат промените.

 67. 67 Профил на v_forvendetta
  v_forvendetta
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Плюс това българите са като тесногръди коне с капаци,нямат желание да се усъвършенстват и да се развиват и са консервативни и затворени към повечето нови неща.
  Много трудно и след мноооого време приемат промените.
  А като приемат нещо ново,докато потръгне и докато свикнат,дотогава ги лъжат и премятат с фалшива стока,от която не разбират.

 68. 68 Профил на v_forvendetta
  v_forvendetta
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#64:"BlueWater"]ясно изразени четири годишни сезона [/quote]
  -Къде ги видя,аз в последните години виждам как скача от зима в лято и от лято в зима??????

 69. 69 Профил на v_forvendetta
  v_forvendetta
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#64:"BlueWater"]35% от общата площ се състои от гори [/quote]
  Да,другите 75 % са градовете с техните замърсяващи коли и магистралите,както и тук-таме,където са останали-замърсяващите фабрики!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK