Струва си да се заложи на "зеления" начин на живот

Струва си да се заложи на "зеления" начин на живот

© Associated PressСлед по-малко от месец приключва датското председателство на Европейския съюз. Един от основните приоритети на Дания начело на Съвета на ЕС бяха, а и още са, зелената икономика и като цяло зеленият начин на живот. Защо си струва борбата за тези цели обясняват министърът на търговията и инвестициите Пиа Олсен Дюр и кметът на Копенхаген Франк Йенсен. Посолството на Дания в България предостави на "Дневник" техния текст, който публикуваме без съкращения.


Светът се нуждае от зелен преход. Това е от решаващо значение за благосъстоянието и благополучието на нашите деца и внуци. През 2030 г. светът ще има три милиарда повече потребители от средната класа, отколкото днес, което ще окаже огромен натиск върху ресурсите на Земята и върху климата и околната среда.


Необходима е нова стратегия за растеж. Имаме нужда от интелигентна нова стратегия за растеж, която да включва създаването на работни места чрез намиране на търговски решения на проблемите, свързани с ресурсите на Земята. Интелигентен растеж може да бъде създаден само ако всички ние си сътрудничим – правителства, градове, компании и потребители.
Остава по-малко от месец до провеждането на конференцията по въпросите на устойчивото развитие в Рио де Жанейро (Рио +20), която се провежда 20 години след Световната среща за Земята в същия град през 1992 г., когато околната среда беше поставена сред най-важните теми от дневния ред. Много въпроси са поставени на карта, когато политическите лидери се срещнат в Бразилия. Амбициите на Дания и ЕС са също ясно изразени. Важно е да се постигне съгласие за конкретни резултати в Рио де Жанейро. Но преговорите протичат твърде бавно. Свидетели сме на висока степен на скептицизъм сред редица важни държави към концепцията за зелена икономика.


Докато перспективите за постигане на стабилно всеобщо политическо споразумение са противоречиви, много положително е, че се наблюдава силната роля на гражданското общество, и особено ролята, дадена на общините и компаниите в частния сектор, или може би по-точно казано, ролята, която те сами са поели. Те спомагат за поддържането на натиска върху световните лидери. Още по-важното е, че общините и компаниите са в процес да заемат водеща позиция и може би да се превърнат в истинските лидери в процеса на зеления преход.


Столицата на Дания, Копенхаген, помага за насочване във вярната посока. Копенхаген си е поставил амбициозната цел да стане първата в света въглеродно неутрална столица до 2025 г. Това е много амбициозен план, който изисква продължителни дългосрочни усилия. Но това е възможно и ние поставихме началото. През 2011 г. Копенхаген е намалил емисиите си на въглероден диоксид с 21%, в сравнение с 2005 г.


Пиа Олсен Дюр

© Посолство на Дания

Пиа Олсен Дюр


Преди няколко дни община Копенхаген представи план за това как Копенхаген ще стане въглеродно неутрална столица. В този план ние предлагаме решения, които ще бъдат изпълнени в тясно партньорство между публичния и частния сектор. Вятърни турбини ще бъдат инсталирани и ще се вложат инвестиции в слънчеви клетки, електрически централи ще бъдат преобразувани да работят вместо с изкопаеми горива с биомаса. В бъдеще жителите на Копенхаген ще използват велосипеди още повече и ще инвестираме в хибридни автобуси за обществения транспорт. Сградите в Копенхаген ще бъдат преустроени и новите сгради ще бъдат енергийно ефективни.


В замяна на това жителите на Копенхаген ще получат много по отношение на увеличаване на растежа и качеството на живот. По-чистият въздух, намаленият шум и по-зеленият град ще подобрят ежедневието на жителите на Копенхаген и ще създадат условия за повече работни места.


Добрата новина е, че инвестициите ще доведат до възвращаемост не само по отношение на по-добрия климат, околната среда и подобряване на здравето на гражданите на Копенхаген, но също така и като реална печалба. Предвижда се, че повече от половината от инвестициите, които ще бъдат вложени в подобряване на енергийната ефективност на училища, културни центрове, жилищни сгради и офиси, ще бъдат изплатени чрез спестявания до 2025 г. Жителите на Копенхаген могат да очакват с нетърпение момента, когато ще могат да спестят 50-75 долара от месечните си сметките за електричество и парно. И във време на икономическа криза трябва да се отбележи, че инвестициите също така ще спомогнат за създаването на работни места и че новите решения ще създадат основата на един стабилен зелен сектор.


Преди няколко години всички говореха за обмен на знания. Наистина градовете по целия свят може и трябва да се учат един от друг. Но ние трябва да бъдем по-амбициозни, ние трябва да използваме решенията от един град в друг. Няма нужда да изобретяваме колелото във всеки град.


Копенхаген е натрупал знания и идеи от редица други градове, включително Лондон, Хамбург и Амстердам. Подходът в Копенхаген е да не се съсредоточаваме само върху продуктите, а да се опишат решенията. Вместо да се поставя фокус само върху технологиите – тръби, помпи, кабели, софтуер и т.н. – да се акцентира върху комбинацията от политическа визия, технология, организация и знания.


Точно както Копенхаген се е възползвал от инициативи предприети в други големи градове, то сега нашата амбиция е да споделим решенията, които сме разработили и приложили в Копенхаген, с много градове по целия свят, които търсят решения за това как може да се намали потреблението на енергия и емисиите на въглероден диоксид, както и да се подобри климатът. Факт е, че 80% от емисиите на въглероден диоксид идват от градовете в света.


Франк Йенсен

© Посолство на Дания

Франк Йенсен

В крайна сметка преходът към зелена икономика ще успее само, ако е икономически устойчив. Трябва да си струва си да се заложи на зеления начин на живот. Това е основната идея зад амбициозния проект на Копенхаген. Но също така и в глобален мащаб ние вярваме, че индустриалният преход към зелена икономика има потенциал да създаде нови двигатели на растежа и стимулиране на глобалния икономически растеж.


Изправени пред това предизвикателство, датското правителство в сътрудничество с правителствата на Мексико и Република Корея започна голяма международна инициатива, наречена Глобален форум за зелен растеж (3GF). Целта на форума е да улесни и ускори глобалния преход към зелена икономика – следващата индустриална революция – чрез преодоляването на пропастта между политика, капитал, бизнеса и технологиите. 3GF предлага уникално пространство, за да се стимулира творческото обществено и индивидуално мислене, ориентирано към решения и действия в ключови области за зелен растеж, като например енергия, вода, финанси, търговия, биомаса, градове и зелените обществени поръчки.


Тъй като публични и частни партньори се пресичат в техните разнообразни интереси по отношение на зеления растеж, се появяват нови възможности и начини на сътрудничество. Съществуват редица потенциални ползи. Ако открием правилните пътища, които ще ни отведат до това бизнесът и правителствата да работят заедно, за да се идентифицират не само бариерите, но също така и решенията, може да се очаква нов напредък в зеления преход.


Имаме споделена отговорност да гарантираме глобален зелен преход. Политическите лидери, общините и компаниите споделят задачата за създаването на новата интелигентна стратегия за растеж, която ще гарантира, че работните места и растежът могат да вървят ръка за ръка със зеленото развитие.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK