Евроскептици смятат, че за Великобритания е по-добре да остане в ЕС

"Напускането на ЕС ще доведе до повече въпроси, отколкото отговори", се казва в доклада на Open Europe.

© Reuters

"Напускането на ЕС ще доведе до повече въпроси, отколкото отговори", се казва в доклада на Open Europe.По-добре е Великобритания да остане в Европейския съюз, смята евроскептичната неправителствена организация Open Еurope по повод засилващия се дебат сред консерваторите за ползите от излизането на страната от блока, съобщи EUobserver.


"Напускането на ЕС ще доведе до повече въпроси, отколкото отговори." Това, което Великобритания трябва да направи, е да постави нови условия за еврочленството, но не и да напуска ЕС, продължава докладът, цитиран от EurActiv.

От чисто търговска перспектива еврочленството е най-добрият вариант за Великобритания, казва Open Europe. "Всички алтернативи са придружени от известни пречки и всички те... ще налагат преговори и споразумение с останалите държави членки, което ще дойде с непредвидими политически и икономически рискове."


Според доклада "норвежкият модел" например ще освободи Великобритания от скъпото рибарство и правилата за селското стопанство и ще даде на страната достъп до общия пазар. Въпреки това Лондон няма да има глас за законите в ЕС, които ще бъде принуден да прилага.


В същото време пълното скъсване на отношенията, тоест излизане без каквато и да било друга сделка, внезапно ще изправи британските износители пред нови тарифи.


"Швейцарският модел", или споразумение за свободна търговия, предлага повече суверенитет и по-малко европейски регулации. В този случай обаче достъпът на Лондон до общия пазар ще зависи от сделката, която той може да договори с блока. Сегашната швейцарска сделка изключва повечето услуги, включително и финансовите.


Според организацията при т.нар. турски модел Великобритания ще продължи да извлича ползи от пълния достъп до единния пазар за стоки, но ще бъде обвързана с външните сделки на ЕС за търговията, без да може да участва в договарянето им. Ще е необходима отделна договореност за услугите, за да се поддържа достъпът на Лондон до тези сектори. Страната ще бъде освободена от регулациите за трудовия пазар, общата селскостопанска и регионалната политика.Докладът идва в момент, когато партията на Камерън е разделена между тези, които искат страната да напусне общността, и по-умерените, които настояват за предоговаряне на отношенията с ЕС.

Организацията, която е влиятелна в консервативната партия на премиера Дейвид Камерън, смята обаче, че засилващата се обществена враждебност означава, че трябва да се предоговорят условията на членството. "Общата селскостопанска политика и рибарството, регионалното финансиране в ЕС, ефектът от европейските социални и трудови регулации върху британската икономика и приноса за бюджета на ЕС са определени като отрицателните страни на еврочленството.


Според организацията заключението й, че членството в ЕС е полезно заради търговията, може да се промени, ако ЕС стане по-протекционистки в бъдеще. Сегашната икономическа криза, която може да доведе до промени в договорите на блока, ще бъде полезна възможност за Лондон да получи предпочитаното от него членство.

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 3. 3 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Англия няма абсолютно никакво бъдеще без Европа.
  Ни турско, ни норвежко, ни швайцарско.
  Време им е да осъзнаят този факт и да приемат еврото, а нататък вече е лесно. Има време да се чудят още, ние в Европата не бързаме. Ако не се разширим на Запад - спокойно можем да се разширяваме на Изток - ей с усташите, после сърбелите, после макетата.... Пък те в Англия нека още си се чудят.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 4. 4 Профил на skiper
  skiper
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Англичаните знаят защо и как!

 5. 5 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1024 Весело

  - Здравейте, фрау Меркел и компания, ние британците понеже сме най-хитри, бихме желали да се възползваме от изгодните за нас страни на ЕС, без да спазваме всичко останало.
  - Разбира се, уважаеми британци, ей сега да цъфнат тези налъми и веднага ви даваме всичко.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 6. 6 Профил на зограф
  зограф
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Англия трябва да напусне ЕС ! През цялото време на членството си извличат само ползи. Вечно са в опозиция на европейските ценности, подводница на американските интереси. Те са островна държава и така ще си останат. На Европа ще й олекне.

 7. 7 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Припари им и на англетата - и сега - дайте да сме заедно

  Великобритания е съшият погреб с барут - добре, Че не са в еврозоната - сами ще се оправят

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK